| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2008-05-19, 14:50 Temat postu: |
|
|
Przy ul. Wierzbowej 51.
Działa także strona muzeum.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filip7370 
|
Wysłany: 2008-11-08, 16:05 Temat postu: |
|
|
Może temat się ruszy, czy ktoś z każdego miasta z komunikacją tramwajową zreferuje obecnie prowadzone prace przy wagonach historycznych. Sam nie bardzo się oriętuje w Warszawie poza tym że wagon 102N #5 jest na naprawie u ceglarza, a w Łodzi remontowany jest Sanok u Adamskiego.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-08, 16:48 Temat postu: |
|
|
| Filip7370 napisał: |
| zreferuje obecnie prowadzone prace przy wagonach historycznych. Sam nie bardzo się oriętuje w Warszawie poza tym że wagon 102N #5 jest na naprawie u ceglarza |
Wagon K nr. 403 (ofiara dzwonu w grudniu zeszłego roku) pojechał na rekonstrukcję do ZNT T-3. Na zabytek będzie też odstawiona jeszcze jedna techniczna "berlinka" - S-12. Swego czasu proponowano też berlińczykom przejęcie jeszcze jednej, którą mogliby sobie odremontować na TF40 (w końcu przez 5 lat eksploatowali te wagony), ale nie byli zainteresowani.
Nie wiem jak ma się eNka 716. Były nad nią prowadzone prace. Reszta eNek odstawionych w ZETiT na Obozowej doszczętnie zgniła. Niewiele lepiej ma się wagon 4EGTw, który sobie gnije na "Żoliborzu" pod chmurką. Aktualnie w miarę możliwości trwają poszukiwania sponsora.
Stodwójka stoi sobie odłogiem pozbawiona blach. W planach jest pozostawienie w Warszawie razem ośmiu wagonów 13N: 753'', 504, 534, 588'', 795 i ostatni skład schodzący z miasta, które mają być odremontowane (kiedyś) na różne okresy eksploatacji. Chęć przejęcia wycofywanych 13N z przeznaczeniem na zabytkowe zgłosiły też inne miasta.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-11-08, 16:52 Temat postu: |
|
|
| TLG napisał: |
| eszta eNek odstawionych w ZETiT na Obozowej doszczętnie zgniła |
Ile tego mniej więcej było?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-08, 16:56 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
| Ile tego mniej więcej było? |
W tej chwili nie pamiętam. Kupione ze Szczecina ex-warszawskie wagony za grosze przez jednego z miłośników. Nic dziwnego, że TW nie zrobiło kompletnie nic, żeby je zabezpieczyć. Prawdopodobnie będą pocięte przy okazji sprzątania ZETiTu.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mkm101 
|
Wysłany: 2008-11-08, 20:24 Temat postu: |
|
|
| W planach jest pozostawienie w Warszawie razem ośmiu wagonów 13N: 753'', 504, 534, 588'', 795 i ostatni skład schodzący z miasta, |
Zapomniałeś o 400 i 642
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filip7370 
|
Wysłany: 2008-11-09, 00:10 Temat postu: |
|
|
Doskonale, ale co u innych...np. Ciekawi mnie jak się ma wspomniany w temacie poznański S2D, czy coś się dzieje w Szczecinie ewentualnie w Gdańsku. Oczywiście każde miasto niech się wypowie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-09, 09:20 Temat postu: |
|
|
| mkm101 napisał: |
| Zapomniałeś o 400 i 642 |
Z tego, co słyszałem, to jedynie dodatkowe wagony, które mają być dodane do listy "a nóż się uda", ale szansa na ich zachowanie jest raczej niewielka. To już Ty będziesz wiedział lepiej, bo ja jestem średnio na bieżąco.
| Filip7370 napisał: |
| czy coś się dzieje w Szczecinie |
Tyle, że zachowali kilka "stodwójek" (widziałem je odstawione na "Pogodnie" - są w bardzo różnym stanie). Póki co żadnych rewelacji w Szczecinie nie ma.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

Dołączył: 07 Lip 2007 Miejscowość: Wrocław - Biskupin, Warszawa - Wilanów Pochwał: 15
|
Wysłany: 2008-11-11, 22:33 Temat postu: |
|
|
TLG, a wiesz może, co się stało jednemu z ramion pantografu #541? Na DeTePie miał je skrzywione.
| Chęć przejęcia wycofywanych 13N z przeznaczeniem na zabytkowe zgłosiły też inne miasta. |
O. Wiadomo, które?
| Tyle, że zachowali kilka "stodwójek" (widziałem je odstawione na "Pogodnie" - są w bardzo różnym stanie). Póki co żadnych rewelacji w Szczecinie nie ma. |
Ciekaw jestem, jaka stodwójka zostanie wytypowana jako historyczna w ostatnim mieście z liniowymi 102Na - we Wrocławiu (argument, że jedyny "Strachotek" wystarczy jako zabytkowy tramwaj generacji 102N [nie liczę tu 102Nd, którego przyszłość jest mglista - nic się z nim nie dzieje] moim zdaniem jest bezużyteczny). 2007 chyba się nie nada ze względu na wiek... Może 2061 albo 2072?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-11-11, 22:53 Temat postu: |
|
|
| PAFAWAG napisał: |
| O. Wiadomo, które? |
Nie chcę głosić żadnych herezji, bo to póki co nic pewnego.
| PAFAWAG napisał: |
| wiesz może, co się stało jednemu z ramion pantografu #541? Na DeTePie miał je skrzywione. |
Ten pantograf to raczej wyłącznie dekoracja. Nie jest to żadne uszkodzenie mechaniczne. Musiał taki dostać, bo widocznie taki był na składzie. To ejst rzecz do sprawdzenia
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-11-13, 10:48 Temat postu: |
|
|
| Reszta eNek odstawionych w ZETiT na Obozowej doszczętnie zgniła. |
Ja pozwolę sobie nieco okrasić to zdanie zdjęciami - jakie zrobiłem w 2006 roku na terenie ZETiT (zdaje się, że gdzie je nawet pokazywałem na forum). Rok później już mnie tam nie wpuszczono. Rozumiem, że tego już nie spotkamy na Obozowej

Skoro już rzucam fotkami, to może coś z Poznania.
Te wagony znalazłem - również w 2006 roku - w zajezdni (tramwajowej) MPK na Głogowskiej. KMPS planował remont kilku wagonów - zbierali nawet fundusze na ten cel

KKS - czy Orientujesz się może, jaki jest los tych wagonów obecnie ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2008-11-13, 15:05 Temat postu: |
|
|
Na razie w planach jest tylko remont doczepy do eNki, o niczym innym mi nie wiadomo.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
imarcin 

|
Wysłany: 2008-11-25, 18:31 Temat postu: |
|
|
W Szczecinie obecnie jest remontowana doczepa do N-ki. Do muzeum odstawiono Helmuta (GT6), doczepę do niego i dwa 102Na. Do ciekawszych pojazdów wyremontowanych w Szczecinie należy poniemiecki Bremen
i 4N
i N-ka http://foto.mkm.szczecin.pl/big/2007/1188742093.jpg
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-11-26, 10:10 Temat postu: |
|
|
Całkiem nieźle. Imarcin, a czemu Wasze eNki mają potrójne światła na frontach ? Przepisy ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
imarcin 

|
|
| Powrót do góry |
|