| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
filimer 

|
Wysłany: 2010-02-15, 22:23 Temat postu: |
|
|
Toć przecież za punkt honoru mają wyprzedzenie testów Solarisa w Poznaniu, które ponoć już w marcu 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2010-02-15, 22:35 Temat postu: |
|
|
| filimer napisał: |
| oć przecież za punkt honoru mają wyprzedzenie testów Solarisa w Poznaniu, które ponoć już w marcu |
Jest to nieprawda. PESA nie musi się z niczym spieszyć, gdyż w ruchu ma wystarczającą ilość tramwajów, by zdobywać na nich doświadczenie w pracach nad kolejnymi pojazdami. Natomiast nie zdziwiłoby mnie, gdyby takie informacje rozpowszechniali ludzie z Solarisa.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
filimer 

|
Wysłany: 2010-02-15, 23:48 Temat postu: |
|
|
| TLG napisał: |
| oć przecież za punkt honoru mają wyprzedzenie testów Solarisa w Poznaniu, które ponoć już w marcu |
Jest to nieprawda. PESA nie musi się z niczym spieszyć, gdyż w ruchu ma wystarczającą ilość tramwajów, by zdobywać na nich doświadczenie w pracach nad kolejnymi pojazdami. Natomiast nie zdziwiłoby mnie, gdyby takie informacje rozpowszechniali ludzie z Solarisa. |
To akurat pisałem z przymrużeniem oka A w ramach OT - obiło mi się o uszy, że ponoć jakaś PESA wyjechała ostatnio na lawecie z Warszawy, wiesz może w jakim celu?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-02-16, 09:13 Temat postu: |
|
|
| A w ramach OT - obiło mi się o uszy, że ponoć jakaś PESA wyjechała ostatnio na lawecie z Warszawy, wiesz może w jakim celu? |
Może znów kolejny wagon pojechał do Bydgoszczy na przemalowanie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2010-02-16, 09:22 Temat postu: |
|
|
A w ramach OT - obiło mi się o uszy, że ponoć jakaś PESA wyjechała ostatnio na lawecie z Warszawy, wiesz może w jakim celu?
|
W tej chwili nie mam jak sprawdzić tej informacji, ale nie wykluczam. Mogą to być naprawy okresowe powłok malarskich (czyli przemalowanie).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blakkatze 

|
Wysłany: 2010-02-16, 16:54 Temat postu: |
|
|
Zgadzam się z tym, ponieważ jest teraz akcja malowanie w mieście.
Oprócz powłok malarskich, wyjazd obejmuje : "przegląd stanu technicznego" oraz ewentualne drobne naprawy okresowe.
Ale numeru taborowego tej jednostki nie pamiętam 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
piotram 
|
Wysłany: 2010-03-02, 00:37 Temat postu: |
|
|
| Blakkatze napisał: |
Zgadzam się z tym, ponieważ jest teraz akcja malowanie w mieście.
Oprócz powłok malarskich, wyjazd obejmuje : "przegląd stanu technicznego" oraz ewentualne drobne naprawy okresowe.
Ale numeru taborowego tej jednostki nie pamiętam  |
Wyjechał 3115. W zasadzie na tą chwilę ciężko powiedziec, dlaczego tam jeżdżą. Oficjalnie z powodu "wad podkładu malarskiego", ale jak dotąd nikt nie zauważył, by gdzieś farba odpadła. Za to po cichu mówi się, że występują naprężenia w członach skrajnych, coś takiego występowało kiedyś w pierwszych Solarisach, ale to była niegroźna wada. Może tu też, ale nie wiem. Na pewno dwie Pesy już były dwukrotnie na "gwarancyjnej", to raczej nie jest normalne. Naprężenia mozna zobaczyc ponad oknami, w większości jeszcze nieprzemalowanych widać takie "fałdy" w poszyciu, ale w niektórych żółtych też już to "wyszło".
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

Dołączył: 07 Lip 2007 Miejscowość: Wrocław - Biskupin, Warszawa - Wilanów Pochwał: 15
|
Wysłany: 2010-05-12, 17:13 Temat postu: |
|
|
Nawet niebrzydki ten "eliminator 13N"... Czarny przód wygląda ciekawie, ale przejście kolorów na fartuchach z żółtego na czarny mogło by być płynniejsze. Tył mi się nie podoba, można było go rozwiązać jakoś inaczej. Natomiast całość jakoś kojarzy mi się ze... Škodą?...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
drentwy 

|
Wysłany: 2010-05-12, 17:16 Temat postu: |
|
|
Całkiem, całkiem. W "jajecznym" malowaniu wygląda imho lepiej niż poprzedni model (choć czarnego może zdziebko przydużo...) i za to spory plus. Drugi za wyraźniejsze wyodrębnienie przodu i tyłu (dla odmiany tył wyszedł jak dla mnie dużo lepiej niż na wizualizacjach). Oby dobrze się sprawował no i czekamy na następne 185 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
shakkie 

Dołączył: 21 Mar 2009 Miejscowość: S(zczec)in City Pochwał: 1
|
Wysłany: 2010-05-12, 17:23 Temat postu: |
|
|
Przydałoby się więcej poręczy. Brzydki tył, ale reszta jak najbardziej w porządku.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Coffee 

Dołączył: 19 Maj 2006 Miejscowość: Kraków - Borek Fał. Pochwał: 2
|
Wysłany: 2010-05-12, 18:16 Temat postu: |
|
|
| shakkie napisał: |
| Przydałoby się więcej poręczy. Brzydki tył, ale reszta jak najbardziej w porządku. |
Ogólnie tramwaj na wizualizacji wyglądał dużo lepiej. A tył... Prawda, wygląda masakrycznie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2010-05-12, 20:11 Temat postu: |
|
|
Tył jak tył, wreszcie zrobili porządek z pulpitem (przyciski do otwierania drzwi w zasięgu ręki motorniczego, nastawnik wygląda lepiej niż obecny, który jest kiepski w obsłudze (potrzeba sporo siły żeby to poruszyć, uchwyt nie jest najwygodniejszy, nie mówiąc o "przycisku" czuwaka)
Nie powiem, nie obraziłbym się gdyby kilka pojawiło się w Łodzi
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-05-13, 09:03 Temat postu: |
|
|
Ja jestem pod ogromny wrażeniem. Najbardziej cieszy mnie rezygnacja z podwójnego rzędu foteli. Teraz ten tramwaj jest po prostu o wiele bardziej pojemniejszy od poprzedniej wersji. Ten atut bardzo nam się sprzyda w naszych stołecznych warunkach.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko z niecierpliwością czekać na przyjazd do Warszawy. Wagon pojawi się u nas w nocy z 18 na 19 maja. Potem jazdy próbne i jest nadzieja, że w czerwcu go zobaczymy na linii. Jak tylko uzyska homologację
PS. Hmmm, co im odbiło z tym "uśmiechem" na masce tylnej 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2010-05-13, 09:20 Temat postu: |
|
|
Potwierdzam, tył masakryczny. Ogólnie mówiąc, to bardziej mi się podoba 120N, niż ten Swing. Mam nadzieję, że te, co trafią do Szczecina, będą nieco ładniejsze. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|