| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
irisbus 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-11-27, 23:48 Temat postu: |
|
|
Ja słyszałem o 10 sztukach wyleasingowanych od Railpool. Trzeba powiedzieć, że to jest mocne uderzenie PR, biorąc pod uwagę problemy finansowe. Za to po malowaniu i nowym logo widać, że szkoda im było zlecać przygotowanie projektu profesjonalnej agencji.
Jeszcze tylko wagony by się przydały...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2009-11-28, 09:42 Temat postu: |
|
|
Tych lokomotyw miało być jeszcze więcej. Ale nie wiecie tego ode mnie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2009-11-28, 15:32 Temat postu: |
|
|
Ow! Jak to zobaczyłem to mnie zatkało! PRy będą miały TRAXXXy! Mam nadzieję, że jeśli będą stacjonować w Poznaniu, to będą jeździć do Szczecina.
Jeszcze trzy pytanka:
1. Jeśli wzięła w leasing, to znaczy, że po jakimś czasie będzie musiała oddać, czy to tak jak spłacanie i po spłaceniu przejdzie na ich własność?
2. Dostaną polskie oznaczenia, tj. EU43?
3. Są dwusystemowe?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
spooney 

|
Wysłany: 2009-11-28, 19:17 Temat postu: |
|
|
Taka lokomotywka pojawiła się ostatnio w Solcu Kujawskim

|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-11-28, 19:27 Temat postu: |
|
|
| OPi napisał: |
| 1. Jeśli wzięła w leasing, to znaczy, że po jakimś czasie będzie musiała oddać, czy to tak jak spłacanie i po spłaceniu przejdzie na ich własność? |
Zwykły leasing zawsze kończy się tak, że sprzęt wraca do leasingodawy. Wyjątkowo, jeśli strony tak się umówią, może własność rzeczy może przejść na leasingobiorcę.
| 2. Dostaną polskie oznaczenia, tj. EU43? |
Dobre pytanie. Zdjęcia sugerują, że malowanie i oznaczenia są już chyba docelowe.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2009-11-28, 20:17 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| Zwykły leasing zawsze kończy się tak, że sprzęt wraca do leasingodawy. Wyjątkowo, jeśli strony tak się umówią, może własność rzeczy może przejść na leasingobiorcę. |
Czyli to może znaczyć, że Cargowskie EU43, skoro mają lising bodajże do 2011 roku, to później wrócą do Angel Trans?
| KKS napisał: |
| Lista pociągów, na których będą składy wagonowe. |
To znaczy, że na nich może się pojawić, nazwijmy to PRowską EU43?
Wie ktoś, gdzie będą one stacjonować? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

|
Wysłany: 2009-11-28, 21:19 Temat postu: |
|
|
| To znaczy, że na nich może się pojawić, nazwijmy to PRowską EU43? |
No tak, bo jak jest skład wagonowy, to z reguły potrzebna jest do niego lokomotywa 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-11-29, 00:05 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| Czyli to może znaczyć, że Cargowskie EU43, skoro mają lising bodajże do 2011 roku, to później wrócą do Angel Trans? |
Zależy od umowy. Zawsze można ją przedłużyć.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2009-11-29, 16:02 Temat postu: |
|
|
| KKS napisał: |
| No tak, bo jak jest skład wagonowy, to z reguły potrzebna jest do niego lokomotywa |
Tak, ale chodziło mi o to, czy na pewno będzie je ciągnąć PRowska EU43 czy może to być EU07?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

|
Wysłany: 2009-11-29, 16:18 Temat postu: |
|
|
A ja nie mam pojęcia ile tych loków PR będzie miało - jeśli EU07 nie będą potrzebne, to raczej EU43 będą na wszystkich jeździły 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
wlocek369 
|
Wysłany: 2009-11-30, 16:17 Temat postu: |
|
|
Sam też widziałem u siebie (Włocławek-Zazamcze) tą właśnie lokomotywę. Ona już jest przypisana do lokomotywowni w Toruniu. I raczej innych tras oprócz Bydgoszcz-Warszawa i Toruń-Poznań nie będzie wykonywała.
Co do oznaczenia to:
- obecnie oznaczenie jak może niektórzy wiedzą wskazuje ewidentnie że ta lokomotywa została lesingowana od niemieckiego przewoźnika, Świadczy o tym druga grupa cyfr (80)
- Coś słyszałem od Zaprzyjaźnionego maszynisty, że docelowo te lokomotywy mają mieć oznaczenie EP43 ciekawe czemu nie EP44. Do tej pory była zawsze zasada że lokomotywy EP, ET,EU o tym samym oznaczeniu były identyczne różniły się jedynie wyposażeniem, prędkością maksymalną no i jak wiadomo przeznaczeniem. No a tu było by inaczej, bo EU43 i EP43 wyprodukował ktoś inny.
- Ponadto mi się wydaje że obecny numerek tego loka: 91 80 6186 143-4 D-Rpool może już raczej zostać, zostanie co najwyżej "spolszczony" i zmieniona numeracja na zgodną z polską odmianą tej numeracji co w praktyce mogło by oznaczać np.:
91 51 0000 000-0 PL-PKPPR a numerek EP43-XXX może być dodany jako dodatkowy numer "wewnętrzny".
Bo obawiam się że do tej numeracji trzeba będzie się powoli przyzwyczajać i za jakiś czas EN57-1001 może być już jako numery
94 51 1 003 001-X
94 51 1 003 002-X
94 51 1 003 003-X bo każdy z "wagonów" będzie musiał mieć własny numer.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2009-11-30, 16:42 Temat postu: |
|
|
| wlocek369 napisał: |
| EU43 i EP43 wyprodukował ktoś inny. |
EU07->244 wyprodukował Pafawag, a EU07-<301 HCP. i są ta sama seria, tyle, że się różnią szczegółami ostoi pudła i in.
A EU43 i EP43 to produkcja Bombardiera, tylko, że od innego lizingowcy. Więc nie ma co panikować.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
spooney 

|
Wysłany: 2009-12-02, 17:55 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
PKP. Pociągi w naszym regionie pomkną prawie jak TGV
Na trasie Bydgoszcz - Warszawa PKP testuje nową lokomotywę firmy Bombardier. Maszyna może pędzić nawet 140 km na godzinę. Niestety nie znaczy to, że do stolicy dotrzemy w niecałe dwie godziny.
Lokomotywa nosi nazwę Traxx F140 i prawie w całości została wyprodukowana we wrocławskiej fabryce firmy Bombardier. Jej nowoczesny, drapieżny kształt bydgoszczanie mogli podziwiać w sobotę, kiedy z okazji obchodów Dnia Kolejarza, zatrzymała się na peronie pierwszym dworca Bydgoszcz Główna.
Lokomotywę czeka egzamin
Maszynę testują obecnie PKP Przewozy Regionalne. Spółka wzięła w leasing na razie jedną lokomotywę, by sprawdzić, jak będzie się spisywała podczas kursów na dwóch odcinkach: Bydgoszcz - Warszawa oraz Toruń - Poznań.
- To technologia z wyższej półki i zupełnie nowa jakość w polskich kolejach - zapewnia Piotr Olszewski, rzecznik PKP PR. - Na bieżąco staramy się modernizować nasz tabor. Gdy testy lokomotywy wypadną dobrze, docelowo planujemy zakupić dziesięć takich maszyn.
(...)
Gazeta Pomorska, Maciej Czerniak
http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20091202/BYDGOSZCZ01/541429129 |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|