| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-05-20, 08:46 Temat postu: |
|
|
| Amalio napisał: |
Powietrze |
Może zadałem głupie pytanie, ale jednak liczyłem na jakiś mały opis i wyjaśnienie... a nie taką odpowiedź
Zatem może szerzej wyjaśnię o co mi chodziło pytając - co to ma wyciągać
Rozumiem, że dla polepszenia wentylacji wnętrza pojazdy prócz furt dachowych i szeroko odsuwanych okien (a takie posiada testowane aktualnie w warszawie Volvo), producenci czasami stawiają na dach wentylatory, które mają za zadanie wdmuchiwać powietrze do środka pojazdu. A jeśli przewoźnik sobie zażyczy, to instaluje się klimatyzację
Tymczasem jaki jest sens wyciągania powietrza ze środka pojazdu ? Mógłbym prosić o jakiś mały opis... zamiast jednego słowa 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
OZZY 

|
Wysłany: 2009-05-20, 11:01 Temat postu: |
|
|
Sam też się zastanawiam jaki jest sens wyciągania powietrza z autobusu
Natomiast kilka dni temu byłem świadkiem ciekawego zjawiska w jednym z naszych V7700 z 2007 roku (co oznacza że technicznie każde Łódzkie 7700/A tak może )
Otóż wsiadając do autobusu w dosyć upalny dzień na wejściu zaskoczył mnie hałas dochodzący z okolic sufitu. Stanąłem w okolicy kabiny kierowcy licząc na nieco przewiewu z dachowej furty i pewny tego że mimo wszystko zaraz zacznę się gotować. Jednak po chwili zauważyłem że ten hałas to nic innego tylko nawiew, w dodatku bardzo skuteczny. Efekt można było porównać z tym co można odczuć w naszych klimatyzowanych pesach. Nie jestem do końca pewien czy to działał system wentylatorów zamontowanych w furtach czy powietrze "leciało" z wszystkich dziurek w sufice, ale w sumie nie ma to znaczenia bo komfort jazdy mimo temperatury na zewnątrz był naprawdę spory.
Wychodzi na to że w Volvo najnowszej generacji może być komfortowo nawet bez klimy tylko kierowca musi wiedzieć co ma zrobić
Teraz zachodzę tylko w głowę, jak wydajny musi być nawiew w starszych 7000/A które mają na dachu specjalne "maszynki" do nawiewów. Mimo ich 8-letniego stażu w Łodzi nigdy nie byłem tego świadkiem 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shadow238  *Moderator

|
Wysłany: 2009-05-20, 14:17 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| Tymczasem jaki jest sens wyciągania powietrza ze środka pojazdu ? Mógłbym prosić o jakiś mały opis... zamiast jednego słowa |
Sens jest pewno taki, że gorące powietrze jak wiemy zostaje na górze, a zimne na dole, dlatego wentylatory zostały włączone, aby po prostu wyciągnąć to gorące powietrze z wnętrza pojazdu, pozostawiając tylko te chłodne. Kiedyś podróżowałem gliwickim SU18 i kierowca też włączył wentylatory, aby mu tak szyby nie parowały podczas deszczu (szczególnie ta z przodu).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-05-20, 14:25 Temat postu: |
|
|
| Shadow238 napisał: |
| Sens jest pewno taki, że gorące powietrze jak wiemy zostaje na górze, a zimne na dole, dlatego wentylatory zostały włączone, aby po prostu wyciągnąć to gorące powietrze z wnętrza pojazdu, pozostawiając tylko te chłodne. |
Dzięki wielkie. I teraz rozumiem o co biega 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
[ Strona wygenerowana w: 0.1333 sekund ] :: [ 20 zapytań SQL ]
|