| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
filimer 

|
Wysłany: 2010-03-10, 16:16 Temat postu: |
|
|
| TLG napisał: |
Ja nie chcę sprowadzać znowu dyskusji do wyższości jednego modelu nad drugim, bo to nie o to chodzi w tej sytuacji (jak dla mnie może to być PESA, Solaris, ale także Ansaldo czy nawet przebrzydła Skoda Vektra). Raczej chodzi o zasadę rozwiązywania problemu zamawiania tramwajów i konkurencji. Moja opinia jest jedynie komentarzem do sytuacji (częściowo pragmatycznym, ale miejscami subiektywnym) i niesmak w całej sytuacji pozostanie. |
Jeżeli ktoś wie czego chce i umie pod to skonstruować przetarg, to tak to się kończy - Ja poszedłbym dalej i mając jednolitą politykę transportową (np. kupujemy w standardzie wozy 46 i 32 metrowe) zrobiłbym przetarg na projekt wagonu wraz z wykonaniem prototypu (oraz przekazaniem praw autorskich do projektu) a potem przetarg na same wagony.
Odnośnie aparatury Tramino, to wg informacji Glonojada w grę wchodzi także ELIN.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2010-03-10, 19:16 Temat postu: |
|
|
| Coffee napisał: |
Jedyną nowością będzie (o, ile w ogóle) pierwsze drzwi będą dla pasażerów, a nie jak dotychczas, tylko dla motorniczego. |
Wierz mi, pierwsze drzwi pasażerskie z przodu a nie w środku to naprawdę jest zmiana na lepsze, nie wyobrażam sobie tramwaju bez przednich drzwi
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Coffee 

Dołączył: 19 Maj 2006 Miejscowość: Kraków - Borek Fał. Pochwał: 2
|
Wysłany: 2010-03-10, 20:17 Temat postu: |
|
|
| ppln napisał: |
Jedyną nowością będzie (o, ile w ogóle) pierwsze drzwi będą dla pasażerów, a nie jak dotychczas, tylko dla motorniczego. |
Wierz mi, pierwsze drzwi pasażerskie z przodu a nie w środku to naprawdę jest zmiana na lepsze, nie wyobrażam sobie tramwaju bez przednich drzwi |
U nas od 1999 roku eksploatujemy NGT6 bez przednich drzwi i nawet nie ma z tym większych problemów...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciszyn 

Dołączył: 06 Lis 2007 Miejscowość: Kraków vis a vis Zajezdni MPK
|
Wysłany: 2010-03-11, 02:04 Temat postu: |
|
|
(...)
Po cichu liczyłem na Solarisa, ale Bombardier tez może być  |
Ja też po cichu liczyłem na Solarisa, tym bardziej, że w Przewoźniku Krakowskim był cało stronicowy artykuł o Tramino - co odebrałem jako próba "przygotowania gruntu", jak widać - myliłem się Być może Solaris także uznał, że lepiej skupić się, póki co, na Poznaniu - co także by mnie nie zdziwiło.
Co do tramwaju, to sam wygląd wg. mnie jest troszkę przekombinowany (znowu ), myślałem, że to będzie coś w stylu NGT8DD http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NGTD8DD_Friedrichstadt.jpg
No i fajnie, że wreszcie pojawiły się drzwi z przodu - powinno to poprawić zapełnianie się wozu Zastanawia mnie tylko, czy te pierwsze drzwi, przy otwarciu nie będą ograniczały widoczności motorniczego przez wsteczne lusterko?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-03-11, 09:43 Temat postu: |
|
|
| Maciszyn napisał: |
| Zastanawia mnie tylko, czy te pierwsze drzwi, przy otwarciu nie będą ograniczały widoczności motorniczego przez wsteczne lusterko? |
Nie powinny. Takie rozwiązanie stosuje się z powodzeniem w różnych tramwajach a także autobusach. I nie słyszałem, aby były problemy z widocznością przez lusterko 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bystrzak2000  +Ekspert

|
Wysłany: 2010-03-11, 11:39 Temat postu: |
|
|
| TLG napisał: |
| 9,5 miliona za wagon |
To będą chyba najdroższe tramwaje w historii Polski No ale to w końcu Bombardier. We Wrocławiu za dwukierunkowego Cityrunnera chcieli ponad 10,5 mln zł...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Coffee 

|
Wysłany: 2010-03-11, 22:09 Temat postu: |
|
|
Jak się dowiedziałem, po przeczytaniu artykułu:
MPK Ud****o konkurencję, za pomocą zapisu, że wagon ma posiadać wózki skrętne, które podobno mniej niszczą torowisko na łukach, w porównaniu do wózków stałych. Bombardier zaoferował jako jedyny takie rozwiązanie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2010-03-12, 14:34 Temat postu: |
|
|
Cóż - MPK Kraków zawsze jak dotąd kupowało w przetargach, tylko to co chciało wygrać. Oczywiście ma to pozory pełnej konkurencyjności, ale - i tu zgadzam się z TLG - jeśli ważną ofertę był w stanie złożyć tylko Bombardier, to znaczy że przetarg był na bombardiery. No i ta cena śmierdzi.
Mma tylko nadzieję, że mordy będą takie jak w NGT6 z 3. dostawy, a nie kolejna wariacja (sen jakiegoś wariata?).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Coffee 

|
Wysłany: 2010-03-12, 17:54 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| a nie kolejna wariacja (sen jakiegoś wariata?). |
Po wizualizacji stwierdzam, iż ta wersja wyglądem i desingiem dużo bardziej pasuje do tych Bombardierów.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciszyn 

|
Wysłany: 2010-03-13, 03:38 Temat postu: |
|
|
Jak się dowiedziałem, po przeczytaniu artykułu:
MPK Ud****o konkurencję, za pomocą zapisu, że wagon ma posiadać wózki skrętne, które podobno mniej niszczą torowisko na łukach, w porównaniu do wózków stałych. Bombardier zaoferował jako jedyny takie rozwiązanie. |
Gdyby nie wymóg o konieczności posiadania doświadczenia, to przetarg wygrałby bez problemu Cegielski...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2010-03-13, 10:42 Temat postu: |
|
|
Doświadczenie doświadczeniu nie równe, jakoś cyrki z Cegielskim są tylko w Szczecinie. Teraz MPK dostaje dokładnie to, co chce, ale płaci za to wysoką cenę.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciszyn 

|
Wysłany: 2010-03-13, 19:40 Temat postu: |
|
|
To prawda, ale myślę, że to powinno zaprocentować przy obsłudze serwisowej, bo poza ścianami czołowymi, i maszynami drzwiowymi do 1 serii wozów reszta części jest wspólna.
Teraz na miejscu MPK, jak już chcą mieć flotę Bombardierów, niech zainwestują w profesjonalne stanowiska do diagnostyki i o obsługi tych wozów - bo z tym to naprawdę bywa różnie...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-03-24, 12:00 Temat postu: |
|
|
Jaką długość będą miały te najnowsze Bombardiery dla Krakowa ? 32 metry ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Coffee 

|
Wysłany: 2010-03-24, 17:07 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
Jaką długość będą miały te najnowsze Bombardiery dla Krakowa ? 32 metry ?  |
Według zapisu, powyżej 31 metrów. Czyli prawdopodobnie będą mieć 32 metry...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|