| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
rthalia 

|
Wysłany: 2006-08-09, 21:25 Temat postu: |
|
|
O ile mnie pamięć nie myli był to autobus prywatny. Zawsze jeździł nim ten sam kierowca, a z napisu na burcie wynikałoby, że jest to jego własność. Jakie drzwi z przodu były już w ogóle nie jestem w stanie określić. Chyba pneumatyczne, ale z tyłu z pewnością klamkowe.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2006-08-10, 09:42 Temat postu: |
|
|
Muszę powiedzieć, że mnie miło Zadziwiłeś. Nie sądziłem, że gdzieś w Niemczech są tak pięknie utrzymane Ikarusy 256.
Oczywiście pamiętam NRD-owskie Ikarusy 256, jeździłem podobnym w 1984 jako nastoletni pasażer. I tamten był biało niebieski. Też tak, pięknie świecił mu się lakier jak temu na zdjęciach. Niemcy zawsze wspaniale dbali o te autobusy, a one odpłacały im się nienaganną pracą.
A ten autobus na zdjęciu jest naprawdę piękny. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-08-10, 15:59 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| Muszę powiedzieć, że mnie miło Zadziwiłeś. Nie sądziłem, że gdzieś w Niemczech są tak pięknie utrzymane Ikarusy 256. |
Podejrzewam, ze jest to jakiś muzealny eksponat, wszak w imperium drogich autobusów, jak Niemcy taki "cud techniki lat 80-tych" raczej nie jeździł by jako liniowy .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
rthalia 

|
Wysłany: 2006-08-10, 23:12 Temat postu: |
|
|
| Adrian_ napisał: |
| J-31 napisał: |
| Muszę powiedzieć, że mnie miło Zadziwiłeś. Nie sądziłem, że gdzieś w Niemczech są tak pięknie utrzymane Ikarusy 256. |
Podejrzewam, ze jest to jakiś muzealny eksponat, wszak w imperium drogich autobusów, jak Niemcy taki "cud techniki lat 80-tych" raczej nie jeździł by jako liniowy . |
Sam się mocno zdziwiłem widząc takie cudo . Mój tata też mówił mi, że Niemcy zawsze dbali o swoje autobusy, ale zadziwiło mnie, to że o Ikarusy troszczą się aż do dziś.
@Adrian_: Nie wiem czy jest to eksponat muzealny, ale sprawiał wrażenie jakby nadal normalnie służył pasażerom (bynajmniej nie tylko hobbystom) jako w pełni wartościowy i funkcjonalny autobus turystyczny (ach to wyposażenie ).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Podi 

|
Wysłany: 2006-08-10, 23:23 Temat postu: |
|
|
Widziałem tego Ikarusa w centrum kiedyś. Wożą się nim niemieccy turyści. Pewnie spełnia on funkcję autobusu historycznego 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-09-01, 20:18 Temat postu: |
|
|
| emes133 napisał: |
| Na stanie jeszcze jest |
Już niedługo, bowiem w Podkarpackich PKS-ach nie ma już liniowego Ikarusa 256. Z tego, co udało mi sie dowiedzieć od mieleckich MKM-ów jedyny czynny Ikarus 256 w podkarpackich PKS-ach zakończył swoja służbę liniową (chodzi mi tutaj o Ikarusa 256 z PKS Connex Mielec). Autobus ten wraz z Autosanem H10-11 z 1990 roku jest kasowany w zajezdni PKS w Mielcu. Autobusy te zastąpią 2 fabrycznie nowe Axery, które już pojawiły się na zajezdni. Na razie mają jednak zagraniczne numery rejestracyjne.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Skoda 16T 

Dołączył: 06 Maj 2008 Miejscowość: Wrocław Pochwał: 9 Ostrzeżeń: 1
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-06-17, 09:19 Temat postu: |
|
|
Cóż, nie chciałbym tutaj być starą ciotką, ale wydaje mi się, że ci którzy postanowili przejechać się tym spalonym Ikarusem, to szaleńcy - wystarczy, żeby kierowcy mocniej przyhamował autobusem - a wszyscy z niego mają szansę wypaść 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
siekierowy  +Ekspert

|
Wysłany: 2009-06-17, 10:01 Temat postu: |
|
|
Mnie interesowała zawsze kwestia skrzyni biegów w turystycznych Ikarusach. Otóż one miały skrzynie sześciobiegowe ZF, a miejskie skrzynie Csepel. Ciekawe dlaczego do miejskich wkładano inne skrzynie, chociaż po 90r. to się zmieniło. Skoro mieli skrzynie lepsze skrzynie ZF.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2009-06-24, 12:49 Temat postu: |
|
|
| siekierowy napisał: |
| Ciekawe dlaczego do miejskich wkładano inne skrzynie, chociaż po 90r. to się zmieniło. Skoro mieli skrzynie lepsze skrzynie ZF. |
Może chodzi o przełożenia? Turystyka użytkuje się inaczej
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
siekierowy  +Ekspert

|
Wysłany: 2009-06-25, 10:07 Temat postu: |
|
|
Może, nie orientuje się w przełożeniach skrzyń ZF w Ikarusach turystycznych i czy są takie same jak w Ikarusach miejskich ze skrzynią ZF. Przełożenia można też zmieniać poprzez różne mostu napędowe. Miejskie miały inne przełożenia mostu niż turystyczne.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|