Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Trolejbusy w Lublinie.
Strona 1 z 21
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Trolejbusy Idź do strony 1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mercury  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Slupsk

PostWysłany: 2006-03-27, 21:23
Temat postu: Trolejbusy w Lublinie.
Zacytuj zaznaczone

Witam. Chcialbym, aby w tym topicu wypowiedzieli się Milosnicy z Lublina na temat siecitrolejbusowej w ich mieście. Jednoczesnie słyszalem, że jakos tydzień temu skasowali wam 812 - czyli slupska "Delma" ex. 643. Rozmawialem z pewnym milosnikiem tez ze Slupska, ktory ma kontakt z Lublinem i podobno w tym wozie na drzwiach pozostal numer taborowy 643 ze Słupska. Fajnie by bylo, jak byście nam zostawili te drzwi, a my po nie do was pojedziemy. Pozdrawiam
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

Mateusz_835  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Lublin

PostWysłany: 2006-03-27, 21:33
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja jestem z Lublina więc pozwolę sobie zabrać głos Sprawa #812 wygląda następująco: wycofali go praktycznie z dnia na dzień ponieważ w piątek któryś tam był widziany na 151 a już we wtorek gotowy do wyjazdu na złom, wyrejestrowany itp. Sądze że powodem była min. kratownica oraz ogólny zły stan techniczny. #812 miał te numerki albo zamalowane albo zaklejone sam osobiście ich nie widziałem. Numerki w całej okazałości można znaleźć w #814 ex. 496:) Co do drzwi i tych elementów nad nimi to wydaje mi się że raczej nie bedziecie mieli możliwości pozyskania ich ponieważ albo na złom je dali albo gdzieś w MPK gniją Jednym słowem strata #812 to wielki ból dla wszystkich miłośników komunikacji z Lublina no i oczywiście Słupska...
Powrót do góry

Mercury  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Slupsk

PostWysłany: 2006-03-27, 21:52
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

jeju.... Liczylem ze dorwiecie te drzwi i przechowacie...Ale trudno się mówi. Co do 496, to w zwiazku, że woz przyszedl do Słupska w 1984 z KPNA, w polowie lat 90 przeszedl "modernizacje" na trolejbus, a obecnie jest najdluzej jezdzacym trolejbusem w Polsce, to my, Milosnicy ze Słupska, po kasacji bedziemy chcieli go sciagnac do Słupska, uznac jako eksponat muzealny i wstawic do muzeum komunikacji miejskiej, ktore mam nadzieje, że powstanie. Takze 814 jest w naszych rekach posrednio a ex 643..... kurcze, nic sie nie da zrobic? Bo ja otrzymalem informacje, ze te drzwi maja Milosnicy z Lublina i że przechowaja je dla nas.... moze jakas rozbieznosci informacji wynikła..Pozdrawiam
Powrót do góry

Mateusz_835  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2006-03-27, 22:52
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Hmm możliwe że ktoś je wziął sobie z miłośników i chce wam przekazać ja osobiście nic o tym nie wiem tak więc miejmy nadzieję że nie wszystko stracone. A co do 814 to musicie sobie wcześniej od MPK zaklepać
Powrót do góry

Filip_2691  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bytom

PostWysłany: 2006-04-03, 19:46
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Podi napisał:
Tychy się trzymają dobrze,najgorzej jest w Lublinie...

Zgadzam się, najgorzej jest w Lublinie :? Same Perki czy jakieś tam jeżdzą po Lublinie.

Powrót do góry

Podi  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Poznań
Pochwał: 1

PostWysłany: 2006-04-03, 19:48
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Filip_2691 napisał:
Same Perki czy jakieś tam jeżdzą po Lublinie.

120MTE też jeżdzą...No i AŻ jeden elektrogniot

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

PostWysłany: 2006-04-03, 20:13
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Podi napisał:
Filip_2691 napisał:
Same Perki czy jakieś tam jeżdzą po Lublinie.

120MTE też jeżdzą...No i AŻ jeden elektrogniot

A tam stare zatruwacze Kupili by coś nowszego

Powrót do góry

Podi  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Poznań
Pochwał: 1

PostWysłany: 2006-04-03, 20:16
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Trolejbusy zatruwacze...A to ciekawe...
http://156.17.233.249/transport/images/photos/big/5/85926.jpg To jest po prostu piękne,możecie się śmiać,ale dla mnie to najpiękniejszy trolejbus w Polsce...Takich ma być więcej...To oczywiscie Lublin

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-04-03, 20:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Podi, ja ino tak z tym "starym zatruwaczem" żartowałem
Piękny ten trajtek, taki czerwony

Powrót do góry

Filip7370  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Warszwa
Pochwał: 4

PostWysłany: 2006-04-04, 08:57
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja tu się z Warszawy właduje... Przykro mi o tym mówić gdyż sami przeżyliśmy to samo, ale trajtki w Lublinie to karlejąca sieć. Nie chcę tu nikogo obrażać ale jeśli nikt nie przejawi ekologicznej i politycznej inicjatywy to za ok. 5-10 lat będziemy tylko zdjącia pięknych Lublińskich trojlebusów oglądali.

[ Dodano: 2006-04-04, 09:01 ]
zły stan technicz i brak pieniędzy zabiją sieć. Już teraz słyszymy o zamkniętych i zlikwidowanych liniach. pozatym tabor trzeba drastycznie szybko wymienić albo zyremontować. Popatrzcie jedyny wmiarę nowoszesny szelkobus u was wo 821 czy jakoś tak mam na myśli Eko-bus.
A reszta to PR110 i to używane. Musicie naprawdę się postarać aby je uratować, a więc do dzieła!!!

Powrót do góry

rupak9  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdynia

PostWysłany: 2006-04-04, 09:06
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Tylko, że to nie jest proste.
Nowy trolejbus kosztuje powyżej 1 mln euro(ok 1,6mln kosztuje Trollino AC, tak czytałem w ulotce PKT, z okazji 60 lecia trolejbusów w Gdyni ).
Ale jak ktoś chce to wszystko może. Np. Niskopodłogowego Mercedesa z silnikiem Jelcza . Kosztuje mniej więcej tyle co remont starego Jelcza .

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2006-04-04, 12:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Dobra, dobra. Skoro w Gdyni można, to czemu w Lublinie nie można modernizować taboru oraz sieci trakcyjnej
Powrót do góry

Jacek Pudło  Płeć:Mężczyzna

Pochwał: 3

PostWysłany: 2006-04-04, 13:45
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

B.A. Baracus napisał:
Główną zaletą TLT jest to, że inwestuje w tabor, który jest dość skromny Co do Lublina to nie rozumiem po co kupili nowy wóz sieciowy, tabor jest ważniejszy.

Trzeba też mieć jak utrzymać i konserwować sieć, a te stary są już dosyć wyjeżdżone. Do tego nowy wóz ma dużo lepszą w obsłudze platformę, bo może się ona odchylać i przekręcać.

Powrót do góry

Jacek Pudło  Płeć:Mężczyzna

Pochwał: 3

PostWysłany: 2006-04-04, 14:36
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

No i pierwsze kroki są już postawione.

W zeszłym roku zakupiono 3 nadwozia jelczy 120M i zmontowano na ich bazie trolejbusy z rozruchem stycznikowym. Dodatkowo, rozpoczęto testy aparatury asynchronicznej polskiej produkcji w dwóch ex warszawskich jelczach PR110E. Jeden z nich posiada aparaturę firmy Medcom, drugi Enika. Testy są prowadzone z myślą o poźniejszym zamontowaniu elektryki w nadwoziu niskopodlogowym. Co z tego będzie, zobaczymy. W tym roku będzie podobne jak w poprzednim, ewentualnie może zostać zakupione pierwsze niskopodłogowe nadwozie. W następnych latach zapewne montowanoby po kilka trolejbusów rocznie, ale co z tego będzie to zobaczymy. Tyle jeśli chodzi o działania taborowe MPK.

Ogólnie stan taboru nie jest zły. Spora część trolejbusów przeszła w ostatnich latach naprawy główne, NG miało też 9 ex warszawskich trolejbusów. Trolejbusów na stanie jest więcej, niż potrzeba do wyjazdu na linię około 65 przy 41 pojazdach w ruchu w dzień powszedni. 3 nowe, czerwone jelcze 120MT pozwoliły wycofać z eksploatacji kilka z najbardziej wysłużonych starych jelczy PR110E.

W zeszłym roku ochwalono "Zintegrowany plan rozwoju transportu publicznego w Lublinie". Posłuży on jako podstawa do składania wniosków unijnych m.in. w celu pozyskania środków na budowę nowych tras trolejbusowych i zakup taboru potrzebnego do ich obsługi. W sumie obejmuje on około 60 trolejbusów do 2013 roku, dokładnej długości nowych tras nie pamiętam. Treść projektu znajduje się tutaj: http://www.ltek.comernet.pl/future/686_2.doc.

Dodatkowo, niezależnie od ZPRTP, podjęto starania o zdobycie środków przeznaczonych dla ściany wschodniej na 160 pojazdów, w tym 100 autobusów zasilanych CNG i 60 trolejbusów. Jeżeli się uda, już od 2007 roku zaczną się pojawiać nowe pojazdy. Szanse są spore, gdyż są to pieniądze przeznaczone specjalnie dla najbiedniejszych województw, a jest ich prawie 900 mln euro. Lubelszczyźnie przypadnie największa część tych pieniędzy.

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2006-04-04, 15:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Jacek Pudło napisał:
Dodatkowo, niezależnie od ZPRTP, podjęto starania o zdobycie środków przeznaczonych dla ściany wschodniej na 160 pojazdów, w tym 100 autobusów zasilanych CNG i 60 trolejbusów. Jeżeli się uda, już od 2007 roku zaczną się pojawiać nowe pojazdy. Szanse są spore, gdyż są to pieniądze przeznaczone specjalnie dla najbiedniejszych województw, a jest ich prawie 900 mln euro. Lubelszczyźnie przypadnie największa część tych pieniędzy.

Super wiadomości. Oby to się powiodło. Trzymam kciuki za pozytywne efekty tych wszystkich projektów.

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Trolejbusy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 19, 20, 21  Następny
Strona 1 z 21

Skocz do: