| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Junior 

|
Wysłany: 2010-03-04, 16:17 Temat postu: |
|
|
| Ogryzek napisał: |
Co do klei typu Kropelka, Glut itd... To kto widział by takim Klejem kleić karton  |
hmm... ja Takie kleje przy odrobinie umiejętności są w zasadzie najlepepsze. kleją szybko, mocno i bezbarwnie.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ogryzek 

|
Wysłany: 2010-03-04, 16:20 Temat postu: |
|
|
Modelarstwo tym bardziej staranne nie lubisz szybkości... Tym bardziej kartonowe.. No ale cóż, ile modelarzy tyle zdań
Osobiście nie raz się przekonałem ze pospiech to zły doradca 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Junior 

|
Wysłany: 2010-03-04, 16:22 Temat postu: |
|
|
co racja to racja. ale czasami idzie na mózg dostać, gdy jakaś część nie chce ci się trzymać :p i wtedy pomaga niezastąpiony przyjaciel: cyjanoakryl.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Ogryzek 

|
Wysłany: 2010-03-04, 16:29 Temat postu: |
|
|
A dla czego nie chce trzymać?? bo zły klej lub sposób klejenia jest stosowany i o tym pisze.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Blakkatze 

|
Wysłany: 2010-10-23, 19:09 Temat postu: |
|
|
A teraz mam pytanie dotyczące modeli plastikowych i metalowych
Wiem że to nie zgodne z tematem który założyłem ale po co tworzyć kolejny temat
Jak jest taka możliwość prosił bym kolegi admina, o dopisanie do tematu " i innych" to się będzie zgadzało
A wracając do pytania.
Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki.
chodzi mi o namalowanie numerów taborowych i napisów.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mzk804 

Dołączył: 04 Wrz 2008 Miejscowość: Prace Duże k/Warszawy Pochwał: 1
|
Wysłany: 2010-10-23, 20:30 Temat postu: |
|
|
| Blakkatze napisał: |
Jak mogę na modelu namalować jakieś napisy i numery. Wiem że mogę skorzystać z np: flamastra ale to nie będzie estetyczne. Czy korzystacie z jakiś szablonów ogólnie dostępnych ( wiem ze są, ale np: do ściśle określonych modeli), lub innych pomocnych rzeczy ? Jak są jak je zdobyć czy zrobić ?
A może z drżeniem ręki malujecie malutkie numerki i literki.
chodzi mi o namalowanie numerów taborowych i napisów. |
Ale po cóż to malować...
W obecnych czasach można zrobić kalkomanię lub wydrukować na kartce i nakleić (chociaż kalkomania wygląda o wiele lepiej).
Trzeba jednak przyznać że niektóre osoby mają niebywały talent do ręcznego malowania numerów taborowych itp... PRZYKŁAD
| Uwagi moderatora: |
| Nie piszemy na szaro. //KKS |
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nikki 

Dołączył: 29 Lis 2005 Miejscowość: Twierdza Wrocław Pochwał: 3
|
Wysłany: 2011-09-17, 23:48 Temat postu: |
|
|
Odkopuję starszy temat, bo chyba będzie najbardziej odpowiedni... Mam kilka pytań odnośnie modeli papierowych, a może raczej ich drukowania.
Model ma mieć numery, herb miasta i tablice kierunkowe. I tu mam problem: model narysowany w Paintcie jest zbyt mały. Herb po zmniejszeniu ma kształt kilku kolorowych pikseli, napis na tablicy pisany ręcznie się nie mieści... Mogę przerysować model w Photoshopie w dużo większej rozdzielczości (będzie dokładniejszy) ale czy jeśli będę chciała go wydrukować (pozostawiając wysoką rozdzielczość, a zmieniając tylko rozmiar w cm) to wydrukuje się też taki dokładny? Tzn... wiem że chyba trochę namieszałam Chodzi mi głównie o to, jak zrobić takie malutkie napisy (wydrukować), takie jak np. na ściągach albo coś, i żeby to dalej był napis (tekst) a nie czarny pasek? Czy to idzie zrobić tak normalnie, czy musi być jakaś specjalna drukarka? Bo przyznam, że drukarkę mam kiepską i obawiam się, że nie jest w stanie wydrukować czegoś takiego... No i jak się robi kalkomanie?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
irisbus 

|
Wysłany: 2011-09-17, 23:58 Temat postu: |
|
|
| Nikki napisała: |
|
Chodzi mi głównie o to, jak zrobić takie malutkie napisy (wydrukować), takie jak np. na ściągach albo coś, i żeby to dalej był napis (tekst) a nie czarny pasek?
|
Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Nikki 

Dołączył: 29 Lis 2005 Miejscowość: Twierdza Wrocław Pochwał: 3
|
Wysłany: 2011-09-18, 19:19 Temat postu: |
|
|
| irisbus napisał: |
| Utwórz plik w photoshopie jako nowy dokument, wpisz rozmiar w cm (najlepiej rzeczywisty, choć może być on mały) i wybierz większą rozdzielczość pliku, nie 72 a np. 300dpi. Plik wtedy będzie miał taki sam rozmiar ale będziesz miała większe pole do manewru przy jego tworzeniu, po wydruku powinno to lepiej wyglądać. |
Tak myślałam... Ale dzięki Chociaż mimo wszystko nadal mam wątpliwości czy moja drukarka sobie z tym poradzi... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|