Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

C10,5
Strona 1 z 2
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polskie marki -> Solbus Idź do strony 1, 2  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
marekJG  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Jelenia Góra
Pochwał: 1

PostWysłany: 2007-07-06, 16:37
Temat postu: C10,5
Zacytuj zaznaczone

Chociaż toczy się dyskusja o Solbusach B9, 5 to warto wspomnieć o odmianie międzymiastowej tego producenta oczywiście dłuższej od 9, 5. Miałem okazję jechać 2 Solbusami z PKSu Rzeszów na trasie do Krynicy Zdroju. Autobusy są bardzo wygodne, ciche a klimatyzacja działa świetnie. Nie wiem z ktorego roku pochodził egzemplarz ktorym jechałem ale wiem że na pewno nie więcej niż 3 lata. A co wy sądzicie o tym modelu?
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Maciej  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Leszno

PostWysłany: 2007-07-21, 16:33
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Fajny jest ten Solbus.Niektórzy mówią jednak, że brzydactwo.
Powrót do góry

Shadow238  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Katowice
Pochwał: 4

PostWysłany: 2007-07-21, 16:44
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Maciej napisał:
.Niektórzy mówią jednak, że brzydactwo.

Oczywiście, że brzydactwo- tył jakoś ujdzie jeszcze, natomiast z płaszczony przód już nie.

Powrót do góry

Lukas  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Nowy Sącz

PostWysłany: 2007-08-04, 17:19
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

m
Maciej napisał:
Niektórzy mówią jednak, że brzydactwo.

może na pierwszy rzut oka. Ale jak się dłużej popatrzy to się ładny wydaje

Powrót do góry

Janek1236  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Warszawa

PostWysłany: 2007-09-27, 17:15
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Przede wszystkim jest nowoczesny i bardzo cichy. Żaden inny autobus nie może pochwalić się cichszym układem wydechowym. wygoda foteli nie odbiega zbytnio od innych autobusów międzymiastowych. Moge nawet zaryzykować stwierdzenie że nawet w starszych Jelczach PR110D siedziało się odrobinę wygodniej. za to jest dużo wygodniejszy od Autosanów Trampów.
Powrót do góry

Lopez  Płeć:Mężczyzna
*Moderator
Moderator

Miejscowość: Kraków

PostWysłany: 2007-09-27, 17:38
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Janek1236 napisał:
wygoda foteli nie odbiega zbytnio od innych autobusów międzymiastowych. Moge nawet zaryzykować stwierdzenie że nawet w starszych Jelczach PR110D siedziało się odrobinę wygodniej. za to jest dużo wygodniejszy od Autosanów Trampów.

Tzn. że według Ciebie jest wygodnie czy nie?

Powrót do góry

Kłębek  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kamionka Wielka/Nowy Sącz

PostWysłany: 2008-09-03, 19:40
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

jak dla mnie autobus jest cichy i wygodny
Powrót do góry

Filip  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kożuchów

PostWysłany: 2008-10-10, 21:43
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Mi sie ten autobus podoba. Fakt nie jest może jakiś fenomenalny ale zawsze to coś lepszego od starych i wysłużonych Jelczy czy Autosanów. A trzeba dodać też to że dla przewoźnika liczy sie też cena i koszty utrzymania autobusu. Jakikolwiek przewoźnik kupując autobus zagranicznej marki musi sie liczyć też z tym ze koszty utrzymania takiego pojazdu mogą znacznie wzrosnąć. Komfort tego autobusu może i nie powaliłby na kolana ale na pewno jest wystarczający i jak już wcześniej wiele razy zauważono autobus jest cichy i dźwięk pracy silnika wcale nie jest uciążliwy dla pasażerów,nawet tych jadących na końcu autobusu.
Powrót do góry

Amalio  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gliwice
Pochwał: 7
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2008-10-10, 21:47
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Filip napisał:
jak już wcześniej wiele razy zauważono autobus jest cichy i dźwięk pracy silnika wcale nie jest uciążliwy dla pasażerów,nawet tych jadących na końcu autobusu.

Kłóciłbym się. Na pewno w porównaniu z Liderem wypada gorzej.

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

Filip  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Kożuchów

PostWysłany: 2008-10-11, 12:48
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Amalio napisał:
Kłóciłbym się. Na pewno w porównaniu z Liderem wypada gorzej.

Według mnie jest lepszy od Lidera. Miałem kiedyś okazje jechać Liderem do Wrocławia a w następnym tygodniu pokonywałem te samą trasę tylko ze właśnie Solbusem C10,5 i według mnie Solbusem było o niebo lepiej. Głównie dla tego że silnik tak nie hałasował i było więcej miejsca na nogi między siedzeniami więc nie musiałem ich na siłę podkurczać żeby nie kłuć kolanami osoby jadącej na siedzeniu przede mną.

Powrót do góry

KKS  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii
Pochwał: 10

PostWysłany: 2008-10-11, 14:41
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja też wolę Solbusa, wydaje się taki "lżejszy". Ale to kwestia gustu i nie poruszajmy jej już
Powrót do góry

PostWysłany: 2008-10-11, 14:53
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ja też wole Solbusa, bo oferuje w ostatecznym rozrachunku więcej komfortu, ale moim zdaniem jego silnik Iveco potrafi zrobić więcej hałasu od stosowanych w Liderze silników Cummins oraz Renault ( choć Renaulty też nie grzeszą cichą pracą ).
Powrót do góry

J-31  Płeć:Mężczyzna
@Naczelny Moderator
Naczelny Moderator

Miejscowość: Warszawa
Pochwał: 26

PostWysłany: 2008-12-17, 13:27
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Sorry, ale wykorzystam ten temat... nazwa "Rajbus" to pewnie kolegom z poza Warszawy niewiele powie. To jest jeden z prywaciarzy, który dowozi mieszkańców Wołomina do Warszawy autobusami - ostatnio w miarę nowymi. I na linii do Wołomina, "Rajbus" konkuruje z firmą "Toro" (linia W).

Otóż "Rajbus" chce pozbyć się 8 sztuk autobusów Solbus C9,5 i C10,5. To są nowe autobusy. Rocznik 2005-2007. I jak donosi Przegubowiec są leasingowane

Ja te autobusy często widuję na Marszałkowskiej (ponieważ to właśnie tutaj kończą i zaczynają się "wołomińskie" linie J i S). I z zewnątrz autobusy prezentują się dosyć dobrze.

http://www.przegubowiec.com/galeria/displayimage.php?pos=-8899

Zastanawia mnie tylko czemu "Rajbus" pozbywa się Solbusów. Czyżby zwijali działalność - aczkolwiek integracja taryfowa pomiędzy KM i ZTM-em na razie nie obejmie Wołomina. A jeśli obejmie, to "Rajbus" i tak będzie potrzebny - wejdzie (o ile właściciel firmy się zgodzi) do integracji.

Nie mniej jednak dojazd z Wołomina do Centrum Warszawy jest teraz poważnym problemem ze względu na korki (Radzymińska i trasa W-Z).

Powrót do góry

PostWysłany: 2008-12-17, 18:01
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Widać wozy zostały spłacone i już ich nie chcą. S=Krakowski Szwagropol również zaczyna się pozbywać swoich C10,5

Mnie interesuje przede wszystkim kto teraz te Solbusy kupi. Ucieszyłbym się gdyby nabywcą był jakiś Śląski PKS - lubię te wozy

Powrót do góry

Matlik  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Krynica-Zdrój

PostWysłany: 2008-12-17, 19:47
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

IMHO Szwagropol popełnił błąd kupując te wozy, biorąc pod uwagę, że płaskich terenów nie obsługuje. Niestety Solbus się przegrzewa szybko i to jego wada.
Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Polskie marki -> Solbus Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2  Następny
Strona 1 z 2

Skocz do: