Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Tramwaje MPK Kraków - tabor, infrastruktura
Strona 28 z 34
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Ogólne dyskusje o tramwajach Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 32, 33, 34  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
BF201  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków
Pochwał: 1

PostWysłany: 2009-08-28, 22:11
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Coffee napisał:
Właśnie z tego, co się dowiedziałem, to mają przyjechać do Krakowa wszystkie GT8S i SU na pełny remont. Wstawki niskopodłogowej raczej nie będzie.

Jeśli już to Hyrek na EKK pisał o GT8S a nie wszystkich.

Samych GT8S jest 27 (w tym jeden spalony) i one są do sprzedania.

GT8SU Duesseldorf się pozbywać nie chce.

Faktycznie - są dwie wersje, które mówią coś innego, jednak - GT8 przyjadą na remont, druga - GT8 przyjechał na testy.

IMHO jest opcja, która nie wyklucza ani jednego, ani drugiego.

Rheinbahn przysyła GT8S na remonty, aby je sprzedać drożej, a MPK przy okazji przetestuje i być może kupi. Taka jest moja wersja, w oparciu tylko i wyłącznie o to, co wypłynęło ze stron EKK i PSMKMS.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

Coffee  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków - Borek Fał.
Pochwał: 2

PostWysłany: 2009-08-29, 01:26
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

BF201 napisał:
Coffee napisał:
Właśnie z tego, co się dowiedziałem, to mają przyjechać do Krakowa wszystkie GT8S i SU na pełny remont. Wstawki niskopodłogowej raczej nie będzie.

Jeśli już to Hyrek na EKK pisał o GT8S a nie wszystkich.

Samych GT8S jest 27 (w tym jeden spalony) i one są do sprzedania.

GT8SU Duesseldorf się pozbywać nie chce.

Faktycznie - są dwie wersje, które mówią coś innego, jednak - GT8 przyjadą na remont, druga - GT8 przyjechał na testy.

IMHO jest opcja, która nie wyklucza ani jednego, ani drugiego.

Rheinbahn przysyła GT8S na remonty, aby je sprzedać drożej, a MPK przy okazji przetestuje i być może kupi. Taka jest moja wersja, w oparciu tylko i wyłącznie o to, co wypłynęło ze stron EKK i PSMKMS.

Całkiem możliwe... Nie jest to wykluczone, tym bardziej, że dziś też słyszałem ta wersję, że wagon ma być wpierw wyremontowany, później przetestowany (podobno mają nawet ostatnie - jednopłatowe drzwi dorobić i ma mieć wstawkę NF). Zastanawiam się, po co w takim razie tyle wozów dwukierunkowych jest potrzebnych w Krakowie?

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2009-08-29, 16:43
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

No to zaczyna się robić ciekawie. Ponieważ na początku byłem przekonany, że MPK po prostu kupiło tego GT8... a tu się okazuje, że nie do końca.

A właściwie jak to się stało, że ten wagon trafił tu na remont. Czy MPK Kraków stanęło do jakiegoś przetargu w Duesseldorfie ?

Powrót do góry

PostWysłany: 2009-08-29, 17:30
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:

A właściwie jak to się stało, że ten wagon trafił tu na remont. Czy MPK Kraków stanęło do jakiegoś przetargu w Duesseldorfie ?

Nie mam pojęcia. Tak twierdzi Hyrek.

Miłośnicy z Duesseldorfu też się nie spodziewali żadnych remontów, Rheinbahn od jakiegoś czasu miał w planach wysłanie GT8S na emeryturę.

Objawienie się 3037 w Krakowie też było dla Nich zaskoczeniem.

Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Pochwał: 5

PostWysłany: 2009-08-29, 19:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

BF201 napisał:
Rheinbahn od jakiegoś czasu miał w planach wysłanie GT8S na emeryturę.

Którą miały spędzić u nas na obsłudze wyłączonych na czas remontów odcinków. Trochę szkoda, że nie wyszło, jednak koszty, które Niemcy przedstawili za przeglądy i podstawowe naprawy czy zmiany w tych wagonach były mocno przesadzone.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Amalio  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gliwice
Pochwał: 7
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2009-08-29, 20:06
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja nie rozumiem tylko jednego. Dlaczego mieliby się pozbywać GT8S skoro jeszcze mają na stanie (jeśli się nie mylę) 29 składów GT8+B4 Wiem, że GT8S są dwu, a GT8 jednokierunkowe no ale chyba powinno się wyzbywać najstarszych wagonów
Powrót do góry

PostWysłany: 2009-08-30, 00:01
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Amalio napisał:
Ja nie rozumiem tylko jednego. Dlaczego mieliby się pozbywać GT8S skoro jeszcze mają na stanie (jeśli się nie mylę) 29 składów GT8+B4 Wiem, że GT8S są dwu, a GT8 jednokierunkowe no ale chyba powinno się wyzbywać najstarszych wagonów

Przypuszczam że dobiły do granicy remontów i chcą to wykorzystać.

Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Pochwał: 5

PostWysłany: 2009-09-04, 08:47
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Będą jajca jak dzwony - KIO uznała protest FPSu za zasadny.
Powrót do góry

imarcin  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: SZCZECIN

PostWysłany: 2009-09-04, 17:15
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:
Będą jajca jak dzwony - KIO uznała protest FPSu za zasadny.

Jaki protest ?

Powrót do góry

Coffee  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków - Borek Fał.
Pochwał: 2

PostWysłany: 2009-09-04, 18:27
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

FPS stwierdził, iż ma wystarczające doświadczenie, by zbudować te tramwaje i że ten zapis wyklucza prawie wszystkie firmy, prócz Bombardiera...

MPK oba zarzuty odrzuciło (oczywiście podstawnie), gdyż do przetargu mogło startować co najmniej 6 firm, a doświadczenia FPS posiada tyle, co kot napłakał...

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2009-10-05, 11:15
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Tunel tramwajowy w Krakowie od dawna mnie już interesuje. I w ostatni piątek - przy okazji przesiadki z pociągu na autobus z RDA do Nowego Sącza - postanowiłem zajrzeć, choć na chwilę na jeden z dwóch, podziemnych przystanków "Krakowskiego Szybkiego Tramwaju"

Rzecz jasna rzuciłem okiem na przystanek "Dworzec Główny". Czym zresztą narobiłem sobie jeszcze większego smaku na ten tunel. No, ale na początek dobre i to.

A zatem przystanek "Dworzec Główny".

Od razu przy wejściu na ten przystanek (od strony RDA), rzuciły mi się w oczy ułatwienia dla osób niepełnosprawnych. Z poziomu ulicy na antresolę prowadzi winda. Natomiast z windy, na peron prowadzi podjazd. Jest on tak wyprofilowany, że osoba na wózku spokojnie powinna podjechać samoczynnie.

Jednakże moją największą uwagę przykuły oznaczenia dla osób nie widomych. W zasadzie, po wyjściu z windy nie widomy zostaje ładnie poprowadzony prosto na peron (wyjście z windy nie jest na wprost, trzeba skręcić).

http://img21.imageshack.us/img21/7028/krktunel11.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/6771/krktunel12.jpg

Co ciekawe na filarze pojawiło się urządzenie "SOS" dla niewidomego
http://img195.imageshack.us/img195/7997/krktunel1.jpg

Te urządzenia spotkamy również na peronie.

Zejdźmy zatem na sam peron. Ogólnie jest fajnie, to czego nie widać na zdjęciu - to wg. mnie jest za mało światła. Możliwe, że jest to wina wykończenia ścian peronów (szare ściany).

http://img97.imageshack.us/img97/7725/krktunel3.jpg

Tablice elektroniczne są stosunkowo dobrze widoczne. Szkoda tylko, że mają tak mało linijek... no, ale to już znamy. Przypomnę (nie zorientowanym), że te tablice pojawiły się na całej trasie KST, czyli nie tylko w tunelu.

http://img193.imageshack.us/i/krktunel6.jpg/

Gdyby ktoś chciał sobie usiąść, to są ławki - metalowe - bardzo ładnie wkomponowane w ścianę wąskiego peronu

http://img32.imageshack.us/i/krktunel7.jpg/

Spodobała mi się informacja. Jest duża, czytelna i zrozumiała

http://img195.imageshack.us/img195/6338/krktunel4.jpg

Wrócę jeszcze do niej na końcu postu. Skoro już zaglądamy na ściany, to oczywiście na peronie znalazły się urządzenia elektroniczne - czyli biletomat oraz SOS dla niewidomych

http://img97.imageshack.us/img97/5903/krktunel8.jpg

Muszę przyznać, że bardzo ładnie wkomponowano biletomat. Zwróćcie uwagę, że przygotowano dla niego specjalną wnękę. Dzięki temu to - dosyć spore - urządzenie - jest schowane i nie zagradza peronu.

Wejścia na perony są odgrodzone od torowiska szklaną ścianą. A na zdjęciu wjeżdżający N8S-NF

http://img193.imageshack.us/img193/834/krktunel10.jpg

Sam tunel jest oświetlony. Co wydaje mi się, być dobrym pomysłem. Jest to bezpieczne

http://img32.imageshack.us/i/krktunel2.jpg/

Tą tablicę znalazłem nad wejściem do windy...
http://img32.imageshack.us/img32/1140/krktunel13.jpg

... ładnie to wygląda i jest czytelne... ale to oznacza, że jakakolwiek zmiana linii przebiegających przez tunel wymusza zmianę tablic... czy ktoś o tym będzie pamiętał w przyszłości ?

No i na koniec jeszcze raz rzut oka na rozkłady jazdy

http://img35.imageshack.us/img35/2401/krktunel5.jpg

Z tunelu aktualnie korzystają tramwaje trzech linii:
- 5 Wzgórza Krzesławickie - Krowodrza Górka
- 50 Kurdwanów Pętla - Krowodrza Górka (główna linia KST)
- 51 Bieżanów Nowy - Dworzec Towarowy.

Pamiętam, że krakowscy koledzy krytykowali rozkłady jazdy, ale wg. mnie ma to trochę sens. Pomijam już kwestię linii 5 (to jest linia do Nowej Huty), jednakże 50 (jej rozkład jest bardzo rozbudowany i tramwaje kursują nawet w sobotę co 10 minut), stanowi tutaj ważny filar KST.

51 - to linia szczytowa, która od Dworca Głównego, aż do ul. Wielickiej, powiela trasę linii 50. Tworząc tym samym dosyć dobre połączenie ze Śródmieściem Krakowa.

Czemu 51 kursuje tylko w godzinach szczytu ?

Po prostu z Bieżanowa Nowego jest jeszcze całodzienna linia nr. 9, której trasa od Wielickiej aż do Rodna Mogilskiego pokrywa się z KST. Jednakże Na rondzie 9-tka skręca w ul. Mogilską i jedzie w kierunku Nowej Huty. Natomiast 50 i 51 wjeżdżają do tunelu.

A zatem brak 51 po godzinach szczytu raczej nie powinien był być odczuwalny - szczególnie, że jest to nowa linia

No to po co właściwie jest linia 51, skoro jest ona szczytowa i pokrywa się z 50-tką ?

Wydaje mi się, że organizator komunikacji w Krakowie (ZIKit), chciał w ten sposób zachęcić do korzystania z tunelu. Te dwie linie, w godzinach szczytu (50 i 51) wspólnie tworzą wizerunek częstych, szybkich podziemnych tramwajów. W ten sposób ludzie zapisali sobie w podświadomości informację, że w tunelu tramwaje kursują często. I - póki co - faktycznie tak jest.

No, a ja narobiłem sobie jeszcze większego smaku na tunel. Po prostu muszę tam wrócić

Powrót do góry

Maciek007  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Dębica

PostWysłany: 2010-01-18, 18:06
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Jest kolejna fotka z montażu EU8N: http://fotozajezdnia.pl/details.php?image_id=22854
Powrót do góry

filimer  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2010-04-02, 02:40
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

EU8N widziany na nocnych testach - zdjęcia na stronie KMK.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-04-02, 08:24
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Szkoda, że zdjęcia są nocne, ale i tak tramwaj robi naprawdę pozytywne wrażenie. Już mi się spodobał. Ciekawy jestem jak zaaranżowano mu wnętrze
Powrót do góry

M_Szymkowiak  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków - Prądnik Cz.
Pochwał: 4

PostWysłany: 2010-04-02, 09:53
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

śmiesznie
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Ogólne dyskusje o tramwajach Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 27, 28, 29 ... 32, 33, 34  Następny
Strona 28 z 34

Skocz do: