| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2009-07-28, 12:39 Temat postu: |
|
|
| Hussar napisał: |
| gdzieś przeczytałem, że kupią trochę używanych tramwajów, więc co za różnica czy 50-letnie Beynesy/GT6 czy 30-letnie stopiątki psujące się co 2 zakręty... |
Jak Olsztyn wybuduje tramwaj, to Beynesy i GT6 będę już 70-letnie.
Poza tym oni raczej o stopiątkach myśleć nie będą, tylko o czymś lepszym.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hussar 

|
Wysłany: 2009-07-29, 16:17 Temat postu: |
|
|
w sumie racja, hmm ciekaw jestem co "używanego" będą chcieli kupić
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-07-30, 11:04 Temat postu: |
|
|
| w sumie racja, hmm ciekaw jestem co "używanego" będą chcieli kupić |
Na razie nic - bo na razie nie mają infrastruktury. Natomiast to jest temat o Beynesach 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2009-07-30, 23:16 Temat postu: |
|
|
| w sumie racja, hmm ciekaw jestem co "używanego" będą chcieli kupić |
Na nową sieć to koniecznie coś z niską podłogą i nie 100% taboru
| J-31 napisał: |
| Natomiast to jest temat o Beynesach |
O właśnie
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

Dołączył: 07 Lip 2007 Miejscowość: Wrocław - Biskupin, Warszawa - Wilanów Pochwał: 15
|
Wysłany: 2009-08-03, 00:24 Temat postu: |
|
|
| czy Częstochowy |
Częstochowy A po co im to? Oni mają praktycznie tylko 105N (nie licząc poniewierających się zajezdniowych eNek i stodwójki), a biedni wcale nie są, nawet o rozbudowie linii myślą...
Gorzów to co innego, on sprowadza wagony z Kassel.
| nie mówię tylko o Beynesach, ale także o GT6 - skoro co i rusz jakieś miasto kupuje Helmuty to można by przynajmniej spróbować, wystawić na sprzedaż, rozreklamować i może ktoś się zgłosi ;p |
Tylko po co tyle razy obracać tymi wagonami... 3G są już wystarczająco wiekowe, by w spokoju zakończyć służbę u drugiego właściciela, a nie trzeciego/czwartego/pięćdziesiątego.
| (ew. Rumunia albo Bułgaria hehehe) |
Taa, hehehe... Rumunia albo sprowadza wagony z Niemiec i Austrii, albo doprowadza do dezintegracji sieci (np. Konstanca). Po co sprowadzać wagony już raz gdzieś sprowadzone, stare i zdezelowane?
| albo Częstochowa... |
Nie.
| 30-letnie stopiątki psujące się co 2 zakręty... |
Nie przesadzajmy...
| więc co za różnica czy 50-letnie Beynesy/GT6 czy 30-letnie stopiątki psujące się co 2 zakręty... |
No jednak różnica - w gabarytach, łatwości napraw, utrzymaniu, poziomu zużycia itp.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hussar 

|
Wysłany: 2009-08-05, 00:16 Temat postu: |
|
|
| PAFAWAG napisał: |
| czy Częstochowy |
Częstochowy A po co im to? Oni mają praktycznie tylko 105N |
właśnie dlatego, że mają praktycznie tylko 105...
| nie mówię tylko o Beynesach, ale także o GT6 - skoro co i rusz jakieś miasto kupuje Helmuty to można by przynajmniej spróbować, wystawić na sprzedaż, rozreklamować i może ktoś się zgłosi ;p |
Tylko po co tyle razy obracać tymi wagonami... 3G są już wystarczająco wiekowe, by w spokoju zakończyć służbę u drugiego właściciela, a nie trzeciego/czwartego/pięćdziesiątego. |
Bo skoro ktoś je kupuje to warto na nich zarobić zamiast je ciąć. No tak, ale przecież lepiej zapewnić im "wieczny spokój" za parę groszy...
| (ew. Rumunia albo Bułgaria hehehe) |
Taa, hehehe... Rumunia albo sprowadza wagony z Niemiec i Austrii, albo doprowadza do dezintegracji sieci (np. Konstanca). Po co sprowadzać wagony już raz gdzieś sprowadzone, stare i zdezelowane? |
Tak samo można stwierdzić, że "Polska sprowadza tramwaje z Niemiec i Kanady". A jaki one stanowią procent taboru? Znikomy, a w mniejszych, biedniejszych miastach w ogóle ich nie ma. Jako, że Rumunia i Bułgaria mają mniejsze PKB per capita to ich mniejsze miasta prawdopodobnie używają jeszcze gorszego złomu i mogą szukać właśnie czegoś taniego i niepsującego się, czyli czegoś takiego jak Helmuty czy Beynesy, zwłaszcza jeśli mają braki w taborze.
Jak chcesz zobaczyć, jak wyglądają tramwaje w biednym kraju to przejedź się na Ukrainę. Szok gwarantowany
| albo Częstochowa... |
Nie. |
po co odnosisz się 2 razy do tego samego? 0.o
| 30-letnie stopiątki psujące się co 2 zakręty... |
Nie przesadzajmy... |
No wiadomo, że to hiperbolizacja ale wszyscy wiemy, jak strasznie awaryjne są 105... a jeśli uważasz, że nie to zapraszam do Poznania, zwłaszcza na linię nr 10 którą przez rok miałem (nie)przyjemność jeździć do jednego z budynków mojej uczelni.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

Dołączył: 07 Lip 2007 Miejscowość: Wrocław - Biskupin, Warszawa - Wilanów Pochwał: 15
|
Wysłany: 2009-08-05, 00:36 Temat postu: |
|
|
| właśnie dlatego, że mają praktycznie tylko 105... |
No i doskonale - po co upstrzyć sobie ilostan nie wiadomo iloma typami tramwajów, skoro ma się jeden? Łatwiej o części zamienne, naprawy, obsługę techniczną... Poza tym Częstochowa chce się rozbudować (o czym już wspominałem), co na pewno pociągnie za sobą zakup nowego taboru, I Z Pewnością Nie Będzie To Żaden Produkt firmy Beynes z połowy XX w.
| Bo skoro ktoś je kupuje to warto na nich zarobić zamiast je ciąć. No tak, ale przecież lepiej zapewnić im "wieczny spokój" za parę groszy... |
Ale ile można nimi obracać... Za którymś razem po prostu się rozlecą...
| Tak samo można stwierdzić, że "Polska sprowadza tramwaje z Niemiec i Kanady". |
No chyba raczej nie.
| A jaki one stanowią procent taboru? Znikomy, a w mniejszych, biedniejszych miastach w ogóle ich nie ma. |
| Jako, że Rumunia i Bułgaria mają mniejsze PKB per capita to ich mniejsze miasta prawdopodobnie używają jeszcze gorszego złomu |
Oo, i tu się zdziwisz - np. taka Oradea kupiła sobie (nowe) ULF-y... A takie Botoszany używają dawnych drezdeńskich Tatr... Jedno z miast z siecią 1000 mm sprowadziło sobie przegubowce z lat zdaje się 80./90....
| i mogą szukać właśnie czegoś taniego i niepsującego się, czyli czegoś takiego jak Helmuty czy Beynesy, zwłaszcza jeśli mają braki w taborze. |
Niby mogą, ale po co - sprowadzać sobie 3G, wyeksploatowane w Holandii, dzieło dokończone w Poznaniu, ile to pojeździ...
| Jak chcesz zobaczyć, jak wyglądają tramwaje w biednym kraju to przejedź się na Ukrainę. Szok gwarantowany |
Widziałem zdjęcie tramwaju z Azerbejdżanu, i to mi póki co wystarczy
| po co odnosisz się 2 razy do tego samego? 0.o |
Silniejsza negacja.
| jeśli uważasz, że nie to zapraszam do Poznania, zwłaszcza na linię nr 10 którą przez rok miałem (nie)przyjemność jeździć do jednego z budynków mojej uczelni. |
Tak się składa, że stopiątki zupełnie nie są mi obce (zapraszam na linie: 1, 2, 4, 10 we Wrocławiu), ale jakoś wielu awarii nie odnotowywałem - może to po prostu wina utrzymania w danym mieście?...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Hussar 

|
Wysłany: 2009-08-05, 00:53 Temat postu: |
|
|
| Bo skoro ktoś je kupuje to warto na nich zarobić zamiast je ciąć. No tak, ale przecież lepiej zapewnić im "wieczny spokój" za parę groszy... |
Ale ile można nimi obracać... Za którymś razem po prostu się rozlecą... |
Ale to chyba problem nabywcy a nie sprzedawcy... skoro znajdują się kupujący to sprzedawca powinien mieć to gdzieś (Rzymianie powiadali: "ryzyko ponosi kupujący")
| Tak samo można stwierdzić, że "Polska sprowadza tramwaje z Niemiec i Kanady". |
No chyba raczej nie.
| A jaki one stanowią procent taboru? Znikomy, a w mniejszych, biedniejszych miastach w ogóle ich nie ma. |
|
Można tak powiedzieć, bo przecież sprowadza Siemensy Combino i Bombardiery. Oczywiście to ironia (mam nadzieję, że nie jest zbyt subtelna) bo nigdy nie ma tak, że jakiś kraj w tej części świata sprowadza sam nowoczesny tabor.
Co do teog rotfla - proszę mi zatem pokazać jakiekolwiek nowoczesne zagraniczne tramwaje w Grudziądzu, Toruniu, Szczecinie, Gorzowie, czy Częstochowie...
| Jak chcesz zobaczyć, jak wyglądają tramwaje w biednym kraju to przejedź się na Ukrainę. Szok gwarantowany |
Widziałem zdjęcie tramwaju z Azerbejdżanu, i to mi póki co wystarczy  |
Ano właśnie - ja jestem pewien, że wzięliby Beynesy/Helmuty z pocałowaniem w rękę
http://www.km-forum.com.pl/topics14/tramwaje-na-wschodzie-vt476.htm - tu masz jeszcze parę
http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Tramvaj_Lvov.jpg&filetimestamp=20060705200143 - a tutaj piękny tramwaj prosto ze Lwowa... takie coś http://pl.wikipedia.org/w/index.php?title=Plik:Lviv_green_tram.jpg&filetimestamp=20070113191147 (też ze Lwowa) prezentuje się na jego tle pięknie, a wiadomo, że jest mniej więcej na poziomie Beynesów... (Lwów ma sieć wąskotorową to tam się nie sprzeda, ale to pokazuje w jakim stanie jest tabor na wschodzie, nawet w porządnych miastach, nie totalnych dziurach)
| Tak się składa, że stopiątki zupełnie nie są mi obce (zapraszam na linie: 1, 2, 4, 10 we Wrocławiu), ale jakoś wielu awarii nie odnotowywałem - może to po prostu wina utrzymania w danym mieście?... |
Niewątpliwie - ja mam wprawdzie tylko porównanie 805 z Torunia z 105 z Poznania ale trzeba przyznać, że toruńskie znacznie rzadziej ulegają awariom. A o poznańskich 105 mam jak najgorsze zdanie...
Inna sprawa, że 105 jakoś prawie wszyscy na gwałt się pozbywają (poza Warszawą;p), czyli jednak wspaniałe nie są.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

|
Wysłany: 2009-08-05, 01:10 Temat postu: |
|
|
| Ale to chyba problem nabywcy a nie sprzedawcy... skoro znajdują się kupujący to sprzedawca powinien mieć to gdzieś (Rzymianie powiadali: "ryzyko ponosi kupujący") |
Myślę jednak, że nawet Rumunia wykaże się inteligencją i nie kupi czegoś, co zaraz się rozleci, i nie chodzi mi tu tylko o 3G.
| Co do teog rotfla |
Rotfl odnosił się przecież do używańców... Nie wiedziałem, że pomiędzy dyskusją o kupowaniu nowych tramwajów a sprowadzaniu używanych można postawić znak równości.
| proszę mi zatem pokazać jakiekolwiek nowoczesne zagraniczne tramwaje w Grudziądzu |
Grudziądz ma w planach (miał?) sprowadzenie nowoczesnych wozów z któregoś z Niemieckich miast... Wyleciało mi z głowy... Chyba nawet tego samego, z którego sprowadzili GT6, ale nie jestem pewien; gdzieś na forum o tym było.
| Szczecinie |
Jeśli uznać "katówki" za nowoczesne...
| Częstochowie |
Było wałkowane.
I w tym sęk...
| Można tak powiedzieć, bo przecież sprowadza Siemensy Combino i Bombardiery. Oczywiście to ironia (mam nadzieję, że nie jest zbyt subtelna) bo nigdy nie ma tak, że jakiś kraj w tej części świata sprowadza sam nowoczesny tabor. |
Tak, i że jeszcze elemnt ironiczny oznacza się w zdaniu za pomocą cudzysłowu, by go uwidocznić...
Przede wszystkim różnica w Twoich stwierdzeniach jest taka, że Siemensy Combino i Bombardiery są sprowadzane w wyniku normalnych przetargów, a nie wybierania sobie z poszczególnych miast wycofywanego taboru, by go sprowadzić do siebie.
Tutaj wyjątek stanowi Oradea ze swoimi ULF-ami.
| - a tutaj piękny tramwaj prosto ze Lwowa... takie coś |
Ot, techniczna Gotha. Myślę, że u nas też znajdą się eNki w podobnym stanie
| Inna sprawa, że 105 jakoś prawie wszyscy na gwałt się pozbywają (poza Warszawą;p), |
eee... Bez przesady... Stopiątkowstręt ma Gorzów, a tak to kasuje się wyeksploatowane 105N... No ale temat jest o tramwajach zagranicznych 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

|
Wysłany: 2009-08-05, 16:46 Temat postu: |
|
|
Ani w Poznaniu. Holendry zastępowały tu jeszcze enki, a Helmuty stanowiły uzupełnienie taboru. Półwiecznymi Helmutami stopiątki zastępował tylko i wyłącznie Gorzów. Nie wiem, ile lat mają krakowskie wiedeńczyki, ale one są poddawane modernizacjom, natomiast Gdańsk zamienia stopiątki na helmuty w równym wieku, bardziej zaawansowane technicznie i na dodatek modernizując je.
I jeszcze słówko do Ciebie - 3G to 50-letni złom, którego nikomu nie będzie się opłacało kupować. Postępu to on nie zapewni nawet w krajach byłego ZSRR, bo trzeba będzie mnóstwo kasy wydawać, by dostosować je do tamtejszego rozstawu szyn. Wydaje mi się, że wszyscy użyli już wystarczającej liczby argumentów, by o tym Cię przekonać i zaczynasz irytować innych użytkowników, a to pierwszy krok do irytacji moderatorów.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

|
Wysłany: 2009-08-05, 17:10 Temat postu: |
|
|
Helmuty będą kupowane, ale te 30-letnie, a nie 50-latki. 30-letnie holendry też będą kupowane - ostatnio ktoś z bodajże Rumunii zaklepał sobie któreś Beynesy z Amsterdamu. Natomiast nie widzę miast, które będą chciały odkupić 50-letnie tramwaje z trzeciej ręki, a to właśnie próbujesz nam wmówić.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-08-08, 20:44 Temat postu: |
|
|
Temat oczyściłem z offtopu. Wracamy do tematu Beynesów 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

|
Wysłany: 2009-08-08, 22:04 Temat postu: |
|
|
To ja się zapytam, czemu się nie zdecydowano na zachowanie najstarszego wagonu 1G (#874 o ile dobrze pamiętam)? Interesowali się nim nawet przez pewien czas sami Holendrzy, ale koniec końców nic z tego nie wyszło - szkoda, że Polacy też nie zdecydowali się na zachowanie tego pojazdu...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

|
Wysłany: 2009-08-09, 12:52 Temat postu: |
|
|
Jakoś tak wyszło niestety. Za to będzie historyczny 3G 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
spex 
|
Wysłany: 2009-08-15, 03:11 Temat postu: |
|
|
| KKS napisał: |
| Nie wiem, ile lat mają krakowskie wiedeńczyki, ale one są poddawane modernizacjom, natomiast Gdańsk zamienia stopiątki na helmuty w równym wieku, bardziej zaawansowane technicznie i na dodatek modernizując je. |
Najstarszy ma dokładnie 42 lata, a najmłodszy 40 lat.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
[ Strona wygenerowana w: 0.212007 sekund ] :: [ 20 zapytań SQL ]
|