| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Kamil 
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-08-06, 08:37 Temat postu: |
|
|
Pomysł jest dobry - w sumie Ikarusy po Wałbrzychu jeżdżą już od bardzo dawna - a nie jest wykluczone, że w przeciągu paru lat znikną z Wałbrzycha.
Oby tylko Wasz przewoźnik nie zaniedbał tego autobusu 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-06, 16:02 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| a nie jest wykluczone, że w przeciągu paru lat znikną z Wałbrzycha. |
Gorsze jest to, że nie jest wykluczone, że w przeciągu paru lat wszystkie autobusy znikną z Wałbrzycha.
Ale sam pomysł OK
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2008-08-07, 08:38 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
| Gorsze jest to, że nie jest wykluczone, że w przeciągu paru lat wszystkie autobusy znikną z Wałbrzycha. |
No i właśnie wtedy mieszkańcy Wałbrzycha będą mogli w jakimś muzeum zobaczyć autobus komunikacji miejskiej... ba, w ten sposób bedą mogli nawet powspominać sobie, że kiedyś mieli prawdziwą komunikację miejską 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2008-08-07, 10:14 Temat postu: |
|
|
Potwierdzone zostało to, że będzie to Ikarus 280.
| a nie jest wykluczone, że w przeciągu paru lat znikną z Wałbrzycha. |
Do końca tego roku, bądź początku przyszłego.
| No i właśnie wtedy mieszkańcy Wałbrzycha będą mogli w jakimś muzeum zobaczyć autobus komunikacji miejskiej... |
Ikarus ten będzie eksponatem ruchomym, choć liniowo jeździć nie będzie.
| Oby tylko Wasz przewoźnik nie zaniedbał tego autobusu |
Nasz przewoźnik Ikarusa odda muzeum i to w jego kwestii będzie dbanie o pojazd, MPK zadeklarowało także remont i malowanie wozu, prawdopodobnie przywrócą mu oryginalne biało-czerwone malowanie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2008-08-07, 12:50 Temat postu: |
|
|
| irisbus napisał: |
| Ikarus ten będzie eksponatem ruchomym, choć liniowo jeździć nie będzie. |
No i to mi się najbardziej podoba - mam nadzieję, że wałbrzyskie MPK nie popełni tego samego błędu co warszawskie MZA - że remontują pojazd, a potem wysyłają go do normalnej pracy liniowej 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-07, 14:32 Temat postu: |
|
|
| błędu co warszawskie MZA - że remontują pojazd, a potem wysyłają go do normalnej pracy liniowej |
KMKM nie ma aż tyle kasy żeby trzymać tyle „zabytków” „na zapas”, a i przecież to w niczym nie przeszkadza.
Po co komu muzealny 280.26, skoro dziesiątki takich jeszcze jeżdżą liniowo?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2008-08-07, 15:16 Temat postu: |
|
|
| KMKM nie ma aż tyle kasy żeby trzymać tyle „zabytków” „na zapas”, a i przecież to w niczym nie przeszkadza |
Jak to nie przeszkadza ? Najpierw wyremontują autobus. Wygląda ślicznie a potem go ludzie zadepczą, dzieciaki porysują fotele i szyby. I tak ma wyglądać autobus "historyczny". Owszem, KMKM nie ma tyle kasy by trzymać tyle zabytków, ale w takim razie jaki jest sens "robienia zabytków" - jeśli to potem ma być zdewastowane ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2008-08-07, 15:31 Temat postu: |
|
|
| mam nadzieję, że wałbrzyskie MPK nie popełni tego samego błędu co warszawskie MZA |
J-31, czytaj ze zrozumieniem, MPK się tego wozu pozbywa, oddaje go dla Muzeum Przemysłu i Techniki w Wałbrzychu i nie będzie go więcej ten wóz obchodził, tym samym nie może go eksploatować liniowo, a muzeum nie mam koncesji od ZDiKu aby jeździć liniowo Muzeum chce go wykorzystywać do przewozów okolicznościowych, lekcji historii itp.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-07, 15:34 Temat postu: |
|
|
| potem go ludzie zadepczą |
Eee tam zadepczą, po to w końcu autobus jest, żeby wozić ludzi
| dzieciaki porysują fotele i szyby. |
To po ostatecznym wycofaniu go z ruchu liniowego się założy nowe, foteli i szyb do Ikarusa w Warszawie jest dużo
| I tak ma wyglądać autobus "historyczny". |
Szykowany na historyczny, bądź co bądź różnica
| w takim razie jaki jest sens "robienia zabytków" - jeśli to potem ma być zdewastowane ? |
Bo wiadomo, jaki autobus pójdzie na zabytek i np. wiadomo, o jaki należy szczególne dbać.
I nie przesadzaj z tą dewastacją, puszczenie czegoś do wożenia ludzi nie znaczy, że od razu będzie wyglądało jak na zdjęciach Skodnika
[ Dodano: 07 Sie 2008 14:35 ]
| lekcji historii |
Chyba historii KM, która zresztą wciąż trwa
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2008-08-07, 15:43 Temat postu: |
|
|
| Chyba historii KM, która zresztą wciąż trwa |
Nie koniecznie, chodzi o np. organizacje wystaw w stylu "pociągu do historii" czy objazdowych wykladów.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kamil 
|
Wysłany: 2008-08-07, 21:55 Temat postu: |
|
|
Pomalują go ok. A we wnętrzu też zamontują ''stare'' fotele etc. ?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2008-08-07, 21:57 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| Pomalują go ok. A we wnętrzu też zamontują ''stare'' fotele etc. ? |
Tego to ja nie wiem, jak wezmą automata, to one są niemal w 100% oryginalne, jak manuala to się zobaczy... wg mnie powinien zostać przywrócony do stanu oryginalnego.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2008-08-08, 09:03 Temat postu: |
|
|
J-31, czytaj ze zrozumieniem, MPK się tego wozu pozbywa, oddaje go dla Muzeum Przemysłu i Techniki w Wałbrzychu i nie będzie go więcej ten wóz obchodził, tym samym nie może go eksploatować liniowo, a muzeum nie mam koncesji od ZDiKu aby jeździć liniowo |
Sorry, ale ja wiele rzeczy oceniam przez pryzmat tego co się dzieje w Warszawie. I gdy Napisałeś...
| Nasz przewoźnik Ikarusa odda muzeum i to w jego kwestii będzie dbanie o pojazd |
... to nie wiedzieć czemu, moja wyobraźnia od razu podsunęła mi scenariusz, że MPK wyremontuje tego Ikarusa, odda go do Muzeum, a potem ... jako rezerwa wyślą go na linię. Pomimo tego, że miał on trafić do muzeum i MPK ma się go "pozbyć" na rzecz muzeum
No, ale skoro tak się sprawy mają, to tylko przyklasnąć. Na szczęście w Wałbrzychu będzie normalnie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2008-09-26, 20:41 Temat postu: |
|
|
Potwierdziło się, że wóz, który pójdzie na muzealny to #81 (1990r), remont rozpocznie się po nowym roku. Na pewno będzie biało-czerwony, ale czy w pierwotnej wersji malowania (z białym dołem) czy w wersji późniejszej nie wiadomo, nie wiadomo także czy otrzyma on stare siedzenia.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|