| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
rietze 

|
Wysłany: 2010-03-09, 18:37 Temat postu: |
|
|
Nie znalazłem takiego pytania w FAQ: Czy można przemalowywać na własne malowanie, ale w jakim programie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO 

|
Wysłany: 2010-03-09, 19:20 Temat postu: |
|
|
W programie do edycji pojazdów i scenerii Caredi. Edytujeszp ojazdy tylk owtedy jeśli są one w formacie .FGS
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-04-07, 09:56 Temat postu: |
|
|
Mam ciekawą propozycję dla tych z Was, którzy budują własne symulacje w Bahnie. Jeśli ktoś chciałby zamówić do symulacji autobusy firmy "Silent Killer", pomysłu kol. Jamyz-Fe. To może zgłosić się do mnie.
Szczegóły w linku poniżej.
http://jasio147.webpark.pl/projj_bahnsk.html
Pod powyższym linkiem jest możliwość pobrania tych pojazdów w wersji prototypowej. Natomiast u mnie Możecie zamówiać wersje kolorystyczne poszczególnych pojazdów - takie jak byście chcieli. Oczywiście w granicach możliwości Caredi.
A zatem zachęcam 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-09, 10:05 Temat postu: NFZ |
|
|
Udało mi się w końcu odpalić NFZ-a. Czyli program do własnej edycji pojazdów.
No i muszę przyznać, że o ile program - podobnie jak Caredi - jest drętwy w obsłudze, to jednak jest nieco lepszy od Caredi. No, ale najważniejszy jest "Zoom 2". Daje ogromne możliwości. Postanowiłem jeszcze raz pogrzebać przy Goplanach i Silent Killerach, właśnie przy użyciu zoom 2.
Dzięki tej funkcji można naprawdę zrobić cuda i modele mogą wyglądać o wiele lepiej. Ważne jest również to, że dostępna jest o wiele większa paleta kolorów.
Gdzieś za kilka tygodni postaram się rzucić kilkoma screenami pojazdów 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO 

|
Wysłany: 2010-04-09, 21:35 Temat postu: |
|
|
Jedyny minus to to, że nie można przybliżyć widoku.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-10, 14:30 Temat postu: |
|
|
Jest znacznie więcej minusów z NFZ-tem. Okazuje, się, że nie można od tak sobie zrobić modeli w zoom 2. Tzn. da radę wykonać model w NFZ-cie jako taki, ale Bahn później nie odczytuje tego modelu w wersji zoom2. Muszę później pogrzebać na forum Bahn-a 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-14, 10:27 Temat postu: Pojazdy w zoom2 |
|
|
Szukałem na inlogu wszelkich informacji nt. zastosowania zoom2 i nie znalazłem niczego, co by mi pomogło, ale udało mi się w końcu - metodą prób i błędów, a także szczegółowej analizy - wyczaić samodzielnie o co biega.
Tak więc da radę i pracuję teraz nad Goplanami, Silent Killerami oraz najnowszym Neobusami w wersji zoom2. One będą widoczne w symulacji w tej wersji 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO 

|
Wysłany: 2010-04-14, 11:44 Temat postu: |
|
|
Już nie mogę się doczekać screenów twoich efektów moze sam zaczne próbować coś tworzyc 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Dziwny 

|
Wysłany: 2010-04-17, 12:02 Temat postu: |
|
|
| NEO napisał: |
| Jedyny minus to to, że nie można przybliżyć widoku. |
W NFZEdit jak najbardziej można przybliżać i oddalać widok. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO 

|
Wysłany: 2010-04-17, 14:31 Temat postu: |
|
|
A jak? Bo jakos tego nie zauważyłem.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-19, 19:10 Temat postu: |
|
|
Można w NFZ-cie, powiększyć sobie model do edycji (czyli przybliżyć go), ale... w wersji NFZ Editor 3.0 beta 2. W starszej wersji, czyli w "dwójce" nie da rady. Też sprawdzałem.
Zresztą grzebiąc po download-ach na stronie Bahn-a dostępna jest ta starsza wersja NFZ-u. Natomiast grzebiąc po tamtejszym forum, znalazłem link do pobrania tej nowszej wersji (czyli trójki)
I w niej aktualnie działam... i trochę mnie szlag trafił.
Tzn. jeśli chcesz mieć zoom 2, to musisz sobie zrobić dwa modele. Jeden w wersji zoom 1, a drugi w zoom 2. Jest to ważne, ponieważ w Bahnie oba zoomy są wykorzystywane jednocześnie. I to jest jakaś głupota.
I dla przykładu rzucam - obiecanymi linkami.
To jest skala 1:1
http://img121.imageshack.us/img121/9238/205x.png
Drugi rząd pojazdów - tych stojących np. w poziomie - to są pojazdy, które mają zoom 2, ale... w skali 1:1 tego nie widać. Mamy zoom1
Aczkolwiek jeśli zmienimy skalę i przejdziemy do np. 2:1...
http://img718.imageshack.us/img718/6184/204e.png
... to już widać różnicę. I objawia nam się zoom 2. Prezentowane pojazdy to Neobusy - najnowsze pojazdy Neo. W ich odtworzeniu korzystałem z rysunków, które Neo, przesłał na forum, do tematu "Misz-Masz 2, czyli producenci taboru". One posłużyły mi za wzorzec.
Zwiększmy skalę 4:1
http://img691.imageshack.us/img691/1903/201u.png
http://img263.imageshack.us/img263/192/200va.png
Fronty - porównanie. Pierwsze rzędy, to pojazdy stworzone przez Neo w Caredi, drugi rząd to pojazdy już stworzone przeze mnie w NFZ
http://img169.imageshack.us/img169/8899/202g.png
http://img394.imageshack.us/img394/932/203.png
Ten reklamowy, przegubowy trolejbus z napisem "Neo" - wczoraj chciałem tylko zrobić przykład grafiki w zoom 2. W zoom 1, ten pojazd był cały szary (co zresztą widać w pierwszym screenie)
Natomiast dzisiaj już go poprawiłem i reklamuje on producenta, czyli firmę "Neobus" (wł. Neo). Zarówno poprawiłem go w zoom 1, jak i edytowałem w zooom2. I wygląda on obecnie tak.
To jest fabryka Neo - "Neobus" na symulacji. Pierwszy screen pokazuje pojazdy w skali 1:1. Drugi, w skali 4:1
http://img401.imageshack.us/img401/914/300c.png
http://img356.imageshack.us/img356/9809/301.png
Miałem zająć się najnowszymi pojazdami Neobusa (CitiCom), Goplan-a, a także Silent Killer-a. Z tych planów zrealizowałem tylko Goplana i Neobusa. Silent Killera-a nie robię w zoom 2. To po prostu nie ma sensu.
Problem, polega na tym, że teraz jeśli chciałbyś przemalować którykolwiek z tych pojazdów - pod kątem swojej symulacji - a jednocześnie chcesz utrzymać zoom 2. To trzeba przemalowywać... dwa modele tego samego pojazdu
Czyli taka podwójna robota. A efekt, sami Widzicie po screenach.
Moje plany są następujące - chcę mieć 19WE w zoom 2. Toteż pewnie nim się aktualnie zajmę.
Po za tym pytanie do Neo i Kędziora - czy Chcecie Swoje modele w NFZ-cie. One w tym formacie nadają się zarówno do symulacji jak i do edycji
Jeśli tak - to proszę o info. Prześlę Wam to mailem
Aha. Jest jeszcze jeden problem z NFZ-tem. Nie wiem czemu, ale jak zapisałem zupełnie nowy plik w folderze - nie związanym z symulacją - to przekopiowanie go do folderu z symulacją i otwarcie go w Bahnie, spowodowało, że utraciłem zoom2.
Dopiero stworzenie nowego pliku i skopiowanie całej zawartości z pliku oryginalnego - a potem ponowne zapisanie go w folderze z symulką, powoduje, że zoom 2 pojawia nam się w Bahnie. Dziwne
I jeszcze na koniec - któryś z kolegów pytał się tu w temacie, czy można otworzyć pliki z formatu ufg+uzz. Otworzyć nie można - ale można je importować i otworzyć w NFZ-cie
Jednakże uwaga - o ile można je importować i edytować, o tyle warto po edycji przekopiować je do zupełnie nowego pliku w NFZ-cie. Ponieważ potem Bahn nie odczyta zoom2. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO 

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:37 Temat postu: |
|
|
Super modele bardzo mi isę podobają
Długo ci zajeło robienie tych modeli?
Oczywisćie, ze cche mój e-mail to: szczecinkm@o2.pl 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-20, 15:11 Temat postu: |
|
|
| Długo ci zajeło robienie tych modeli? |
Tak. Zajęło mi to sporo czasu. Aczkolwiek to jest kwestia przyzwyczajenia się do programu, ponieważ ja w sumie musiałem się dostosować do NFZ-ta. I pewnie dlatego, całość zajęło mi trochę czasu
Plik Ci wysłałem przed chwilą mailem. W tym mailu opisałem Ci również pewne problemy związane z NFZ-tem i jego zoomem2 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO 

|
Wysłany: 2010-04-20, 15:34 Temat postu: |
|
|
Przecyztałem,ale neistety z tym nie mogę sobie poradzic i jest ciagle bez zoomu 2 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-21, 10:49 Temat postu: |
|
|
Przecyztałem,ale neistety z tym nie mogę sobie poradzic i jest ciagle bez zoomu 2 |
A te dwa, które przesłałem Ci dzisiaj rano ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
[ Strona wygenerowana w: 0.182257 sekund ] :: [ 20 zapytań SQL ]
|