| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2008-08-20, 20:53 Temat postu: ZTM/MPK/KASP Kielce |
|
|
Pytanie : gdzie sie podział temat MPK Kielce ?
| Cytat: |
Kieleckie Autobusy wreszcie mają kredyt
Spółka pracownicza wreszcie uzyskała kredyt, udziały dla miasta mają być spłacone, wkrótce zakup nowych autobusów.
Kieleckie Autobusy, spółka pracownicza utworzona z załogi Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach, wreszcie uzyskała kredyt. W przyszłym tygodniu pieniądze na zakup udziałów firmy od miasta mają trafić na konto kieleckiego ratusza.
Kieleckie Autobusy mają w niedalekiej już przyszłości stać się inwestorem strategicznym dla MPK. Kieleckie przedsiębiorstwo komunikacyjne, jako spółka komunalna, która wygrała 10-letni kontrakt na wykonywanie usług dla miasta, będzie dalej istniała, ale ciężar pracy spadnie na spółkę pracowniczą Kieleckie Autobusy. Udziałowcami spółki jest 450 pracowników MPK, którzy wykupili udziały od firmy, zabezpieczając blisko milion złotych. Z ich pieniędzy 596 tysięcy ma być przeznaczone na kupno udziałów firmy od miasta, reszta ma pochodzić z kredytu, o który od blisko trzech miesięcy zabiegał Zarząd MPK.
reklama
SPÓŁKA BEZ TRADYCJI
- Próbowaliśmy sił w różnych bankach, ale sytuacja była o tyle trudna, że MPK, jako spółka, nie posiadało żadnej historycznej tradycji przedsiębiorczej. Cóż z tego, że przedstawialiśmy solidne biznesplany i bardzo przyszłościowe propozycje, skoro w bankach nie mieliśmy argumentów, wynikających z historycznych osiągnięć - tłumaczy Marek Wołoch, prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach.
Kilka dni temu jeden z banków udzielił kredytu Kieleckim Autobusom. Jest to kwota w wysokości 4 milionów 800 tysięcy, która najdalej w przyszłym tygodniu ma trafić na konto miasta, aby w ten sposób spłacić 55 procent udziałów, które do tej pory posiadało miasto Kielce.
- Kiedy tylko zakończy się etap ostatecznego rozliczania z miastem, będziemy mogli rozpocząć procedury związane z ostateczną rejestracją Kieleckich Autobusów. Kredyt będziemy spłacać przez kolejnych pięć lat i myślę, że nie będzie to dużym obciążeniem dla firmy. Mamy ciekawe plany odnośnie rozwoju naszej firmy, chcemy zainwestować w stację diagnostyczną, stację paliw, a także serwisy, między innymi ogumienia - mówi prezes Wołoch.
BĘDĄ NOWE AUTOBUSY
Do końca roku MPK ma również zakupić 15 nowych autobusów. Pieniądze na ten zakup wydają się być już zabezpieczone. - Mamy umowę leasingową z bankiem i w zasadzie w każdej chwili możemy dostać poręczenie na zakup pojazdów. Na razie jednak zastanawiamy się nad wyborem marki pojazdu - mówi Wołoch.
Do wyboru są testowane już przez kierowców i pasażerów autobusy marki IrisBus i Solbus. Obecnie testy odbywają się na scanii, a w przyszłości na tydzień do Kielc wjedzie nowa marka autobusu, wyprodukowana przez angielską firmę BMC, która również będzie testowana.
- Najprzychylniej obecnie zapatrujemy się na solbusy, bo z naszych danych wynika, że spalają najmniej paliwa na 100 kilometrów. Wyszło nam, że jest to w granicach 32 litrów, więc ekonomika chyba w tym zakresie przewyższy inne zalety testowanych autobusów - podkreśla Marek Wołoch.
Cena jednego solbusa waha się w granicach od 700 do 800 tysięcy złotych.
Echo Dnia
link : http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080820/POWIAT0104/47116322 |
Ostatnio zmieniony przez Marcin_558 dnia 2012-02-27, 15:20, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gadzie 

|
Wysłany: 2008-08-20, 21:01 Temat postu: |
|
|
Może wreszcie MPK Kielce odbiją się od dna i będzie lepiej.
Coś mi się wydaje, że Solabus ma pierwszego klienta na SMy. Zastanawiają mnie te testy BMC. Siedzieli cicho, a tu nagle testy Mam nadzieje, że Solbus będzie lepszy 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2008-08-20, 21:03 Temat postu: |
|
|
| Gadzie napisał: |
Może wreszcie MPK Kielce odbiją się od dna i będzie lepiej.
Coś mi się wydaje, że Solabus ma pierwszego klienta na SMy. Zastanawiają mnie te testy BMC. Siedzieli cicho, a tu nagle testy Mam nadzieje, że Solbus będzie lepszy  |
Mam nadzieje że mamy pierwszego klienta Solbusa z SM12 czyli MPK Kielce/KASP.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2008-08-20, 21:05 Temat postu: |
|
|
Coś mi się wydaje, że Solabus ma pierwszego klienta na SMy.) |
Niekoniecznie. "U mnie" się coś szykuje, ale na razie cisza - poczekajmy.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-20, 21:12 Temat postu: |
|
|
| Może wreszcie MPK Kielce odbiją się od dna i będzie lepiej. |
Do tego trzebaby wziąć za ryj całą organizację tego burdelu i uważać na tą spółkę pracowniczą.
| Zastanawiają mnie te testy BMC. Siedzieli cicho, a tu nagle testy |
Wiadomo, szukają w miarę znośnego taniego shitu, ale wątpię, czy im się uda
| Marcin_3558 napisał: |
| Mam nadzieje że mamy pierwszego klienta Solbusa z SM12 czyli MPK Kielce/KASP. |
| Coś mi się wydaje, że Solabus ma pierwszego klienta na SMy. |
Kupią go, jak będzie odpowienio tani, ale czy będzie?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2008-08-26, 19:45 Temat postu: |
|
|
Do Kielc na testy przyjechał nastepny autobus po MAZie 103 , Scanii Etanol : 12 metrowy miejski BMC Procity 250 SLF.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kamil 
|
Wysłany: 2008-08-27, 00:34 Temat postu: |
|
|
Z tych trzech chyba najlepiej wypada Scania...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-27, 01:12 Temat postu: |
|
|
Na pewno, a nie najlepiej.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2008-08-27, 09:07 Temat postu: |
|
|
Testują, testują, ale ciekawe czy kupią. Ten BMC IMO odpada w przedbiegach.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Daniel 

|
Wysłany: 2008-08-27, 09:19 Temat postu: |
|
|
Testują co się da bo brakuje wozów i tylko od możliwości finansowych zależeć będzie co kupimy. Wydaje mi się, że walka rozegra się pomiędzy znanymi już z kieleckich ulic wschodnimi pojazdami, a Solbusem.
Niestety z powodu absolutnego braku czasu objechanie i focenie BMC odłożyłem na czwartek.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2008-08-27, 12:38 Temat postu: |
|
|
| Daniel napisał: |
| walka rozegra się pomiędzy znanymi już z kieleckich ulic wschodnimi pojazdami, a Solbusem |
Czyli solbus tak się dobrze zaprezentował w Kielcach?
| Daniel napisał: |
| focenie BMC odłożyłem na czwartek |
Oczywiście jak zawsze czekamy na fotki 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-27, 12:42 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| Ten BMC IMO odpada w przedbiegach. |
Bo?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2008-08-27, 15:39 Temat postu: |
|
|
Bo:
- jest turecki,
- w Polsce prawie nie znany,
- podejrzewam problemy z serwisem,
- na pewno nie będzie tańszy od MAZa.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-08-27, 15:42 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| - na pewno nie będzie tańszy od MAZa. |
To chyba jest jedyny sensowny argument, ale i tak dość mocny. Chociaż nie wiadomo.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysztof II 

|
Wysłany: 2008-08-27, 17:26 Temat postu: |
|
|