| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-18, 17:06 Temat postu: |
|
|
| Maciszyn napisał: |
| do obsługi trasy na Ruczaj mają się pojawić nowe, 5 członowe składy Bombardiera |
Bardzo interesujące (zwłaszcza, że jeszcze nawet nie pojawiła się żadna specyfikacja). Rozwiń myśl.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciszyn 

Dołączył: 06 Lis 2007 Miejscowość: Kraków vis a vis Zajezdni MPK
|
Wysłany: 2008-11-18, 18:06 Temat postu: |
|
|
No bo jak można zaobserwować obecne składy są za małe, poza tym jak pewnie wiecie na lini 34, w porannym szczycie zastępują je składy 3x105Na...(a przynajmniej tak głosił niedawny komunikat MPK, po licznych skargach mieszkańców na tłok panujący w tych wozach w czasie porannego szczytu)
I to samo tyczy się linii do Nowej Huty: 1, 4, 14, 22 albo z Bieżanowa: 13 ten tramwaj (Bombi) jest po prostu za mały na te linie, chyba, że mocno zwiększono by częstotliwość kursów, ale nie ma na tyle maszyn...
Poza tym prosty rachunek: jedna 105tka bierze na pokład ok. 120 os. (+ - 3 os.), więc skład 3x105 Na jest w stanie zabrać maksymalnie ponad 360 osób, a Bombi? Wg. danych fabryki: 178 os. ale w praktyce zawsze mniej, bo ludzie nigdy się nie dopychają do końca choćby w środkowym członie i w strefach wysokiej podłogi (szczególnie w I członie), więc pojemność efektywna to ok. 168 os. może nieco mniej... Dlatego już tutaj widać jak na dłoni, że nawet skład 2x105Na ma większą pojemność.....
A żeby było ciekawiej, to Bombardiery obsługują silnie obciążone linie z Kurdwanowa (6,24, 34) i Borku Fałęckiego (8) i pojedyncze wozy z Bieżanowa (3).
Trasa na Ruczaj ma obsługiwać, oprócz Kampusu UJ, także bardzo dynamicznie rozwijające się osiedle Krakowa, no i b. pojemne składy są tam po prostu niezbędne.... a nawet jeśli okaże się, że potoki pasażerskie są mniejsze, to tym bardziej nie będzie nic straconego, bo większy tabor prawdopodobnie zostanie przesunięty na trasę KST....
Skąd o tym wiem? Od samych pracowników Stacji Obsługi Podgórze, kto jak kto ale myślę, że oni są najlepiej poinformowani w tej kwestii bo na co dzień pracują przy tych tramwajach (Bombardiery).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-18, 18:17 Temat postu: |
|
|
Co do pracowników zajezdni jako źródła informacji zwykle podchodzę z dystansem. Od takich pracowników aż po kierowników słyszałem już takie bajki, jakich nie powstydziłby się Andersen i bracia Grimm. Wolę się opierać na mniej lub bardziej oficjalnych informacjach z samej góry. Myślałem, że rzeczywiście znasz jakieś konkrety dotyczące zamiarów inwestycyjnych MPK w tym temacie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciszyn 

Dołączył: 06 Lis 2007 Miejscowość: Kraków vis a vis Zajezdni MPK
|
Wysłany: 2008-11-18, 18:34 Temat postu: |
|
|
Niestety, do takich oficjalnych jeszcze nie dotarłem, ale jak pewnie wiesz, już ta obecna dostawa, to miały być wozy 5 członowe, tylko później niestety zrewidowano te plany....
Poza tym, trasa na ruczaj ma powstać do 2011 roku, więc myślę, że już niedługo powinniśmy wiedzieć coś więcej, być może nawet pod koniec przyszłego roku (lub troszkę wcześniej) może zostać ogłoszony przetarg na nowe wozy.
Jednak co moim zdaniem jest najgorsze, to te Bombardiery (przynajmniej I i II dostawa) nie mają na dzień dzisiejszy możliwości jazdy ukrotnionej... sprzęgi są, ale nie ma wyprowadzonego sterowania na drugi wagon... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-18, 20:10 Temat postu: |
|
|
| jak pewnie wiesz, już ta obecna dostawa, to miały być wozy 5 członowe, tylko później niestety zrewidowano te plany.... |
Ja słyszałem o NGTd8. Żadnego takiego pięczioczłona nie widziałem nawet w żadnych ofertach. No chyba, że chodzi o Outlooka - Cityrunnera...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-11-19, 10:26 Temat postu: |
|
|
Przyznam się szczerze, że widząc pociągi tramwajowe złożone z E1+C1 na 1-ce, czy 22 - w Krakowie - to nic innego mi do głowy nie przychodzi jak potrzeba kupna bardziej NGTd8 niż Outlooka - o których wspomniał TLG.
Po prostu te wagony, z racji długości chyba najlepiej by pasowały w Krakowie na najbardziej obciążone linie.
A po za tym plotka głosi, że MPK będzie musiało rozłączyć E1 i C1, co oznacza tłok w tramwajach (na najbardziej obciążonych liniach), a zatem NGT8 może być ratunkiem - tylko czy MPK rzeczywiście to kupi ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
szubak 

|
Wysłany: 2008-11-19, 18:39 Temat postu: |
|
|
| Niestety, do takich oficjalnych jeszcze nie dotarłem, ale jak pewnie wiesz, już ta obecna dostawa, to miały być wozy 5 członowe, tylko później niestety zrewidowano te plany.... |
Mialy byc 3 czlonowe, z dluzszym srodkowym czlonem.... I takie maja byc kupione przy budowie trasy na Ruczaj, no chyba ze znowu koszty okaza sie za wysokie....
[ Dodano: 19 Lis 2008 17:45 ]
| No bo jak można zaobserwować obecne składy są za małe, poza tym jak pewnie wiecie na lini 34, w porannym szczycie zastępują je składy 3x105Na...(a przynajmniej tak głosił niedawny komunikat MPK, po licznych skargach mieszkańców na tłok panujący w tych wozach w czasie porannego szczytu) |
1/ nie MPK tylko ZIKIT, 2/ wyjezdzaja cale dwa uffa, ktore po wykonaniu kursow w porannym szczycie zjezdzaja do zajezdni. W zamian na '34' zaczyna jezdzic to co robilo kursy na '29'.
| Poza tym prosty rachunek: jedna 105tka bierze na pokład ok. 120 os. (+ - 3 os.), więc skład 3x105 Na jest w stanie zabrać maksymalnie ponad 360 osób, a Bombi? Wg. danych fabryki: 178 os. ale w praktyce zawsze mniej, bo ludzie nigdy się nie dopychają do końca choćby w środkowym członie i w strefach wysokiej podłogi (szczególnie w I członie), więc pojemność efektywna to ok. 168 os. może nieco mniej... Dlatego już tutaj widać jak na dłoni, że nawet skład 2x105Na ma większą pojemność..... |
Bzdury te wyliczenia.... Kazdy wagon podajesz wedlug innej normy os/m2... A do 105Na w krakowskim wydaniu fizycznie nie wejdzie wiecej niz 100os...
A żeby było ciekawiej, to Bombardiery obsługują silnie obciążone linie z Kurdwanowa (6,24, 34) i Borku Fałęckiego (8) i pojedyncze wozy z Bieżanowa (3).
Trasa na Ruczaj ma obsługiwać, oprócz Kampusu UJ, także bardzo dynamicznie rozwijające się osiedle Krakowa, no i b. pojemne składy są tam po prostu niezbędne.... a nawet jeśli okaże się, że potoki pasażerskie są mniejsze, to tym bardziej nie będzie nic straconego, bo większy tabor prawdopodobnie zostanie przesunięty na trasę KST.... |
Na KST to raczej wiekszy tabor nie bedzie potrzebny...
| Skąd o tym wiem? Od samych pracowników Stacji Obsługi Podgórze, kto jak kto ale myślę, że oni są najlepiej poinformowani w tej kwestii bo na co dzień pracują przy tych tramwajach (Bombardiery). |
Sa poinformowani na zasadzie "a bo tamten mowil, ze ten temu mowil, ze podobno tamten mowil ze: ncabfiac"...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
[ Strona wygenerowana w: 0.274666 sekund ] :: [ 20 zapytań SQL ]
|