Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Tramwaje w Gdańsku
Strona 1 z 33
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Ogólne dyskusje o tramwajach Idź do strony 1, 2, 3 ... 31, 32, 33  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Matthai  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdańsk

PostWysłany: 2006-05-23, 12:22
Temat postu: Tramwaje w Gdańsku
Zacytuj zaznaczone

Witam na moim pierwszym temacie.

Nie znalazłem na forum podobnego tematu a moim celem jest zebranie Waszych opini na temat możliwości taborowych dla Gdańska. Jak wiadomo, tabor tramwajowy ZKM składa się w zasadzie tylko z przestarzałych 105Na (niewielki procent zmodernizowanych, które mogą parę lat posłużyć), 2 szt. 114Na i 4 szt. NGd99. Czekamy na 3 szt. nowych niskopodłogowców - nie wiadomo co to ma być.

A pytanie jest następujące:
Czy Gdańsk, w świetle podejmowanych ostatnio inwestycji (Gdański Projekt Komunikacji Miejskiej) wraz z dalszymi planami rozwojowymi, powinien zacząć wycofywać niemodernizowane stopiątki (okres powiedzmy 5-10 lat całość taboru) i zastępować je czymś nowym? Moim zdaniem oczywiście. Ale co to ma być? Nowe czy używane? Dalej modernizować 105? (Ciekawa wydaje się modernizacja 105N2k2000 - polecam stronę www.tram.polska.prv.pl) Tylko niskopodłogowe czy też z jakimś procentem wysokich? Chociażby pół na pół wysokich i niskich. No i kwestia modeli tramwajów? Na początku przetargu na 3 tramwaje dowiedziałem się od Rzecznik ZKM Gdańsk, że nie interesują ich inne tramwaje niż trójczłonowe Może zmienią zdanie. Z nowych tramwajów jakie chodzą mi po głowie to wysoki 204Wr, a z niskich oczywiście Pesa długa i krótka, Bombardier NGT6/2 (może Cityrunner? Chociaż kilka sztuk...), Skoda 16T (nie wiem co to za model 14T - podejrzewam, że krótszy, więc też).

Chciałbym poznać Wasze zdanie na ten temat.

Pozdrawiam serdecznie.

Ostatnio zmieniony przez Matthai
dnia 2006-05-23, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

jacool  Płeć:Mężczyzna

Pochwał: 1

PostWysłany: 2006-05-23, 14:17
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Matthai napisał:
(Ciekawa wydaje się modernizacja 105N2k2000

Aby na pewno to modernizacja? To jest po prostu nowszy model 105n.
Matthai napisał:
że nie interesują ich inne tramwaje niż trójprzegubowe

nowe oczywiście że tylko przegubowe.
Matthai napisał:
Z nowych tramwajów jakie chodzą mi po głowie to wysoki 204Wr

A po co nam nowe, budowane na podstawie archaicznej konstrukcji 105n?
Matthai napisał:
Pesa długa i krótka, Bombardier NGT6/2

dołożyłbym jeszcze Combino, dobry wóz Najlepiej produkty sprawdzone, bo po NGd99 to już gorzej być chyba nie może
Ogólnie uważam za dobry pomysł kupno uzywnych wysokopodłogowców z Niemiec a w późniejszym terminie także niskopodłogowców.
I oczywiście kupno długiej serii (przynajmniej 10) nowych tramwajów niskopodłogowych.
A 105na modernizować.
Trzeba tez pomyśleć nad budową kolejnych linii

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 2006-05-23, 15:21
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Dziękuję za pierwszą odpowiedź.

jacool napisał:
Matthai napisał/a:
że nie interesują ich inne tramwaje niż trójprzegubowe

nowe oczywiście że tylko przegubowe

Tu miałem co innego na myśli. Wg Rzecznik ZKM Gdańsk nie chcą oni kupować składów pięcioczłonowych, gdyż trójczłonowe w zupełności spełniają wymagania. Tak mi napisała Pani Rzecznik. Troszkę bym z nią polemizował, no ale oki.

jacool napisał:
A po co nam nowe, budowane na podstawie archaicznej konstrukcji 105n?

Ze względu na cenę. Nie wierzę by byli w stanie wymienić cały tabor na powiedzmy chociażby krótkie Pesy. A moim zdaniem lepiej jest mieć nowy tabor jak choćby 204Wr niż rozbijać się 15-25 letnimi stopiątkami bez modernizacji.

jacool napisał:
Najlepiej produkty sprawdzone, bo po NGd99 to już gorzej być chyba nie może

Nie wiem jak to teraz jest z Citkami, ale widząc NGd99 wolałbym nie sprawdzać.

jacool napisał:
I oczywiście kupno długiej serii (przynajmniej 10) nowych tramwajów niskopodłogowych.

Z tych powyższych? No i zastanowiłbym się nad Skodą made by Porsche

jacool napisał:
Trzeba tez pomyśleć nad budową kolejnych linii

Temat mój powstał właśnie w obliczu możliwości powstania nowych tras i przedłużeń powstającej na Chełm. Niewątpliwie nowe trasy są coraz bardziej potrzebne...

Powrót do góry

Monter  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2006-05-23, 16:55
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

A co z dość istotną kwestią unifikacji taboru? Nie chodzi tu tylko o kwestie napraw, ale także walory estetyczne...

Ja osobiście zmodernizowałbym do końca 105Na, mają one w końcu swe gigantyczne zalety, jak np. duży komfort podróży dla pasażerów stojących: dużo miejsca, dużo poręczy, pozioma podłoga bez górek, łatwy dostęp do motorniczego w celu zakupu biletu, brak miejsc podwójnych utrudniających wymianę pasażerów...

Nie trzymałbym się też tak bardzo tej niskiej podłogi, nie kosztem wygody. Niska podłoga to wygoda tylko przez 2 sekundy podczas wsiadania, dalej już liczą sie inne czynniki.

Powrót do góry

Damhan  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2006-05-23, 17:22
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Matthai napisał:
Tu miałem co innego na myśli. Wg Rzecznik ZKM Gdańsk nie chcą oni kupować składów pięcioczłonowych, gdyż trójczłonowe w zupełności spełniają wymagania. Tak mi napisała Pani Rzecznik. Troszkę bym z nią polemizował, no ale oki.

Jak już dość powszechnie wiadomo, pierwszą linią całkowicie wyposażoną w niskopodłogowce ma być linia 2, a na nie nie ma aż tak wielkich potrzeb przewozowych, zeby wysyłać pięcioczłonowca. Gdy będzie już odpowiednia rezerwa trójczłonowców, wtedy zacznie się wyposażanie linii 6, a tam potrzebne są pięcioczłonowce.

Swoją drogą ja też bardziej bym postawił na modernizacje stopiątek i kupno używanych z Niemiec.

Powrót do góry

pmaster  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Płock/Poznań
Pochwał: 10

PostWysłany: 2006-05-23, 17:35
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Matthai napisał:
(Ciekawa wydaje się modernizacja 105N2k2000 - polecam stronę www.tram.polska.prv.pl)
Nie na dzisiejsze czasy, to propozycja dla biednych miast, którym nie przeszkadza cofanie się w rozwoju.
Matthai napisał:
Tylko niskopodłogowe czy też z jakimś procentem wysokich?
Oczywiście, że najlepiej byłoby kupić tylko niskopodłogowce, niekoniecznie w 100%…
Matthai napisał:
A moim zdaniem lepiej jest mieć nowy tabor jak choćby 204Wr niż rozbijać się 15-25 letnimi stopiątkami bez modernizacji.
Lepiej jest poczekać i kupić coś porządnego.
Matthai napisał:
No i zastanowiłbym się nad Skodą made by Porsche
Lepiej niech to już Wrocław podbija…
Monter napisał:
Niska podłoga to wygoda tylko przez 2 sekundy podczas wsiadania
Czasem bez niej nie da wogóle się wsiąść.
Ciekawe, czy gdyby coś ci się stało w nogi, też byś tak popierał kupno tramwajów wysokopodłogowych?
Co do wymiany taboru — kupić tyle porządnych nówek LF, ile się da, remontować 105-tki z głową, a jak taboru i pieniędzy będzie mało — kupić jakieś używki. Przegubowe Tatry z Berlina nadawałyby się do Gdańska w sam raz.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 20:01
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Monter napisał:
brak miejsc podwójnych utrudniających wymianę pasażerów

Niedawno na tym forum czytałem i pytałem o modernizacje stopiątek z podwójnymi siedzeniami. O ile pamiętam w Krakowie takie są. Więc nie zdziwiłbym się by Gdańsk o podobne się "zatroszczył" przy okazji kolejnych modernizacji.

Monter napisał:
Nie trzymałbym się też tak bardzo tej niskiej podłogi, nie kosztem wygody. Niska podłoga to wygoda tylko przez 2 sekundy podczas wsiadania, dalej już liczą sie inne czynniki.

Niska podłoga powinna być moim zdaniem w przynajmniej połowie tramwajów. Wiadomo - ułatwienia dla niepełnosprawnych, dzieci w wózkach itp. Nie sądzę też, żeby niska podłoga w znaczący sposób zmniejszała wygodę podróży.

Damhan napisał:
Gdy będzie już odpowiednia rezerwa trójczłonowców, wtedy zacznie się wyposażanie linii 6, a tam potrzebne są pięcioczłonowce.

Jeśli tak do tego podejść, że stopniowo każda z linii ma być unowocześniana to słowa pani Rzecznik zaczynają mieć sens. Na 2 faktycznie nie ma potrzeby by jeździły piecioczłonowce, no może jeden by mógł być.

plocmaster napisał:
Nie na dzisiejsze czasy, to propozycja dla biednych miast, którym nie przeszkadza cofanie się w rozwoju.

Nigdy nie mówiłem by cały tabor zastąpić 204Wr czy 105N2k2000 a jedynie maksymalnie połowę. A i to byłoby za dużo. Reszta nowoczesnymi LF.

plocmaster napisał:
Oczywiście, że najlepiej byłoby kupić tylko niskopodłogowce, niekoniecznie w 100%…

W miarę możliwości tak. Nie musiałyby mieć 100% udziału podłogi niskiej. Jednak Gdańska na to nie stać. Nie teraz. Nie samemu. Unia też za dużo już raczej nie pomoże. Stąd pomysł o zakupie jakiejś partii wysokich, ale nowych.

plocmaster napisał:
kupić tyle porządnych nówek LF, ile się da

Pod tym podpisuję się obiema rękami i nogami.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 20:15
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Matthai, sam sobie przeczysz — najpierw piszesz, że trzeba kupić wysokich, a potem zgadzasz się z moją wypowiedzią, którą zacytowałeś.
Twierdzisz, że możnaby wymienić połowę taboru (no, wyłączywszy 114Na, bo Citadisy są do otworu wydalniczego ) na LFy, a resztę na nowe wysokopodłogowce. A nie lepiej byłoby zamiast tego wymienić zamiast tego 5/8 taboru na LFy, a resztę zostawić? W końcu, nie brak w Gdańsku tramwajów, które spokojnie pojeżdżą kilka-kilkanaście lat, a 100% nowego taboru też ma swoje wady (co puścić na mecz Arki z Lechią?). A gdyby tak potrzeba by było jeszcze więcej składów do obsługi linii, to kupi się jakieś używki.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 20:46
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

plocmaster napisał:
Matthai, sam sobie przeczysz — najpierw piszesz, że trzeba kupić wysokich, a potem zgadzasz się z moją wypowiedzią, którą zacytowałeś.
Twierdzisz, że możnaby wymienić połowę taboru (no, wyłączywszy 114Na, bo Citadisy są do otworu wydalniczego ) na LFy, a resztę na nowe wysokopodłogowce.

Chyba się nie zrozumieliśmy. W moim zamyśle jest wymiana stopiątek, które nie były modernizowane dotąd. Wszystkie zmodernizowane, zwłaszcza te z Łodzi, oraz LF (Citki też jak już są) zostawić. A w miejsce tych zutylizowanych wprowadzić nowe, przede wszystkim LFy, a w miarę potrzeby braki uzupełnić wysokimi. Podałem liczbę 50% jako górną granicę dla ilości wysokich, ale uważam, że im mniej ich tym lepiej. Sam proces wymiany też miałby trwać kilka lat - w pierwszym poście tu napisałem 5-10 lat. Czyli akurat tyle co powinny bez problemu wytrzymać zmodernizowane.

plocmaster napisał:
co puścić na mecz Arki z Lechią?

To się skupia przede wszystkim na SKM Trójmiasto A w razie czego 100% nowego taboru i tak nigdy by nie było bo wymiana byłaby stopniowa przez ileś tam lat.

Kwestia kupna używek w celu uzupełnienia braków liniowych też jest opcją, którą rozważamy w tym temacie.

Ostatnio zmieniony przez Matthai
dnia 2006-05-23, 21:04, w całości zmieniany 2 razy
Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 20:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Matthai napisał:
W moim zamyśle jest wymiana stopiątek, które nie były modernizowane dotąd. Wszystkie zmodernizowane, zwłaszcza te z Łodzi, oraz LF (Citki też jak już są) zostawić.
Ile tych bez modernizacji jest?
Matthai napisał:
A w miejsce tych zutylizowanych wprowadzić nowe, przede wszystkim LFy, a w miarę potrzeby braki uzupełnić wysokimi.
To lepiej powstrzymać się z utylizacją do zdobycia kasy na LFy, bo taki wysoki tramwaj pojeździ jeszcze wieeele lat, robiąc z Polski i Gdańska pośmiewisko.
Matthai napisał:
To się skupia przede wszystkim na SKM Trójmiasto
A jak kibole Lechii wrócą do domów, albo dojadą na przystanek SKM?
Matthai napisał:
Kwestia kupna używek w celu uzupełnienia braków liniowych też jest opcją, którą rozwarzamy w tym temacie.
No, gdyby zabrakło im wagonów na nowe linie.
Powrót do góry

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2006-05-23, 21:14
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja bym nie kupowa wysokich tramwajów, jak już to ściągał je z zachodu (zresztą zaraz się zaczną niskich pozbywać ), a nowe kupował tylko niskie. Kupowanie wysokich nówek nie ma sensu bo o ile zakupione conecto można skasować po 10 latach, o tyle tramwaje jeżdżą znacznie dłużej. Czyli:
*Modernizować 105N-ki (ale troszkę bardziej niż robiąc z nich bulwy)
*Ściągać jak najwięcej używańców (bo wysokie i tak nie pojeżdżą dłużej niż 10 lat raczej )
*Kupować nowe niskacze (Najlepiej jakieś tanie, np. Koncary czy PESY, żeby ich dużo było)

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 21:14
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

plocmaster napisał:

Ciężko powiedzieć ile dokładnie to sztuk. Jednak jest tego sporo. Na oko mogę powiedzieć, że ok 70-75% nie było modernizowanych.

plocmaster napisał:
To lepiej powstrzymać się z utylizacją do zdobycia kasy na LFy, bo taki wysoki tramwaj pojeździ jeszcze wieeele lat, robiąc z Polski i Gdańska pośmiewisko.

Teraz też jest wstyd jechać co niektórym... A z używanymi mogłoby być podobnie jak z nowymi wysokimi, o czym napisałeś...

plocmaster napisał:
A jak kibole Lechii wrócą do domów, albo dojadą na przystanek SKM?

Lub Arki... A poważnie - są to przypadki losowe z którymi się boryka każde miast. I dotyczy to także autobusów.

Przypominam, że rozważamy tu różne możliwości by dojść do tej najlepszej.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 21:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:
Ja bym nie kupowa wysokich tramwajów, itede
Zgadzam się w pełni z kolegą z Łodzi. (jak to ślicznie wygląda)
Matthai napisał:
Teraz też jest wstyd jechać co niektórym... A z używanymi mogłoby być podobnie jak z nowymi wysokimi, o czym napisałeś...
Nie chodzi o to, że wstyd jechać, a co do wstydu za wysokie używki — używka jest tańsza, jest używką i nie pojeździ dłużej niż kilka lat w porywach do kilkunastu, a nówka — ma dłuugi okres eksploatacji.
Powrót do góry

Damhan  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2006-05-23, 21:20
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

plocmaster napisał:

Zależy o jakich mówisz. Każdy skład prócz 2-3 miał jakieś większe lub mniejsze modernizacje. W Łodzi wyremontowano 14 składów, w Protramie 4, w Chorzowie 6, w Krakowie 2, na warsztatach ZKM ok. 10 w ostatnim czasie i jeszcze kilkanaście wcześniej oraz m.in. w ZNTK Gdańsk i jeszcze wiele innych remontów. Ogólnie to większa połowa wyremontowana, czyli zostaje jakieś 25- 30 złych składów

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-05-23, 21:24
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:
Czyli:
*Modernizować 105N-ki (ale troszkę bardziej niż robiąc z nich bulwy)
*Ściągać jak najwięcej używańców (bo wysokie i tak nie pojeżdżą dłużej niż 10 lat raczej )
*Kupować nowe niskacze (Najlepiej jakieś tanie, np. Koncary czy PESY, żeby ich dużo było)

Możesz coś więcej powiedzieć o modernizacjach 105? Jakieś linki, fotki?
Koncary? Nie bardzo wiem co to?

[ Dodano: 2006-05-23, 21:32 ]
Ale się dyskusja wywiązała teraz.

Damhan napisał:
w Protramie 4, w Chorzowie 6, w Krakowie 2,

Protram to zdaje się połowa lat 90? W Chorzowie chyba pierwszy raz dostały nowy typ foteli (te obite)? Ale mogę się mylić... A o Krakowie nie słyszałem.

plocmaster napisał:
Nie chodzi o to, że wstyd jechać, a co do wstydu za wysokie używki — używka jest tańsza, jest używką i nie pojeździ dłużej niż kilka lat w porywach do kilkunastu, a nówka — ma dłuugi okres eksploatacji.

Czyli używka jest odwleczeniem problemu taboru w czasie. Jest to dobre wyjście gdy chce się szybko wymienić znaczną część taboru. Ale czy zdało by to egzamin w naszym przypadku stopniowej wymiany trwającej nawet 10 lat?

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Ogólne dyskusje o tramwajach Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 31, 32, 33  Następny
Strona 1 z 33

Skocz do: