Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

7000A
Strona 21 z 21
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Volvo Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Adrian_  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Sanok City

PostWysłany: 2006-11-08, 15:01
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

OZZY napisał:
Tia.... a B10L z 1998-98, B10LA z 1999, V7000 z 2001-2002 i V7000A z 2001 to nie Volva... ciekawe...

Ciekawe jest również to, że przez cały czas swoich wypowiedzi nie wspomniałem ani słowem o starszych Volvach, tylko o 7000A i 7700A, więc nie wiem o co ci chodzi.
Wilchelm napisał:
Żeby nam dobrze służyły to po primo trzeba mieć równe drogi i serwisować je w ODPOWIEDNI SPOSÓB.

Niekoniecznie. Jeśli nawierzchnia w danym mieście jest dobra to Volva dłużej przetrwają bez awarii itd. A to, ze Polska ma same dziurawe drogi to ugólnienie, w dodatku częściowo nieprawdziwe. Co do serwisu to się zgodzę, ale przyznaj sam, ile w Polsce zajezdni posiada zgodę na serwisowanie miejskich Volv? no właśnie, niewiele. Na pewno na Mydlanej we Wrocławiu, w głównej siedzibie Volvo znajduje się tego typu serwis, jest też o ile mnie pamięć nie myli w podwrocławskiej Długołęce. Dodając do tego jeszcze góra kilka serwisów Volvo w Polsce to naprawdę niewiele, bo i nie każdy przewoźnik, jak wrocławskie MPK kupuje je na masową skalę. Zazwyczaj przewoźnicy kupują tylko kilka sztuk Volv i nic dziwnego.
Wilchelm napisał:
Jakoś prywaciarze na zachodzie kupują je spokojnie

Kupują, bo mają lepszy dostęp do zasobów części i co najważniejsze mają na tego typu zakup pieniądze. A w Polsce każdy woli kupić autobus innego producenta, gdyż jest tańszy i o wiele lepiej się go eksploatuje.
OZZY napisał:
Jeśli uważasz że należałoby kupić (hmm.... tylko teoretycznie bo umowa między MPK a Volvo Bus Polska do czegoś zobowiązuje ) kilkadziesąt przegubowców które nie są zunifikowane z Łódzkim taborem ani konstrukcją ani silnikiem do zajezdni która posiada praktycznie same Volva, to cieszę się że raczej nigdy nie będiesz miał nic wspólnego z Łódzkim MPK...

A kto powiedział, że trzeba kupić przegubowce nie zunifikowane z taborem MPK? przecież łódzkie MPK ma po przynajmniej kilka sztuk przegubowów różnego typu w dodatku tańszych. A to, że na danej zajezdni królują Volva nie świadczy o dowalaniu kolejnych sztuk autobusów tego producenta do tej zajezdni, wszak zawsze może nastąpić przerzut taboru, jak to ma dosyć często miejsce i już. Nigdzie nie jest powiedziane, ze "Tutaj dzisiaj przypisze sobie Volva i będą stacjonować do końca swych dni w tej zajezdni".
OZZY napisał:
cieszę się że raczej nigdy nie będiesz miał nic wspólnego z Łódzkim MPK...

Żebyś się nie zdziwił. Jakbym zdał prawo jazdy kat. B i D to kto wie, może łódzkie MPK by mnie przygarnęło, tam na pewno mają braki kadrowe .

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

Wilchelm  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Wrocław

PostWysłany: 2006-11-08, 16:48
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

W fabryce na Mydlanej nie ma serwisu jest tylko w Długołęce. Volvo przeprowadza także szkolenia w zakresie serwisowania swoich pojazdów jeżeli zakład tylko tego chce. A, że Polskie drogi są dziurawe to nie uogólnienie tylko szczera prawda. Dostep do częsci zaminnych jest ciężki? Volvo zapewnia dostawę części w 48h.
Powrót do góry

Adrian_  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Sanok City

PostWysłany: 2006-11-09, 01:18
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Wilchelm napisał:
Volvo przeprowadza także szkolenia w zakresie serwisowania swoich pojazdów jeżeli zakład tylko tego chce

Szkoda tylko, że większość zakładów eksploatujących Volva zdaje się na zdolności mechaników i nie bierze udziału w tego typu szkoleniach (poza tym to dodatkowe wyrzucanie kasy i to tylko dla przewoźników, którzy chcą mieć z Volvami cokolwiek wspólnego).
Wilchelm napisał:
Dostep do częsci zaminnych jest ciężki? Volvo zapewnia dostawę części w 48h.

A jaką przewoźnik ma gwarancję, że części rzeczywiście dotrą w 48 godzin? już nie raz zdarzało się, że fabryka (niekoniecznie Volvo) miała obsuwę terminową dotyczącą części.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-11-09, 11:21
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Mają gwarancję producenta. To wystarczy. Poza tym nie rozmawiamy o jakimś innym tylko o tym konkretnym. Moim zdaniem problemy obsługi pojazdów marki Volvo wynikają ze złego stanu dróg i nie umiejętnej obsługi serwisowej.
Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2006-11-09, 12:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Sprawa jest prosta. Szkolenie mechaników kosztuje, a zarządy firm przewozowych udają, że oszczędzają... kosztem wiedzy mechaników. Znam to doskonale i ten problem nie dotyczy tylko przewoźników i tylko Volvo. Tak mają wszyscy.

I gdybyśmy zapytali decydentów z zarządu przewoźnika: "Czy wysłałby Pan/i mechaników na szkolenie specjalistyczne", jestem pewny, że najczęstszą odpowiedzią byłoby: "A po co?"....

...I tak kółko się zamyka.

Powrót do góry

PostWysłany: 2006-11-09, 20:11
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Proste czy Gdyńskie Solarisy są w dużo lepszym stanie jeżeli chodzi o zawieszenie i silniki? Wątpie, a nie wiem czy nawet nie gorszym więc psioczenie na tylko na Volvo jest conajmniej nie zrozumiałe.
Powrót do góry

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2006-11-09, 21:57
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Może i Volvo dostarcza części w 2 doby, ale nie każdy przewoźnik ma kasę, żeby od razu po awarii wysłać do Volvo prośbę o części...

A tak BTW to w Solarisie ani razu nie zdarzyło mi się, żeby nie odpalił, w MANach jest to nagminne, w Citarach rzadko, ale się zdarza, a w Volvie zdarzyło mi się to kilka dni temu (kierowca musiał go resetować heblem)

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Gadzie  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Dobroszyce
Pochwał: 4

PostWysłany: 2007-04-17, 10:00
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Niestety nie miałem okazji przejechać się tym autobusem, ale parę razy widziałem go na pętli. Wnętrze wyglądało fajnie. Wygląd zewnętrzny też jest całkiem dobry(no chyba, źe jest zdezelowany). Jeśli chodzi o wyświetlacze boczne z numerem i kierunkiem trasy to są dobrze widoczne nawet gdy świeci słońce i się odbija.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Volvo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 19, 20, 21
Strona 21 z 21

Skocz do: