Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

7700 -nowa wersja
Strona 22 z 22
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Volvo Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2009-05-20, 08:46
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Amalio napisał:
Powietrze

Może zadałem głupie pytanie, ale jednak liczyłem na jakiś mały opis i wyjaśnienie... a nie taką odpowiedź

Zatem może szerzej wyjaśnię o co mi chodziło pytając - co to ma wyciągać

Rozumiem, że dla polepszenia wentylacji wnętrza pojazdy prócz furt dachowych i szeroko odsuwanych okien (a takie posiada testowane aktualnie w warszawie Volvo), producenci czasami stawiają na dach wentylatory, które mają za zadanie wdmuchiwać powietrze do środka pojazdu. A jeśli przewoźnik sobie zażyczy, to instaluje się klimatyzację

Tymczasem jaki jest sens wyciągania powietrza ze środka pojazdu ? Mógłbym prosić o jakiś mały opis... zamiast jednego słowa

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

OZZY  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 2

PostWysłany: 2009-05-20, 11:01
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Sam też się zastanawiam jaki jest sens wyciągania powietrza z autobusu

Natomiast kilka dni temu byłem świadkiem ciekawego zjawiska w jednym z naszych V7700 z 2007 roku (co oznacza że technicznie każde Łódzkie 7700/A tak może )
Otóż wsiadając do autobusu w dosyć upalny dzień na wejściu zaskoczył mnie hałas dochodzący z okolic sufitu. Stanąłem w okolicy kabiny kierowcy licząc na nieco przewiewu z dachowej furty i pewny tego że mimo wszystko zaraz zacznę się gotować. Jednak po chwili zauważyłem że ten hałas to nic innego tylko nawiew, w dodatku bardzo skuteczny. Efekt można było porównać z tym co można odczuć w naszych klimatyzowanych pesach. Nie jestem do końca pewien czy to działał system wentylatorów zamontowanych w furtach czy powietrze "leciało" z wszystkich dziurek w sufice, ale w sumie nie ma to znaczenia bo komfort jazdy mimo temperatury na zewnątrz był naprawdę spory.
Wychodzi na to że w Volvo najnowszej generacji może być komfortowo nawet bez klimy tylko kierowca musi wiedzieć co ma zrobić

Teraz zachodzę tylko w głowę, jak wydajny musi być nawiew w starszych 7000/A które mają na dachu specjalne "maszynki" do nawiewów. Mimo ich 8-letniego stażu w Łodzi nigdy nie byłem tego świadkiem

Powrót do góry

Shadow238  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Katowice
Pochwał: 4

PostWysłany: 2009-05-20, 14:17
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Cytat:
Tymczasem jaki jest sens wyciągania powietrza ze środka pojazdu ? Mógłbym prosić o jakiś mały opis... zamiast jednego słowa

Sens jest pewno taki, że gorące powietrze jak wiemy zostaje na górze, a zimne na dole, dlatego wentylatory zostały włączone, aby po prostu wyciągnąć to gorące powietrze z wnętrza pojazdu, pozostawiając tylko te chłodne. Kiedyś podróżowałem gliwickim SU18 i kierowca też włączył wentylatory, aby mu tak szyby nie parowały podczas deszczu (szczególnie ta z przodu).

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2009-05-20, 14:25
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Shadow238 napisał:
Sens jest pewno taki, że gorące powietrze jak wiemy zostaje na górze, a zimne na dole, dlatego wentylatory zostały włączone, aby po prostu wyciągnąć to gorące powietrze z wnętrza pojazdu, pozostawiając tylko te chłodne.

Dzięki wielkie. I teraz rozumiem o co biega

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Volvo Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3 ... 20, 21, 22
Strona 22 z 22

Skocz do: