Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Ranking zakładów KM wg naszych userów
Strona 1 z 9
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polska -> Przewoźnicy i Organizatorzy KM Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Shadow238  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Katowice
Pochwał: 4

PostWysłany: 2006-12-19, 17:19
Temat postu: Ranking zakładów KM wg naszych userów
Zacytuj zaznaczone

Zapraszam Was do dyskusji na temat: "Waszych ulubionych/nieulubionych przewoźników w KM", możecie też tutaj uzasadniać, czemu lubicie bądź też nie lubicie akurat "tego" przewoźnika

Mój ulubiony przewoźnik bo jak na razie mam jednego, jest mój prawie ukochany PKM Katowice, od którego zacząłem moją pasję dotyczącą KM

Czekam na Wasze posty.....

Ostatnio zmieniony przez Shadow238 dnia 2006-12-21, 01:23, w całości zmieniany 3 razy
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

muszyx  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Olsztyn

PostWysłany: 2006-12-19, 17:33
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Moją ulubioną firmą KM jest (jak pewnie się domyślicie ) MPK Olsztyn. Dlaczego?
-Niektóre linie się prawie powielają (np. 22 i 28)
-Stan niektórych autobusów
-spóźnienia autobusów (tu się powinienem nie czepiać MPK, bo są korki )
I co najważniejsze:
- Największa w Polsce sieczka taborowa!

Powrót do góry

Bartek  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Mielec Borek
Pochwał: 2

PostWysłany: 2006-12-19, 17:54
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

To wiadome, że każdy napisze przedsiębiorstwo ze swojego miasta. Ja to lubie "mój" MKS za to, że jest
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2006-12-19, 18:02
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

pr110 napisał:
To wiadome, że każdy napisze przedsiębiorstwo ze swojego miasta. Ja to lubie "mój" MKS za to, że jest

Niekoniecznie Ja mieszkam w Katowicach a do Katowic jeżdżą różne firmy, zarówne te duże przedsiębiorstwa jak i prywaciarze. Nie musi być moja ulubiona firma ta z mojego miasta, może być również każda inna z organizatora w Katowicach, czyli KZK GOPu:)

Powrót do góry

NEO_DAB  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: GLIWICE

PostWysłany: 2006-12-20, 00:23
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja mam kilku ukubionych przewoźników, niekoniecznie krajowych... 1) PKM Gliwice Sp. z o.o.; 2) PKS Gliwice Sp. z o.o.; 3) BVG Berlin [wzór do naśladowania ]; 4) HT City - Traffic Kopenhavn; 5) TRANSGÓR S.A. Mysłowice itd.
Powrót do góry

pmaster  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Płock/Poznań
Pochwał: 10

PostWysłany: 2006-12-20, 00:43
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Dobra, no to jedziem z śledziem… Kolejność wielce przypadkowa:
1) KM Płock — a jakoś tak wogóle, poza tym tylko z tego korzystam
2) MPK Poznań — konsekwentne kupowanie dużych ilości dobrego taboru, dobra organizacja, po prostu dowód na to że jak się chce to można i nie potrzeba do tego organizatora. Aczkolwiek, w tramwajach mogłoby się coś ruszyć.
3) BVG Berlin — po prostu niedościgniony wzór, nieomal ideał miejskiej komunikacji. Przynajmniej jak dla mnie.
4) MZA Warszawa — bo tak i już
5) ITS Radom o/Warszawa — bo byłem dziś w 100licy i spodobał mi się wielkopojemny tabor
6) GRYF Gdzieś na Pomorzu Gdańskim — za podejście do MKM-ów
Długa trochę ta lista. Oj, niełatwy był to wybór.

Powrót do góry

Adrian_  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Sanok City

PostWysłany: 2006-12-20, 07:50
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Moimi ulubionymi przedsiębiorstwami km są:
1) MKS Sanok-po prostu lubię tego przewoźnika
2) MZK Przemyśl-duża różnorodność taborowa i trudna sytuacja finansowa
3) MZA Warszawa-lubię tego przewoźnika również za bardzo ciekawy tabor
4) KM Płock-pomimo trudności finansowych jakoś sobie radzą. Poza tym trasy, jak i rozkłady płockiej km może nie są zbyt przejrzyste, ale można się w tym połapać
5)MPK Rzeszów-jak wiadomo najlepszy przewoźnik na Podkarpaciu. Spora część taboru to niskopodłogowce, komunikacja miejska stoi tam na dosyć wysokim poziomie, a co najważniejsze cały czas wprowadza się coś nowszego, ciekawszego
6) ZMKS Stalowa Wola-lubię ich za ciągłość i konsekwencję w zakupie taboru (czyt. poza MAN-em NL222 i Ikarusem 280/A reszta taboru to Jelcze)
7) MZK Jarosław-ogólnie rzecz biorąc stare heble i jakikolwiek brak ingerencji w zmianę taboru i organizacji firmy tworzy pewnego rodzaju klimat a'la GOP .

Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2006-12-20, 10:30
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja... jako warszawiak mam pewien dylemat. Otóż powinienem napisać, że moim ulubionym przewoźnikiem jest MZA Warszawa - za sentyment. Firma posiada ogromne tradycje. A ja całe życie ich obserwuję. Niestety MZA przeżywa od kilku lat problemy. I tak naprawdę nie wiadomo, co z tego wyniknie...

... a zatem napiszę, iż moim ulubionym przewoźnikiem jest.... MPK Poznań.

Prostota, maksymalne ułatwienia, rozsądek, konsekwentne realizowanie jednolitych planów, przemyślane działania. To jest to, czego brakuje w Warszawie. W Warszawie nikt nie chce pomyśleć, że tramwaj może funkcjonować niczym metro i jeździć w wykopie, a w Poznaniu to działa i to nawet sprawnie (PST).

Po za tym w Warszawie koniecznie chciano by autobusy, tramwaje, dorożki, czy metro obsługiwały osobne firmy. A nad tym wszystkim będą łaskawie spoglądali urzędnicy w firmie która miała być "organizatorem komunikacji", a pod rządami poprzedniego dyrektora okazała się być tylko "zamrażarką stanowiskową" (mam nadzieję, że nowy dyrektor zmieni tą firmę)

W Warszawie, przez lata wmawiano ludziom, że "nie da się inaczej"... a tymczasem w Poznaniu, MPK działa dobrze. Funkcjonuje. A komunikacja miejska zarządzana przez MPK, jest sprawna, skuteczna, zaplanowana... czyli da się

A zatem mój typ to MPK Poznań

Bardzo lubię również SKM Warszawa. To jest przewoźnik, który też działa w sposób skuteczny. Mam wrażenie, że to jest firma prawie rodzinna. Pamiętam, jak w lato (w lipcu), 14We-05 przyjechał spóźniony do Rembertowa (wiadomo, był niezły bałagan i wszystkie pociągi przejeżdżające przez Dw. Centralny, były spóźnione). A do wagonu weszła pospiesznie... sprzątaczka - pani, ubrana w kolorowy fartuszek, ze szczotką w ręku. Przez wagon akurat przechodził maszynista - również się spieszył - a tak pani do niego: "Stasiek, co Wy się spóźniliście. Ja czekam i czekam, a wy się bujacie". Pan maszynista: "Ech.. Szkoda gadać. Dobra, już jedziemy"

Powrót do góry

Podi  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Poznań
Pochwał: 1

PostWysłany: 2006-12-20, 14:56
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Mój typ to nasze MPK(nie bedę powielał chyba za co)
Ale także Transkom Czerwonak, za podejście do mkm-ów(chyba najlepsze w powiecie) i za peerki.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-12-20, 15:20
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Adrian_ napisał:
KM Płock-pomimo trudności finansowych jakoś sobie radzą.
KM Płock nie ma problemów finansowych…
Adrian_ napisał:
Poza tym trasy, jak i rozkłady płockiej km może nie są zbyt przejrzyste, ale można się w tym połapać
Rozkłady mamy akurat bardzo dobre, a trasy nie są najlepsze, ale połapać się jak najbardziej można. Sprawdzałem.
J-31 napisał:
Po za tym w Warszawie koniecznie chciano by autobusy, tramwaje, dorożki, czy metro obsługiwały osobne firmy. A nad tym wszystkim będą łaskawie spoglądali urzędnicy w firmie która miała być "organizatorem komunikacji", a pod rządami poprzedniego dyrektora okazała się być tylko "zamrażarką stanowiskową" (mam nadzieję, że nowy dyrektor zmieni tą firmę)
Organizator i wydzielenie firm ma swoje zalety.
Powrót do góry

Dominik  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: TCZEW - Pomorskie

PostWysłany: 2006-12-20, 18:38
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja wybieram 4 firmy
1.) ZKM Gdańsk za nowoczesny tabor autobusowy.
2.) P.A Gryf tak jak wspomniał plocmaster z podejście do MKM-a ja powiem że najlepszym, tego przykładem jest że firma sponsorowała serwer dla TWB i właśnie na tej stronie widnieje logo P.A Gryf.
3.) ZKM Connex Tczew za to że unowocześnia, się oraz tabor autobusowy powiem że tylko 2 autosany h9 35 zostały oraz że na linii 50 jeździ się wygodymi autokarami. Oraz mam sentyment do tej firmy.
4.) MPK Wrocław za to że w tej firmie większość, taboru to autobusy Volvo.

Powrót do góry

*Moderator
Moderator

PostWysłany: 2006-12-21, 01:21
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

A teraz zróbmy sytuacje na odwrót, jacy są wasi nieulubieni przewoźnicy w KM ?

Moi to:
1) Meteor Jaworzno- za zdewastowany tabor i byle jakich kierowców- firma, która zdewastowała "nawet" Solarisy U12 i U15.
2) Henryk Zagozda- za zdewastowanie "dobrego" taboru
3 Delta Bytom- również za rupieciarnie, a nie autobusy (chwała Bogu, że już nie obsługuje linie 213 )

Powrót do góry

Adrian_  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Sanok City

PostWysłany: 2006-12-21, 01:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Moimi nieulubionymi przewoźnikami są:
1) I tu znów palmę pierwszeństwa dam MZK Jarosław-mimo wszystko z puktu widzenia tabor mają zdezelowany, miasto nie chce wspomagać przedsiębiorstwa finansowo, a mimo to postanowiono sprzedać jednego z trzech ostatnich Leyland-DAB-ów z 1982 roku. W sumie to już stary autobus, ale z pewnościa wytrzymały
2) ZMKS Jasło- u nich z taborem równiez jest krucho, ostatnim zakupionym do km wozem był (o ironio!) Autosan H9-21. Poza 4-ema Jelczami M11 i 2 Jelczami PR110M reszta taboru to Autosany
3) PMKS Tarnobrzeg- i tutaj argumenty podobne, jak powyżej. Oprócz tego niewydolny układ komunikacyjny (jedynie linia okrężna B jeździ co 30 minut, restza 1-2 kursy na dzień, bądź niewiele więcej), zbyt dużo linii okrężnych, zbyt mało nowoczesnego taboru (co prawda są 2 miejskie Kapeny, ale to taka nowoczesność, że wiadomo).
4) PGK Przeworsk-ich działalność można podsumowac krótko: śmiech na sali. Posiadają jedynie 1 Autosana H9-21 i jedną linię miejską snującą się po Przeworsku kilkoma kursami na dzień. Autobusem tym jeździ jedynych 2-ch kierowców z kat. D w tym przedsiębiorstwie
A z ogólnopolskich:
1) MPK Lublin-owszem, ostatnio kupili Solarisa Urbino 18 CNG, ale to jeszcze nie to. przeważająca ilość taboru to rupiecie.
Reszty nie wymienię, gdyż na chwilę obecną trudno jest mi sklasyfikować nielubianych przeze mnie przewoźników (tych spoza Podkarpacia oczywiście)
A tak BTW: wg. mnie nazwa tematu powinna być nieco bardziej przejrzysta, np. Lubiani i nielubiani przewoźnicy KM. Teraz jest jakoś tak bez ładu i składu .

Powrót do góry

6305  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: w-wa

PostWysłany: 2006-12-21, 19:11
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

(1 Connex warszawa tylko dewastują piękną warszawską komunikację
(egzekwo PKS grodzisk maz. lepiej nie mówić
(3 BVG berlin czy mogą mieć autobusy z ostatnimi drzwiami?

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-12-21, 19:32
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

6305 napisał:
BVG berlin czy mogą mieć autobusy z ostatnimi drzwiami?
Niepotrzebne im, tam KM działa trochę inaczej niż tu.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polska -> Przewoźnicy i Organizatorzy KM Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następny
Strona 1 z 9

Skocz do: