Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Irisbus Axer
Strona 1 z 3
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Irisbus/Karosa Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2006-02-16, 13:31
Temat postu: Irisbus Axer
Zacytuj zaznaczone

Szanowni Państwo pozwolą, że skrobnę kilka słów na temat autobusów Karosy, a w zasadzie Irisbus.

....Firmą, która preferuje fabrycznie nowe autobusy firmy Irisbus jest podwarszawski przewoźnik PPKS Connex Nowy Dwór Mazowiecki. Wg. TWB 13 sztuk.
A tutaj źródło informacji. TWB

I są to dokładnie autobusy firmy Irisbus w wersji Axer. Pierwsze pojazdy miały inne makijaż
Irisbus Axer w jeszcze starym makijażu
I kolejny Axer, od tyłu

A tak wygląda ostatnio zakupiony #50004
Zdjęcie z TWB

A to już moje zdjęcie. Niestety nie nadaje się do albumu, stąd prezentuje je w taki sposób.

Ładnie wyglądające autobusy, co chwila pojawiające się w Warszawie... A tymczasem uciąłem sobie krótką pogawędkę z kierowcą jednego z Axerów. Ten pan ostro krytykował te autobusy. Wg. jego słów to po prostu międzynarodowy składak, do tego sprawiający wiele problemów w eksploatacji...

A co Wy Myślicie ? Zapraszam do małej dyskusji

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2006-02-16, 13:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Muszę przyznać, że nie wyglądają zbyt pięknie, a co do turystycznych to w piątek ok. 18:00 widziałem na Kaliskim piękną białą Vacanzę, ale, że miałem 65 za kilka minut to nie pogadałem z kierowcą. Orientuje się ktoś z jakiego biura jest ten autobus?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Hannibal  Płeć:Mężczyzna
@Administrator
Administrator

Miejscowość: Nowy Sącz
Pochwał: 2

PostWysłany: 2006-02-16, 17:40
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Wygląd typowy dla Irisbusa - w sumie nie wygląda źle, jak dla mnie to może być
Chociaż osobiście wolałbym aby PKSy i inni przewoźnicy w naszym kraju dalej zaopatrywali się w polskie autobusy międzymiastowe - dobre bo polskie

Sam Axerek został wprowadzony do sprzedaży w Polsce w 2003 roku, jest to rozwinięcie czeskiej konstrukcji C954, następcy popularnych modeli 700 i 900.
Z tego co się orientuje to chwali się w nim bogatą ofertę wyposażenia opcjonalnego, którego zakres obejmuje m.in. możliwość wyboru pojedynczych lub podwójnych drzwi wejściowych, wyposażenia dodatkowego siedzeń oraz elementów wykończenia wnętrza. Ponadto dla podniesienia komfortu i bezpieczeństwa podróży, klient może zamówić system audio-video, ogrzewane i elektrycznie sterowane zewnętrzne lusterek.

Co do samych wrażeń z jazdy itp to się nie wypowiadam bo nie miałem okazji jechać tym wozem, ale myśle, że ktoś tym z forumowiczów jechał i się z nami podzieli swoimi odczuciami

Powrót do góry

Bartek  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Mielec Borek
Pochwał: 2

PostWysłany: 2006-02-16, 22:48
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

W PKS Connex Mielec jest tego troszkę. Wg. mnie tylko ładnie sie prezentują, a tak to niewiem jak się sprawują. Ja zobaczyłem pierwszą Karosę to mi sie spodobała, dużo też daje malowanie autobusu.
Powrót do góry

B.A. Baracus  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdynia / Warszawa

PostWysłany: 2006-02-17, 00:06
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Całkiem niedawno miałem przyjemność jechać z Warszawy do Gdyni Polskim Expressem. Na trasie wylotowej z Warszawy, a właściwie kawałek za Łomiankami w stronę Gdyni zobaczyłem coś ciekwego A mianowicie były 2 pasy ruchu, plus dość szerokie pobocze. Sytuacja wyglądała tak, poboczem wlekł się Axer (około 50 km/h), środkowym pasem wyprzedzał go Autosan H9-35 (około 60 km/h), a lewym pasem śmigałem Ja (około 100 km/h). Wyglądało to dość ciekwie, nawet chciało mi się z tego śmiać. Co więcej dodam, że Autosan był na ful załadowany, a prędkości podaje na oko

Po tym wydarzeniu, oraz po przyjrzeniu się tej Karosie (Irisbusowi) dochodzę do wniosku, że Autosan Lider jest o wiele lepszy

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-02-17, 10:39
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

B.A. Baracus napisał:
Całkiem niedawno miałem przyjemność jechać z Warszawy do Gdyni Polskim Expressem. Na trasie wylotowej z Warszawy, a właściwie kawałek za Łomiankami w stronę Gdyni zobaczyłem coś ciekwego A

Ja swego czasu jeździłem często do Płocka i kilka razy widziałem śmigającego Axera w kierunku Nowego Dworu. W Warszawie też bywa różnie. Jednak faktycznie nie są to szybkie autobusy.

Hannibal napisał:
(...)
Z tego co się orientuje to chwali się w nim bogatą ofertę wyposażenia opcjonalnego, którego zakres obejmuje m.in. możliwość wyboru pojedynczych lub podwójnych drzwi wejściowych, wyposażenia dodatkowego siedzeń oraz elementów wykończenia wnętrza. Ponadto dla podniesienia komfortu i bezpieczeństwa podróży, klient może zamówić system audio-video, ogrzewane i elektrycznie sterowane zewnętrzne lusterek.

Jak się domyślam, firma Irisbus ostro walczy z konkurencją, toteż nie dziwię się, że jest tak bogata oferta wyposażenia opcjonalnego.

Z tymże nie oszukujmy się, dodatkowa opcja = dodatkowe koszty

Nie mniej jednak, wiadomo, że przewoźnicy są zainteresowani pojazdami na zamówienie, a to oznacza, że opcje dodatkowe są dla nich baaardzo ważne.

Powrót do góry

voy  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Rzeszów

PostWysłany: 2006-02-17, 15:38
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

No i walka z konkurencją Irisbusowi się udaje, bo Axera kupuje coraz więcej przedsiębiorstw.
Powrót do góry

Dominik  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: TCZEW - Pomorskie

PostWysłany: 2006-02-17, 20:20
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Od 1 lutego do 28 lutego ZKM Connex Tczew testuje wspomniany autobus na linii 50 do Gdańska. Nie miałem okazji nim jechać ale z zewnątrz mi się podoba. Kilkakrotnie widziałem ten autobus.Autobus jest z PKS Connex Kołobrzeg.
Powrót do góry

Poznaniak  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Poznań
Pochwał: 1

PostWysłany: 2006-02-17, 22:08
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Dominik napisał:
.Autobus jest z PKS Connex Kołobrzeg.

Bzdura...

To jest testowa Karosa zaliczyła m.in Kołobrzeg, Gorlice, Sanok...

Ostatnio zmieniony przez Poznaniak
dnia 2006-02-18, 20:03, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry

Podi  Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: 2006-02-18, 18:27
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Piękna karosa, byłem teraz w czechach, mieszkałem obok dworca autobusowego,to tam same takie jeżdzą
Powrót do góry

PostWysłany: 2006-02-22, 22:44
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Jak wiadomo na Irisbusy są dosyc popularne w PKSach przejętych przez grupe Connex. Do Kołobrzegu trafiły 3 takowe Irisbusy w maju 2005r. Z zewnątrz prezentują sie bardzo ładnie. Z zewnątrz jest podobno nieciekawie (z relacji brata który jechał Irisbusem jako wynajem: siedzenia strasznie nie wygodne). Irisbusy zdały sie na medal latem gdy obsługiwały głównie pośpiechy do: Jeleniej Góry, Cieszyna, Krakowa, Zakopanego i Warszawy. Obecnie stałym (90% w miesiacu) obiegiem Irisbusów jest kurs pospieszny Kołobrzeg- Poznań. Ponadto często sie trafia na trasie do Zakopanego. Warto nadmienić iż przed zakupem odwiedził Kołobrzeg takze tester (bez klimatyzacji) Fotki:

Tester
ZKL 71AW
ZKL 71AW
ZKL 69AW

Powrót do góry

@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

PostWysłany: 2006-02-23, 10:47
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Bardzo fajny jest ten makijaż na Kołobrzeskich Karosach.

A tak swoją drogą, ciekawe, czemu Connex, wykupujący PKS-y postawił właśnie na produktach Irisbusa (Karosa) ?

Powrót do góry

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2006-02-23, 10:56
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Bo Vacanza to towar z wyższej półki, a Autosan pewnie drożej sobie liczy
Powrót do góry

PostWysłany: 2006-02-23, 11:28
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:

Dokładnie. Teraz na kou mają juz inne autobusy

Powrót do góry

bartuś  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Wrocław

PostWysłany: 2006-03-11, 10:56
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

ppln napisał:

Co do Vacanzy to tak. Autosan z tego co wiem liczy sobie mniej. Tylko: Karosa oferuje mocniejszy silnik w standardzie (Iveco Cursor, o mocy 310 KM, Autosan do Lidera o podobnej mocy nie montuje). Co do samej Karosy: produkt trwały, co widać po starszych egzemplarzach tego producenta, znakomicie zabezpieczone blachy (kataforeza zanurzeniowa). Co do szybkości, wszystko zależy od kierowcy. Ja miałem przyjemność jechać Karosą Axer z prędkością 110 km/h na autostradzie (V max. tego pojazdu to 115 km/h, z tego co kiedyś czytałem). I kolejna sprawa, czy Lider jest lepszy? Jakoś nie ma wzięcia w Niemczech, Francji, Włoszech i kilku innych krajach, za to Axery sprzedają się tam dobrze Także chyba to mówi samo za siebie, co jest uważane za lepsze.

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Irisbus/Karosa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

Skocz do: