Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Zakończenie trakcji trolejbusowej
Strona 1 z 1
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Trolejbusy
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
lemba  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Ustka
Pochwał: 1

PostWysłany: 2009-05-23, 00:06
Temat postu: Zakończenie trakcji trolejbusowej
Zacytuj zaznaczone

Chciałbym się dowiedzieć, w jaki sposób jest zakończona trakcja. Mianowicie chodzi mi o to, że o ile podłączony jest pod nią jakiś trolejbus i akurat pobiera prąd, to nic się nie dzieje. A co sie stanie, gdy żaden trolejbus nie bierze prądu? Z tego co wiem, to na obwodzie zamkniętym musi być odbiornik, żeby nie było zwarcia. Jak jest w przyapdku trakcji? Czy są to obwody zamknięte z dodatkowymi odbiornikami czy obwody otwarte, podające prąd tylko wtedy, gdy trolejbus jest podłączony i akurat pobiera prąd?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

u2w  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdynia
Pochwał: 3

PostWysłany: 2009-05-23, 16:20
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Trakcja trolejbusowa jest taka sama, jak większość klasycznych obwodów elektrycznych z zasilaniem sieciowym i prostownikiem na wyjściu. Sprecyzowałbym tu Twoje stwierdzenie odnośnie podłączonego trolejbusu: nic się nie dzieje gdy nic nie jest podłączone - natomiast trolejbus jest zasadniczo zwykłym odbiornikiem energii. Oczywiście praktycznie sieć jest zawsze obciążona - np. układami pomiarowymi (można uznać za pomijalne) lub... upływnościami (zdecydowanie niekorzystne)
Powrót do góry

kilof  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bieruń
Pochwał: 4

PostWysłany: 2009-06-14, 22:54
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

naszło mnie na refleksję.

gdyby w elektrowni węglowej produkowano prąd, i nagle ludzie przestali by korzystać np. na godzinę, to czy z pieca zaczął by wyskakiwać węgiel

Znalazłem na mapie tyskiej sieci ciekawy kawałek, wiec dziś podjechałem tam, i znalazłem takie o:

+ zbliżenie

może to rozwieje Twoje wątpliwości

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2009-06-15, 10:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

kilof napisał:
naszło mnie na refleksję.

gdyby w elektrowni węglowej produkowano prąd, i nagle ludzie przestali by korzystać np. na godzinę, to czy z pieca zaczął by wyskakiwać węgiel

Jak parę lat temu doszło do bardzo poważnej awarii energetycznej i spora część miasta pozostała bez prądu (włącznie z tramwajami), to warszawskie elektrociepłownie pracowały normalnie. Czyli normalnie dalej zanieczyszczały powietrze.

PS. A to zdjęcie, to co to za miejsce. I czemu sieć traktycjna tu się kończy ?

Powrót do góry

Kolejka  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Tychy
Pochwał: 2

PostWysłany: 2009-06-15, 11:23
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

To jest na terenach przemysłowych (ul. Towarowa), a kończy się tak, bo ta sieć nie jest już od wielu lat używana. Dawniej trajtki jeździły obiema jezdniami ul. Towarowej (w pewnym miejscu zawracały), ale teraz robią kółko ulicami: Towarowa - Przemysłowa - Metalowa i sieć nad tą jezdnią stała się zbędna, lecz jej nie zdjęto na dość długim odcinku.
Powrót do góry

kilof  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bieruń
Pochwał: 4

PostWysłany: 2009-06-15, 14:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

jest też inny aspekt. w przypadku jakiejś budowy czy przebudowy na terenach przemysłowych podciągnięcie kilku metrów druta to nie problem, i potem cały objazd jest gotowy, a tak to przeciąganie trajtków przez tereny to trochę żmudna robota

Uwagi moderatora:
No, ale o dużej literze na początku zdania mógłbyś nie zapominać. //Shadow238
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

lemba  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Ustka
Pochwał: 1

PostWysłany: 2009-06-23, 11:06
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Patrząc na zdjęcia Kilofa wnioskuję, że trakcja jest obwodem otwartym, zamykanym dopiero, gdy trolejbus pobiera prąd.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Trolejbusy Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Strona 1 z 1

Skocz do: