| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
marekJG 

|
Wysłany: 2007-07-06, 16:37 Temat postu: C10,5 |
|
|
Chociaż toczy się dyskusja o Solbusach B9, 5 to warto wspomnieć o odmianie międzymiastowej tego producenta oczywiście dłuższej od 9, 5. Miałem okazję jechać 2 Solbusami z PKSu Rzeszów na trasie do Krynicy Zdroju. Autobusy są bardzo wygodne, ciche a klimatyzacja działa świetnie. Nie wiem z ktorego roku pochodził egzemplarz ktorym jechałem ale wiem że na pewno nie więcej niż 3 lata. A co wy sądzicie o tym modelu?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Maciej 
|
Wysłany: 2007-07-21, 16:33 Temat postu: |
|
|
Fajny jest ten Solbus.Niektórzy mówią jednak, że brzydactwo.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shadow238  *Moderator

|
Wysłany: 2007-07-21, 16:44 Temat postu: |
|
|
| Maciej napisał: |
| .Niektórzy mówią jednak, że brzydactwo. |
Oczywiście, że brzydactwo- tył jakoś ujdzie jeszcze, natomiast z płaszczony przód już nie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lukas 
|
Wysłany: 2007-08-04, 17:19 Temat postu: |
|
|
m
| Maciej napisał: |
| Niektórzy mówią jednak, że brzydactwo. |
może na pierwszy rzut oka. Ale jak się dłużej popatrzy to się ładny wydaje 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Janek1236 
|
Wysłany: 2007-09-27, 17:15 Temat postu: |
|
|
Przede wszystkim jest nowoczesny i bardzo cichy. Żaden inny autobus nie może pochwalić się cichszym układem wydechowym. wygoda foteli nie odbiega zbytnio od innych autobusów międzymiastowych. Moge nawet zaryzykować stwierdzenie że nawet w starszych Jelczach PR110D siedziało się odrobinę wygodniej. za to jest dużo wygodniejszy od Autosanów Trampów. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2007-09-27, 17:38 Temat postu: |
|
|
| Janek1236 napisał: |
| wygoda foteli nie odbiega zbytnio od innych autobusów międzymiastowych. Moge nawet zaryzykować stwierdzenie że nawet w starszych Jelczach PR110D siedziało się odrobinę wygodniej. za to jest dużo wygodniejszy od Autosanów Trampów. |
Tzn. że według Ciebie jest wygodnie czy nie?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kłębek 

|
Wysłany: 2008-09-03, 19:40 Temat postu: |
|
|
jak dla mnie autobus jest cichy i wygodny
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filip 
|
Wysłany: 2008-10-10, 21:43 Temat postu: |
|
|
Mi sie ten autobus podoba. Fakt nie jest może jakiś fenomenalny ale zawsze to coś lepszego od starych i wysłużonych Jelczy czy Autosanów. A trzeba dodać też to że dla przewoźnika liczy sie też cena i koszty utrzymania autobusu. Jakikolwiek przewoźnik kupując autobus zagranicznej marki musi sie liczyć też z tym ze koszty utrzymania takiego pojazdu mogą znacznie wzrosnąć. Komfort tego autobusu może i nie powaliłby na kolana ale na pewno jest wystarczający i jak już wcześniej wiele razy zauważono autobus jest cichy i dźwięk pracy silnika wcale nie jest uciążliwy dla pasażerów,nawet tych jadących na końcu autobusu.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2008-10-10, 21:47 Temat postu: |
|
|
| Filip napisał: |
| jak już wcześniej wiele razy zauważono autobus jest cichy i dźwięk pracy silnika wcale nie jest uciążliwy dla pasażerów,nawet tych jadących na końcu autobusu. |
Kłóciłbym się. Na pewno w porównaniu z Liderem wypada gorzej.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Filip 
|
Wysłany: 2008-10-11, 12:48 Temat postu: |
|
|
| Amalio napisał: |
| Kłóciłbym się. Na pewno w porównaniu z Liderem wypada gorzej. |
Według mnie jest lepszy od Lidera. Miałem kiedyś okazje jechać Liderem do Wrocławia a w następnym tygodniu pokonywałem te samą trasę tylko ze właśnie Solbusem C10,5 i według mnie Solbusem było o niebo lepiej. Głównie dla tego że silnik tak nie hałasował i było więcej miejsca na nogi między siedzeniami więc nie musiałem ich na siłę podkurczać żeby nie kłuć kolanami osoby jadącej na siedzeniu przede mną.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2008-10-11, 14:41 Temat postu: |
|
|
Ja też wolę Solbusa, wydaje się taki "lżejszy". Ale to kwestia gustu i nie poruszajmy jej już 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

|
Wysłany: 2008-10-11, 14:53 Temat postu: |
|
|
Ja też wole Solbusa, bo oferuje w ostatecznym rozrachunku więcej komfortu, ale moim zdaniem jego silnik Iveco potrafi zrobić więcej hałasu od stosowanych w Liderze silników Cummins oraz Renault ( choć Renaulty też nie grzeszą cichą pracą ).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-12-17, 13:27 Temat postu: |
|
|
Sorry, ale wykorzystam ten temat... nazwa "Rajbus" to pewnie kolegom z poza Warszawy niewiele powie. To jest jeden z prywaciarzy, który dowozi mieszkańców Wołomina do Warszawy autobusami - ostatnio w miarę nowymi. I na linii do Wołomina, "Rajbus" konkuruje z firmą "Toro" (linia W).
Otóż "Rajbus" chce pozbyć się 8 sztuk autobusów Solbus C9,5 i C10,5. To są nowe autobusy. Rocznik 2005-2007. I jak donosi Przegubowiec są leasingowane
Ja te autobusy często widuję na Marszałkowskiej (ponieważ to właśnie tutaj kończą i zaczynają się "wołomińskie" linie J i S). I z zewnątrz autobusy prezentują się dosyć dobrze.
http://www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pos=-8899
Zastanawia mnie tylko czemu "Rajbus" pozbywa się Solbusów. Czyżby zwijali działalność - aczkolwiek integracja taryfowa pomiędzy KM i ZTM-em na razie nie obejmie Wołomina. A jeśli obejmie, to "Rajbus" i tak będzie potrzebny - wejdzie (o ile właściciel firmy się zgodzi) do integracji.
Nie mniej jednak dojazd z Wołomina do Centrum Warszawy jest teraz poważnym problemem ze względu na korki (Radzymińska i trasa W-Z). 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

|
Wysłany: 2008-12-17, 18:01 Temat postu: |
|
|
Widać wozy zostały spłacone i już ich nie chcą. S=Krakowski Szwagropol również zaczyna się pozbywać swoich C10,5
Mnie interesuje przede wszystkim kto teraz te Solbusy kupi. Ucieszyłbym się gdyby nabywcą był jakiś Śląski PKS - lubię te wozy 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Matlik 

|
Wysłany: 2008-12-17, 19:47 Temat postu: |
|
|
IMHO Szwagropol popełnił błąd kupując te wozy, biorąc pod uwagę, że płaskich terenów nie obsługuje. Niestety Solbus się przegrzewa szybko i to jego wada.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|