| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Krzysiek 
|
Wysłany: 2006-12-24, 15:41 Temat postu: (Warszawa) Przetargi autobusowe- ogólna dyskusja |
|
|
| Przegubowiec napisał: |
23-12-2006 Przetarg na 50 krótkich autobusów dla MZA wygrał Solaris. Pierwsze wozy mają się pojawić w marcu 2007. Co dalej z przetargiem na 100 przegubów zdecyduje za kilka dni sąd.
|
A dokładnie 28 grudnia 2006.
Jest mnie więcej 120 solówek w MZA : 50 + 100-30=120
A więc jest duże prawdopodobieństwo ,że rok 2007 będzie ostatnich rokiem solówek -lewarków w MZA.
Posty wydzielone z tematu "[Warszawa] Przetarg na 100 autobusów przegubowych.". Mod. J-31. Zapraszam do dyskusji 
Ostatnio zmieniony przez Krzysiek dnia 2007-01-11, 13:09, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2006-12-24, 16:39 Temat postu: |
|
|
No, to zwyciężyliśmy batalię o solówki… Teraz czeka nas trudniejsza bitwa — o przeguby, ale wierzę w zwycięstwo
| Krzysiek napisał: |
| A więc jest duże prawdopodobieństwo ,że rok 2007 będzie ostatnich rokiem solówek -lewarków w MZA. |
Czy ja wiem… Z przetargu przyjedzie 50 krótkich, 50 następnych brygad przejmują ajenci. Zostaje co najmniej 20 lewarów, a pewnie i tak tyle nie wytną.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-12-24, 16:56 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
| Zostaje co najmniej 20 lewarów, a pewnie i tak tyle nie wytną. |
Zostanie znacznie więcej, niż 20 lewarów. Obecnie MZA posiada ok. 200 krótkich Ikarusów 260.04, więc po wycięciu 120-stu nadal będą mieć 80 krótkich lewarów.
| Przetarg na 50 krótkich autobusów dla MZA wygrał Solaris. Pierwsze wozy mają się pojawić w marcu 2007. Co dalej z przetargiem na 100 przegubów zdecyduje za kilka dni sąd. |
W każdym bądź razie gratuluję Wam wygrania tego przetargu przez Solarisa. Miejmy jednak nadzieję, że i w przetargu na 100 przegubowców wygra Solaris .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek 
|
Wysłany: 2006-12-24, 16:57 Temat postu: |
|
|
No, to zwyciężyliśmy batalię o solówki… Teraz czeka nas trudniejsza bitwa — o przeguby, ale wierzę w zwycięstwo
| A więc jest duże prawdopodobieństwo ,że rok 2007 będzie ostatnich rokiem solówek -lewarków w MZA. |
Czy ja wiem… Z przetargu przyjedzie 50 krótkich, 50 następnych brygad przejmują ajenci. Zostaje co najmniej 20 lewarów, a pewnie i tak tyle nie wytną. |
Będzie 100 nowych wozów ajentów 50 północ i 50 południe ,50 MZA,odjąć 30 PKS Grodzisk wychodzi 120.
[ Dodano: 2006-12-24, 15:04 ]
| Adrian_ napisał: |
| Zostanie znacznie więcej, niż 20 lewarów. Obecnie MZA posiada ok. 200 krótkich Ikarusów 260.04, więc po wycięciu 120-stu nadal będą mieć 80 krótkich lewarów. |
Jest 120 lewarków-solówek ikarusów i 250 lewarów ikarusów przegubowych.
Będzie 100 nowych przegubów zostanie 150 lewarów wszystkich.
Nie licze tutaj Jelczy wszelkiej maści.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2006-12-24, 17:38 Temat postu: |
|
|
| Będzie 100 nowych wozów ajentów 50 północ i 50 południe ,50 MZA,odjąć 30 PKS Grodzisk wychodzi 120. |
Eech, słaby ze mnie znawca stołecznej KM. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2006-12-24, 17:39 Temat postu: |
|
|
Wiecie, zawsze muszą mieć jakieś nadwyżki czyli wszystkich nie skasują.
PS. Planujecie może w najbliższym czasie jakieś poważniejsze zakupy?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2006-12-28, 11:50 Temat postu: |
|
|
Yupi....... Mamy 50 SU 12 III. Super...
| A dokładnie 28 grudnia 2006. |
Oooo.... To dzisiaj . Aż ciekaw jestem, co sprawa się roztrzygnie...
| ppln napisał: |
| PS. Planujecie może w najbliższym czasie jakieś poważniejsze zakupy? |
MZA bardzo chciało by kupić znaczną ilość nowych autobusów.... ale póki co. Cisza w tym temacie... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek 
|
Wysłany: 2007-01-04, 15:18 Temat postu: |
|
|
Chodzą słuchy,że niedługo będzie nowy przetarg na 50 nowych krótkich wozów.
Więc może poleci część kwadratów,automaty też może będą sprzedane.
Przypominam że do końca roku obowiązuje umowa z Connexu ,więc będzie jeszcze jeden przetarg w 2007.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
drentwy 

|
Wysłany: 2007-01-04, 15:30 Temat postu: |
|
|
^ Ciekawy jestem na jakie wozy rozpisany zostanie poConnexowy przetarg - znów 15, czy też może 18 lub 12 . Jakieś przecieki?
Artykuł z dzisiejszej Rzeczpospolitej:
| Cytat: |
Nowe autobusy przyjadą wiosną
Wartą ponad 45 mln zł umowę na zakup 50 pojazdów z niską podłogą podpiszą w tym tygodniu Miejskie Zakłady Autobusowe. Czeka też umowa na 100 kolejnych za 111 mln zł.
Między świętami i Nowym Rokiem do MZA dotarły z Urzędu Zamówień Publicznych wyniki kontroli przetargu trwającego od maja ubiegłego roku. Nie było do niego zastrzeżeń.
-Kontrakt podpiszemy w ciągu tygodnia -mówi wiceprezes MZA Janusz Bosakirski. -Na dostarczenie autobusów producent będzie miał czas do lipca. Liczymy jednak na skrócenie terminów - dodaje.
Z naszych ustaleń wynika, że szefowie MZA negocjują z firmą Solaris dostawę pierwszych 20 autobusów w marcu (w maju ubiegłego roku Bosakirski mówił " Rz", że dostawy powinny się zacząć przed nadejściem 2007 roku).
Pierwszych 50 autobusów będzie wyposażonych w klimatyzację. Pojazdy mają kursować na mniej obleganych liniach, gdyż każdy będzie miał tylko 12 metrów długości.
Kolejnych 100 przegubowych autobusów 18-metrowych - tym razem bez klimatyzacji - MZA także zamówią w Solarisie (sąd odrzucił właśnie skargę Mercedesa, który kwestionował wyniki przetargu).
Ta druga umowa powinna zostać podpisana na przełomie stycznia i lutego. Dostawy zaczną się wiosną i potrwają do 2008 roku.
Czy nowe autobusy będą ekologiczne? Z powodu oszczędności MZA dopuściły silniki spełniające normę emisji spalin Euro 3. W porównaniu z dymiącymi ikarusami z lat 80. to w stolicy nowa jakość, ale nie w kraju. Wczoraj na ulice Olsztyna wyjechały zakupione przez miasto z dotacji UE przegubowe solarisy z najbardziej ekologicznym napędem Euro5.
Konrad Majszyk |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2007-01-04, 16:12 Temat postu: |
|
|
| Chodzą słuchy,że niedługo będzie nowy przetarg na 50 nowych krótkich wozów. |
Tzn. MZA chce kupić kolejne 50 szt. autobusów ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2007-01-04, 16:55 Temat postu: |
|
|
Następne 50 krótkich — tak myślałem…
Co do brygad poconnexowych — nawet jeśli będzie przetarg na obsługę jakimiś 15-tkami, to na pewno nie taką ich ilością jak dziś. Trochę za dużo tych sztywniaków w Warszawie jeździ.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Krzysiek 
|
Wysłany: 2007-01-04, 17:09 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| Chodzą słuchy,że niedługo będzie nowy przetarg na 50 nowych krótkich wozów. |
Tzn. MZA chce kupić kolejne 50 szt. autobusów ?  |
Na razie żadnego przetargu nie rozpisano.
Ktoś z Mza pod koniec roku obiecał że MZA to zrobi.
Jak się okazuje był to sam prezes MZA Roman Podsiadły.
I prawdopodobnie wozy zostaną kupione na kredyt,zastaw tereny MZA.
A wiadomość jest z Wawkomu,napisał to kolega Plesim.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2007-01-05, 12:16 Temat postu: |
|
|
Na razie żadnego przetargu nie rozpisano.
Ktoś z Mza pod koniec roku obiecał że MZA to zrobi.
Jak się okazuje był to sam prezes MZA Roman Podsiadły.
I prawdopodobnie wozy zostaną kupione na kredyt,zastaw tereny MZA.
A wiadomość jest z Wawkomu,napisał to kolega Plesim. |
Ok. Dzięki za wiadomość. Zatem czekamy na przetarg
A propo. Jakiś czas temu po Warszawie wraz z autobusami "kursowały" plotki ( ) jakoby MZA chciałoby kupić 400 nowych autobusów. Co słychać z tą plotką ? Życie ją zweryfikowało ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2007-01-05, 21:42 Temat postu: |
|
|
Teraz będziecie mieli 250. Dołożyć 150 i mamy 400 Pewno z tym MZA to był tzw. skrót myślowy i chodzi o pojazdy, które pojawią się w sieci transportowej.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
nolem 

|
Wysłany: 2007-01-06, 21:41 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
PKS "Grodzik" pewnie nie, ale PKS "Grodzisk Maz." - może tak |
Ten drugi też woli Vecta  |
Oj obawiam się, że nie tym razem... osobiście nie lubię osób które piszą zasłyszane informacje, ale chyba nabrałem ochoty w to się pobawić....
Dziś miałem okazję spotkać niesamowicie uprzejmego i miłego kierowcę z PKS Grodzisk Maz.
W wyniku pewnych zdarzeń nawiązalliśmy dość ciekawą rozmowę o różnych aspektach pracy w PKS-ie, a także o... nowych autobusach. Zapytany o to cóz takiego pojawi się na naszych ulicach, stwierdził, żebędzie to Scania OmniCity CN 270UB. Ze zdiwieniem aż kilkukrotnie się pytałem, czy aby na pewno... Zaprzeczył, jeśli chodzi o możliwość pojawienia się Jelczy, czy też Solarisów. Podkreślał, że ma być w nich zamontowany monitoring. Zastanawiał się czy odniesie to oczekiwany skutek. Ponoć są już zamówine w Słupskiej fabryce i pierwsze mają się pojawić w marcu, an następnie co miesiąc w partiach po 10 sztuk. Jeśli chodzi o serwis to może być ciekawie. Autobusy będąc na gwarancji nie będą mogły być ruszane przez PKS-owskich magików i jak sam kierowca to określił, nie wyobraża sobie serwisowania ich. Jeśli chodzi o kierowców też nie wiadomo jak zostanie to rozwiązane i czy nie będzie takich problemów jak w ITS-ie.
Podsumowując, wydaje mi się, że czeka Warszawiaków niespodzianka (mam nadzieję,że miła). Liczę na to, że te autobusy się sprawdzą na warszawskich ulicach. Jednocześnie kierowców mechaników i dyrekcję też moim zdaniem czeka wielka zmiana. Jak podsumował to kierowca automatyczna skrzynia biegów, komputer, klimatyzacja i monitoring to będzie wielka nowość i zupełnie inna jakość i trzeba się będzie wiele nauczyć.
Chciałbym podkreślić, że nie jest to informacja potwierdzona w 100 %. Nie chcę brać odpowiedzialności za jej prawdziwość i zamieszczam ję jako ciekawostkę... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|