Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Koleje Mazowieckie i ZTM W-wa- integracja
Strona 1 z 5
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Kolej i Metro Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2006-10-31, 11:14
Temat postu: Koleje Mazowieckie i ZTM W-wa- integracja
Zacytuj zaznaczone

Szanowni koledzy i czytelnicy forum.

Do uruchomienia tego tematu zainspirował mnie artykuł w Gazecie Stołecznej o rozszerzeniu współpracy w zakresie integracji taryfowej pomiędzy Kolejami Mazowiecki a Zarządem Transportu Miejskiego w Warszawie, ale najpierw krótka historia...

Rok 2002
Do prawdziwej integracji doszło kilka lat tememu - dokładnie w 2002 roku - pomiędzy ZTM-em a PKP PR w związku z zawaleniem się części wiaduktu w al. Jerozolimskich i związanym z nim paraliżem drogowym. Pasażerowie posiadający bilety długookresowe ZTM mogli skorzystać z pociągów kursujących na odcinku W-wa Ursus - W-wa Śródmieście.

Integracja na tym odcinku funkcjonowała prawie rok i 30 kwietnia 2003 roku została definitywnie rozwiązana.

Rok 2005
Po dłuugich pertraktacjach, rozmowach, wielu spotkaniach, debatach w lokalnych media powrócono do integracji taryfowej pomiędzy koleją a organizatorem komunikacji miejskiej w Warszawie, czyli ZTM.

Umowa weszła w życie 16 września 2005 roku. Obowiązywała na odcinku W-wa Ursus - W-wa Wschodnia. Należało mieć zakodowany na WKM-ce bile30-sto lub 90-o dniowy. I taki bilet wystarczał.

Jednakże już od 1-szego października 2005 r. Koleje Mazowieckie zmieniły zasady i nakazały pasażerom, posiadaczom WKM-em, aby chcąc skorzystać z pociągów, zaopatrzyli się w bezpłatne bilety okresowe KM. Można go było dostać w kasach KM, po okazaniu zakodowanej Karty Miejskiej.

Rok 2006
1 stycznia i kolejna zmiana we współpracy. Integracja taryfowa został rozszerzona na trzy połączenia kolejowe. Tzn.:
z Ursusa do dw. Wschodniego
z przystanku kolejowego Warszawa - Jeziorki do dw. Wschodniego
oraz z Gołąbek do Dw. Wschodniego.

Niestety pasażerowie - posiadacze WKM-ek, chcący skorzystać z połączenia kolejowego, muszą teraz dopłacać Kolejom Mazowieckim. A to oznacza, że mając bilet 30-o dniowy ZTM pasażer musi dopłacić KM 10 zł, natomiast mając bilet 90-o dniowy ZTM pasażer musi Kolejom dopłacić 30 zł.

1 lipca nowa umowa, nowe warunki współpracy. Posiadacze mający bilety ZTM mogą teraz dojechać również do przystanku Warszawa - Falenica. Nie ma jednak biletów 90-dniowych KM, nie zależnie od rodzaju biletu ZTM, pasażer może jedynie wykupić bilet miesięczny Kolei Mazowieckich za kwotę 10 zł.

I w ten sposób doszedłem do dzisiejszego artykułu w GW. http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,3712051.html

Od 1-szego listopada nastąpi rozszerzenie współpracy pomiędzy ZTM-em a Kolejami Mazowieckimi. Od listopada posiadacze biletów ZTM będą mogli dojechać pociągami KM również do Woli Grzybowskiej (kierunek Siedlce) oraz do Choszczówki (północ Warszawy tuż za Białołęką, kierunek Legionowo).

Zmienia się również wysokość dopłaty jaką pasażer musi uiścić w kasach KM - teraz jest to 5 zł miesięcznie.

Mam nadzieję, że Was nie zanudziłem.

Jak Myślicie, czy doczekamy się w Warszawie prawdziwej integracji taryfowej ? Zapraszam do dyskusji

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

Wilchelm  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Wrocław

PostWysłany: 2006-10-31, 12:05
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Gdzieś to widziałem tylko w formie nieco bardziej skomplikowanej i spisu ustaw, które powoływały odp. KM.
Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Pochwał: 5

PostWysłany: 2006-10-31, 16:31
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Przypomnę tylko, że już przez pewien czas można było korzystać w pociągach z biletów okresowych ZTM. Ale tylko tych "kartonikowych". Pod koniec tego okresu wyposażono w LDPy kontrolerów z "Renomy".
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-11-02, 12:56
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Możliwe, że oferta - zasięg - jak i sposób współpracy pomiędzy ZTM-em jak i KM ulegną dalszemu rozwojowi.

Otóż władze Warszawy zamierzają rozmawiać z gminami ościennymi w sprawie dopłat do tej "współpracy". Chodzi o to, by móc rozszerzyć integrację taryfową na całą aglomerację.

Po za tym istnieje pewna opcja, iż Koleje Mazowiecki w końcu zgodzą się, by pasażerowie posiadajacy bilety okresowe ZTM mogli bez dopłat korzystać z pociągów KM.

Pisano o tym m.in. w dzisiejszym Metropolu jak i w Gazecie Stołecznej.

Miałoby to wszystko wejść w życie od nowego roku. Wg. mnie jest to słuszna decyzja i mogę tylko trzymać kciuki, że nie skończy się tylko na obietnicach.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2006-11-02, 17:13
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ważne, że tym razem chęć współpracy pojawiła się po obu stronach. I ZTM i KM chcą współpracować, bo jak do tej pory było to właściwie nie do przełamiania. Największe problemy stwarzał oczywiście ZTM, który przyzwyczaił się, że to on dyktuje warunki, nie zważając na to, że KM też musi ponieść przy tym pewne koszty. Miasto musiało dopłacać ok 750tys zł. To niewiele. Tymbardziej, że - jak wyliczyło dzisiejsze "Życie Warszawy" - pieniądze zainwestowane w SKM wystarczyłyby na 6 lat obsługi "wspólnego biletu".
Przypuszczam, że KM chce podpisać umowę z Mennicą Państwową na wyposażenie obsługi pociągów i stacji w urządzenia i karty chipowe kompatybilne z systemem Ascomu, który działa w ramach ZTM (Mennica jest m.in właścicielem automatów na stacjach metra i terminali kodowania biletów). Odnośnie samego biletu okresowego ZTM-dobrym rozwiązaniem byłoby na początek wprowadzenie dwóch dodatkowych rodzajów biletów. Oprócz biletu miejskiego i strefowego (na sieć ZTM miejską i podmiejską) bilet aglomercyjny (do jazdy pociągach KM w granicach strefy podmiejskiej ZTM) i regionalnego (ograniczonego stacjami w granicach 30-50 km od Warszawy).

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-11-03, 09:58
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:
Przypuszczam, że KM chce podpisać umowę z Mennicą Państwową na wyposażenie obsługi pociągów i stacji w urządzenia i karty chipowe kompatybilne z systemem Ascomu, który działa w ramach ZTM (Mennica jest m.in właścicielem automatów na stacjach metra i terminali kodowania biletów)

To było wspaniałe rozwiązanie. Bardzo ułatwiające życie pasażerom. Można by w końcu rozszerzyć rodzaje biletów ZTM.

TLG napisał:
Oprócz biletu miejskiego i strefowego (na sieć ZTM miejską i podmiejską) bilet aglomercyjny (do jazdy pociągach KM w granicach strefy podmiejskiej ZTM) i regionalnego (ograniczonego stacjami w granicach 30-50 km od Warszawy).

Wow. Znając nasze polskie "nie-da-sie", to takie rozwiązanie jest dla mnie marzeniem ściętej głowy. Wszak nie od dziś wiadomo, że większość ludzi pracujących w Warszawie mieszka w miejscowościach po za Warszawą, ale często w aglomeracji warszawskiej i trochę po za nią. Tak więc bilet regionalny do 30-50 km byłby naprawdę wspaniałym posunięciem. Ofertą dla ludzi, którzy mieszkają nieco dalej, ale też dojeżdają do/z Warszawy. Jest on potrzebny.

Jest jeszcze coś. Wiadomo, że pociągi nie dojeżdżają wszędzie. Zatem wspaniałym uzupełniem tej integracji byłaby siatka autobusowych połączeń lokalnych, do najbliższych przystanków kolejowych oraz parkingi przy stacjach kolejowych - pracujące w systemie "Park & Ride".

Wg. mnie "nie od razu Kraków zbudowano" i po cichu wierzę, że ta współpraca, a potem integracja nabierze tempa. Będzie rozwojowa.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2006-11-03, 23:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Tak więc bilet regionalny do 30-50 km byłby naprawdę wspaniałym posunięciem. Ofertą dla ludzi, którzy mieszkają nieco dalej, ale też dojeżdają do/z Warszawy. Jest on potrzebny.
Oczywiście. Wspominam o tym także, by miasto miało szanse pokrywać chociaż część kosztów, związanych z rozwinięciem wspólnego biletu także z samych biletów, a nie tylko z budżetu miasta. Jeżeli bilet regionalny normalny byłby-powiedzmy-10zł droższy od biletu sieciowego ZTM to i tak nadal będzie się pasażerowi opłacał. Jest tylko jedna obawa. Mianowicie Koleje Mazowieckie błyskawicznie odnotują spadek przechodów ze sprzedaży biletów jednorazowych jak i okresowych na rzecz wspólnego biletu (a liczba pasażerów nie spadnie tylko wzrośnie). Może okazać się, że Kol-Mazom przestanie się to opłacać. I zaczną żądać od miasta coraz większych pieniędzy. Niby nic, ale za jakiś czas może to stać się zagrożeniem dla nowej inicjatywy KM i ZTM.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-12-13, 16:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

SENSACJA !!!

Właśnie przed chwilą Radio Eska podało, że warszawski ZTM i Koleje Mazowieckie podpisały umowę na pełną integrację taryfową w całej Warszawie i prawdopodobnie aglomeracji warszawskiej. Od 1-szego stycznia posiadając Warszawską Kartę Miejską będzie można korzystać z pociągów Kolei Mazowieckich... bez dodatkowego biletu KM. Wystarczy Karta, czyli de facto wystarczy bilet ZTM.

Teraz czekamy na oficjalną informację na stronie ZTM-u.....

Panie Ruta... Dziękujemy i wielkie brawa ! Wilchelm miał rację. Nareszcie mamy faceta, który udowadnia, że można coś konkretnego i praktycznego zrobić dla poprawy komunikacji ogólnoaglomeracyjnej w Warszawie....

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-12-13, 22:15
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

I co wystarczyły 3 dni i gotowe. A za kaczek przez kilka lat nie mogli się dogadać. Co profesjonalista to profesjonalista. Jeszcze nie raz was zaskoczy tym co za PiS-u było nie możliwe. Prorok ze mnie? Nie tylko to jest człowiek na, którego warto stawiać. Ja o panie Rucie mogę w samych superlatywach więc mógł bym tak jeszcze długo hehe.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-12-14, 09:21
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Poprawiam swoją wczorajszą wypowiedź. ZTM i KM podpisały porozumienie o pełnej integracji taryfowej .... tylko na obszarze całej Warszawy. Umowy chwilowo nie ma na obszarze całej aglomeracji, ale jest ona następnym etapem rozmów.

Link do Gazety => http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34864,3791825.html

Wilchelm napisał:
I co wystarczyły 3 dni i gotowe. A za kaczek przez kilka lat nie mogli się dogadać. Co profesjonalista to profesjonalista.

No, ja jestem w szoku. W pozytywnym szoku. Przez ostatnie kilka lat "Śpećjaliści" od Kaczyńskiego karmili nas w kółko informacjami, iż "nie doszło do porozumienia z winy KM. I to jest wina Kolei Mazowieckich, które zawyżały ceny za przejazd pasażerów !"....

Ufff...Nareszcie mamy prawdziwego fachowca na odpowiednim stanowisku. I nareszcie zamiast gadać, ten Pan działa. Działa tak szybko, że normalnie nie nadążamy... Brawo !

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2006-12-28, 19:34
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Tymczasem oficjalnie już wiadomo, że "wspólny bilet" będzie. Dziś oficjalnie podano do wiadomości szczegóły. Podaje je ZTM na swoich stronach http://ztm.waw.pl/wspolnybilet-2007.php . Jedyny komentarz, jaki usilnie ciśnie mi się na klawiaturę to jedno słowo: nareszcie! Czekam na ciąg dalszy - bilet aglomeracyjny. Pan Ruta stwierdził, że wszystko jest na dobrej drodze.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-12-29, 12:09
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja myślę, że p. Ruta robi to, o czym ja już dawno myślałem, nawet wspomniałem kilka lat temu na forum Gazety, jednak zostałem tam zakrzyczany i wyśmiany.

Otóż najpierw wspólna umowa - integracja taryfowa, początkowo na obszarze Warszawy, ale docelowo na obszarze aglomeracyjnym. A dopiero potem stopniowa modernizacja (remont) zarówno instniejących przystanków kolejowych. Jak i budowa nowych.

Jest to prosta zależność. Miasto najpierw musi zapewnić sobie możliwość przesiadki i swobodnej podróży z jednym biletem w obszarze ogólno aglomeracyjnym. A następnie współfinansować remonty przystanków kolejowych. Remonty wymagają czasu - "nie od razu Kraków zbudowano" - ale jeśli to będzie jedna, jednolita polityka transportowa, kontynuowana w sposób zdecydowany i cierpliwy. To myślę, że w ciągu najbliższych kilku lat mamy szansę na naprawdę dobrze zorganizowaną komunikację miejską i ogólnoaglomeracyjną.

Póki co wspomniane remonty są tylko planami. Dziennikarze lokalnych gazet w to nie wierzą. Ja ufam w p. Rutę. Udowodnił, że można zrealizować rzecz pozornie nie możliwą dla poprzedników - mamy już integrację taryfową. A zatem czekamy teraz na realizację pozostałych, złożonych obietnic.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-12-29, 14:23
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Aż strach pomyślec co za kilka lat pan Ruta wam wprowadzi w Wawie. Istny zachód będzie
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-12-29, 15:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Wilchelm napisał:
Aż strach pomyślec co za kilka lat pan Ruta wam wprowadzi w Wawie. Istny zachód będzie

Idziemy w stronę systemu komunikacji miejskiej Berlina:

- komunikacja ogólno aglomeracyjna - pociągi
- komunikacja ogólno miejska - pociągi + metro (1 linia) + tramwaje

- komunikacja lokalna, dowozowa do metra, pociągów - autobusy

Do tego będą dworce przesiadkowe - zlokalizowane w rejonie największych dworców kolejowych - czyli wykorzystanie istniejącej infrastruktury

Takie są plany

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-12-29, 15:23
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Plany są piękne, ale umówmy się do ich realizacji potrzeba oprócz sporej kasy dużo czasu. Berlin to akurat rpzykład z najwyższej półki
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Kolej i Metro Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5  Następny
Strona 1 z 5

Skocz do: