Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Irisbus Crossway , Crossway LE
Strona 5 z 5
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Irisbus/Karosa Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Gadzie  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Dobroszyce
Pochwał: 4

PostWysłany: 2009-08-16, 20:51
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Podróżując ostatnio po Polsce, przejeżdżałem przez Jarocin i mijałem na trasie jednego z ich Crosswayów. Muszę przyznać, że wóz mnie mile zaskoczył. W słoneczny dzień prezentował się świetnie w tych barwach. Jedyne co mnie zraziło to te łączenia blach na bokach, których jest dość dużo, ale to nic. Ogólne wrażenie - super.
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

PepeDziobak  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Okolice Lęborka

PostWysłany: 2009-12-11, 17:22
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Żeby nie przynudzać to od razu napiszę o co chodzi. Czy ktoś wie co jest za tą częścią, która jest w kółku na obrazku? Czy może to zwykły zderzak?

Jakiś czas temu w naszym lęborskim Crosswayu się zepsuły drzwi. Otwierały się, ale nie dało ich się zamknąć (na przycisku). Kierowca wyszedł, coś pomajstrował koło tej części i drzwi się zamknęły.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

ppln  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 6

PostWysłany: 2009-12-11, 19:42
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Które? Jak przednie to może być tam otwieranie zewnętrzne
Powrót do góry

PepeDziobak  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Okolice Lęborka

PostWysłany: 2009-12-11, 20:13
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Przednie, koło kierowcy. Nie działały jakies 2 tygodnie, była przyczepiona kartka o wawarii, aż został ślad i tak jakoś nieestetycznie wygląda to.
Powrót do góry

Amalio  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gliwice
Pochwał: 7
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2010-03-03, 01:41
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Trzeba kuć żelazo póki gorące. Mając na uwadze fakt ostatnich testów Sancity postanowiłem się przejechać tym Irexowym kursującym na E-1. Sam miałem do tej pory tylko krótki epizod z Crosswayem i to statyczny i tym chętniej przyjrzałem się temu autobusowi. J-31 również podzielił się z nami tylko statyczną prezentacją, więc trzeba Crossa "wprawić" w ruch. Wnętrze jest urządzone tak samo jak na zdjęciach J-31 co jest dziwaczne, bo mamy małą rzeźnię, a wszystkie fotele których w przedniej części jest niewiele są umieszczone na podestach. Do prawdy nie wiem czemu to ma służyć, ale prawdą jest, że jest przestronnie. Tak więc w kwestii zagospodarowania przestrzeni wygrywa trochę Sancity.
Crossway posiada we wnętrzu schodek i co "zaskakujące" - zmieściła mi się na nim cała stopa!
Siedząc z tyłu moja możność obserwowania tego co za oknem nie jest ograniczona przez żaden głupi słupek.
Materiały którymi została wykończona kabina to również dolna półka, ale w przeciwieństwie do Sancity - nie są one nieprzyjemne w dotyku. Tym niemniej pozostawia wiele do życzenia ich miejscami niepoprawne zwymiarowanie jak również fakt, że cale wnętrze jest poszatkowane zaślepkami od śrub.
Kolorystyka wnętrza jest jak dla mnie jest tragiczna - tu punkt dla Sancity.
Kolejny za zagospodarowanie tyłu, bo komora Crossa jest spora, podłoga jest tam wysoko, ale chcąc usiąść w ostatnim rzędzie to i w Sancity musiałem się schylić.
Silnik nie powoduje bólu głowy
Gdzieś ostatnio czytałem, że "coś tam" może sobie trzeszczeć - w końcu te nasze Polskie drogi...
Dziwne zatem, że Crossway'owi ten problem jest obcy.
Również zawieszenie jest lepiej zestrojone i przyjemniej się jechało.

Szkoda, że autobus ten nie jest dostępny z układem 2-2-2, ale i tak uważam ten autobus za lepszą opcję niż Sancity. Ba - przykładając miarę tantusa, to jeżeli Sancity jest przyzwoite, to Crossway jest chyba dziełem samego Boga.

Powrót do góry

KKS  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii
Pochwał: 10

PostWysłany: 2010-03-03, 11:29
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Hmm, z tego, co piszesz wynika, że między Crosswayem a Sancity nie ma aż takiej gigantycznej różnicy, a jednak Crossway na moje osiągnął sukces (przynajmniej w wersji międzymiastowej). Widać, że gdyby Autosan był pierwszy, to miałby więcej szans i nikt nie zastanawiałby się, czy w Sanoku zdążą dopracować M12LE.
Powrót do góry

Marcin_558  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bydgoszcz
Pochwał: 2

PostWysłany: 2010-03-03, 14:52
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Konkurencje prawdziwą z podobnym układem drzwi Crossway będzie miał z Solbusem SM12N(LE)(układ drzwi 2-2-1).
Powrót do góry

Amalio  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gliwice
Pochwał: 7
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2010-03-03, 19:29
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

KKS napisał:
Hmm, z tego, co piszesz wynika, że między Crosswayem a Sancity nie ma aż takiej gigantycznej różnicy

Trudno żeby była skoro oba modele są skierowane do tej samej grupy odbiorców.

Marcin_558 napisał:
Konkurencje prawdziwą z podobnym układem drzwi Crossway będzie miał z Solbusem SM12N(LE)(układ drzwi 2-2-1).

Z powodu głupich drzwi Crossway i Sancity, to dokładnie ta sama półka. A prawda jest taka, że Crossway jest dostępny z układem 2-2-2, bo jest opcja zastosowania drzwi dwuskrzydłowych tyle, że są one wąskie. Tak więc jeżeli w SIWZie nie znajdzie się zapis o szerokości wejścia( a i takie rzeczy się zdarzał z czego pamiętam), to i Crossway mógłby wygrać.

Powrót do góry

Marcin_558  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Bydgoszcz
Pochwał: 2

PostWysłany: 2010-07-29, 19:06
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Hotelobus Irisbus Crossway:

http://www.busportal.cz/modules.php?name=article&sid=7820

Powrót do góry

Gadzie  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Dobroszyce
Pochwał: 4

PostWysłany: 2010-07-29, 19:59
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ale "bajerancki" ten wóz. Muszę przyznać, że mi się spodobał. Pomysłowo go zabudowali
Powrót do góry

KB  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Rybnik

PostWysłany: 2012-01-24, 17:41
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Pierwsze MIDI Crossway'e już są i to na całe szczęście w pobliżu polskiej granicy z Czechami. Konkretnie CSAD Karvina w ramach czeskiego ROP.
http://autobusy-karvina.webgarden.cz/irisbus-crossway-10-8m-le

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Irisbus/Karosa Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3, 4, 5
Strona 5 z 5

Skocz do: