| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Michał 

|
Wysłany: 2006-11-05, 10:11 Temat postu: Alpino |
|
|
Chciałbym poruszyć tu temat jednego z najnowszych wymysłów Solarisa. Jest on produkowany z myślą o górskich warunkach w Grecji. Ten malutki autobus jest całkowicie niskopodłogowy, dziwi brak siedzeń z tyłu pojazdu. W tym roku był pokazany na Transexpo.
Oto jego nieliczne zdjęcia:
http://galeria.solaris-club.com/categories.php?cat_id=49&sessionid=ea7f01c668b0115e014ed925e758a824
Zapraszam do dyskusji. Moim zdaniem ten Solaris jest dość ciekawy. Może któreś z PKM w Polsce sie na niego skusi? 
Ostatnio zmieniony przez Michał dnia 2006-12-22, 21:19, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
muszyx 
|
Wysłany: 2006-11-05, 11:12 Temat postu: |
|
|
Wg. mnie autobus ten wyśmienicie pasuje do np. Augustowa, gdzie jeździ troszkę U9 i U10 lub do większych miast na linie podmiejskie i miejskie, gdzie nie jeździ dużo osób. Solaris zrozumiał, że Urbino 10 to za mało i musi być mniejsze. Autobus troszkę węższy jak na oko od zwykłych Urbino, tył dziwnie zagospodarowany w środku (siedzenia, nie wieża ). Ogólnie może to być kolejny udany produkt Solarisa. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Podi 

|
Wysłany: 2006-11-05, 12:04 Temat postu: |
|
|
Będąc w fabryce Solarisa posłyszałem, że kilka przedsiębiorstw jest nim zainteresowanych i wóz ten będzie miał małe testowe turnee po naszym kraju.
| muszyx napisał: |
| Wg. mnie autobus ten wyśmienicie pasuje do np. Augustowa, |
Dlategoteż tam najpierw pojedzie(pojechał?) na testy.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
mgajewski 

|
Wysłany: 2006-11-05, 12:33 Temat postu: |
|
|
Według mnie ZKM Gdańsk mógł by kupić dwa takie solarisy zamiast Otoyolów (nie wiem czy dobrze napisałem?) które jeżdżą na małych liniach takich jak 574 (Jasień szkoła-Otomin) czy 569 (Osowa PKP-Wenus) lub 578 (Olszynka szkoła-Łanowa III). Nadawały by się też na 222 (Oliwa pętla tram.-Oliwa Zoo) i na 113 (Olimpijska-Orunia Gościnna). Chyba wymieniłem większość linii w Gdańsku na jakie nadawały by się te autobusy. Oby ten solarisek przyjechał do nas na testy .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Bartek 

|
Wysłany: 2006-11-05, 13:02 Temat postu: |
|
|
Świetny autobus dla MKS Mielec, wprost idelany na linie K1 i K2. Ale znając życie, nigdy do MKS nie trafi 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Piotrek_2274 

|
Wysłany: 2006-11-05, 13:09 Temat postu: |
|
|
Jak dla mnie to Solaris Alpino jst ciekawym uzupełnieniem dotychczasowych modeli Solarisa Widziałem wczoraj testowy egzeplarz w Warszawie, ale nie wiem dokąd jechał...
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2006-11-05, 18:16 Temat postu: |
|
|
Hmm… Trochę te koła ma duże i wnętrze dziwne, ale — bardzo ciekawy wozik. Przełamie monopol Jelcza w dziedzinie pojazdów klasy pojemnościowej MIDI.
Chciałbym, żeby takie u mnie zamiast Kapen jeździły… 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2006-11-05, 23:14 Temat postu: |
|
|
Ale by mu mogli zlikwidować wieżę i dorzucić siedzenia z tyłu. I tak nie ma III drzwi.
PS. Ciekawa konkurencja dla Libero (083MB)
PS2. Będzie jeszcze Jelcz produkować koziołeczki?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2006-11-05, 23:21 Temat postu: |
|
|
| ppln napisał: |
| PS2. Będzie jeszcze Jelcz produkować koziołeczki? |
Pewnie zostaną poświęcone na rzecz sanockich Solin.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2006-11-06, 10:54 Temat postu: |
|
|
Wszystko fajnie, ale Solaris Alpino to "nowość", a każda nowość jest droga. Zatem jakoś nie wydaje mi się, aby zrobił on furorę w Polsce. Podobnie jak jego nieco większy brat SU 10. Co prawda rzeczywiście trochę ich jeździ, ale nie są to ilości oszałamiające.
Panowie. Nie oszukujmy się. Biedne gminy, które dokładnie przeglądają każdy grosik, na pewno - jeśli rzeczywiście będą poszukiwać autobusów klasy MIDI - skuszą się na coś co będzie tanie... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Mercury 

|
Wysłany: 2006-11-06, 14:09 Temat postu: |
|
|
Owszem drogi.... ale ładny, jak kazdy Solaris.
Ile przeciez jezdzi tych Otoyolow, Kapen, Iveco i innych gownianych busów. Ten autobus moze je spokojnie zastapic! - w imie jakosc i dobra pasazera.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-11-06, 16:48 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
| Biedne gminy, które dokładnie przeglądają każdy grosik, na pewno - jeśli rzeczywiście będą poszukiwać autobusów klasy MIDI - skuszą się na coś co będzie tanie... |
Być może, ale ZKM Augustów raczej na pewno zakupi tego typu autobus. Skoro przychylność u nich zyskały już Solarisy Urbino 9 oraz Urbino 10 to i Alpino również zostanie pozytywnie zaopiniowany .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2006-11-07, 10:45 Temat postu: |
|
|
| Adrian_ napisał: |
| Być może, ale ZKM Augustów raczej na pewno zakupi tego typu autobus. |
Życzyłbym im tego gorąco, ale póki co jeszcze ZKM w Augostowie nie zamówiło Solarisa Alpino. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Lucas 
|
Wysłany: 2006-11-07, 18:56 Temat postu: Re: Alpino |
|
|
| Michał napisał: |
Chciałbym poruszyć tu temat jednego z najnowszych wymysłów Solarisa. Jest on produkowany z myślą o górskich warunkach w Grecji. Ten malutki autobus jest całkowicie niskopodłogowy, dziwi brak siedzeń z tyłu pojazdu. W tym roku był pokazany na Transexpo.
Oto jego nieliczne zdjęcia:
http://galeria.solaris-club.com/categories.php?cat_id=49&sessionid=ea7f01c668b0115e014ed925e758a824
Zapraszam do dyskusji. Moim zdaniem ten Solaris jest dość ciekawy. Może któreś z PKM w Polsce sie na niego skusi?  |
Siedzenia z tyłu są tylko ustawione bokiem !
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ep40 

|
Wysłany: 2006-11-08, 20:42 Temat postu: |
|
|