| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
tantus 

|
Wysłany: 2009-11-14, 11:59 Temat postu: |
|
|
Już nie takie potencjały udało się Polsce stracić. A czy to czasem nie jest tak, że syndyk zajął majątek spółki Jelcz S.A. oraz wszystkich do niej należących (Jelcz S.A. była chyba jedynym udziałowcem Jelcz-Komponenty)?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polsmol 
|
Wysłany: 2009-11-15, 23:31 Temat postu: |
|
|
O ile mi wiadomo spółka Jelcz-Komponenty jest własnością syndyka Jelcza SA.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
trasamd 
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:52 Temat postu: |
|
|
Od upadku minęło trochę czasu i widać, że zakupem jelczańskiego zakładu nikt nie jest zainteresowany. Natomiast na znak towarowy choć jeden chętny już się znalazł. Pol-Mot Holding wyraził chęć zakupu w celu sprzedaży pod polską marką, najprawdopodobniej chińskich autobusów.
http://www.pb.pl/a/2010/06/25/Pol-Mot_chce_kupic_logo_Jelcza
Jakiś czas temu Pol-Mot starał się również zakupić prawa do marki Ursus, jednak Bumar zamiast sprzedawać firmę, zdecydował o jej restrukturyzacji. Pomimo tej próby pozyskania znanej marki, Pol-mot i tak wszedł na polski rynek z chińskimi produktami.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2010-06-25, 23:14 Temat postu: |
|
|
I myślą że Polacy kupią autobusy na licencji z Chin z logo Jelcza. Chyba to nie wypali.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2010-06-25, 23:23 Temat postu: |
|
|
Dlaczego? Jak będą odpowiednio tanie to coś może opchną.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2010-06-25, 23:27 Temat postu: |
|
|
Pierw bym musiał zobaczyć te autobusy które miała by oferować firma Pol-Mot Holding pod logiem Jelcza. Jeśli w ogóle zdobędzie pozwolenie do logo.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2010-06-25, 23:28 Temat postu: |
|
|
No na pewno jeśli będą sprzedawać to zobaczysz, bez testowca nikt autobusu nie kupi.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2010-06-26, 00:14 Temat postu: |
|
|
| trasamd napisał: |
| Jakiś czas temu Pol-Mot starał się również zakupić prawa do marki Ursus, jednak Bumar zamiast sprzedawać firmę, zdecydował o jej restrukturyzacji. |
I bardzo dobrze, może i czas Jelcza i Ursusa przeminął, ale zdecydowanie nie chciałbym zobaczyć chińskiego badziewia marki, która na przestrzeni lat głęboko wryła się w polską kulturę. Może i Jelcz produkował, co produkował ale nazywanie nim autobusów marki Golden Dragon to jednak zbyt wiele.
A tak wogóle to z marką Junak się komuś tak udało, tylko nie wiem komu
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2010-06-26, 00:28 Temat postu: |
|
|
Golden Dragon, to zbyt dobra jak na chińskie warunki marka by musiała być sprzedawana jako Jelcz. Prędzej nas czeka autobus marki Autobus czyli coś jeszcze gorszego.
Ale patrząc na to obiektywnie, to i tak dobrze, bo nie powinno być zatem problemu z częściami.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2010-06-26, 00:49 Temat postu: |
|
|
Hymm... jakby nie patrzeć montowano by je w Polsce to może jakoś taka niska by nie była:
| Cytat: |
Logo Jelcza miałoby ułatwić holdingowi wprowadzenie na polski rynek nowych autobusów. Firma zajęłaby się ich licencyjnym montażem i sprzedażą w kraju. Andrzej Zarajczyk nie ujawnia, kto jest jego partnerem. Według naszych informacji, chodzi o jednego z chińskich producentów autobusów.
Puls Biznesu |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2010-06-26, 01:22 Temat postu: |
|
|
| Amalio napisał: |
| Golden Dragon, to zbyt dobra jak na chińskie warunki marka by musiała być sprzedawana jako Jelcz. |
Napisałem to co mi akurat przyszło do głowy, a wg mnie ,,King Long" brzmi groteskowo
| Prędzej nas cze autobus marki Autobus czyli coś jeszcze gorszego. |
Aż sprawdziłem na TWB
| Marcin_558 napisał: |
| Hymm... jakby nie patrzeć montowano by je w Polsce to może jakoś taka niska by nie była: |
Na pewno składaliby to w stodole pana Mietka byle jak, żeby tylko było najtaniej, nie po to sprowadzają badziewną chińszczyznę w częściach, zresztą chodzi chyba tylko o pominięcie opłat celnych. Niby Solaris też tak zaczynał, ale wątpię, czy ten scenariusz się powtórzy.
| Ale patrząc na to obiektywnie, to i tak dobrze, bo nie powinno być zatem problemu z częściami. |
W sensie, że właściciel praw do marki Jelcz będzie musiał zapewnić części do Jelczy? Chyba chińskie
[ Dodano: 26 Cze 2010 00:34 ]
I jeszcze — kto miałby to kupować? Tanie autobusy produkował przecież Jelcz właściwy (tak, wiem, że był źle zarządzany) i jakoś się z tego nie utrzymał, Autosan celuje wyżej a obecni na rynku producenci byłego ZSRR po chwilowym wywołaniu gdzieniegdzie zainteresowania nie sprzedają nic poza Górnośląskim Okręgiem Przemysłowym. A jak ktoś potrzebuje bardzo taniego pojazdu, to kupi sobie używkę z Zachodu i pewnie nawet posypie mu się w terminie porównywalnym z chińszczyzną
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

|
Wysłany: 2010-06-26, 09:43 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
Aż sprawdziłem na TWB  |
Taka marka też była. Brytyjska, ale... akurat nie o to mi chodziło. Z resztą sam wiesz o co.
W sensie, że właściciel praw do marki Jelcz będzie musiał zapewnić części do Jelczy? Chyba chińskie |
W tym sensie, że części (do tych chińskich autobusów) niekoniecznie będą produkowane w Chinach, a tu na miejscu.
| I jeszcze — kto miałby to kupować? |
Nie wiesz kto To kwestia tego, że stawiasz sobie złe założenie. Bo zapewne utożsamiłeś sobie te chińskie autobusy z miejskimi pojazdami, bo będą miały znaczek Jelcza (a ten prócz miejskich niczego innego pod koniec nie produkował). A ni e zostało napisane, ze to będą miejskie autobusy (czy też tylko miejskie). A warto zaznaczyć, że modele międzymiastowe i turystyczne producentów z kraju kwitnącej tandety zaskarbiły sobie w Europie znacznie więcej fanów niż miejskie modele.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2010-06-26, 15:16 Temat postu: |
|
|
| A warto zaznaczyć, że modele międzymiastowe i turystyczne producentów z kraju kwitnącej tandety zaskarbiły sobie w Europie znacznie więcej fanów niż miejskie modele. |
Zachodniej, czy Wschodniej?
| W tym sensie, że części (do tych chińskich autobusów) niekoniecznie będą produkowane w Chinach, a tu na miejscu |
Jak każą im jeszcze produkować części do Jelczy, to może skończyć się tak jak przejęcie FSO przez VW
| Z resztą sam wiesz o co. |
Domyślam, że skoro Chiny to duży i zróżnicowany kraj, to pewnie produkują dużo zróżnicowanych autobusów
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

|
Wysłany: 2010-06-26, 15:18 Temat postu: |
|
|
| Zachodniej, czy Wschodniej? |
Całej.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Paweł 

|
Wysłany: 2010-06-26, 15:26 Temat postu: |
|
|
Mnie posunięcie Pol-Mot Holding nie dziwi, bo nie jest to nowy pomysł. Chińszczyzna jest już sprzedawana pod markami Junak i Romet.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|