| |
| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin_558 

|
Wysłany: 2009-06-06, 22:10 Temat postu: Solbus Solcity SM12LNG/SM18LNG |
|
|
Skoro temat ma hybryda Solarisa to czas żeby temat taki miał LNG Solbusa:
| Cytat: |
Test autobusu na LNG w Ostrowie Wlkp.
Nowoczesny autobus miejski firmy Solbus zasilany skroplonym gazem ziemnym LNG rozpoczął jazdy testowe na ulicach Ostrowa Wielkopolskiego. Według prezydenta miasta Radosława Torzyńskiego, takie próby są pierwszymi w kraju.
- Pojazdy zasilane takim gazem jeżdżą w Europie w kilku krajach - Hiszpanii, Wielkiej Brytanii i Norwegii. Najwięcej takich autobusów jeździ w USA, na przykład w Dallas jest ich 300. LNG jest najczystszym paliwem, składa się w 97 proc. z metanu i w 3 proc. z azotu - poinformowała w sobotę PAP rzeczniczka miejscowego magistratu, Sylwia Nowicka.
Według dyrektora handlowego Solbusu Jakuba Śliżaka, autobusy napędzane gazem ziemnym spełniają najostrzejsze rygory ochrony
środowiska. Silniki napędzane takim paliwem mają dłuższą żywotność i emitują mniej hałasu od autobusów dieslowskich.
Własna stacja tankowania takich autobusów kosztuje 1,5 mln zł. Pojazdy są droższe o 15 proc. od powszechnie używanych w komunikacji miejskiej, ale paliwo jest czterokrotnie tańsze od oleju napędowego.
- Tańsze paliwo to mniejsze koszty eksploatacji. Dzięki temu ceny biletów nie muszą szybować w górę - podkreśla Torzyński.
Dodatkowym atutem jest bliskość Odolanowa, gdzie produkowany jest gaz skroplony, nadal dużo tańszy od oleju napędowego. - W przypadku zakupu 10 autobusów, producent gazu zapewnia, że zbuduje na swój koszt stację tego paliwa w Ostrowie - mówi Nowicka.
Podkreśliła też, że system LNG zapewnia większe bezpieczeństwo. - W przypadku wycieku paliwa, gaz rozcieńczy się w powietrzu, a w razie podpalenia nie wybuchnie, lecz wolno się spali - tłumaczy Nowicka. Skroplony gaz pozbawiony jest dwutlenku węgla, propan-butanu, helu i wilgoci. Ma 130 oktanów.
Autobus kosztuje około 800 tys. zł. Ma 37 miejsc siedzących i do 86 stojących. Jego testowanie potrwa miesiąc.
WNP.pl
http://gazownictwo.wnp.pl/test-autobusu-na-lng-w-ostrowie-wlkp,82023_1_0_0.html |
Ostatnio zmieniony przez Marcin_558 dnia 2009-08-29, 17:53, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-06-15, 09:58 Temat postu: |
|
|
Nie wiem czy to wina zdjęcia, ale nie widać butli na dachu
A propo. Spodobał mi się opis zdjęcia, a szczególnie, to zdanie
| Jak do tej pory jedyna w Polsce stacja tankowania tego gazu mieści się ok. 10 km od Ostrowa. |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
maly_miki 
|
Wysłany: 2009-06-15, 10:02 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| Nie wiem czy to wina zdjęcia, ale nie widać butli na dachu |
Pewnie dlatego, że butla jest zabudowana z tyłu - zamiast tylnej ławki 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2009-06-15, 10:03 Temat postu: |
|
|
| maly_miki napisał: |
Pewnie dlatego, że butla jest zabudowana z tyłu - zamiast tylnej ławki |
Właśnie zastanawiałem się jak oni to wykombinowali. W sumie to też jest jakieś rozwiązanie 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2009-06-15, 11:18 Temat postu: |
|
|
A propo. Spodobał mi się opis zdjęcia, a szczególnie, to zdanie
| Jak do tej pory jedyna w Polsce stacja tankowania tego gazu mieści się ok. 10 km od Ostrowa. |
|
Uchylę rąbka tajemnicy, że są plany wybudowana takiej stacji również w Pszczynie ( bo chyba o tym nigdy nie wspominałem ).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-06-15, 14:53 Temat postu: |
|
|
| Właśnie zastanawiałem się jak oni to wykombinowali. W sumie to też jest jakieś rozwiązanie |
Ten zbiornik jest stosunkowo nieduży, więc zabudowywanie go na dachu nie miałoby raczej sensu, inaczej niż w wypadku CNG.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
maly_miki 
|
Wysłany: 2009-06-16, 08:28 Temat postu: |
|
|
| Lopez napisał: |
| Ten zbiornik jest stosunkowo nieduży |
No! Tutaj bym dyskutował. To jest butla o pojemności ponad 400 litrów, tak więc taki mały to on nie jest. Raczej chodzi o to, że jest bardzo nieforemna. Zbiorniki od CNG są dużo bardziej "ustawne", no i można je łączyć w pakiety, a tu jest jedna butla i koniec. Na targach w Kielcach było wszystko pootwierane, więc można było zobaczyć.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
polsmol 
|
Wysłany: 2009-06-16, 10:35 Temat postu: |
|
|
Pytanie jak wygląda wnętrze takiego autobusu bo samo paliwo ma wiele zalet.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
timtheenchanter 

|
Wysłany: 2009-06-16, 17:30 Temat postu: |
|
|
Podejrzewam, że wnętrze SM12LNG może w pewnym stopniu przypominać wnętrze SM12. Ale to tylko moje domysły.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lopez  *Moderator

|
Wysłany: 2009-06-16, 22:59 Temat postu: |
|
|
A mi się wydaje, że gdzieś było zdjęcie z Transexpo tego SM12LNG i nie różnił się od standardowego, poza tym, że całą przestrzeń za ostatnimi drzwiami zajmuje zbiornik z gazem.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
timtheenchanter 

|
Wysłany: 2009-06-17, 12:23 Temat postu: |
|
|
Możliwe, że SM12 LNG nie ma podestu, w którym, w przypadku zwykłego SM12, znajdował się zbiornik paliwa. Ale to również tylko moje domysły.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2009-06-17, 14:21 Temat postu: |
|
|
Twoje domysły są zaprawdę odkrywcze.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
spex 
|
Wysłany: 2009-06-19, 20:51 Temat postu: |
|
|
Czyli środek będzie podobny do Irisbusa.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
jslizak 
|
Wysłany: 2009-06-22, 21:01 Temat postu: |
|
|
Żeby wyjaśnić wątpliwości:
1. jest jedna butla o pojemności 330 litrów - mieści się w miejscu tylnej ławki potrójnej, więc pewnie wnętrze będzie najbardziej przypominało Irisbusa. Reszta jak w SM12
2. W Ostrowie pali 45 l/100km, więc chyba ta jedna butla wystarczy A faktycznie kształt mógłby być "przyjaźniejszy" - może uda się dobrać coś innego z Chart Ferrox, albo z Indox - nawet widziałem zdjęcia zbiornika bardziej kanciastego.
3. W Odolanowie to nie tyle stacja jest co instalacja odgazowywania metanu, czyli innymi słowy fabryka LNG - praktycznie jedyne miejsce w Polsce, gdzie można przetestować SM12LNG bez inwestycji w stację... No ale kiedyś też nie było stacji CNG, a jednak pierwsi się zdecydowali.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|
[ Strona wygenerowana w: 0.156697 sekund ] :: [ 20 zapytań SQL ]
|