Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Mobilis w Bydgoszczy wg. Ryszarda49
Strona 1 z 2
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Strefa 51 Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Ryszard49  
Gość

PostWysłany: 2008-04-03, 11:27
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Takie firmy jak Mobilis powinny być eliminowane z rynku przetargowego.
Powrót do góry

TLG  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 5

PostWysłany: 2008-04-03, 13:38
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ryszard49 napisał:

Uzasadnij.
Tam, gdzie takie przetargi organizuje się umiejętnie, Mobilis realizuje zadania. Tam, gdzie nie traktuje się zewnętrznych operatorów poważnie to nawet najlepsza firma zawali sprawę.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

pmaster  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Płock/Poznań
Pochwał: 10

PostWysłany: 2008-04-03, 16:53
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ryszard49 napisał:
Czy to typowy postkomunistyczny strach przed utratą państwowej posady, czy coś gorszego?
Powrót do góry

Ryszard49  
Gość

PostWysłany: 2008-04-03, 20:31
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Kolega napisał:
Cytat:
Czy to typowy postkomunistyczny strach przed utratą państwowej posady, czy coś gorszego?

Widzę że zupełnie nie orientujesz się na jakich zasadach działają firmy miejskie a na jakich różnego rodzaju pseudo firmy. Gdybyś był w temacie na pewno nie wypisywał byś takich bzdur.
To samo odnosi się do kolegi TLG który napisał:
Cytat:
Uzasadnij.
Tam, gdzie takie przetargi organizuje się umiejętnie, Mobilis realizuje zadania. Tam, gdzie nie traktuje się zewnętrznych operatorów poważnie to nawet najlepsza firma zawali sprawę.

Nie wiem skąd posiadasz takie informacje że firma Mobilis realizuje swoje zadania wzorowo i sumiennie. Ale muszę zapewnić Ciebie że to co napisałeś niestety nie pokrywa się z prawdą.

Powrót do góry

Marcin_558  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bydgoszcz
Pochwał: 2

PostWysłany: 2008-04-03, 20:51
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ryszard49 napisał:

Nie wiem skąd posiadasz takie informacje że firma Mobilis realizuje swoje zadania wzorowo i sumiennie. Ale muszę zapewnić Ciebie że to co napisałeś niestety nie pokrywa się z prawdą.

Nie wiem poco sie czepiasz Mobilisa , skoro o wszystko jest winny Forbus , który blokuje Mobilisowi kupna ostatnich 19 Solarisów Urbino 18 w wygranym przetargu na linie 69 I uniemożliwa obsługę ważnej linii w Bydgoszczy .

A co do krakowskich Solarisów Urbino 18 to jezdzą na 69 .

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 2008-04-03, 21:45
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ryszard49 napisał:
Widzę że zupełnie nie orientujesz się na jakich zasadach działają firmy miejskie a na jakich różnego rodzaju pseudo firmy. Gdybyś był w temacie na pewno nie wypisywał byś takich bzdur.
Rzecz w tym, że właśnie wiem na jakich to działa zasadach, i wiem, na jakich zasadach działają ludzie wypisujący takie rzeczy. Po prostu boją się, że gdy będą musieli zamiast u państwowego monopolisty pracować u prywaciarza, to sytuacja im się pogorszy i starają się tego uniknąć.
Ryszard49 napisał:
Jak już napisał Marcin, jak oni mają realizować dobrze swoje zadania, skoro Forbus i przyjaciele zakwestionowali wynik przetargu i nie wiadomo było, czy nie utracą obsługi 69? Mieli kupić resztę autobusów w ciemno, a po przegranym procesie odsprzedać je prawie nieużywane za 2/3 ceny?
Powrót do góry

KKS  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii

PostWysłany: 2008-04-03, 23:11
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Rozumiem, że jak przeciwnikowi jakiejkolwiek prywatyzacji napisze się, tak jak TLG, "uzasadnij", to znaczy, że jest się zupełnie nieobeznanym w temacie? Wydaje mi się, że kolega TLG lepiej zna firmę Mobilis i wie, że jak się jej stawia warunki, a nie przeszkadza, to wywiązuje się ze swoich obowiązków. A dlaczego? Ano dlatego, że mieszka w Warszawie, gdzie Mobilis jeździ już od ładnych paru lat. W Bydgoszczy za to jeździ dopiero kilka miesięcy i to z porządnymi przeszkodami, między innymi jeżdżąc bez umowy. Niejeden prywaciarz olał by w takim przypadku Zarząd. Słucham więc Pana, Panie Ryszardzie, co Mobilis mógł zrobić lepiej?
Powrót do góry

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2008-04-03, 23:31
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

KKS napisał:
co Mobilis mógł zrobić lepiej?

Jeździć za darmo samymi Solarisami (nowiutkie, hybrydowe i parę na CNG, żeby było ekologicznie) i potem oddać linię wspaniałemu lokalnemu Forbusowi.

Powrót do góry

PostWysłany: 2008-04-04, 14:19
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:
i potem oddać linię wspaniałemu lokalnemu Forbusowi.
Jakiemu Forbusowi? Jakiemu Forbusowi? MZK, nie żadnemu Forbusowi.
Powrót do góry

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2008-04-04, 20:02
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

A, MPK które zakupi najlepsze MB conecto... Wprawdzie są przyzwoite (chociaż raczej po prowadzenia niż do jazdy), ale to nie ta klasa co Citaro czy równoległe pojazdy (SU, MANy LC, Volvo)
Powrót do góry

Ryszard49  
Gość

PostWysłany: 2008-04-04, 21:00
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

kolega plocmaster napisał:
Cytat:
Rzecz w tym, że właśnie wiem na jakich to działa zasadach, i wiem, na jakich zasadach działają ludzie wypisujący takie rzeczy. Po prostu boją się, że gdy będą musieli zamiast u państwowego monopolisty pracować u prywaciarza, to sytuacja im się pogorszy i starają się tego uniknąć

Może umknęło to twojej uwadze, ale jak to nazwałeś ,w państwowych firmach monopolistycznych brakuje ludzi do pracy, tak więc Twoja teoria o strach przed utratą pracy jest w pełni nie zasadna.
Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. I mogę to jeszcze raz powiedzieć dobitnie totalnemu zeru. I nie Powinieneś się ośmieszać wypisując takie brednie na forum.

Powrót do góry

PostWysłany: 2008-04-04, 21:23
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ryszard49 napisał:
Może umknęło to twojej uwadze, ale jak to nazwałeś ,w państwowych firmach monopolistycznych brakuje ludzi do pracy, tak więc Twoja teoria o strach przed utratą pracy jest w pełni nie zasadna.
To nie jest teoria o strachu przed utratą pracy, tylko przed utratą rzekomo lepszych warunków w tejże pracy. Nie wiem, czy to uzasadnione, ale bezsensowne na pewno.
Ryszard49 napisał:
Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. I mogę to jeszcze raz powiedzieć dobitnie totalnemu zeru.
To mnie dobitnie oświeć, napisz gdzieś, co konkretnie ten Mobilis robi źle. Nie tylko ja bym się chętnie dowiedział.
Ryszard49 napisał:
I nie Powinieneś się ośmieszać wypisując takie brednie na forum.
A co mi zrobisz, jak będę to robił?
Powrót do góry

KKS  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii

PostWysłany: 2008-04-04, 21:49
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

kolega Ryszard49 napisał:
Cytat:

w odpowiedzi na pytanie, co takiego Mobilis robi źle.
Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru. I mogę to jeszcze raz powiedzieć dobitnie totalnemu zeru. I nie Powinieneś się ośmieszać wypisując takie brednie na forum.

Powrót do góry

PostWysłany: 2008-04-04, 21:53
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

KKS napisał:
Jeżeli chodzi o kwestie zasobu Twojej wiedzy odnośnie funkcjonowania firm prywatnych to równa się ona zeru.
No nie przesadzaj, może ma, tylko się jeszcze nie podzielił.
Powrót do góry

Ryszard49  
Gość

PostWysłany: 2008-04-06, 00:14
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Witam.
Mógłbym wyjaśnić schematy organizacyjne spółek Komunikacji Miejskiej ale niestety stwierdzam że większość kolegów nie jest w temacie i temat widzi tylko z poziomu przeciętnego pasażera komunikacji miejskiej a to jest o wiele za mało żeby wziąć udział w konkretnej dyskusji.
Nie wystarczy raz skorzystać z usług danego przewoźnika żeby wystawić konkretną opinię o nim.
Trzeba się temu przyjrzeć z poziomu całokształtu funkcjonowania danej firmy.
Pozdrawiam.

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Strefa 51 Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: