Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

260/280
Strona 37 z 40
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Ikarus Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  

Czy lubisz Ikarusy serii 200?
Tak
82%
 82%  [ 127 ]
Nie
17%
 17%  [ 27 ]
Wszystkich Głosów : 154

Autor Wiadomość
M_Szymkowiak  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków - Prądnik Cz.
Pochwał: 4

PostWysłany: 2010-02-15, 16:04
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

J-31 napisał:
#2051 zdaje się, że właśnie pożegnaliśmy.

2052 jak już coś...

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2010-02-15, 16:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

M_Szymkowiak napisał:
2052 jak już coś...

Sorry, faktycznie #2052

Powrót do góry

Blakkatze  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2010-03-10, 15:37
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ale ileś tam osób twierdzi że numery taborowe są jakieś za małe czy to prawda ? , bo mi się też tak wydaje
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-10, 16:08
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Blakkatze napisał:
Ale ileś tam osób twierdzi że numery taborowe są jakieś za małe czy to prawda ? , bo mi się też tak wydaje

A w którym Ikarusie są za małe. Bo jeśli Masz na myśli warszawskiego #289... to oni trzymają się oryginału

Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Pochwał: 5

PostWysłany: 2010-03-10, 21:03
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Pierwsze z tych Ikarusów otrzymywały numery taborowe wg. kroju cyfr znanego z tramwajów.
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-11, 09:30
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

TLG napisał:
Pierwsze z tych Ikarusów otrzymywały numery taborowe wg. kroju cyfr znanego z tramwajów.

Dokładnie tak. No, a sam pojazd, to chłopaki naprawdę zrobili na piątkę z plusem. On już na fotkach robi niesamowite wrażenie. Mam nadzieję zobaczyć go gdzieś na żywca. Może w maju w czasie zlotu ogórków ?

TLG, czy jest szansa, że #289 mógłby się w maju pojawić ?

Powrót do góry

Alden471  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bydgoszcz

PostWysłany: 2010-03-22, 00:44
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ikarusy 260 niestety pamiętam jak przez mgłę, natomiast Ikarusy 280 to już węgierska legenda polskich dróg. Mimo, że w większości Ikarusów (bynajmniej bydgoskich) silnik rzęził, niekiedy zamiast szyby było plexi, odskakująca naczepa, czy niska temperatura w środku to jednak sentyment zostanie. Wielu nie-miłośników nawet kojarzy te autobusy, ostatnio koleżanka mi mówiła, że ma się sentyment do tego autobusu co już świadczy o tym, że wie czym był Ikarus, bo obecnie większość osób kojarzy autobusy albo jako "nowe" albo jako "stare".
Powrót do góry

Tombou  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: B-B

PostWysłany: 2010-03-25, 18:07
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

a w Bielsku Białej mamy ciągle ok 40 Ikarusów 280.26, .37, .70E.
Mają sie całkiem niezle i w zesszłym roku rozpisano przetargi na remont silników D2156, Man D2166 oraz Raba D10UT.Wiec jeszcze troche pożyją zwłaszcza ze mają wyremontowane nadwozia. Najmniej przyjemnie jezdzi sie D2166 z uwagi na to bardzo duzy hałas,własciwie nie do zniesienia.
Najbardziej miekka praca to oczywiscie stare silniki Raby, D10UT głosniejsze ale bardzo płynna jazda z automatem Voitha

Powrót do góry

Inturbin  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bielsko-Biała

PostWysłany: 2010-03-25, 19:03
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Zbyt dobrze to one się nie mają, skoro ciągle około 10 z nich stoi w godzinach szczytu na zajezdni. W zeszłym roku przetarg był tylko na remont silników do IK 280.26, czyli Raba-Man D2156, na pozostałe silniki był on ogłoszony 2 lata wcześniej.
Moim zdaniem najlepiej jeździ się jednak IK 280.37.

Powrót do góry

Tombou  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: B-B

PostWysłany: 2010-03-25, 21:21
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

no dobra,ale dzięki tym remontom jeszcze długo pojeżdżą.Ale zastanawia mnie czemu tobie sie jeździ najlepiej modelem który z przyczyn konstrukcyjnych jest zdecydowanie najgłośniejszy,wręcz huczy i w środku i na zewnątrz,do tego automat na niższych biegach nie pracuje płynnie, a charakterystyka napędu który bardzo wcześnie przełącza następny bieg powoduje ze w ogóle nie czuć tych ponoć 310KM.Wg mnie z tych wszystkich wad jest pozbawiony /oczywiście w granicach rozsądku i jeśli wszystko sprawne/ 280.70,płynna skrzynia Voitha,odczuwalnie 1 bieg mniej ale niesamowicie płynnie i ciszej.a poczciwy 280.26 z uwagi na stare niskie ciśnienie wtrysku,stosunkowo cicha i miękka praca,jeżeli dobrze wyregulowany i sprawny to ma zaskakująco dobre osiągi /oczywiście to względne/ jak na swoje 192KM i bardzo małe 696NM momentu,bo 280.70 ma 1100NM, a 280.37 z D2166 ponoć 1250NM,ale w to juz bardzo trudno mi uwierzyć,bo mam wrażenie ze znacznie mniej.
Powrót do góry

Inturbin  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bielsko-Biała

PostWysłany: 2010-03-25, 22:51
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Moim zdaniem czuć tą różnicę w mocy i właśnie ze względu na ten silnik jest to moja ulubiona odmiana IK280; może i huczy, ale kto od Ikarusa wymaga, żeby był idealnie cichy?
Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2010-03-26, 10:09
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Często korzystam z Ikarusów 280.37 i oczywiście zgadzam się z Tombou - autobus ma bardzo głośny silnik. Tak, że trudno usłyszeć własne myśli, ale... ja - podobnie jak Inturbin - również je bardzo lubię. One mają swoją duszę. I w zasadzie nie przeszkadza mi ich nadmierny hałas.

Głośny silnik naszych 280.37, przeszkadzał mi na początku, jak tylko przyjechały jako fabrycznie nowe (1992-1994 rok). Może po prostu się przyzwyczaiłem

Natomiast co do ich 310KM, to może to jest wina wieku i eksploatacji. Ponieważ mam przedziwne wrażenie - może się mylę, ale tak to odczuwam - w czasie, gdy te autobusy były nowe. Były żwawsze, zrywniejsze, szybsze. Natomiast aktualnie, faktycznie - tak jak napisał Tombou powyżej - w ogóle nie odczuwa się ich 310KM

Powrót do góry

ZKM-owiec  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Czeladź
Zakaz pisania
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2010-05-14, 12:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ale przecież 280 w GOP-ie to już tradycyjny widok. Poza tym takie solarisy-jak byłem w Sosnowcu(Zagórze Zajezdnia) to strasznie tam narzekali na nie, m. in. z powodu twardego zawieszenia. Owszem, może ktoś nie przepada za nimi, bo są głośne, trzaskają oknami, w zimę jest cholernie zimno, ale przynajmniej dużo miejsca, a nie tak jak w Solarkach albo Manach, gdzie jak jest trochę więcej ludzi t się nie da przejść od drzwi przednich(zasada wsiadania pierwszymi drzwiami). prawie każdy większy przewoźnik w GOP-ie ma Ikaruska, tzn. 280. z 260 już jest większy problem, bo mają je chyba tylko MZKP Tarnowskie Góry, PUP Czeladź i chyba Świerklaniec. Nie wiem, nie nie posiadam aż tyle czasu, żeby w to wnikać.
Powrót do góry

Amalio  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gliwice
Pochwał: 7

PostWysłany: 2010-05-14, 12:47
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ZKM-owiec napisał:
Owszem, może ktoś nie przepada za nimi, bo są głośne, trzaskają oknami, w zimę jest cholernie zimno, ale przynajmniej dużo miejsca,

...i jeszcze więcej niż w Solarisach niskiej podłogi...
ZKM-owiec napisał:
a nie tak jak w Solarkach albo Manach, gdzie jak jest trochę więcej ludzi t się nie da przejść od drzwi przednich

Miej pretensje do PKMu, że kupują U15 zamiast U18. Zasady są równe dla wszystckich, a tylko oni mają pasażerów głęboko i wykorzystują przepisy kupując krótsze autobusy.

Powrót do góry

ZKM-owiec  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Czeladź
Zakaz pisania

PostWysłany: 2010-05-14, 12:52
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Amalio napisał:
ZKM-owiec napisał:
a nie tak jak w Solarkach albo Manach, gdzie jak jest trochę więcej ludzi t się nie da przejść od drzwi przednich

Miej pretensje do PKMu, że kupują U15 zamiast U18. Zasady są równe dla wszystckich, a tylko oni mają pasażerów głęboko i wykorzystują przepisy kupując krótsze autobusy.

Osobiście nie znosze U15. Są takie...jakieś niefajne....i jeszcze jak mu tą "dupe" zarzuca na boki, to mnie coś trafia.

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Ikarus Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 36, 37, 38, 39, 40  Następny
Strona 37 z 40

Skocz do: