Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Kraków zamawia tramwaje
Strona 3 z 4
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Ogólne dyskusje o tramwajach Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
filimer  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2010-03-10, 16:16
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:

Ja nie chcę sprowadzać znowu dyskusji do wyższości jednego modelu nad drugim, bo to nie o to chodzi w tej sytuacji (jak dla mnie może to być PESA, Solaris, ale także Ansaldo czy nawet przebrzydła Skoda Vektra). Raczej chodzi o zasadę rozwiązywania problemu zamawiania tramwajów i konkurencji. Moja opinia jest jedynie komentarzem do sytuacji (częściowo pragmatycznym, ale miejscami subiektywnym) i niesmak w całej sytuacji pozostanie.

Jeżeli ktoś wie czego chce i umie pod to skonstruować przetarg, to tak to się kończy - Ja poszedłbym dalej i mając jednolitą politykę transportową (np. kupujemy w standardzie wozy 46 i 32 metrowe) zrobiłbym przetarg na projekt wagonu wraz z wykonaniem prototypu (oraz przekazaniem praw autorskich do projektu) a potem przetarg na same wagony.

Odnośnie aparatury Tramino, to wg informacji Glonojada w grę wchodzi także ELIN.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2010-03-10, 19:16
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Coffee napisał:

Jedyną nowością będzie (o, ile w ogóle) pierwsze drzwi będą dla pasażerów, a nie jak dotychczas, tylko dla motorniczego.

Wierz mi, pierwsze drzwi pasażerskie z przodu a nie w środku to naprawdę jest zmiana na lepsze, nie wyobrażam sobie tramwaju bez przednich drzwi

Powrót do góry

Coffee  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków - Borek Fał.
Pochwał: 2

PostWysłany: 2010-03-10, 20:17
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:
Coffee napisał:

Jedyną nowością będzie (o, ile w ogóle) pierwsze drzwi będą dla pasażerów, a nie jak dotychczas, tylko dla motorniczego.

Wierz mi, pierwsze drzwi pasażerskie z przodu a nie w środku to naprawdę jest zmiana na lepsze, nie wyobrażam sobie tramwaju bez przednich drzwi

U nas od 1999 roku eksploatujemy NGT6 bez przednich drzwi i nawet nie ma z tym większych problemów...

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 5

PostWysłany: 2010-03-10, 20:22
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

http://img214.imageshack.us/img214/3043/072o.jpg jak to się kiedyś mówiło o FSO Warszawie 223 "stara k(obieta lekkich obyczajów) z nową d.upą"
Powrót do góry

Maciszyn  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków vis a vis Zajezdni MPK

PostWysłany: 2010-03-11, 02:04
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Coffee napisał:
(...)
Po cichu liczyłem na Solarisa, ale Bombardier tez może być

Ja też po cichu liczyłem na Solarisa, tym bardziej, że w Przewoźniku Krakowskim był cało stronicowy artykuł o Tramino - co odebrałem jako próba "przygotowania gruntu", jak widać - myliłem się Być może Solaris także uznał, że lepiej skupić się, póki co, na Poznaniu - co także by mnie nie zdziwiło.
Co do tramwaju, to sam wygląd wg. mnie jest troszkę przekombinowany (znowu ), myślałem, że to będzie coś w stylu NGT8DD http://commons.wikimedia.org/wiki/File:NGTD8DD_Friedrichstadt.jpg
No i fajnie, że wreszcie pojawiły się drzwi z przodu - powinno to poprawić zapełnianie się wozu Zastanawia mnie tylko, czy te pierwsze drzwi, przy otwarciu nie będą ograniczały widoczności motorniczego przez wsteczne lusterko?

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Pochwał: 26

PostWysłany: 2010-03-11, 09:43
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Maciszyn napisał:
Zastanawia mnie tylko, czy te pierwsze drzwi, przy otwarciu nie będą ograniczały widoczności motorniczego przez wsteczne lusterko?

Nie powinny. Takie rozwiązanie stosuje się z powodzeniem w różnych tramwajach a także autobusach. I nie słyszałem, aby były problemy z widocznością przez lusterko

Powrót do góry

bystrzak2000  Płeć:Mężczyzna
+Ekspert
Ekspert

Miejscowość: Wrocław

PostWysłany: 2010-03-11, 11:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:
9,5 miliona za wagon

To będą chyba najdroższe tramwaje w historii Polski No ale to w końcu Bombardier. We Wrocławiu za dwukierunkowego Cityrunnera chcieli ponad 10,5 mln zł...

Powrót do góry

PostWysłany: 2010-03-11, 22:09
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Jak się dowiedziałem, po przeczytaniu artykułu:
MPK Ud****o konkurencję, za pomocą zapisu, że wagon ma posiadać wózki skrętne, które podobno mniej niszczą torowisko na łukach, w porównaniu do wózków stałych. Bombardier zaoferował jako jedyny takie rozwiązanie.

Powrót do góry

Lopez  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2010-03-12, 14:34
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Cóż - MPK Kraków zawsze jak dotąd kupowało w przetargach, tylko to co chciało wygrać. Oczywiście ma to pozory pełnej konkurencyjności, ale - i tu zgadzam się z TLG - jeśli ważną ofertę był w stanie złożyć tylko Bombardier, to znaczy że przetarg był na bombardiery. No i ta cena śmierdzi.
Mma tylko nadzieję, że mordy będą takie jak w NGT6 z 3. dostawy, a nie kolejna wariacja (sen jakiegoś wariata?).

Powrót do góry

PostWysłany: 2010-03-12, 17:54
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Lopez napisał:
a nie kolejna wariacja (sen jakiegoś wariata?).

Po wizualizacji stwierdzam, iż ta wersja wyglądem i desingiem dużo bardziej pasuje do tych Bombardierów.

Powrót do góry

PostWysłany: 2010-03-13, 03:38
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Coffee napisał:
Jak się dowiedziałem, po przeczytaniu artykułu:
MPK Ud****o konkurencję, za pomocą zapisu, że wagon ma posiadać wózki skrętne, które podobno mniej niszczą torowisko na łukach, w porównaniu do wózków stałych. Bombardier zaoferował jako jedyny takie rozwiązanie.

Gdyby nie wymóg o konieczności posiadania doświadczenia, to przetarg wygrałby bez problemu Cegielski...

Powrót do góry

KKS  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii
Pochwał: 10

PostWysłany: 2010-03-13, 10:42
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Doświadczenie doświadczeniu nie równe, jakoś cyrki z Cegielskim są tylko w Szczecinie. Teraz MPK dostaje dokładnie to, co chce, ale płaci za to wysoką cenę.
Powrót do góry

PostWysłany: 2010-03-13, 19:40
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

To prawda, ale myślę, że to powinno zaprocentować przy obsłudze serwisowej, bo poza ścianami czołowymi, i maszynami drzwiowymi do 1 serii wozów reszta części jest wspólna.
Teraz na miejscu MPK, jak już chcą mieć flotę Bombardierów, niech zainwestują w profesjonalne stanowiska do diagnostyki i o obsługi tych wozów - bo z tym to naprawdę bywa różnie...

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Pochwał: 26

PostWysłany: 2010-03-24, 12:00
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Jaką długość będą miały te najnowsze Bombardiery dla Krakowa ? 32 metry ?
Powrót do góry

PostWysłany: 2010-03-24, 17:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Jaką długość będą miały te najnowsze Bombardiery dla Krakowa ? 32 metry ?

Według zapisu, powyżej 31 metrów. Czyli prawdopodobnie będą mieć 32 metry...

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Ogólne dyskusje o tramwajach Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4  Następny
Strona 3 z 4

Skocz do: