| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
dj_rychu 
|
Wysłany: 2010-01-21, 17:01 Temat postu: Pantograf w trolejbusie |
|
|
Witam. Może to banalne, ale na jakiej zasadzie pałąki w trolejbusie trzymają się trakcji? Na zasadzie elektromagnetycznej?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
JELCZU85  +Ekspert

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kilof 

|
Wysłany: 2010-01-22, 16:42 Temat postu: |
|
|
"Pały", bo tak się przynajmniej w Tychach na nie mówi są zamontowane na dosyć mocnych sprężynach. To one dociskają głowicę do drutu jezdnego. A to, że nie spadają na boki zawdzięczamy wkładkom, czyli niewielkim trapezom z wyżłobieniem półokrągłym przez całą długość. Płaską stroną są one 'osadzone' w głowicy, a strona z wyżłobieniem przesuwa się po drucie. Sznurki są po to, by w razie "pałowania', lub jak kto woli strącenia tyczek z drutu jezdnego można było je z powrotem w szybkim czasie odpowiednio ustawić, i nie wchodzić na wóz bez potrzeby.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2010-01-22, 16:53 Temat postu: |
|
|
| kilof napisał: |
| Sznurki są po to, by w razie "pałowania', lub jak kto woli strącenia tyczek z drutu jezdnego |
Raczej wypałowania.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kilof 

|
Wysłany: 2010-01-22, 17:14 Temat postu: |
|
|
Jeden kij. Jak powiedzą że pałowałeś, czy tam wypałowałeś to i tak Ci będzie wstyd.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2010-01-22, 20:40 Temat postu: |
|
|
A tak z ciekawości, to skąd kierowca wie, jak jest przestawiona "sieciowa zwrotnica", skoro jej nie widać gołym okiem? Są jakieś sygnalizatory?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2010-01-22, 20:51 Temat postu: |
|
|
Zdaje się, że przestawia się sama w zależności od tego czy wjedzie na nią z prądem lub bez prądu (jak w zwrotnicach ze sterowaniem "saneczkowym", które podobno jeszcze się w Bydgoszczy zdarzają). Więc jakakolwiek sygnalizacja nie jest potrzebna bo zwrotnica i tak przestawi się w żądanym kierunku.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2010-01-22, 21:02 Temat postu: |
|
|
Nie rozumiem. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
shakkie 

Dołączył: 21 Mar 2009 Miejscowość: S(zczec)in City Pochwał: 1
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
kilof 

|
Wysłany: 2010-01-22, 23:18 Temat postu: |
|
|
Uściślając, przez samą zwrotnicę należy przejeżdżać bez poboru prądu. Żeby przełączyć sobie zwrotkę, należy na impulsatorze przejechać z prądem lub bez, z prądem jeśli chcemy ją załączyć a bez prądu jeśli nie załączamy. Na słupie którymś w okolicy jeśli nie załączyliśmy nie powinno się nic pojawić, a jeśli zwrotnica została załączona powinno się zaświecić światło. Chyba nic nie pokręciłem 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Citadis 

|
Wysłany: 2010-01-22, 23:59 Temat postu: |
|
|
Generalnie zwrotnice starego typu posiadają iglice ustawione w pozycji neutralnej(najczęściej na wprost) i taki kierunek pokonuje się bez prądu(kierowca puszcza gaz na tzw. impulsatorze). W przypadku przejechanie przez impulsator "z prądem" następuje dopływ prądu do cewki i zmienia się położenie iglicy. Po przejechaniu przez nie głowicy pałąków pod wpływem sprężyn iglice wracają do pozycji neutralnej. W zwrotnicach nowego typu na słupie zainstalowany jest wyświetlacz który wskazuje aktualne położenie zwrotnicy( <lewo> w prawo, jest też kropka która oznacza np. awarię). Jeśli kierowca widzi że aktualne położenie iglic mu nie pasuje po prostu naciska przycisk na pilocie i za pomocą drogi radiowej przestawia zwrotnice na żądany kierunek. To chyba tyle odnośnie tego skąd kierowca wie co jak jest ustawione 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OPi 

|
Wysłany: 2010-01-23, 10:24 Temat postu: |
|
|
shakkie, nie chodziło mi o tramwaje, a tym bardziej o zwrotnice na podczerwień. Ja wiem sporo o sieci tramwajowej, ale chciałem się dowiedzieć o trolejbusach.
A ppln,kilof i Citadis dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi. (Gdybym mógł, dałbym pochwałę, ale ja nie rozpocząłem tego wątku) 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|