| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
JacekM 
|
Wysłany: 2007-08-07, 19:32 Temat postu: |
|
|
| Mibars napisał: |
| wszystkie tramwaje mają wyświetlacze diodowe |
nie wszystkie
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
wnyku 
|
Wysłany: 2007-08-07, 20:08 Temat postu: |
|
|
nie ważne jakie mają ważne, że firmy: BUSE, która sie tak samo ceni jak R&G czy Pixel (a wydaje mi się, że powinna być tańsza)
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mibars 

|
Wysłany: 2007-08-10, 17:44 Temat postu: |
|
|
| JacekM napisał: |
| Mibars napisał: |
wszystkie tramwaje mają wyświetlacze diodowe
|
nie wszystkie |
Owszem. Wielki błąd z mojej strony - nazwałem wyświetlacz pixelowy diodowym....
Chodzilo mi o to, że ani razu nie widziałem "dech".
Za to niektóre autobusy, starsze Karosy, mają filmy - ale ani razu nie widziałem cyfr ustawionych równo...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

Dołączył: 07 Lip 2007 Miejscowość: Wrocław - Biskupin, Warszawa - Wilanów Pochwał: 15
|
Wysłany: 2007-11-26, 17:12 Temat postu: |
|
|
Kiedyś pisali w "Świecoie Kolei", że miasto Harrachov ma wzbogacić się o lokalną linię kolejową - co ciekawie, linia ta może być wydłużona aż do Rokytnic nad Jizerou (duży kompleks narciarski Horni Domky - co roku tam jeżdżę ) i przekształcona w linię tramwajową
Ktoś wie coś na temat tego projektu, czy to dojdzie do skutku 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Křemílek 
|
Wysłany: 2010-03-11, 12:06 Temat postu: |
|
|
| Milenium napisał: |
| To jest głeboka modernizacja Tatry T3? |
Może rozruszam na nowo temat. Z informacji, które posiadam jest to tramwaj zbudowany od podstaw, z nowych komponentów. Z Tatrą T3 ma on wspólne papiery, które po zezłomowaniu tamtego trafiają do nowych wozów i uznaje się je za rekonstrukcję poprzednika, jednak jest to pojazd całkowicie nowy.
Oczywiście znajdą się zmodernizowane T3 posiadające ścianę czołową w stylu Vario. Pojazdy takie łatwo jest odróżnić na przykład po oknach części pasażerskiej, które nie są wklejane, a sam wóz nie posiada części niskopodłogowej.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kędzior  *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Miejscowość: Niederschlesien Pochwał: 6
|
Wysłany: 2010-03-11, 19:35 Temat postu: |
|
|
| Křemílek napisał: |
| Z informacji, które posiadam jest to tramwaj zbudowany od podstaw, z nowych komponentów. Z Tatrą T3 ma on wspólne papiery, które po zezłomowaniu tamtego trafiają do nowych wozów i uznaje się je za rekonstrukcję poprzednika, jednak jest to pojazd całkowicie nowy. |
Czyli w pewnym sensie jest to odpowiednik Moderusa Alpha, czy dobrze rozumiem?
PS. Witamy na forum 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PAFAWAG 

Dołączył: 07 Lip 2007 Miejscowość: Wrocław - Biskupin, Warszawa - Wilanów Pochwał: 15
|
Wysłany: 2010-03-11, 21:57 Temat postu: |
|
|
Witamy
| Kędzior napisał: |
| Czyli w pewnym sensie jest to odpowiednik Moderusa Alpha, czy dobrze rozumiem? |
Prawie że odpowiednik, z tym, że Alfy mają konstalowskie ramy, więc nie są w pełni nowym pojazdem.
I tu jest rzecz ciekawa, bo:
Jak udaje się prawnie przenieść papiery skasowanego, starego wagonu do całkowicie nowego pojazdu (w sensie jak udało się przekonać urzędników, że jest to jednak rekonstrukcja, a nie w pełni nowy wagon)?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2010-03-12, 14:42 Temat postu: |
|
|
Ram nie mają, tylko belkę grzbietową, a w wersji AC nawet tego nie mają. A jak się udaje? Ciężko byłoby ukraść tramwaj i użytkować go gdzie indziej, dlatego nikt tego nie kontroluje i wszyscy mają to gdzieś.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Křemílek 
|
Wysłany: 2010-03-14, 18:55 Temat postu: |
|
|
Witam, witam
| PAFAWAG napisał: |
Jak udaje się prawnie przenieść papiery skasowanego, starego wagonu do całkowicie nowego pojazdu (w sensie jak udało się przekonać urzędników, że jest to jednak rekonstrukcja, a nie w pełni nowy wagon)? |
Jak do tego dochodzi, to nie wiem. Przytoczyłem tu "zezniania" pewnej osoby, która doskonale orientuje się w temacie Ale popytam się, co i jak odnośnie tego przechodzenia papierów z pojazdu na pojazd, bo mnie również wydaje się to dość dziwne 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KB 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-04-21, 10:31 Temat postu: |
|
|
Z opisu wynika, że to jest trajtek przeznaczony dla jednego z włoskich miast 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2010-04-21, 13:21 Temat postu: |
|
|
Akurat Ostrawa nie jest tu żadną niespodzianką. To w końcu jedno z niewielu w Czechach miast gdzie trochę solarisów się sprzedało.
BTW: Ostrawa ma swoją polską nazwę (do 1920 r. większość jej mieszkańców to byli Polacy), podobnie jak Karwina czy Bogumin 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KB 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2010-04-26, 22:26 Temat postu: |
|
|
Nic nie stoi na przeszkodzie by zaczęto testować go u nas. Wowo jako, że oferuje autobusy Isuzu posiada w ofercie również Citimarka. Choć kariery w Czechach jak i u nas mu nie wróżę. To to nie ma w ogóle niskiej podłogi. Ten fakt rekompensuje tylko rampa która ustawia się w taki sposób by ze schodka zrobić pochylnię co widać z resztą na zdjęciach.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2010-04-26, 23:04 Temat postu: |
|
|