| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2007-10-23, 12:42 Temat postu: |
|
|
Połączenie 14WE SKM Warszawa stało się faktem
http://www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pos=-6804
nawet napisał o tym Przegubowiec. Ciekawi mnie tylko jedno. W "Przegubowcu" napisano, że "w listopadzie połączone zostaną kolejne składy".
Skąd oni wejzmą te "kolejne składy" ? Czy jednak SKM W-wa coś wypożyczy ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2007-10-23, 13:12 Temat postu: |
|
|
Ciekawi mnie jedna kwestia: Czy według Was na linii SKM miało by sens użycie składów piętrowych (metronom? )?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2007-11-02, 17:19 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| Ciekawi mnie jedna kwestia: Czy według Was na linii SKM miało by sens użycie składów piętrowych (metronom? )? |
Raczej bym rozważał jednostki takie jak City Elefant 471, ale jeszcze nie teraz. Myślę, że SKM Warszawa powinna dążyć w najbliższej przyszłości do zakupu takich pociągów. Pozostaje tylko problem małej ilości drzwi i niskoperonowość tych jednostek. Może koledzy, którzy rysują schematy pokuszą się o wykonanie schematu http://pantograf.wz.cz/471-obsah.html tutaj są rzuty boczne i dokładny opis gdyby ktoś się skusił.
| J-31 napisał: |
| W "Przegubowcu" napisano, że "w listopadzie połączone zostaną kolejne składy". |
Na razie byłym ostrożny, ale kto wie.
| Skąd oni wezmą te "kolejne składy" ? |
Ze swojej lokomotywowni. Jest sześć obiegów i osiem jednostek. Po prostu nie będzie rezerwy.
021107 dodano
Otóż - jak wcześniej obiecywałem - udało mi się porozmawiać w sprawie wynajmu taboru przez SKM Warszawa. W sumie nic nowego się nie dowiedziałem poza tym, że jest to tylko jeden z pomysłów na uruchomienie drugiej linii SKM. Żadnych konkretnych działań w tym kierunku jeszcze nie podjęto. Innym pomysłem jest pozyskanie zdezelowanych jednostek na zasadzie dzierżawy i zlecenie modernizacji. Ponieważ sprawa tzw. "wspólnego biletu" staje się coraz bardziej niepewna , uruchomiona miałaby być wpierw linia do Legionowa. Więc w najbliższym czasie możemy się spodziewać dalszych wiadomości.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2007-11-05, 11:51 Temat postu: |
|
|
Ciekawy jestem, kto - który polski przewoźnik kolejowy, posiadający ezt, wszak nie ma ich za dużo - pożyczy SKM Warszawa kolejne EN57. Po za tym jaki jest sens wynajmowania a potem modernizacji (nie swoich) EN57, skoro one za jakiś czas wrócą do swojego prawowitego właściciela.
Zastanawia mnie jedno. Dobrze, że mówi się o kolejnej linii SKM-ki w Warszawie, ale... TLG czy nie Sądzisz, że robi się to trochę na "hurra". Czy nie powinno to być tak, że oprócz zaplanowania nowej linii, Zarząd SKM powinien był pozyskać środki i zakupić nowe - swoje własne - ezt do jej obsługi ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kombino 

|
Wysłany: 2007-11-05, 13:37 Temat postu: |
|
|
SKM Trójmiasto taki żarcik Podobno PR mają 200-300 nie potrzebnych EZT.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ep40 

|
Wysłany: 2007-11-05, 18:37 Temat postu: |
|
|
Jak mają przejść modernizację to nie mam nic przeciwko wynajęciu od SKM Trójmiasto , przynajmniej po powrocie będą w lepszym stanie niż przed .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2007-11-05, 19:31 Temat postu: |
|
|
Źle się zrozumieliśmy. Dzierżawa w tym przypadku to nie wynajem (czy - jak kto woli - wypożyczenie) i jest wymieniana jako jedno z rozwiązań (równie dobrze może to być np. leasing). Taka dzierżawa i tak musiałaby być wieloletnia, nie inwestuje się miliona złotych w pojazd, który trafia do przewoźnika na kilka miesięcy.
| Ciekawy jestem, kto - który polski przewoźnik kolejowy, posiadający ezt, wszak nie ma ich za dużo - pożyczy |
Spokojnie, znajdą się.
| Po za tym jaki jest sens wynajmowania a potem modernizacji (nie swoich) EN57, skoro one za jakiś czas wrócą do swojego prawowitego właściciela |
Chyba nie przeczytałeś zbyt uważnie tego, co napisałem. Rozdzielmy pojęcia: jednostki WYPOŻYCZONE nie przejdą modernizacji!
| TLG czy nie Sądzisz, że robi się to trochę na "hurra". Czy nie powinno to być tak, że oprócz zaplanowania nowej linii, Zarząd SKM powinien był pozyskać środki i zakupić nowe - swoje własne - ezt do jej obsługi ? |
O nowych jednostkach myśli się głównie w kontekście obsługi linii do Lotniska Okęcie. Natomiast pozyskanie taboru do obsługi drugiej linii to nie jest taki zły pomysł nawet, jeśli trzeba by zainwestować w drobne modernizacje. Jednak to są tylko zamysły, nie ma jeszcze żadnych konkretów w tej sprawie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mibars 

|
Wysłany: 2007-11-10, 18:33 Temat postu: |
|
|
Ja mam pytanie z innej beczki - w SKMce i innych pociągach, gdzie oboowiązuje wspólny bilet chodzi o bilet "miejski", jednostrefowy? Jeśli tak, to ja nie widzę problemu, by tym samym biletem objąć równiez i dłuższe trasy, tyle, że w ramach drugiej strefy.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2007-11-11, 12:51 Temat postu: |
|
|
| Mibars napisał: |
Jeśli tak, to ja nie widzę problemu, by tym samym biletem objąć równiez i dłuższe trasy, tyle, że w ramach drugiej strefy.
|
Ty nie widzisz. Natomiast widzą go zarówno Koleje Mazowieckie jak i samorządowcy oraz ZTM Najprawdopodobniej "wspólny bilet" nie będzie w ogóle rozwijany na II strefę, nie wiadomo czy przetrwa w ogóle w I strefie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mibars 

|
Wysłany: 2007-11-11, 15:09 Temat postu: |
|
|
No to jeśli różni kolejarze mają zastrzeżenia co do wspólnego biletu, tzn grozi to, że przestanie on obowiązywać, to można by część stacji objąć biletem II strefy... Wiem,m że to wbrew "zasadom", no, ale lepsze to, niż nic...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2007-11-11, 16:46 Temat postu: |
|
|
| jeśli różni kolejarze mają zastrzeżenia co do wspólnego biletu |
Kolejarze tu nie mają nic do rzeczy - Kolejami Mazowieckimi rządzą samorządowcy z województwa, a nie kolejarze.
| grozi to, że przestanie on obowiązywać, to można by część stacji objąć biletem II strefy... |
Zaprzeczasz w tej chwili sam sobie. Sprecyzuje.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2007-11-13, 16:20 Temat postu: |
|
|
Tą informację podało RDC:
1. Władze samorządowe ostro inwestują w Koleje Mazowieckie. KM kupiło kolejne, zdezelowane ezt od PKP PR. Będą je modernizować
2. Marszałek Województwa Mazowieckiego, p. Stuzik, nie chce dublować przewoźników kolejowych na Mazowszu. I chciałby :
a/ albo odkupić SKM Warszawa od władz Warszawy
b/ albo przenieść SKM Warszawa jako "dział", wraz z całym majątkiem do Kolei Mazowieckich - czyli połączyć SKM z KM 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mibars 

|
Wysłany: 2007-11-13, 16:35 Temat postu: |
|
|
Oczywiście pisząc "kolejarze" nie miałem na myśli maszynistów, czy facetów z młotkami do opukiwania szyn, tylko tych ludzi, którzy tym interesem zarządzają.
Co do drugiego, to zjadłem kawałek "na terenie Warszawy"
Chodziło mi o to, by między stacjami bliżej centrum jeździć w ramach standardowej, pierwszej strefy, a dalsze na obrzeżach Warszawy przekształcić w strefę drugą. Oczywiście jest to wg mnie rozwiązanie awaryjne, gdyby losy wspólnego biletu na aktualnych warunkach były zagrożone...
Co do dublowania przewoźników...
...Sam nie wiem jak tak naprawdę być powinno - Niby tak mamy powiedzmy "konkurencje", ale z drugiej strony skoro jest wspólny bilet, to taka "konkurencja" nie ma większego sensu... No bo co - pasażer nie wsiądzie do kibla KM, bo mu się zachce stracić 10 minut i przejechać się ładniejszym 14WE? Szczerze wątpie.
Poza tym jakoś bardziej byłbym za całkowicie odwrotnym przetargiem - by to Warszawa ze swoją SKMką, wspólnym biletem bez żadnych ceregieli i nowocześniejszym taborem przejeła dział Kolei Mazowieckich "dublujący się" z SKMką... Dlaczego tak? Bo tak zdaje się byłoby bezpieczniej od strony ewentualnych konfliiktów o finansowanie przejazdów itd...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-01-08, 19:09 Temat postu: |
|
|
Za dwa tygodnie na sesji Rady Miasta dowiemy się czy na budowanej linii kolejowej do przystanku pod Terminalem II na Okęciu pojedzie Szybka Kolej Miejska czy też inny kolejowy przewoźnik, który będzie wyłoniony w przetargu. Co prawda linia ma ruszyć dopiero za dwa lata jednak trzeba pamiętać ile trwa cykl produkcyjny jednostek.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2008-01-09, 09:55 Temat postu: |
|
|
Ja jestem najbardziej ciekaw, czy SKM Warszawa otrzyma to połączenie, czy znów zwiększymy ilość przewoźników kolejowych w obrębie i rejonie Warszawy 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
[ Strona wygenerowana w: 0.175726 sekund ] :: [ 22 zapytań SQL ]
|