| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
NEO_DAB 

|
Wysłany: 2006-08-19, 22:57 Temat postu: Urbino 18 III |
|
|
Nieoficjalnie dowiedziałem się iż PKM Gliwice Sp. z o.o. we wrześniu lub pażdzierniku wzbogaci się o fabrycznie nowe autobusy marki : Solaris Urbino 18 III.
A po co te duże litery w temacie? Poprawione.- mod. Damhan
Ostatnio zmieniony przez NEO_DAB dnia 2006-10-06, 17:04, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-08-19, 23:01 Temat postu: |
|
|
To świetna wiadomość. Widać, że wpadka z DAb-ami była jednorazowym wybrykiem. Co bardziej cieszy mnie to, iż PKM postawił na autobusy firmy Solaris, kitóre gwarantuje przynajmniej dobrą jakość i odpowiednie wykonanie. Czy wiadomo już może, ile sztuk tego typu autobusów przyjedzie do Gliwic?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Peter 
|
Wysłany: 2006-08-19, 23:14 Temat postu: |
|
|
| NEO_DAB napisał: |
Nieoficjalnie dowiedziałem się iż PKM Gliwice Sp. z o.o. we wrześniu lub pażdzierniku wzbogaci się o febrycznie nowe autobusy marki : SOLARIS Urbino 18 III.
|
Czy to ma coś wspólnego z tym przetargiem o którym tutaj pisałem, bo wg. niego autobusy przegubowe w ilości 6-ciu sztuk miały się pojawić na sam koniec roku w Gliwicach
| Adrian napisał: |
| Widać, że wpadka z DAb-ami była jednorazowym wybrykiem. |
Ja tam nie mam nic specjalnie przeciwko, bo uwielbiam DABy. No może są troszkę stare te ostatnio sprowadzone, ale jak są już przeguby to może rzucą je na 6/840/870. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2006-08-19, 23:16 Temat postu: |
|
|
| Adrian_ napisał: |
| Widać, że wpadka z DAb-ami była jednorazowym wybrykiem. |
Jaka znowu „wpadka”? Chcieli używek, to je kupili, a DAB-y są bardzo dobre.
BTW nieoficjalnie wiem, że raczej po zakupach Lionsów to byłoby raczej trochę dziwne — prędzej kupią więcej MAN-ów, ale kto wie, co im odwali?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO_DAB 

|
Wysłany: 2006-08-19, 23:17 Temat postu: |
|
|
| Peter napisał: |
| Czy to ma coś wspólnego z tym przetargiem o którym tutaj pisałem, bo wg. niego autobusy przegubowe w ilości 6-ciu sztuk miały się pojawić na sam koniec roku w Gliwicach |
Zapomniałem dopisać iż będzie ich 6 sztuk... A przetarg zdaje być się przyśpieszony ... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-08-19, 23:19 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
| Jaka znowu „wpadka”? Chcieli używek, to je kupili, a DAB-y są bardzo dobre. |
Jesli chodzi o tą "wpadkę" to chodzilo mi raczej o to, ze najpierw kupili Lionsy, które były w pełni niskopodłogowe, fabrycznie nowe i lepiej wyposażone, zas po tym zakupie sprowadzili używane, 20-kilku letnie DAB-y, z wysoką podłoga itd. Owszem, DAb-y sa bardzo dobre, ale mogli równie dobrze nabyć dużo lepsze używki.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Peter 
|
Wysłany: 2006-08-19, 23:23 Temat postu: |
|
|
| Adrian_ napisał: |
| Owszem, DAb-y sa bardzo dobre, ale mogli równie dobrze nabyć dużo lepsze używki. |
W Gliwicach mają duże doświadczenie z eksploatacją tych autobusów i być może właśnie to zaważyło, że wybrali takie właśnie używki.
Poza tym to mam prośbę do Ciebie - nie rób kolejnego OT, bo temat nie traktuje o sprowadzanych DAB-ach w PKM G-ce.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO_DAB 

|
Wysłany: 2006-08-19, 23:37 Temat postu: |
|
|
Dla jasności tylko napiszę, żę ostatnio ściągnięte DAB-y przez PKM Gliwice to jeden przegubowy autobus i trzy standardowe. Przegubowy DAB 12-1800B wyprodukowano w 1990 roku i dotychczas jeździł w firmie Aarhus Sporveje z numerem 407. Historia trzech krótkich DAB-ów 12-1200B przedstawia się następująco:
- (1) rocznik 1990, ex City-trafik HT Kopenhaga 2065,
- (2) rocznik 1991, ex City-trafik HT Kopenhaga 2016, ex City-trafik Skanderborg 16, ex Skanderborg 5,
- (3) rocznik 1992, ex Arriva Fredericia 3040, ex City-trafik Fredericia 124, ex Fjordbus 31.
http://www.wpk.katowice.pl/?what=/news/t
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
marekJG 

|
Wysłany: 2006-08-20, 18:22 Temat postu: |
|
|
| NEO_DAB napisał: |
| Nieoficjalnie dowiedziałem się iż PKM Gliwice Sp. z o.o. we wrześniu lub pażdzierniku wzbogaci się o febrycznie nowe autobusy marki : Solaris Urbino 18 III. |
Szkoda że nie piękne Lions City 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
ppln 

|
Wysłany: 2006-08-20, 20:39 Temat postu: |
|
|
A ty się nie czepiaj, obydwa są tak samo dobre 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Peter 
|
Wysłany: 2006-08-20, 20:48 Temat postu: |
|
|
| marekJG napisał: |
Szkoda że nie piękne Lions City  |
Też chciałem Lionsy, ale z drugiej strony będziemy mieli pierwsze przeguby Solarisa na Śląsku. Tabor będzie ciekawszy a na Lionsy to być może jeszcze przyjdzie czas. Może w PKM K-ce... 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Adrian_ 

|
Wysłany: 2006-08-20, 20:51 Temat postu: |
|
|
| Tabor będzie ciekawszy |
I przede wszystkim unowocześniony. Szkoda tylko, że wciąż nieliczni przewoźnicy idą w ślady PKM Gliwice z unowocześnianiem taboru .
| marekJG napisał: |
Szkoda że nie piękne Lions City |
Oj, już nie przesadzaj. PKM Gliwice zakupił już w tym roku Lionsy i jak będą chcieli to zapewne je jeszcze kiedyś zakupią.
| Może w PKM K-ce... |
Oj, coś mi się nie wydaje, by PKM Katowice zainwestowało w Solarisy. Oni teraz są raczej zapatrzeni na Jelcza .
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
NEO_DAB 

|
Wysłany: 2006-08-20, 21:38 Temat postu: |
|
|
Przez myśl przechodziła mi już marka VOLVO z ich 7700 A... Ale też wolałbym MAN-y, trzeba się cieszyć z tego co będzie w końcu to 6 nowoczesnych autobusów 
Ostatnio zmieniony przez NEO_DAB dnia 2006-08-20, 21:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Peter 
|
Wysłany: 2006-08-27, 09:01 Temat postu: |
|
|
Nie ulega wątpliwości, że potrzebne są jakiekolwiek nowe przeguby w Gliwicach, bo Ikarusami też nie można jeździć w nieskończoność, mimo że te gliwickie są dość zadbane i w większości po remontach. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2006-08-28, 14:00 Temat postu: |
|
|
No to nam się GOP pozytywnie rozwija. I dobrze, że PKM Gliwice jak i PKM w Sosnowcu stawiają na Solarisy.
A zatem gratulacje no i czekamy na SU 18 III w Gliwicach. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|