| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
bubel12345 
|
Wysłany: 2010-01-05, 15:56 Temat postu: Ciśnienie w Solarisach I/II Generacji 12M |
|
|
Nie jestem pewien do miejsca zamieszczenia tego tematu (Jakby co to przenieście) Widze jak u nas solarisy nie obniżają się gdy się zatrzymują na przystanku, a nawet w góre dają prawą stronę Chciałbym wiedzieć jeśli ktoś ma fote ich pulpit i wiedze jak obniżyć ten bok, bo znam jednego kierowce, który ma dobry kontakt z kierowcami od solarisów i ja bym mu wyjaśnił, a on by im pokazał, ponieważ widze jak wiele osób musi "wskakiwać" do autobusu 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustawek 

|
Wysłany: 2010-01-05, 16:35 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| Widze jak u nas solarisy nie obniżają się gdy się zatrzymują na przystanku, a nawet w góre dają prawą stronę |
Zapewne chodzi Ci o przyklęk.
| Chciałbym wiedzieć jeśli ktoś ma fote ich pulpit i wiedze jak obniżyć ten bok, bo znam jednego kierowce, który ma dobry kontakt z kierowcami od solarisów i ja bym mu wyjaśnił, a on by im pokazał, ponieważ widze jak wiele osób musi "wskakiwać" do autobusu |
Jesli mówimy o Solarisach to byc moze przewoznik wymontował ecas (elektroniczne sterowanie zawieszeniem). Nasze lubelskie gnioty i neoplany tez "posiadały" kiedyś przyklęk, ale MPK wymontowało im ecas... A może po prostu wyłączyli przyklęk? 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michalbc 

|
Wysłany: 2010-01-05, 16:52 Temat postu: |
|
|
| Gustawek napisał: |
Jesli mówimy o Solarisach to byc moze przewoznik wymontował ecas (elektroniczne sterowanie zawieszeniem). Nasze lubelskie gnioty i neoplany tez "posiadały" kiedyś przyklęk, ale MPK wymontowało im ecas... A może po prostu wyłączyli przyklęk?  |
Albo kierowcą nie chce się obniżać ich 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustawek 

|
Wysłany: 2010-01-05, 16:55 Temat postu: |
|
|
| Michalbc napisał: |
| Gustawek napisał: |
Jesli mówimy o Solarisach to byc moze przewoznik wymontował ecas (elektroniczne sterowanie zawieszeniem). Nasze lubelskie gnioty i neoplany tez "posiadały" kiedyś przyklęk, ale MPK wymontowało im ecas... A może po prostu wyłączyli przyklęk?  |
Albo kierowcą nie chce się obniżać ich  |
Dokładnie. Zresztą na pulpicie powinien byc widoczny przycisk do obnizania autobusu w prawą lub lewą stronę.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Domiz09 

|
Wysłany: 2010-01-05, 17:47 Temat postu: |
|
|
U nas rzadko kiedy kierowcy stosują przyklęk. Na przykład ja wychodzę z założenia, że jak na przystanku wsiadają np. 2 osoby to nie ma po co używać funkcji "przyklęku".
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Michalbc 

|
Wysłany: 2010-01-05, 17:57 Temat postu: |
|
|
| DominikR napisał: |
| U nas rzadko kiedy kierowcy stosują przyklęk. Na przykład ja wychodzę z założenia, że jak na przystanku wsiadają np. 2 osoby to nie ma po co używać funkcji "przyklęku". |
Jeżeli jest to IMO winna być używana. Przeta naciśnięcie przycisku tyle czasu nie zabierze, a po zamknięciu drzwi sam się poziomuje 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Domiz09 

|
Wysłany: 2010-01-05, 18:06 Temat postu: |
|
|
Tak, ale to trwa dość długo.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustawek 

|
Wysłany: 2010-01-05, 18:07 Temat postu: |
|
|
| Michalbc napisał: |
| DominikR napisał: |
| U nas rzadko kiedy kierowcy stosują przyklęk. Na przykład ja wychodzę z założenia, że jak na przystanku wsiadają np. 2 osoby to nie ma po co używać funkcji "przyklęku". |
Jeżeli jest to IMO winna być używana. Przeta naciśnięcie przycisku tyle czasu nie zabierze, a po zamknięciu drzwi sam się poziomuje  |
To zależy od ustawień. U nas w Solarisach przy otwarciu drzwi autobus przyklęka, a przy zamknięciu powraca do swojej pierwotnej pozycji. Jeżeli w jakimś tam autobusie nie jest to zaprogramowane, to zapewne kierowca musi manulanie przyklękac i odklękac .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bubel12345 
|
Wysłany: 2010-01-05, 18:16 Temat postu: |
|
|
U nas jest parę przystanków na trasie po której jeżdżą solarisy i nic z tym nie zrobią W Gliwicach bez problemu czy jest dużo osób czy mało i tak robią przyklęk i bardzo szybko to się dzieje.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kilof 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustawek 

|
Wysłany: 2010-01-05, 19:24 Temat postu: |
|
|
Tutaj moze gorzej widac, ale to jest ten przycisk nad pierwszym przyciskiem do otwierania drzwi, pierwszy od lewej

|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kilof 

|
Wysłany: 2010-01-05, 19:32 Temat postu: |
|
|
Ale to też nie jest tak do końca, bo każdy wóz może mieć to w innym miejscu, ba! W TLT #005 ma tak zakamuflowany ten knefel, że nikt tego nie używa bo nie wiadomo do czego on służy A co do pulpitu Actii, to nie jest drugi przycisk po prawej stronie pulpitu ten na dole? Pierwszy to mi się wydaje że jest do podnoszenia/opuszczania CAŁEGO pojazdu, a drugi do przyklęku Ale niech wypowie się ktoś kompetentny.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gustawek 

|
Wysłany: 2010-01-05, 19:42 Temat postu: |
|
|
| A co do pulpitu Actii, to nie jest drugi przycisk po prawej stronie pulpitu ten na dole? Pierwszy to mi się wydaje że jest do podnoszenia/opuszczania CAŁEGO pojazdu, a drugi do przyklęku Ale niech wypowie się ktoś kompetentny |
Nasze lubelskie Solarisy mają taki sam pulpit i zawsze widzę, ze kierowca używa tego przycisku do przyklęku. Zresztą w przyblizeniu lepiej było by widac ten obrazeczek na przycisku, ale wziąłem to zdjęcie z TWB.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-01-06, 09:31 Temat postu: |
|
|
Ja nie wiem, czy tak można zrobić we wszystkich Urbino, ale zdaje się, że w Solarisach można włączyć funkcję przyklęku na stałe. Tak, że przy każdorazowym otwarciu drzwi - autobus przechyli się. Z tym spotkałem się np. w krakowskim SU18 III. Proces przechyłu trwał szybko i sprawnie.
W Warszawie kierowcy stosują przyklęk sporadycznie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
bubel12345 
|
Wysłany: 2010-01-14, 19:35 Temat postu: |
|
|
Dzięki wszystkim za pomoc, już wkrótce pomogę im przy tym Proszę o zamknięcie tematu
| Uwagi moderatora: |
| Zamykam. //Shadow238 |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|