| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2009-06-25, 01:13 Temat postu: |
|
|
| Kędzior napisał: |
Z tego co wiem, nawet MB kombinował z podobnym rozwiązaniem, ba jest nawet w tej chwili oferowany taki wynalazek - śmieciarka:
|
Nie tylko. Econic jest ogólnie do zabudowy pod różne "komunalne" sprzęty (jak na przykład zamiatarka), ale również istnieje Econic jako wóz strażacki czy ciągnik lotniskowej cysterny. Tak czy inaczej niska podłoga w takiej ciężarówce, to bardzo praktyczne i wygodne rozwiązanie.
No i warto wspomnieć, że i MAN posiada taki pojazd w ofercie:
MAN TGA Lowentry
No i warto dodać, że w obu pojazdach od strony pasażera drzwi są automatyczne jak w w autobusach. W MANach na dodatek otwierane za pomocą CG.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-06-25, 08:44 Temat postu: |
|
|
Ja bym nie powiedział, że econic to "obcięty" autobus. Wygląd zewnętrzny sprawia takie wrażenie, ale to jest po prostu ciężarówka dostosowana do użytku miejskiego - ergo: musi mieć pewne cechy wspólne z autobusami. To na pewno nie jest tego stopnia pokrewieństwo jak między pierwszymi jelczami i starami.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2009-06-25, 09:10 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| Ja bym nie powiedział, że econic to "obcięty" autobus. |
A kto powiedział, że jest to obcięty autobus Kędzior napisał "PODOBNYM rozwiązaniem", ale niemniej pewne idee poszły w tym samym kierunku.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
siekierowy  +Ekspert

|
Wysłany: 2009-06-25, 11:18 Temat postu: |
|
|
Idee były chyba jednak różne. W Jelczy próbowano uzyskać przestronniejszą kabinę kierowcy do przewozów międzynarodowych, a że konstrułowanie nowej było za drogie, dlatego sięgnięto po kabinę autobusu. Byla ona nawet odchylana hydraulicznie. Niestety nie spełniała kilku wymogów, m.in. za duża była odleglość kierownicy od fotela, brak kotwiczenia pasów bezpieczeństawa, za duże martwe pole itp. poza tym w czasie testów okazało się że kabina pęka i jest cięższa od standardowej kabiny Jelcza C620. Dlatego z całego pomysłu zrezygnowano.
Warto przy okazji zauważyć że Jelcz z pomysłem o kilka lat wyprzedził firmę Renault z samochodem Magnum.
MB Econic zaś od początku był konstrułowany jako pojazd do zastosowań miejskich, np. komunalnych. Dlatego podloga jego kabiny jest umieszczona nisko dla wygody wsiadania i wysiadania, nie ma tunelu silnika między fotelami.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2009-06-25, 16:25 Temat postu: |
|
|
| siekierowy napisał: |
| Warto przy okazji zauważyć że Jelcz z pomysłem o kilka lat wyprzedził firmę Renault z samochodem Magnum. |
Jakim pomysłem?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
siekierowy  +Ekspert

|
Wysłany: 2009-06-26, 09:58 Temat postu: |
|
|
Dokladnie. Obie idee miały dużo wspólnego. Kabiny miały oferować dużo miejsca kierowcy, tak żeby nawet mógł po niej chodzić w pozycji wyprostowanej. Tylko Francuzom wyszło, a u nas jak zwykle.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2009-06-26, 22:44 Temat postu: |
|
|
Ciekawostka historyczna:
| Wojciech Połomski na historiajzs.bloog.pl napisał: |
| Na tym nie koniec jednak opowieści o prototypie autobusu miejskiego Jelcz 039. W listopadzie 2008 roku otrzymałem maila z Czech. AutorTomáš Slouka zwrócił w nim uwagę iż konstrukcja autobusu 039 jest bardzo podobna do zbudowanego w 1972 roku w zakładach SKODA prototypu trolejbusu Skoda 14 Tr. Na potwierdzenie tego faktu przesłał mi zdjęcia tego prototypu. Czyżby więc w Polsce zarzucono pracę nad tą konstrukcją i sprzedano ją Czechosłowacji. |
Foto: http://pu.i.wp.pl/?k=NDY4NjE2MjgsNzM5Mzg3&f=Rysunek1.jpg
Źródło: http://historiajzs.bloog.pl/kat,0,index.html
Generalnie to na owym blogu jest masa ciekawostek, polecam lekturę:
http://historiajzs.bloog.pl/
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Haribo 
|
Wysłany: 2009-06-27, 09:42 Temat postu: |
|
|
Jak 039 była by taka solidna jak 14 Tr to na pewno było by lepsze posunięcie niż berliety.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2009-06-27, 17:48 Temat postu: |
|
|
Polska w czasach komunizmu miała najlepiej rozwinięte tzw. szpiegostwo przemysłowe. W wielkim skrócie chodzi o to, że chłopaki focili dokumentację techniczną i albo przesyłali ją dalej na wschód, albo wykorzystywał ją nasz przemysł - zatem, może Jelcz 039 był takim owocem szpiegostwa. No, ale pewny nie jestem i mogę się mylić 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kędzior  *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Miejscowość: Niederschlesien Pochwał: 6
|
Wysłany: 2009-06-27, 18:49 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| Polska w czasach komunizmu miała najlepiej rozwinięte tzw. szpiegostwo przemysłowe. |
Z perspektywy czasu patrząc - to i tak było tego chyba niewiele. Piszę oczywiście porównując to do chińskiej "myśli kopiowanej" 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2009-06-27, 19:32 Temat postu: |
|
|
| Kędzior napisał: |
Z perspektywy czasu patrząc - to i tak było tego chyba niewiele. Piszę oczywiście porównując to do chińskiej "myśli kopiowanej" |
To fakt. W porównaniu z chińczykami, na pewno było tego mało, ale z drugiej strony coraz bardziej zastanawiam mnie tajemnica Jelcza 039... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2009-06-27, 23:17 Temat postu: |
|
|
Myślę, że to raczej Czesi z nas kopiowali, jeśli ktokolwiek to robił. W sumie za 13N należałoby się nam 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2009-06-28, 09:21 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
| Myślę, że to raczej Czesi z nas kopiowali |
Myślę, że Jelczowi 039 bliżej do późniejszych produktów Karosy niż Skody Tr14.
W sumie trochę szkoda, gdyby oba kraje połączyły siły (co wcale nie jest jakimś ekstremalnym science-fiction, pojazdy takie jak SKOT są potwierdzeniem tej tezy) mógł powstać pojazd, który zdominowałby rynek krajów bloku wschodniego, a nawet mógł konkurować na rynku zachodnim. Niestety - podobnie jak z SP47 - towarzysze z RWPG byliby pewnie innego zdania.
Jednocześnie dalej uważam, że polska myśl techniczna absolutnie nie była gorsza od ówczesnego tzw. "zachodu", tylko gospodarka centralnie planowana nie nadawała się do jej rozwoju.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|