| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2009-12-03, 00:04 Temat postu: |
|
|
| WillyNanRATP napisał: |
Nie chodzi o kolor, tylko czy sie dobrze widzi z daleka ...itp... czy nie ....!
|
Chodzi o kolor, bo jeżeli testowaliście tylko takie jak na załączonym przez Ciebie obrazku, to trudno mówić o porównywalności.
RATP nie skapi, tylko potrzbuje forsy gdzie indziej, prawie 1/5 autobusow zostala zmieniona na nowe Citélis''''y, Man''''y lub Scanie, a na to trzeba pienidzy ...!
I jeszcze chca zmienic polowe autobusow .... |
No, a w innych miastach się nie wymienia autobusów Wymienia.
| Lopez napisał: |
| Producenci z innych krajów chyba nawet nie mają po co się pokazywać w Paryżu. |
MAN i Scania też są francuskie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-12-03, 00:11 Temat postu: |
|
|
| Amalio napisał: |
| MAN i Scania też są francuskie |
A gdzie te MANy i scanie? Albo może inaczej: jaki procent taboru RATP stanowią marki spoza Francji?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KB 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2009-12-03, 10:12 Temat postu: |
|
|
Tia. Wielka szkoda, że nie ma już w ruchu moich ulubionych PR180.2. To były dopiero sprzęty! Pamiętam, jak z planem Paryża w ręku i bardzo wówczas jeszcze niewielką wiedzą na nie polowałem.
Przyznam też, że nieco zaskoczony, bo o MANach w RATP wiedziałem, ale nie wiedziałem, że kupili przeguby. Ciekawe, kiedy zainteresują się Solarisem. Trochę bolechowskeigo badziewia już trafiło do V Republiki
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
WillyNanRATP 

|
Wysłany: 2009-12-03, 10:15 Temat postu: |
|
|
Mercedes OA 412 DK na linii 559a.
Scania OmniCity 9369 na linii 83.
Man NL221 9008 na linii 28. Nie co starszy od...
Man''a LyonCity G na linii 80.
[ Dodano: 2009-12-03, 09:18 ]
| TLG napisał: |
Tia. Wielka szkoda, że nie ma już w ruchu moich ulubionych PR180.2. To były dopiero sprzęty! Pamiętam, jak z planem Paryża w ręku i bardzo wówczas jeszcze niewielką wiedzą na nie polowałem.
Przyznam też, że nieco zaskoczony, bo o MANach w RATP wiedziałem, ale nie wiedziałem, że kupili przeguby. Ciekawe, kiedy zainteresują się Solarisem. Trochę bolechowskeigo badziewia już trafiło do V Republiki |
Juz sie interesuja !!!!!
Testowali (czy beda testowac??) jednego Solaris'a Urbino 18 HYBRID.
Ostatnio zmieniony przez WillyNanRATP dnia 2009-12-03, 15:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-12-03, 10:21 Temat postu: |
|
|
WillyNanRATPm, po pierwsze, czy mógłbym Cię prosić o kilka ogólnych informacji na temat linii autobusowych w Paryżu. Tj.
1. Ile jest linii autobusowych (RATP) ?
2. Jak długa jest najkrótsza linia ?
3. Jak długa jest najdłuższa linia w Paryżu i ile brygad ją obsługuje ?
No i przy okazji. Nie wiem, czy Wiesz, ale część R312 z RATP trafiło do Bułgarii. Te fotki wykonałem w 2004 roku w Varnie
http://jakub131.webd.pl/varna_GT9.JPG
http://jakub131.webd.pl/varna_GT10.JPG
http://jakub131.webd.pl/varna_GT11.JPG
Jak dużo R312 jeszcze kursuje po Paryżu ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
WillyNanRATP 

|
Wysłany: 2009-12-03, 10:31 Temat postu: |
|
|
Linii jest ok. 400.
Najkrotsza linia jest linia 101 (1km800), majaca 2 Renault Agora Line.
Najdluzsza (poza linia 352 (Roissybus), linia lotniskowa, 45km) jest linia 297, ktora ma 16 Citaro'sow. Ale ta linia nie jest zbyt "slawana" zeby miec wiecej autobusow ....
R312 zostalo ok. 550.
Maja zniknac najdalej w 2011-stym.
Tak, i teraz rowniesz ok. 25 Agora L linii 352 (lotniskowej) pojechalo do Bulgarii, na liniach "autostradowych".
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2009-12-03, 10:54 Temat postu: |
|
|
| Tak, i teraz rowniesz ok. 25 Agora L linii 352 (lotniskowej) pojechalo do Bulgarii, na liniach "autostradowych". |
Tzn. nie wiem jak jest w innych bułgarskich miastach, ale w Varnie - w której ja byłem - nie ma czegoś takiego jak linia "autostradowa".
Linie nr. 9, 109, 209, 409. A także 8-mka. To są linie podmiejskie, które łączą miasto (Varnę, Centrum) z kurortami turystycznymi nad Morzem Czarnym.
I aby, dotrzeć do tych kurortów, trzeba faktycznie przejechać po szerokiej, drodze dwu pasmowej, przypominającej autostradę.
Przy czym ta dwu pasmowa droga, która łączy Varnę ze Złotymi Piaskami (Golden Sands), jest straszliwie wyboista. I rozpędzenie się na niej samochodem do prędkości 100 km/h jest samobójstwem
Ex RATP-owskie R312 pojawiały się na liniach 8 oraz 9. Obie linie dojeżdżają do Centrum Varny. 8 kończy w małym kurorcie St Konstantin & Elena (kiedyś "Drużba", czyli "przyjaźń"). Natomiast 9-ka dojeżdża do Złotych Piasków.
One już w 2004 roku były wytłuczone, ale mimo wszystko bardzo ładnie się prezentowały. Wnętrze jeszcze nie było zniszczone.
Czy RATP nadal zamawia zieloną tapicerkę do wnętrza nowych autobusów ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
WillyNanRATP 

|
Wysłany: 2009-12-03, 11:46 Temat postu: |
|
|
Cluj tez dostaje ex-RATP'owe Autobusy, w tym dla wlasnie tych linii autostradowych.
CopyRights: tramclub.org
Nie dokladnie, teraz tak wygladaja siedzenia

|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2009-12-03, 12:37 Temat postu: |
|
|
| Nie dokladnie, teraz tak wygladaja siedzenia |
Rozumiem, że taką samą kolorystykę można również odnaleźć w autobusach zarówno MAN-a, jak i Scanii ?
Jaka jest średnia częstotliwość kursów na liniach autobusowych, w dni powszednie ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
WillyNanRATP 

|
Wysłany: 2009-12-03, 15:08 Temat postu: |
|
|
Tak, pomijajac kilka malych szczegolow.
Zalezy jakie linie ...
Moja linia, 304, ma 29 autobusow typu Agora L, i w godzinach szczytu jest autobus co 4-6 minut, a reszta dnia co 10-15 minut.
Linia 1-367 (na niej tez pracuje czesto), mamy autobus co 10-20 minut.
Inny przyklad, 267, ktora jezdzi kylko w godzinach szczytu, na niektorych odcinakach linii, przejezdza co 30 minut.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gadzie 

|
Wysłany: 2009-12-03, 22:41 Temat postu: |
|
|
Obserwując zdjęcia z TWB oraz w tym temacie zwróciłem uwagę na te reklamy z boku, z tyłu i na przodzie pojazdu. Ona tak skutecznie wprowadzają chaos i obrzydzają te autobusy, że aż mnie zaczęły wkurzać. Nie dość, że są małe, jest ich dużo - to jeszcze każda w innym kolorze 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |

|
Wysłany: 2009-12-04, 10:55 Temat postu: |
|
|
A propo reklam na autobusach. Niedawno szukałem starych zdjęć z Paryża. Interesował mnie autobus Renault TN4H (chciałem go narysować).
I zauważyłem, że w Paryżu od kilkudziesięciu już lat stosuje się zasadę - reklamy tylko w ramkach
http://www.imcdb.org/images/065/257.jpg
Tak jest też i obecnie - to już jedno ze zdjęć naszego paryskiego kolegi
http://u6550.direct.atpic.com/29239/0/1614157/1024.jpg
Chociaż są już odstępstwa. WillyNanRATP - dlaczego tak jest. Zwyczaj ? Czy ma to związek z przepisami.. ale jakimi: wewnętrznymi wprowadzony przez RATP, czy ogólnymi przepisami ruchu drogowego ? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
WillyNanRATP 

|
Wysłany: 2009-12-04, 21:02 Temat postu: |
|
|
| Gadzie napisał: |
Obserwując zdjęcia z TWB oraz w tym temacie zwróciłem uwagę na te reklamy z boku, z tyłu i na przodzie pojazdu. Ona tak skutecznie wprowadzają chaos i obrzydzają te autobusy, że aż mnie zaczęły wkurzać. Nie dość, że są małe, jest ich dużo - to jeszcze każda w innym kolorze  |
Mozna sie przyzwyczaic !!
| J-31 napisał: |
A propo reklam na autobusach. Niedawno szukałem starych zdjęć z Paryża. Interesował mnie autobus Renault TN4H (chciałem go narysować).
I zauważyłem, że w Paryżu od kilkudziesięciu już lat stosuje się zasadę - reklamy tylko w ramkach
http://www.imcdb.org/images/065/257.jpg
Tak jest też i obecnie - to już jedno ze zdjęć naszego paryskiego kolegi
http://u6550.direct.atpic.com/29239/0/1614157/1024.jpg
Chociaż są już odstępstwa. WillyNanRATP - dlaczego tak jest. Zwyczaj ? Czy ma to związek z przepisami.. ale jakimi: wewnętrznymi wprowadzony przez RATP, czy ogólnymi przepisami ruchu drogowego ?  |
Aha, bo ty porownywujesz reklamy z Wa-wy tak ?... Ze reklamy sa "przyklejone" na calym autobusie .... ?
To tez cie robi w Paryzu, ale bardzo, bardzo rzadko, i tylko na wielkie okazie...
CopyRights: BusParisien ---> Nico318.
Ah jezeli chodzi o TN4H, to masz terazniejsze zdiecie
I rowniez TN6, tak dla jaj ...
Narka...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio