Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

SKM Warszawa
Strona 35 z 41
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Kolej i Metro Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 39, 40, 41  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2010-02-11, 15:16
Temat postu: SKM - S9
Zacytuj zaznaczone

No to chyba wszystko już jest postanowione i załatwione. Od marca SKM rusza do obsługi swojej drugiej linii z przystanku Warszawa-Wola do Legionowa - Linia S9.

Część kursów będzie przedłużona do Wieliszewa.

SKM wypożyczy EN57 z Kolei Mazowieckich. A cała linia i tak będzie zdublowana z Kolejami Mazowieckimi.

Całą inwestycję dofinansowują władze Warszawy, Legionowa i Wieliszewa - w sumie 1,5 mln zł rocznie (info z Gazety)

I od razu ciekawostka. Przed chwilą w RDC dowiedziałem się, że właściciel firmy autobusowej "Translud" od lat obsługującej swoje prywatne połączenie z Legionowa do centrum Warszawy - właśnie wpada w popłoch. Była nawet jego krótka wypowiedź, w której wypomniał on, że od lat jeździ i ...

cytuję " on nie dostaje dofinansowania". Rozumiem, że miał być to przytyk do SKM-ki

A zatem firma "Translud" już zastanawia się nad likwidacją części swoich połączeń, a także nad zwolnieniami kierowców

=======================
Qvo vadis SKM-ko ?

Są plany uruchomienia połączenia do Otwocka (z Warszawy Wschodniej). A także warto pamiętać, że powoli jedzie do nas nowy tabor. No i powoli rozkręca się temat związany z lotniskiem w Modlinie. Możliwe, że jednak SKM-ka tam dotrze

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

Blakkatze  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2010-02-16, 17:04
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Szkoda że z woli szybko nie dojedzie się na Dw. gdański....
bo wrażenia z jazdy od krańca Wola do np: przez wiadukt nad ul. Kasprzaka jest prawie taki jak wiadukt linii S-Bahn w Berlinie

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-02-17, 09:52
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Mała informacja - odnośnie uruchomienia linii S9. Gazeta donosi, że ze względu na remont na Dw. Gdańskim, linia S9 miała by ruszyć dopiero w drugiej połowie marca
Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Pochwał: 5

PostWysłany: 2010-02-17, 09:54
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Gazeta donosi, że ze względu na remont na Dw. Gdańskim, linia S9 miała by ruszyć dopiero w drugiej połowie marca

Zdziwiłbyś się, gdzie będą zmieniać czoło pociągi kończące w tej chwili na Gdańskim. Bynajmniej nie na Woli.

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-02-17, 10:22
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:
Zdziwiłbyś się, gdzie będą zmieniać czoło pociągi kończące w tej chwili na Gdańskim. Bynajmniej nie na Woli.

Ok, a na którym torze będzie odbywała zmiana czoła ?

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-17, 10:11
Temat postu: PESA ELF - w SKM W-wa
Zacytuj zaznaczone

SKM Warszawa podpisał wczoraj konktrakt na 13 ezt-ów PESA ELF. Jeśli wierzyć modelowi, jaki pokazano w czasie uroczystości, to te ezt-y będą 6-ścio członowe i wg. Gazety mają mieć 107 metrów długości.

Pociągi będą przeznaczone do obsługi linii S3 na lotnisko Okęcie - a docelowo za X (czytaj "iks") lat będą jeździć pomiędzy lotniskami - Okęcie i Modlin (tanie linie lotnicze).

Wg. Gazety pierwsze składy mają dotrzeć do Warszawy w maju 2011 roku.

Tymczasem PKP PLK nieśmiało informuje, że może być znów poślizg z otwarciem tunelu i stacji kolejowej na terenie Terminala 2 na Okęciu i pociągi - być może - dotrą na lotnisko dopiero w październiku 2011 roku.

Link do artykuły w Gazecie
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,95193,7667679,Za_poltora_roku_koleja_na_Okecie.html

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2010-03-17, 10:25
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
docelowo za X (czytaj "iks") lat będą jeździć pomiędzy lotniskami - Okęcie i Modlin

Docelowo, to te lotniska mają łączyć Koleje Mazowieckie, a nie SKM.

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-17, 10:32
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:
Docelowo, to te lotniska mają łączyć Koleje Mazowieckie, a nie SKM.

Zastanawia mnie, jak będzie z przepustowością zarówno na linii średnicowej oraz na łączniku w tunelu na Lotnisko.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2010-03-17, 10:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
Zastanawia mnie, jak będzie z przepustowością zarówno na linii średnicowej oraz na łączniku w tunelu na Lotnisko.

Tunel do MPL to nie problem, ta częstotliwość nie będzie taka znowu duża. Natomiast na średnicy można to rozwiązać tak, jak napisano w Gazecie - część via Śródmieście, a część via Centralny. Tunel dalekobieżny nie jest tak obciążony jak podmiejski, kwestia rezerwacji odpowiedniej liczby slotów.

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-04-09, 12:23
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

19WE, SKM Warszawa, ma dzisiaj premierę. Może uda mi się go dzisiaj złapać.

============ EDIT ============

A póki co fotka z Przegubowca.

http://www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?album=search&cat=0&pos=1

Fajna maszyna. Normalnie wygląda niczym pociąg dużych prędkości

Powrót do góry

Filip7370  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Warszwa
Pochwał: 4

PostWysłany: 2010-04-09, 16:42
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Kto był na inauguracji? Widziałem TramLoGa, nie wiem czy ktoś jeszcze.
Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2010-04-09, 19:45
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Filip7370 napisał:
Widziałem TramLoGa

Owszem, zajrzałem na krótką chwilę, udało mi się wyrwać z pracy. Później zdaje się zdefektowało, gdyż około 17:00 jechał opóźniony 20 minut. Pewnie zdefektował.

Powrót do góry

nolem  Płeć:Mężczyzna

Pochwał: 2

PostWysłany: 2010-04-10, 00:25
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Kilka zdjęć z inauguracji i nie tylko: http://przegubowiec.com/galeria/thumbnails.php?album=210&page=5&sort=da

TLG napisał:
Filip7370 napisał:
Widziałem TramLoGa

Owszem, zajrzałem na krótką chwilę, udało mi się wyrwać z pracy. Później zdaje się zdefektowało, gdyż około 17:00 jechał opóźniony 20 minut. Pewnie zdefektował.

Generalnie poza drobnymi problemami z drzwiami oraz wysuwanymi stopniami większych awarii nie zanotowałem. Na stacji Warszawa Zachodnia 19WE sprawdzał swoje siły z krawędzią peronu za pomocą wysuwanych stopni, co potem było główną przyczyną wcześniej wymienionych problemów. Przyczyną oczywiście był stan peronu i fakt, że nie "trzymał skrajni". Dołączam przykładową fotkę z peronów Warszawy Wschodniej by zobrazować problem stanu peronu. Na Zachodniej po prostu krawędź peronu znalazła się na wysokości stopni.

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-04-10, 17:09
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja na niego polowałem wczoraj około godz. 17-stej na przystanku Warszawa-Ochota. Po godz. 17.18 zrezygnowałem. Tak więc nie udało mi się go złapać. Cóż, będę próbował później
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-05-04, 10:16
Temat postu: Newag 19WE
Zacytuj zaznaczone

4 maja - pechowy dzień dla pasażerów IR... a ja mam coś z innej beczki. SKM Warszawa.

Udało mi się, w zeszły piątek, załapać się w końcu na 19WE, czyli jeden - już z dwóch - najnowszych nabytków SKM Warszawa

http://img707.imageshack.us/img707/8864/19we3.jpg

Jechałem nim z W-wy Ochota do przystanku W-wa Włochy. Z powrotem - dla odmiany i porównania - wracałem 14WE

NEWAG 19WE, zrobił na mnie kolosalne wrażenie. Pociąg jest cichy, wygodny, szybki. Zawieszenie powoduje, że pociąg płynie po torach. To nie jest to samo co EN57, czy 14WE (w którym słychać każde łączenie torów).

Doskonale rozplanowano wnętrze. Okazuje, że fotele ustawione poprzecznie było "strzałem w dziesiątkę". Jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Pomimo dużej ilości pasażerów, w pociągi nie było tłoczno. Oczywiście warto pamiętać, że 19WE (w przeciwieństwie do 14WE) jest ezt-em 4-o członowym - a to jest dodatkowy atut

http://img576.imageshack.us/img576/3011/19we1.jpg

Dla porównania - wracałem 14WE i w pociągu było tak tłoczno, że ludzie ledwo się mieścili. Było tragicznie

Jedno co mnie uderzyło w 19WE, to te klapki - stopnie.

One się nie wysuwają... tylko otwierają. I wg. mnie mechanizm poruszający tymi stopniami opiera się na hydraulice.

http://img22.imageshack.us/img22/3030/19we2.jpg

I o ile same drzwi odwierają się prawie bezgłośnie - sam pociąg, jak już wspomniałem wyżej jest bardzo cichy - o tyle, każdy ruch tych klapek poprzedzony jest głośnym syknięciem.

Ten odgłos bardzo przypomina mi otwieranie drzwi w Ikarusie.

Ciekawa jest również sama operacja otwierania drzwi.

Otóż, gdy Jedziesz 19WE, i chcesz wyjść na stacji - a pociąg właśnie wjeżdża na stację i zatrzymuje się przy peronie. To:

1. Naciskasz przycisk otwierania drzwi
2. Musisz odczekać dwie sekundy... zanim otworzy się stopień (poprzedzony wspomnianymi odgłosami)
3. Gdy otworzy się stopień - otworzą się drzwi.

Ten proces trwa kilkadziesiąt sekund. I jest taka śmieszna sytuacja, gdy ludzie - po obu stronach - stoją przy zamkniętych drzwiach.

Niestety nie udało mi się sprawdzić pełnych możliwości tego ezt-a. Ponieważ praktycznie od Ochoty, aż po Włochy, pociąg - ze względu na ruch i przestarzałą infrastrutrukturę - okropnie się wlókł, tak, że w zasadzie pewnie szybciej bym tam na rowerze dojechał. No, a do Pruszkowa nie chciało mi się jechać

Mimo wszystko 19WE zrobił na mnie bardzo pozytywne wrażenie. Piękny design, fajnie rozplanowane wnętrze... oby więcej takich pięknych pociągów

Tak sobie pomyślałem, że PKP IC - albo prędzej TLK (póki jeszcze ten twór istnieje ) mogłoby spokojnie kupić 19WE. Oczywiście z całkowicie inaczej rozplanowanym wnętrzem. Do obsługi szybkich połączeń międzymiastowych. Np. na CMK-a, albo do połączeń Warszawa Wsch - Łódź Fabryczna. Te nowoczesne ezt-y mogłby być bardzo szybkimi pociągami (tak jak obecnie ED74, które doskonale się sprawdzają) .... oczywiści z Vmax 160 km/h, a szkoda, bo 19WE ma tak dynamiczny design, że aż prosi się, by mógł pojechać więcej.

=============
A przy okazji. SKM jeszcze nie dojeżdża do lotniska... a już się reklamuje

http://img43.imageshack.us/img43/8919/14we2.jpg
http://img200.imageshack.us/img200/1306/14we1.jpg

Aż ciekawy jestem jakie będą PESY ELF, czekam na nie z niecierpliwością. Mam jednak cichą nadzieję, że SKM Warszawa dokupi jeszcze 19WE z NEWAG-u

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Kolej i Metro Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 34, 35, 36 ... 39, 40, 41  Następny
Strona 35 z 41

Skocz do: