| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Gadzie 

|
Wysłany: 2009-08-16, 20:51 Temat postu: |
|
|
Podróżując ostatnio po Polsce, przejeżdżałem przez Jarocin i mijałem na trasie jednego z ich Crosswayów. Muszę przyznać, że wóz mnie mile zaskoczył. W słoneczny dzień prezentował się świetnie w tych barwach. Jedyne co mnie zraziło to te łączenia blach na bokach, których jest dość dużo, ale to nic. Ogólne wrażenie - super. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PepeDziobak 

|
Wysłany: 2009-12-11, 17:22 Temat postu: |
|
|
Witam. To mój pierwszy post na tym forum. Żeby nie przynudzać to od razu napiszę o co chodzi. Czy ktoś wie co jest za tą częścią, która jest w kółku na obrazku? Czy może to zwykły zderzak?
Jakiś czas temu w naszym lęborskim Crosswayu się zepsuły drzwi. Otwierały się, ale nie dało ich się zamknąć (na przycisku). Kierowca wyszedł, coś pomajstrował koło tej części i drzwi się zamknęły.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2009-12-11, 19:42 Temat postu: |
|
|
Które? Jak przednie to może być tam otwieranie zewnętrzne
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
PepeDziobak 

|
Wysłany: 2009-12-11, 20:13 Temat postu: |
|
|
Przednie, koło kierowcy. Nie działały jakies 2 tygodnie, była przyczepiona kartka o wawarii, aż został ślad i tak jakoś nieestetycznie wygląda to.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2010-03-03, 01:41 Temat postu: |
|
|
Trzeba kuć żelazo póki gorące. Mając na uwadze fakt ostatnich testów Sancity postanowiłem się przejechać tym Irexowym kursującym na E-1. Sam miałem do tej pory tylko krótki epizod z Crosswayem i to statyczny i tym chętniej przyjrzałem się temu autobusowi. J-31 również podzielił się z nami tylko statyczną prezentacją, więc trzeba Crossa "wprawić" w ruch. Wnętrze jest urządzone tak samo jak na zdjęciach J-31 co jest dziwaczne, bo mamy małą rzeźnię, a wszystkie fotele których w przedniej części jest niewiele są umieszczone na podestach. Do prawdy nie wiem czemu to ma służyć, ale prawdą jest, że jest przestronnie. Tak więc w kwestii zagospodarowania przestrzeni wygrywa trochę Sancity.
Crossway posiada we wnętrzu schodek i co "zaskakujące" - zmieściła mi się na nim cała stopa!
Siedząc z tyłu moja możność obserwowania tego co za oknem nie jest ograniczona przez żaden głupi słupek.
Materiały którymi została wykończona kabina to również dolna półka, ale w przeciwieństwie do Sancity - nie są one nieprzyjemne w dotyku. Tym niemniej pozostawia wiele do życzenia ich miejscami niepoprawne zwymiarowanie jak również fakt, że cale wnętrze jest poszatkowane zaślepkami od śrub.
Kolorystyka wnętrza jest jak dla mnie jest tragiczna - tu punkt dla Sancity.
Kolejny za zagospodarowanie tyłu, bo komora Crossa jest spora, podłoga jest tam wysoko, ale chcąc usiąść w ostatnim rzędzie to i w Sancity musiałem się schylić.
Silnik nie powoduje bólu głowy
Gdzieś ostatnio czytałem, że "coś tam" może sobie trzeszczeć - w końcu te nasze Polskie drogi...
Dziwne zatem, że Crossway'owi ten problem jest obcy.
Również zawieszenie jest lepiej zestrojone i przyjemniej się jechało.
Szkoda, że autobus ten nie jest dostępny z układem 2-2-2, ale i tak uważam ten autobus za lepszą opcję niż Sancity. Ba - przykładając miarę tantusa, to jeżeli Sancity jest przyzwoite, to Crossway jest chyba dziełem samego Boga.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2010-03-03, 11:29 Temat postu: |
|
|
Hmm, z tego, co piszesz wynika, że między Crosswayem a Sancity nie ma aż takiej gigantycznej różnicy, a jednak Crossway na moje osiągnął sukces (przynajmniej w wersji międzymiastowej). Widać, że gdyby Autosan był pierwszy, to miałby więcej szans i nikt nie zastanawiałby się, czy w Sanoku zdążą dopracować M12LE.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2010-03-03, 14:52 Temat postu: |
|
|
Konkurencje prawdziwą z podobnym układem drzwi Crossway będzie miał z Solbusem SM12N(LE)(układ drzwi 2-2-1).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2010-03-03, 19:29 Temat postu: |
|
|
| KKS napisał: |
| Hmm, z tego, co piszesz wynika, że między Crosswayem a Sancity nie ma aż takiej gigantycznej różnicy |
Trudno żeby była skoro oba modele są skierowane do tej samej grupy odbiorców.
| Marcin_558 napisał: |
| Konkurencje prawdziwą z podobnym układem drzwi Crossway będzie miał z Solbusem SM12N(LE)(układ drzwi 2-2-1). |
Z powodu głupich drzwi Crossway i Sancity, to dokładnie ta sama półka. A prawda jest taka, że Crossway jest dostępny z układem 2-2-2, bo jest opcja zastosowania drzwi dwuskrzydłowych tyle, że są one wąskie. Tak więc jeżeli w SIWZie nie znajdzie się zapis o szerokości wejścia( a i takie rzeczy się zdarzał z czego pamiętam), to i Crossway mógłby wygrać.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Marcin_558 

|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gadzie 

|
Wysłany: 2010-07-29, 19:59 Temat postu: |
|
|
Ale "bajerancki" ten wóz. Muszę przyznać, że mi się spodobał. Pomysłowo go zabudowali 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KB 

|
|
| Powrót do góry |
|