Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Koleje Mazowieckie zamawiają
Strona 5 z 13
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Kolej i Metro Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2010-02-15, 10:36
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja myślę, że chyba postąpili słusznie. Trzeba w końcu skończyć z zakupami kierując się wyłącznie niską ceną. Tak naprawdę nie wiadomo jakie byłyby te chińskie elektrowozy. Po za tym nie wiadomo jak one by współpracowałyby z piętrowymi wagonami Bombardiera - a przecież to ma być układ push-pull
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

OPi  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Szczecin
Pochwał: 5

PostWysłany: 2010-02-15, 22:47
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Tak naprawdę nie wiadomo jakie byłyby te chińskie elektrowozy

No jak to, byłyby typowe "Made in China", czyli pewnie ciągłe awrie, szybkie zużycie, itp.

J-31 napisał:
Po za tym nie wiadomo jak one by współpracowałyby z piętrowymi wagonami Bombardiera - a przecież to ma być układ push-pull

Czyli możemy się tylko cieszyć.

J-31 napisał:
Trzeba w końcu skończyć z zakupami kierując się wyłącznie niską ceną.

Jak już mówiłem wcześniej.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-01, 10:12
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Mamy ciekawą sytuację...

Na początek muszę się sam zacytować. Chciałem sprawdzić czy o tym pisaliśmy - i kiedy. No i tenże post napisałem 3 grudnia...

J-31 napisał:
Gazeta Stołeczne donosi, że Marszałek Województwa Mazowieckiego, p. Adam Struzik - pomimo protestów Stadlera - podpisał umowę z firmą PESA Bydgoszcz na 20 szt. ezt-ów, PESA ELF.

...jak kol. TLG zauważył, post spóźniony, bo umowę podpisano we wtorek - 1-go grudnia.

A zatem Koleje Mazowieckie miały kupić 20 szt. ezt-ów - made in PESA, w wersji ELF...

.... a teraz mają kłopot. Ponieważ Stadler oprotestował tenże przetarg. Sprawa trafiła do sądu... i Stadler właśnie ją wygrał

O tym Możecie przeczytać w Gazecie
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95193,7607683,Struzik_sie_pospieszyl__umowa_na_20_pociagow_niewazna_.html

TLG - co może zdarzyć się teraz ?

Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2010-03-01, 15:21
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Co może zdarzyć się teraz ?

W tej chwili trudno powiedzieć. Myślę, że znowu pojawił się problem nieznajomości zagadnienia przez sędziego, który w tej sprawie orzekał. Na upartego można stwierdzić, że ponieważ składy ED74 nie mają świadectwa dopuszczenia do eksploatacji z prędkością 160km/h to PESA nie może traktować ich jako doświadczenie w produkcji. I na tym opierał się sąd.

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-01, 15:48
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ciekawi mnie jednak, czy Stadler będzie teraz dążyć do unieważnienia umowy pomiędzy samorządem Mazowsza (bo zdaje się to oni podpisali taką umowę), a PESĄ...

... ale zerwanie takiej umowy oznacza kary umowne dla Mazowsza (dla strony, która podpisała umowę)... o ile takie zostały zapisane w kontakcie (przynajmniej powinny były się znaleźć)

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-04, 09:40
Temat postu: Stadler walczy
Zacytuj zaznaczone

Niedawno napisałem o wygranej firmy Stadler w batalii sądowej, chodziło o przetarg na 20 ezt-ów, na które podpisano umowę 1-go grudnia 2009 r. Stadler wygrał w sądzie, ale nie wiadomo jak ta sprawa się zakończy. Sprawa jest skomplikowana.

A tymczasem...

... Stadler znów wygrał z Kolejami Mazowieckimi.

Otóż w styczniu br. Koleje Mazowieckie ogłosiły zwycięzcę przetargu na kolejne 16-ście ezt-ów. Wygrała firma Stadler... ale Koleje Mazowieckie jeszcze tego samego dnia unieważniły przetarg.

Stadler złożył skargę do KIO... i wygrał. Krajowa Izba Odwoławcza przyznała rację producentowi.

Prawnicy w urzędzie wojewódzkim oraz Koleje Mazowieckie czekają na uzasadnienie i już kombinują, co z tym zrobić.

A zatem, czy KM podpiszą kontrakt ze Stadlerem na 16-ście FLIRT-ów ?

Powrót do góry

OPi  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Szczecin

PostWysłany: 2010-03-04, 20:25
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Na to wygląda. I widać tu ewidentny przypadek korupcji. Pewnie PESA chciała przekupić KM, by zaprezentować swój nowy produkt.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-19, 10:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Wracamy do sprawy 20 szt. ezt-ów na które Koleje Mazowieckie podpisały kontrakt z firmą PESA. Miałyby to być ELF-y.

Przypomnę, że 1-go marca pisałem, iż firmie Stadler udało się zaskarżyć ten przetarg. Udowodnili oni przed sądem, że PESA wprowadziła w błąd zamawiającego (czyli KM) o dopuszczalnej maksymalnej prędkości ich ezt-ów.

Co teraz ?

Przeczytałem wczoraj w pociągu metra na LCD skrót do artykułu, a w nim dramatyczny tekst

Gazeta Stołeczna napisał:
Wielki problem przed władzami Mazowsza, które - nie czekając na wyrok sądu - podpisały kontrakt na 20 pociągów. Teraz trzeba go unieważnić, a samorządowi grozi wypłata odszkodowań.

Odszukałem go dzisiaj rano na stronie Gazety

Link http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95193,7673880,Trzeba_uniewaznic_przetarg_na_20_pociagow___beda_kary_.html

Jeśli przyjrzycie się bliżej, to pod artykułem jest również link do komentarzy... i oto jeden z nich

http://forum.gazeta.pl/forum/w,752,108873214,108881544,Trzeba_uniewaznic_przetarg_na_20_pociagow_bed_.html

Zdaje się, że Koleje Mazowieckie oraz PESA, mają nie lada problem.

Co o tym Sądzicie ? TLG - jakie są teraz możliwe scenariusze ?

Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2010-03-19, 20:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
TLG - jakie są teraz możliwe scenariusze ?

Ja sądzę, że będzie unieważnienie kontraktu i Koleje zapłacą PESIE odszkodowanie. To jest moja osobista ocena więc bynajmniej miarodajna nie jest.

Powrót do góry

Lopez  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2010-03-22, 09:32
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Prawda jest taka, że jakby tutaj nie zrobić, to tak czy inaczej ktoś będzie się domagał odszkodowania. Stadler ma jednak w ręku wyrok, z którego wynika, że - mówić kolokwialnie - "został oszwabiony" w toku przetargu, a PESA ma w ręku zawartą umowę. Słowem: niezły pasztet.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-22, 09:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

To teraz pytanie co z zeszłorocznym przetargiem na 20 szt. ezt-ów. Jeśli rzeczywiście KM zerwałyby umowę na ELF-y.

Czy KM muszą na nowo organizować przetarg na te 20 sztuk? Bo chyba nie mogą od tak podpisać teraz umowy ze Stadlerem, a poza tym zdaje się, że ówczesna oferta Stadlera była wyższa od kwoty zakładanej przez przewoźnika ?

Powrót do góry

Lopez  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2010-03-22, 11:08
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Niech się już nad tym zastanawiają mądre głowy. To była naprawdę kiepska decyzja, żeby w warunkach naszego prawa podpisywać "na hurra" umowę z PESĄ.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-22, 11:42
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Co by się nie stało, to konsekwencje mogą być takie, że na te nowe pociągi poczekamy sobie naprawdę długo.
Powrót do góry

Blakkatze  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2010-03-22, 22:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

no bardzo długo a i tak pewnie okaże się na lato ,że możliwe jest kupno Filtr-a bo są "sprawdzone"
A pesa jest tania i to jest najważniejszy argument

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-04-06, 13:19
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Niedawno pisaliśmy o poważnych problemach - związanych z przetargiem Kolei Mazowieckich na 20 szt. ezt-ów.

Koleje Mazowieckie mają teraz kolejny kłopot. To jest przetarg na kolejne 16-ście ezt-ów.

KIO przyznało rację Stadlerowi. Koleje Mazowieckie za wszelką cenę starają się unieważnić ten najnowszy przetarg

http://www.przegubowiec.com/component/content/article/445-ycie-warszawy-mazowieckie-pocigi-oponione-kilka-miesicy

No to ładnie. Teraz poczekamy sobie baaardzo długo na jakiekolwiek nowe ezt-y w barwach Kolei Mazowieckich.

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Kolej i Metro Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11, 12, 13  Następny
Strona 5 z 13

Skocz do: