Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Informacja pasażerska
Strona 21 z 22
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polska -> Ogólne dyskusje o KM w Polsce Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marekJG  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Jelenia Góra
Pochwał: 1

PostWysłany: 2009-02-08, 13:58
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

A ja mam pytanie do Krakusów. Czy w autobusach tamtejszego MPK istnieje możliwość wyświetlania na wewnętrznych wyświetlaczu trasy przejazdu i przystanków. Zawsze kiedy jadę odkurzaczem czy solarisem trafia mnie szlag, kiedy zamiast przystanku wyświetlają się imieniny jakiegoś Hugona czy Anny albo dzień dziadka. To chyba nie jest normalne. MPK chyba potrafi wgrać przystanki w oparciu o moduł kilometrowy, poza tym mają chyba tam informatyka, który czuwa na aktualizacją zmian w razie objazdów etc.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Lopez  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2009-02-08, 18:29
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Możliwość pewnie jest zawsze, ale MPK nigdy z tego potencjału nie skorzystało.
Powrót do góry

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2009-02-08, 23:04
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Do możliwości są potrzebne dwie rzeczy - plik z rozkładami i podłączony moduł mierzący drogę/pozycję (albo zwykły moduł drogi albo lepiej GPS). Potem tyle co musi zrobić prowadzący to wklepać swoją pracę (linia, brygada, typ dnia) i jechać.
Powrót do góry

Maciek007  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Dębica
Pochwał: 1

PostWysłany: 2009-04-08, 22:00
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

W Dębicy to samo też są wyświetlacze ale wyświetlają się jakieś imieniny i tak dalej.Wykaz przystaków przez jakie jedzie wyświetla się dosyć szybko i to jeszcze przelatuje przez ekran.Był kiedyś system zapowiadania przystanków ale teraz już go nie ma.
Powrót do góry

mandrake13  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Rzeszów
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2009-08-18, 10:24
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

marekJG napisał:
Czy w autobusach tamtejszego MPK istnieje możliwość wyświetlania na wewnętrznych wyświetlaczu trasy przejazdu i przystanków. Zawsze kiedy jadę odkurzaczem czy solarisem trafia mnie szlag, kiedy zamiast przystanku wyświetlają się imieniny jakiegoś Hugona czy Anny albo dzień dziadka. To chyba nie jest normalne. MPK chyba potrafi wgrać przystanki w oparciu o moduł kilometrowy, poza tym mają chyba tam informatyka, który czuwa na aktualizacją zmian w razie objazdów etc.

Niestety takie rozwiązanie jest kosztowne. W końcu Kraków posiada bogatą bazę autobusów oraz tramwajów, które obsługują różne linie. Trzeba by było napisać pliki ze wszystkimi trasami (czasem jest tak, że jedna linia dojeżdża do różnych pętli) co wiąże się z godzinami pracy oraz przewoźnik musiałby wyposażyć pojazdy w moduł GPS.

Ale dla chcącego nic trudnego

Powrót do góry

KKS  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii
Pochwał: 10

PostWysłany: 2009-08-18, 10:54
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Zadnego GPSa nie trzeba, w Poznaniu przystanki na wyswietlaczu zmieniaja sie po przejechaniu zaprogramowanej odleglosci.
Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2009-08-18, 16:03
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

mandrake13 napisał:
Niestety takie rozwiązanie jest kosztowne. W końcu Kraków posiada bogatą bazę autobusów oraz tramwajów, które obsługują różne linie. Trzeba by było napisać pliki ze wszystkimi trasami (czasem jest tak, że jedna linia dojeżdża do różnych pętli) co wiąże się z godzinami pracy oraz przewoźnik musiałby wyposażyć pojazdy w moduł GPS.

Naprawdę ? Jakoś w Warszawie taka informacja w autobusach, istnieje już od lat, działa to bez zarzutu. A przecież mamy również nie mało linii - a i przewoźników obsługujących k.m. jest wielu. Często dochodzi do zmian tras... a informacja wciąż działa poprawnie

Po za tym w krakowskich Bombardierach normalnie działa informacja pasażerska. I elektronika zapowiada kolejne przystanki

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

spex  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2009-08-19, 05:01
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Akurat w Krakowie zapowiedzi w NGT6 są sterowane przez GPS i moduł drogi z naciskiem na ten drugi (w tunelu GPS niema zasięgu).
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-04-19, 20:33
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

bystrzak2000 napisał:
We Wrocławiu były kiedyś (tak z 10 lat temu lub nawet wcześniej) w tramwajach koraliki, ale częste zmiany w komunikacji tramwajowej (we Wrocławiu dzień bez objazdu dniem straconym) powodowały częstą dezaktualizację tych tablic, a koszty wykonania były niemałe. Poza tym pasażerom więcej mówią nazwy ulic, niż przystanków (zwłaszcza, gdy trasy często się zmieniają) i to głównie powoduje, że w tramwajach wciąż są tablice z trasą oznaczoną ulicami, a nie przystankami, zwłaszcza że niektóre nazwy przystanków są lekko mówiąc mylące

Przeniosę tą dyskusję do tego tematu. Bo to co poniżej pokażę - fotki - wcale nie pochodzą z mojej Warszawy

Ten post Bystrzaka trochę mnie zainspirował. I postanowiłem - przy okazji mojej piątkowej wizyty w Łodzi, zajrzeć na tablicę w losowo wybranym tramwaju MPK Łódź. Myślę, że ta mała tablica łódzkiego MPK może być dobrym przykładem dla kolegów z Wrocławia.

MPK stara się aktualizować swoje dykty w tramwajach (w autobusach MPK Łódź zdaje się nie ma takiej informacji)

http://img441.imageshack.us/img441/2381/tablica2.jpg

Na poniższym zdjęciu, czerwonymi kołami zaznaczyłem miejsca poprawiane.
http://img383.imageshack.us/img383/6238/tablica1.jpg

Jak widać można nawet w Łodzi. Zatem czemu nie we Wrocławiu ? - a przyznam się szczerze, że takiemu turyście jak np. ja - taka informacja baardzo ułatwia życie i poruszanie się tramwajami

Dla porównania dodam, że w przeciwieństwie do MPK, zarówno w tramwajach MKT jak i TP (Tramwaje Podmiejskie) - tablica boczna zawiera wyłącznie skrótowy spis ulic (czyli tak jak we wrocławskich tramwajach, z tymże wrocławskie dykty są długie). Dziwi mnie, że MKT i TP nie chcą zmienić informacji pasażerskiej. No, ale może w przyszłości ktoś o tym pomyśli

Powrót do góry

PostWysłany: 2010-04-19, 20:41
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
zarówno w tramwajach MKT jak i TP (Tramwaje Podmiejskie) - tablica boczna zawiera wyłącznie skrótowy spis ulic

Założyłbym się, że któryś z potworków MKT ma wywieszoną całą listę przystanków, może po prostu nie we wszystkich tramwajach jest wsadzona (akurat w przypadku MKT i TP wydrukowanie i wsadzenie nieobjazdowej listy przystanków jest wyjątkowo łatwe )

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-04-19, 21:22
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:
Założyłbym się, że któryś z potworków MKT ma wywieszoną całą listę przystanków, może po prostu nie we wszystkich tramwajach jest wsadzona

To może ja miałem jakiegoś pecha, bo akurat trafiałem na ich tramwaje z taką prostą informacją.

PS. Spodobało mi się słowo "potworki". Szczególnie w stosunku do ich 803Na - to jest słowo bardzo pasujące

Powrót do góry

ŁK-MZK  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Przemyśl

PostWysłany: 2010-05-18, 19:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Co ciekawe jeszcze nie napisałem jak jest w Przemyślu. Otóż:
- w starszych modelach autobusu są to głównie taśmy na korbkę, które się obkręca (z przodu z boku i z tyłu)
Przykład:
http://www.phototrans.eu/14,372206,0,Jelcz_PR110M_334.html
Po maleńkiej renowacji autobusy posiadają taśmy i wyświetlacze z przodu lub z tyłu z samym numerem
http://www.phototrans.eu/14,374732,0,Jelcz_M11_337.html
- niektóre autobusy posiadają również same wyświetlacze z numerem i trasą.
http://www.phototrans.eu/14,381793,0,Jelcz_120M_397.html
http://www.phototrans.eu/14,407497,0,Jelcz_120M_1_409.html
Także zostało zaprogramowane w jednym autobusie by pojawiała się trasa przejazdu.
http://www.phototrans.eu/14,401614,0,Jelcz_PR110M_CNG_383.html

Są jednak i przypadki tabliczek/karteczek:
http://www.phototrans.eu/14,377991,0,Jelcz_120M_432.html
http://www.phototrans.eu/14,386679,0,MAN_SL202_423.html

Oprócz tego są również tabliczki odrębne, które wskazują wyłącznie dokąd autobus się udaje bez numeru, więc np:
- zjazd do zajezdni
- kurs do takiej i takiej ulicy
- zjazd awaryjny

Często zdarza się, że nawet w autobusie posiadającym wyświetlacze możemy również zobaczyć i tabliczki z numerami

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-12-10, 12:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Jeśli przypadkiem ktoś z Was przyjedzie do Warszawy, to uważajcie na nowoczesny system informacji pasażerskiej - zarówno w najnowszych autobusach (MAN NG363 Lion's City MZA, jak również SU18 III "Mobilisa"), jak również w tramwajach.

http://www.przegubowiec.com/component/content/article/858-ycie-warszawy-goniki-myl-pasaera

Wczoraj miałem okazję przejechać #3409, czyli najnowszyn Lion'sem G i faktycznie zauważyłem, że system podawał informacje o przystankach... ale z dużym opóźnieniem. Jeśli np. ktoś chciałby wysiąść na przystanku "Dolina Służewiecka", to system powiadomił go o tym... po ruszeniu z przystanku i przejechaniu kilkunastu metrów

Myślałem, że ten błąd dotyczył tylko tego pojazdu - ale okazuje się, że jest to masowe.

Z ciekawości muszę się jeszcze przejechać SU18 "Mobilisa"

Powrót do góry

PostWysłany: 2010-12-10, 16:00
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

A co pokazywały tablice? Bo możliwe, że po prostu pojazdy miały źle ustawione odległości między przystankami albo współczynniki (do ustalenia prędkości na podstawie wskazań modułu drogi) czy też po prostu przystanki się rozjechały przez jakiś skrót, buksowanie kół w śniegu czy coś tego typu. Bo dokładnego określania pozycji przez GPS (błąd pomiarowy mniejszy niż długość pojazdu ) chyba się jeszcze nigdzie nie dorobiliście mimo że tramwaje macie wyposażone w dwa (i po co wam tyle?) urządzenia z odbiornikami GPS.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-12-10, 16:05
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:
A co pokazywały tablice?

To samo co zapowiedź głosowa - obserwowałem tablice i nasłuchiwałem zapowiedzi. Co ciekawe to samo wskazywał sterownik u kierowcy. Także nie było sytuacji "rozjechania się" zapowiedzi głosowej z informacją podawaną na monitorach.

Boksowania kół w śniegu nie było, bo droga była sucha

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polska -> Ogólne dyskusje o KM w Polsce Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... , 20, 21, 22  Następny
Strona 21 z 22

Skocz do: