Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

"KZK GOP"
Strona 1 z 32
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polska -> Ogólne dyskusje o KM w Polsce Idź do strony 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shadow238  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Katowice
Pochwał: 4

PostWysłany: 2007-03-18, 21:11
Temat postu: "KZK GOP"
Zacytuj zaznaczone

Witam

Co sądzicie o KM w GOP ? Czy jest ona dobra czy zła według Was?

Jeśli chodzi o KM w GOP z mojej strony, to uważam, że wbrew wszelkim opiniom mówiącym o tym, że w GOPie same rupiecie jeżdżą (co jest trochę prawdą), itd. nie jest aż tak źle. W prawdzie jadąc naszymi Śląskimi tramwajami, ma się poczucie, że są jedne z najgorszych w Polsce, ale istnieją też porządne firmy Państwowe jak, np. PKM: Gliwice, Katowice, Świerklaniec i wiele innych. Co do prywaciarzy to sami wiecie- jedni są dobrzy i drudzy są źli- jak np. Meteor, który zajechał swoje 3-4 letnie Solarisy

O kwestii rozkładowej nie będę się wypowiadał, ponieważ są pewne niedociągnięcia w rozkładach i informowania o zmianach tras, rozkładów, godzin, itp. pasażerów.

Czekam na Wasze opinie

Ostatnio zmieniony przez Shadow238 dnia 2011-08-22, 02:11, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Filip_2691  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bytom

PostWysłany: 2007-03-18, 21:31
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

KM w GOPie według mnie jest dobra Prywaciarze się powoli rozwijają np. Nowak, Transkom, Rzeczkowski nawet coś w Ampexie drgnęło.. Myślałem że cały czas będą sprowadzać Migi z całej Polski a tu prosze kupili DABy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-18, 23:43
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Filip_2691 napisał:
KM w GOPie według mnie jest dobra Prywaciarze się powoli rozwijają np. Nowak, Transkom, Rzeczkowski nawet coś w Ampexie drgnęło.. Myślałem że cały czas będą sprowadzać Migi z całej Polski a tu prosze kupili DABy

Jeśli chodzi o prywaciarzy to kupili pare Dabów, ale do ciągle nie wiele na przeciw Ikarusom oraz Migom A te Daby od Rzeczkowskiego wyglądają póki co okropnie szczególnie ten DAB 15-1200C mk.II

Powrót do góry

pmaster  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Płock/Poznań
Pochwał: 10

PostWysłany: 2007-03-19, 00:04
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Shadow238 napisał:
Czy ja wiem…
Tabor — jest wprawdzie jak koń: taki, jak każdy go widzi, aczkolwiek nie da się ukryć, że patrząc całościowo, taki zły nie jest (i jest coraz lepiej), poza tym są w GOP-ie miejsca z gorszym lub lepszym taborem (np. Gliwice — mało sieci tramwajowej, prawie wszystko obsługuje PKM). Zresztą nie jest najważniejszy, więc go zostawmy.
I tu dochodzimy do sedna sprawy, czyli — organizacji Mnogość związków komunikacyjnych, niejednolitość taryfowa, no i podejście do całej sprawy przez KZK i jemu podobnych… Na drugim końcu gierkówki nigdy nie masz pewności, czy autobus/tramwaj przyjedzie, czy nie. I czy przeżyjesz, jeśli jednak przyjedzie. Organizacja po prostu na Śląsku generalnie leży i przez to jest źle.
Że już daruję sobie takie nieistotne kwestie jak sieć tramwajowa…

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-19, 20:16
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

plocmaster napisał:
Że już daruję sobie takie nieistotne kwestie jak sieć tramwajowa…

Gdzieś kiedyś czytałem, że może urząd marszałkowski będzie się starał o dotacje z UE. BTW- również kiedyś czytałem, że do TŚ ma trafić ponoć 20 wagonów 105Na

[ Dodano: 19 Mar 2007 19:34 ]
Dzisiaj nastąpiła premiera kolejnego z 5 Neoplanów zakupionych przez PKM Katowice. #225 bo o nim mowa wyjechał dziś na linie 30, wóz nie różni się od pozostałej piątki niczym, poza może odwrotnie zaprogramowanym wyświetlaczem i pozostawieniu znaczka Neoplana na czarno. Linki:

http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-144836.html

Natomiast parę dni temu wóz #226 pierwszego dnia pojawił się na 297- jeżdżąc w tym dniu z #224, czyli jeździły 2 Neoplany za miast jednego Tantusa

http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-144846.html

Przypomnę, że wozy #224 i #228 jeżdżą już od kilku tygodni, a wóz #229 obecnie pojechał do Będzińskiej firmy Business Consulting sp.z.o.o, gdzie zostanie przemalowany w barwy zakładowe

A oto reszta zdjęć:

#224 http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-142857.html
#228 http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-141980.html
#229, który obecnie jest przemalowywany http://transport.asi.pwr.wroc.pl/2-141320.html

[ Dodano: 20 Mar 2007 19:32 ]
Dzisiaj nastąpiła premiera wozu #229, czyli już komplet Neoplanów jeździ już po Katowicach

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2007-03-21, 13:34
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Super te Neoplany wyglądają w barwach PKM Katowice.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-21, 22:02
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Super te Neoplany wyglądają w barwach PKM Katowice.

I mają super przyspieszenie

Powrót do góry

Egon  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Katowice-Ligota

PostWysłany: 2007-03-22, 01:49
Temat postu: Re: KM w GOP
Zacytuj zaznaczone

Shadow238 napisał:
Witam

Jest beznadziejna, jeśli chodzi o organizację. Dublujące się trasy tramwajów i autobusów, niewystarczająca częstotliwość, źle wytyczone trasy, brak przyzwoitych centrów przesiadkowych, niska kultura kierowców, w większości przypadków zaniedbane przystanki, brak synchronizacji połączeń przesiadkowych, efekty stada, szczątkowe skomunikowanie poszczególnych dzielnic z pominięciem ścisłego centrum. Np. po kiego diabła tłuc się w Katowicach z Os 1000-lecia do Giszowca w 673 czy 674 przez centrum, skoro lepiej byłoby przez Os. Witosa i potem przez autostradę lub Brynów? Nie ma również sensownego skomunikowania Wełnowca z Panewnikami, zresztą ta dzielnica (Panewniki) ma praktycznie połączenie tylko z tymi, które leżą na trasie do centrum. O wygodnym dojeździe w tak bliskie okolice jak. os. Witosa, Ochojec czy Podlesie można zapomnieć, a podróż na Murcki czy do Szopienic niewiele się różni od podróży do Krakowa. Mikołów leży o rzut beretem, ale "niedasię", musisz jechać przez Ligotę, trzykrotnie nadkładając drogi i wykonując dwie przesiadki (można jedną, ale wiąże się to z wycieczką krajoznawczą).
Stan taboru autobusowego ulega stopniowej poprawie, o tramwajach nie będę pisać, bo na samo wspomnienie skacze mi ciśnienie
No i ta idiotyczna taryfa strefowa...

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-22, 16:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Egon napisał:
Jest beznadziejna, jeśli chodzi o organizację. Dublujące się trasy tramwajów i autobusów, niewystarczająca częstotliwość, źle wytyczone trasy, brak przyzwoitych centrów przesiadkowych, niska kultura kierowców, w większości przypadków zaniedbane przystanki, brak synchronizacji połączeń przesiadkowych, efekty stada, szczątkowe skomunikowanie poszczególnych dzielnic z pominięciem ścisłego centrum. Np. po kiego diabła tłuc się w Katowicach z Os 1000-lecia do Giszowca w 673 czy 674 przez centrum, skoro lepiej byłoby przez Os. Witosa i potem przez autostradę lub Brynów? Nie ma również sensownego skomunikowania Wełnowca z Panewnikami, zresztą ta dzielnica (Panewniki) ma praktycznie połączenie tylko z tymi, które leżą na trasie do centrum. O wygodnym dojeździe w tak bliskie okolice jak. os. Witosa, Ochojec czy Podlesie można zapomnieć, a podróż na Murcki czy do Szopienic niewiele się różni od podróży do Krakowa. Mikołów leży o rzut beretem, ale "niedasię", musisz jechać przez Ligotę, trzykrotnie nadkładając drogi i wykonując dwie przesiadki (można jedną, ale wiąże się to z wycieczką krajoznawczą).

Daj spokój jest tak popieprzona organizacja tras, że praktycznie ja i ty na pewno narzekasz, że dojazd do Panewnik po godzinie 19:00 jest utrudniony, ponieważ częstotliwość autobusów wynosi 15-25 min, a jak nie zdążysz na linie 48- to czekaj potem 25 minut wieczorem na 657 Nie mówie tu o dojazdy do takich dzielnic jak: Ochojec, Podlesie, Piotrowice. Poza tym idioctwo jest dla mnie, że nie mamy żadnej linii pośpiesznej i tu się kłania linia 812- wytłumacz mi po jaką cholerę trzeba było ją utworzyć, żeby w 15 min do centrum dojechała, jadąc przez ścisłe centrum i nie omijając zatoru, a poza tym co tam na akademikach nie wystarczy już tych linii ? 12,912 takt co 20-30 min. No bez przesady. Ja bym proponował, aby 812 jechał do Owsianej przez ligotę- Panewnicką i przez Kokociniec, albo utworzyć jeszcze jakąś linię- tak aby takt miała od Pon do Sb co 30 min- przynajmniej do godzinny 22:00. Według mnie idioctwem jest również, że zlatuję ci się stado autobusów na mikołowskiej, a potem nic przez 20 min nie jedzie
Więc to jest do poprawy, ale ciekawy jestem kiedy to poprawią, chyba pójdzie nam jeszcze poczekać na poważniejsze zmiany, a nie ogłaszanie nowych przetargów na linie

Powrót do góry

PostWysłany: 2007-03-22, 19:57
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Shadow238 napisał:
Ja bym proponował, aby 812 jechał do Owsianej przez ligotę- Panewnicką i przez Kokociniec, albo utworzyć jeszcze jakąś linię- tak aby takt miała od Pon do Sb co 30 min- przynajmniej do godzinny 22:00. Według mnie idioctwem jest również, że zlatuję ci się stado autobusów na mikołowskiej, a potem nic przez 20 min nie jedzie

812 jest potworkiem, który nadaje się tylko do likwidacji, podobnie jak 213 w obecnym kształcie i przy tej częstotliwści. Pisałem już na innym forum, jak bym widział komunikację w tych rejonach. M. in proponowałem linię minibusową w relacji Kokociniec - Podlesie czy nawet dalej do Kostuchny przez Owsianą i Zarzecze. Druga mogłaby kursować z Owsianej do Os. Witosa lub 1000-lecia przez tą nową ulicę bez nazwy i Załęską Hałdę. A przede wszystkim wskrzesić 857. W Panewnikach ostatnio powstaje lub już powstało 5 nowych osiedli niskich domów, więc polepszenie oferty przewozowej to konieczność. Nie wiem tylko, jak wytrzyma to nawierzchnia ul. Panewnickiej, która już jest w fatalnym stanie.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-22, 20:08
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Egon napisał:
812 jest potworkiem, który nadaje się tylko do likwidacji, podobnie jak 213 w obecnym kształcie i przy tej częstotliwści. Pisałem już na innym forum, jak bym widział komunikację w tych rejonach. M. in proponowałem linię minibusową w relacji Kokociniec - Podlesie czy nawet dalej do Kostuchny przez Owsianą i Zarzecze. Druga mogłaby kursować z Owsianej do Os. Witosa lub 1000-lecia przez tą nową ulicę bez nazwy i Załęską Hałdę.

Bardzo fajnie pomysły. Ad:213. Czy nawet wprowadzenie jeszcze 3 wozów na tą linię polepszyło by coś w niej, czy jest kompletnie do poprawki ?

Egon napisał:
A przede wszystkim wskrzesić 857

O tak zdecydowanie:!: I puścić na niej przynajmniej 4 wozy taboru BN, a co najważniejsze zrobić też jakieś wariantówki. Tylko czy w drodze powrotnej jej przystankiem końcowym był by Brynów Kościuszki ?
A jeśli by nawet 857 powróciło, to przydało by się pozmieniać 213 tak jak za tych czasów kiedy kursowała do Mikołowa- Auchan

Powrót do góry

PostWysłany: 2007-03-22, 21:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Shadow238 napisał:
Ad:213. Czy nawet wprowadzenie jeszcze 3 wozów na tą linię polepszyło by coś w niej, czy jest kompletnie do poprawki ?

Ja to widziałbym tak: Panewniki Owsiana - Ligota Medyków, Śląska (wszystkie kursy!) dw. PKP - Ochojec Jankego, Szpital i końcówka w Piotrowicach na Barcelońskiej lub Radockiego. Czy linia miałaby kursować przez Kokociniec - sprawa do dyskusji. Częstotliwość - co godzinę, wyliczyłem że wystarczyłyby 2 wozy. Tabor niskopodłogowy, bo przy trasie mamy 3 szpitale. Odcinki trasy Panewniki - Halemba i Piotrowice - Kostuchna IMHO są niepotrzebne. Trasa do Halemby miałaby sens, gdyby dało się przejechać ul. Kuźnicką, z pominięciem Kochłowic. Z drugiej strony trasy możnaby rozważyć wydłużenie do Podlesia (może przez Wilczewskiego lub Stabika i dalej Słonecznikową?), mającego gorszą komunikację niż Kostuchna. Wtedy potrzebny byłby trzeci wóz.

Shadow238 napisał:
O tak zdecydowanie:!: I puścić na niej przynajmniej 4 wozy taboru BN, a co najważniejsze zrobić też jakieś wariantówki.

Zaś bez przesady. Wystarczy jeden, (może być wysokopodłogowy) bez wariantów, ważne żeby ustalić czasy odjazdów pod realne potrzeby pasażerów.

Shadow238 napisał:
Tylko czy w drodze powrotnej jej przystankiem końcowym był by Brynów Kościuszki ?

Nie musi, z Brynowa do Mikołowa jest w pierony autobusów KZK, MZK i PKS, a do Panewnik jest 13 i 213. Krańcówka może być w Ligocie przy dworcu kolejowym (może Kolejowa? Rzeszótki?), na os. Zadole (tam jednak mogłoby dochodzić w szczycie do konfliktów z 46) albo... na placu centralnym, między Świdnicką i Koszalińską.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-22, 23:45
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Egon napisał:
Czy linia miałaby kursować przez Kokociniec - sprawa do dyskusji.

W sumie dlaczego by nie ? tabor BN i kursy co godzinne na pewno przypadły by do gustu pasażerom

Egon napisał:
Zaś bez przesady. Wystarczy jeden, (może być wysokopodłogowy) bez wariantów, ważne żeby ustalić czasy odjazdów pod realne potrzeby pasażerów.

No dobra przesadziłem z tymi 4 wozami ale 2 przynajmniej by musiał być no i takt najlepiej co 1 godzinę, a tabor BN dlatego, że nie tylko młode osoby korzystały by z tego połączenia

Egon napisał:
Nie musi, z Brynowa do Mikołowa jest w pierony autobusów KZK, MZK i PKS, a do Panewnik jest 13 i 213. Krańcówka może być w Ligocie przy dworcu kolejowym (może Kolejowa? Rzeszótki?), na os. Zadole (tam jednak mogłoby dochodzić w szczycie do konfliktów z 46) albo... na placu centralnym, między Świdnicką i Koszalińską.

Zadole na bank odpada, jest tam za ciasno, tak samo będzie przy dworcu kolejowym w ligocie... IMO najlepszym miejscem do końca 857 mógł by być przystanek Ligota Kolejowa, ponieważ jest tam dość szeroko, aby linie 13, 51 i 154 oraz 213 mogły by go spokojnie wyminąć. Tylko potem 857 jadąc do Mikołowa pojechałby do skrzyżowania tak jak 13, a potem przy pętli skręcił jak 213 obsługując przystanek tam gdzie 213 "Brynów Kościuszki"

Powrót do góry

PostWysłany: 2007-03-23, 00:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Shadow238 napisał:
Zadole na bank odpada, jest tam za ciasno, tak samo będzie przy dworcu kolejowym w ligocie... IMO najlepszym miejscem do końca 857 mógł by być przystanek Ligota Kolejowa, ponieważ jest tam dość szeroko, aby linie 13, 51 i 154 oraz 213 mogły by go spokojnie wyminąć. Tylko potem 857 jadąc do Mikołowa pojechałby do skrzyżowania tak jak 13, a potem przy pętli skręcił jak 213 obsługując przystanek tam gdzie 213 "Brynów Kościuszki"

Mógłby też jechać Hetmańską, Rolną do krańcówki przy OBI. Czyli odtworzylibyśmy 3/4 trasy 687.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2007-03-23, 01:04
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Znowu bez przesady nie nakładajmy tej trasy dla 857
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polska -> Ogólne dyskusje o KM w Polsce Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 30, 31, 32  Następny
Strona 1 z 32

Skocz do: