| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-02-15, 10:36 Temat postu: |
|
|
Ja myślę, że chyba postąpili słusznie. Trzeba w końcu skończyć z zakupami kierując się wyłącznie niską ceną. Tak naprawdę nie wiadomo jakie byłyby te chińskie elektrowozy. Po za tym nie wiadomo jak one by współpracowałyby z piętrowymi wagonami Bombardiera - a przecież to ma być układ push-pull 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2010-02-15, 22:47 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| Tak naprawdę nie wiadomo jakie byłyby te chińskie elektrowozy |
No jak to, byłyby typowe "Made in China", czyli pewnie ciągłe awrie, szybkie zużycie, itp.
| Po za tym nie wiadomo jak one by współpracowałyby z piętrowymi wagonami Bombardiera - a przecież to ma być układ push-pull |
Czyli możemy się tylko cieszyć.
| Trzeba w końcu skończyć z zakupami kierując się wyłącznie niską ceną. |
Jak już mówiłem wcześniej. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-03-01, 10:12 Temat postu: |
|
|
Mamy ciekawą sytuację...
Na początek muszę się sam zacytować. Chciałem sprawdzić czy o tym pisaliśmy - i kiedy. No i tenże post napisałem 3 grudnia...
| Gazeta Stołeczne donosi, że Marszałek Województwa Mazowieckiego, p. Adam Struzik - pomimo protestów Stadlera - podpisał umowę z firmą PESA Bydgoszcz na 20 szt. ezt-ów, PESA ELF. |
...jak kol. TLG zauważył, post spóźniony, bo umowę podpisano we wtorek - 1-go grudnia.
A zatem Koleje Mazowieckie miały kupić 20 szt. ezt-ów - made in PESA, w wersji ELF...
.... a teraz mają kłopot. Ponieważ Stadler oprotestował tenże przetarg. Sprawa trafiła do sądu... i Stadler właśnie ją wygrał
O tym Możecie przeczytać w Gazecie
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95193,7607683,Struzik_sie_pospieszyl__umowa_na_20_pociagow_niewazna_.html
TLG - co może zdarzyć się teraz ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2010-03-01, 15:21 Temat postu: |
|
|
| Co może zdarzyć się teraz ? |
W tej chwili trudno powiedzieć. Myślę, że znowu pojawił się problem nieznajomości zagadnienia przez sędziego, który w tej sprawie orzekał. Na upartego można stwierdzić, że ponieważ składy ED74 nie mają świadectwa dopuszczenia do eksploatacji z prędkością 160km/h to PESA nie może traktować ich jako doświadczenie w produkcji. I na tym opierał się sąd.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-03-01, 15:48 Temat postu: |
|
|
Ciekawi mnie jednak, czy Stadler będzie teraz dążyć do unieważnienia umowy pomiędzy samorządem Mazowsza (bo zdaje się to oni podpisali taką umowę), a PESĄ...
... ale zerwanie takiej umowy oznacza kary umowne dla Mazowsza (dla strony, która podpisała umowę)... o ile takie zostały zapisane w kontakcie (przynajmniej powinny były się znaleźć) 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-03-04, 09:40 Temat postu: Stadler walczy |
|
|
Niedawno napisałem o wygranej firmy Stadler w batalii sądowej, chodziło o przetarg na 20 ezt-ów, na które podpisano umowę 1-go grudnia 2009 r. Stadler wygrał w sądzie, ale nie wiadomo jak ta sprawa się zakończy. Sprawa jest skomplikowana.
A tymczasem...
... Stadler znów wygrał z Kolejami Mazowieckimi.
Otóż w styczniu br. Koleje Mazowieckie ogłosiły zwycięzcę przetargu na kolejne 16-ście ezt-ów. Wygrała firma Stadler... ale Koleje Mazowieckie jeszcze tego samego dnia unieważniły przetarg.
Stadler złożył skargę do KIO... i wygrał. Krajowa Izba Odwoławcza przyznała rację producentowi.
Prawnicy w urzędzie wojewódzkim oraz Koleje Mazowieckie czekają na uzasadnienie i już kombinują, co z tym zrobić.
A zatem, czy KM podpiszą kontrakt ze Stadlerem na 16-ście FLIRT-ów ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2010-03-04, 20:25 Temat postu: |
|
|
Na to wygląda. I widać tu ewidentny przypadek korupcji. Pewnie PESA chciała przekupić KM, by zaprezentować swój nowy produkt. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-03-19, 10:39 Temat postu: |
|
|
Wracamy do sprawy 20 szt. ezt-ów na które Koleje Mazowieckie podpisały kontrakt z firmą PESA. Miałyby to być ELF-y.
Przypomnę, że 1-go marca pisałem, iż firmie Stadler udało się zaskarżyć ten przetarg. Udowodnili oni przed sądem, że PESA wprowadziła w błąd zamawiającego (czyli KM) o dopuszczalnej maksymalnej prędkości ich ezt-ów.
Co teraz ?
Przeczytałem wczoraj w pociągu metra na LCD skrót do artykułu, a w nim dramatyczny tekst
| Gazeta Stołeczna napisał: |
| Wielki problem przed władzami Mazowsza, które - nie czekając na wyrok sądu - podpisały kontrakt na 20 pociągów. Teraz trzeba go unieważnić, a samorządowi grozi wypłata odszkodowań. |
Odszukałem go dzisiaj rano na stronie Gazety
Link http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95193,7673880,Trzeba_uniewaznic_przetarg_na_20_pociagow___beda_kary_.html
Jeśli przyjrzycie się bliżej, to pod artykułem jest również link do komentarzy... i oto jeden z nich
http://forum.gazeta.pl/forum/w,752,108873214,108881544,Trzeba_uniewaznic_przetarg_na_20_pociagow_bed_.html
Zdaje się, że Koleje Mazowieckie oraz PESA, mają nie lada problem.
Co o tym Sądzicie ? TLG - jakie są teraz możliwe scenariusze ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2010-03-19, 20:07 Temat postu: |
|
|
| TLG - jakie są teraz możliwe scenariusze ? |
Ja sądzę, że będzie unieważnienie kontraktu i Koleje zapłacą PESIE odszkodowanie. To jest moja osobista ocena więc bynajmniej miarodajna nie jest.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2010-03-22, 09:32 Temat postu: |
|
|
Prawda jest taka, że jakby tutaj nie zrobić, to tak czy inaczej ktoś będzie się domagał odszkodowania. Stadler ma jednak w ręku wyrok, z którego wynika, że - mówić kolokwialnie - "został oszwabiony" w toku przetargu, a PESA ma w ręku zawartą umowę. Słowem: niezły pasztet.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-03-22, 09:59 Temat postu: |
|
|
To teraz pytanie co z zeszłorocznym przetargiem na 20 szt. ezt-ów. Jeśli rzeczywiście KM zerwałyby umowę na ELF-y.
Czy KM muszą na nowo organizować przetarg na te 20 sztuk? Bo chyba nie mogą od tak podpisać teraz umowy ze Stadlerem, a poza tym zdaje się, że ówczesna oferta Stadlera była wyższa od kwoty zakładanej przez przewoźnika ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2010-03-22, 11:08 Temat postu: |
|
|
Niech się już nad tym zastanawiają mądre głowy. To była naprawdę kiepska decyzja, żeby w warunkach naszego prawa podpisywać "na hurra" umowę z PESĄ.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-03-22, 11:42 Temat postu: |
|
|
Co by się nie stało, to konsekwencje mogą być takie, że na te nowe pociągi poczekamy sobie naprawdę długo. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blakkatze 

|
Wysłany: 2010-03-22, 22:39 Temat postu: |
|
|
no bardzo długo a i tak pewnie okaże się na lato ,że możliwe jest kupno Filtr-a bo są "sprawdzone"
A pesa jest tania i to jest najważniejszy argument
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2010-04-06, 13:19 Temat postu: |
|
|
Niedawno pisaliśmy o poważnych problemach - związanych z przetargiem Kolei Mazowieckich na 20 szt. ezt-ów.
Koleje Mazowieckie mają teraz kolejny kłopot. To jest przetarg na kolejne 16-ście ezt-ów.
KIO przyznało rację Stadlerowi. Koleje Mazowieckie za wszelką cenę starają się unieważnić ten najnowszy przetarg
http://www.przegubowiec.com/component/content/article/445-ycie-warszawy-mazowieckie-pocigi-oponione-kilka-miesicy
No to ładnie. Teraz poczekamy sobie baaardzo długo na jakiekolwiek nowe ezt-y w barwach Kolei Mazowieckich. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|