| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Ryszard49 Gość
|
Wysłany: 2008-04-03, 11:27 Temat postu: |
|
|
Takie firmy jak Mobilis powinny być eliminowane z rynku przetargowego.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
TLG  *Moderator

|
Wysłany: 2008-04-03, 13:38 Temat postu: |
|
|
| Ryszard49 napisał: |
| Takie firmy jak Mobilis powinny być eliminowane z rynku przetargowego. |
Uzasadnij.
Tam, gdzie takie przetargi organizuje się umiejętnie, Mobilis realizuje zadania. Tam, gdzie nie traktuje się zewnętrznych operatorów poważnie to nawet najlepsza firma zawali sprawę.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-04-03, 16:53 Temat postu: |
|
|
| Takie firmy jak Mobilis powinny być eliminowane z rynku przetargowego. |
Czy to typowy postkomunistyczny strach przed utratą państwowej posady, czy coś gorszego?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ryszard49 Gość
|
Wysłany: 2008-04-03, 20:31 Temat postu: |
|
|
Kolega napisał:
| Cytat: |
| Czy to typowy postkomunistyczny strach przed utratą państwowej posady, czy coś gorszego? |
Widzę że zupełnie nie orientujesz się na jakich zasadach działają firmy miejskie a na jakich różnego rodzaju pseudo firmy. Gdybyś był w temacie na pewno nie wypisywał byś takich bzdur.
To samo odnosi się do kolegi TLG który napisał:
Uzasadnij.
Tam, gdzie takie przetargi organizuje się umiejętnie, Mobilis realizuje zadania. Tam, gdzie nie traktuje się zewnętrznych operatorów poważnie to nawet najlepsza firma zawali sprawę. |
Nie wiem skąd posiadasz takie informacje że firma Mobilis realizuje swoje zadania wzorowo i sumiennie. Ale muszę zapewnić Ciebie że to co napisałeś niestety nie pokrywa się z prawdą.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2008-04-03, 20:51 Temat postu: |
|
|
Nie wiem skąd posiadasz takie informacje że firma Mobilis realizuje swoje zadania wzorowo i sumiennie. Ale muszę zapewnić Ciebie że to co napisałeś niestety nie pokrywa się z prawdą. |
Nie wiem poco sie czepiasz Mobilisa , skoro o wszystko jest winny Forbus , który blokuje Mobilisowi kupna ostatnich 19 Solarisów Urbino 18 w wygranym przetargu na linie 69 I uniemożliwa obsługę ważnej linii w Bydgoszczy .
A co do krakowskich Solarisów Urbino 18 to jezdzą na 69 .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-04-03, 21:45 Temat postu: |
|
|
| Widzę że zupełnie nie orientujesz się na jakich zasadach działają firmy miejskie a na jakich różnego rodzaju pseudo firmy. Gdybyś był w temacie na pewno nie wypisywał byś takich bzdur. |
Rzecz w tym, że właśnie wiem na jakich to działa zasadach, i wiem, na jakich zasadach działają ludzie wypisujący takie rzeczy. Po prostu boją się, że gdy będą musieli zamiast u państwowego monopolisty pracować u prywaciarza, to sytuacja im się pogorszy i starają się tego uniknąć.
| Nie wiem skąd posiadasz takie informacje że firma Mobilis realizuje swoje zadania wzorowo i sumiennie. Ale muszę zapewnić Ciebie że to co napisałeś niestety nie pokrywa się z prawdą. |
Jak już napisał Marcin, jak oni mają realizować dobrze swoje zadania, skoro Forbus i przyjaciele zakwestionowali wynik przetargu i nie wiadomo było, czy nie utracą obsługi 69? Mieli kupić resztę autobusów w ciemno, a po przegranym procesie odsprzedać je prawie nieużywane za 2/3 ceny?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2008-04-03, 23:11 Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że jak przeciwnikowi jakiejkolwiek prywatyzacji napisze się, tak jak TLG, "uzasadnij", to znaczy, że jest się zupełnie nieobeznanym w temacie? Wydaje mi się, że kolega TLG lepiej zna firmę Mobilis i wie, że jak się jej stawia warunki, a nie przeszkadza, to wywiązuje się ze swoich obowiązków. A dlaczego? Ano dlatego, że mieszka w Warszawie, gdzie Mobilis jeździ już od ładnych paru lat. W Bydgoszczy za to jeździ dopiero kilka miesięcy i to z porządnymi przeszkodami, między innymi jeżdżąc bez umowy. Niejeden prywaciarz olał by w takim przypadku Zarząd. Słucham więc Pana, Panie Ryszardzie, co Mobilis mógł zrobić lepiej?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2008-04-03, 23:31 Temat postu: |
|
|
| KKS napisał: |
| co Mobilis mógł zrobić lepiej? |
Jeździć za darmo samymi Solarisami (nowiutkie, hybrydowe i parę na CNG, żeby było ekologicznie) i potem oddać linię wspaniałemu lokalnemu Forbusowi.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-04-04, 14:19 Temat postu: |
|
|
| ppln napisał: |
| i potem oddać linię wspaniałemu lokalnemu Forbusowi. |
Jakiemu Forbusowi? Jakiemu Forbusowi? MZK, nie żadnemu Forbusowi.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2008-04-04, 20:02 Temat postu: |
|
|
A, MPK które zakupi najlepsze MB conecto... Wprawdzie są przyzwoite (chociaż raczej po prowadzenia niż do jazdy), ale to nie ta klasa co Citaro czy równoległe pojazdy (SU, MANy LC, Volvo)
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ryszard49 Gość
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:00 Temat postu: |
|
|
kolega plocmaster napisał:
| Rzecz w tym, że właśnie wiem na jakich to działa zasadach, i wiem, na jakich zasadach działają ludzie wypisujący takie rzeczy. Po prostu boją się, że gdy będą musieli zamiast u państwowego monopolisty pracować u prywaciarza, to sytuacja im się pogorszy i starają się tego uniknąć |
Może umknęło to twojej uwadze, ale jak to nazwałeś ,w państwowych firmach monopolistycznych brakuje ludzi do pracy, tak więc Twoja teoria o strach przed utratą pracy jest w pełni nie zasadna.
Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. I mogę to jeszcze raz powiedzieć dobitnie totalnemu zeru. I nie Powinieneś się ośmieszać wypisując takie brednie na forum.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-04-04, 21:23 Temat postu: |
|
|
| Może umknęło to twojej uwadze, ale jak to nazwałeś ,w państwowych firmach monopolistycznych brakuje ludzi do pracy, tak więc Twoja teoria o strach przed utratą pracy jest w pełni nie zasadna. |
To nie jest teoria o strachu przed utratą pracy, tylko przed utratą rzekomo lepszych warunków w tejże pracy. Nie wiem, czy to uzasadnione, ale bezsensowne na pewno.
| Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. I mogę to jeszcze raz powiedzieć dobitnie totalnemu zeru. |
To mnie dobitnie oświeć, napisz gdzieś, co konkretnie ten Mobilis robi źle. Nie tylko ja bym się chętnie dowiedział.
| I nie Powinieneś się ośmieszać wypisując takie brednie na forum. |
A co mi zrobisz, jak będę to robił?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2008-04-04, 21:49 Temat postu: |
|
|
kolega Ryszard49 napisał:
w odpowiedzi na pytanie, co takiego Mobilis robi źle.
Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. I mogę to jeszcze raz powiedzieć dobitnie totalnemu zeru. I nie Powinieneś się ośmieszać wypisując takie brednie na forum.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-04-04, 21:53 Temat postu: |
|
|
| KKS napisał: |
| Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. |
No nie przesadzaj, może ma, tylko się jeszcze nie podzielił.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ryszard49 Gość
|
Wysłany: 2008-04-06, 00:14 Temat postu: |
|
|
Witam.
Mógłbym wyjaśnić schematy organizacyjne spółek Komunikacji Miejskiej ale niestety stwierdzam że większość kolegów nie jest w temacie i temat widzi tylko z poziomu przeciętnego pasażera komunikacji miejskiej a to jest o wiele za mało żeby wziąć udział w konkretnej dyskusji.
Nie wystarczy raz skorzystać z usług danego przewoźnika żeby wystawić konkretną opinię o nim.
Trzeba się temu przyjrzeć z poziomu całokształtu funkcjonowania danej firmy.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|