| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
Krzysiek 
|
Wysłany: 2008-01-22, 13:06 Temat postu: |
|
|
| Kozik z Wawkomu napisał: |
Oprócz testowanego właśnie autobusu Mercedes-Benz CapaCity na testy do Warszawy przybędzie pod koniec stycznia jego 4-osiowy konkurent a mianowicie MAN Lion's City GXL.
Autobus powstał z połączenia pierwszego członu z przegubowego MANa Lion's City GL o długości 18,75m oraz drugiego członu, powstałego z obcięcia tylnej części autobusu 15 metrowego, jego długość całkowita wynosi 20,5m, czyli jest dłuższy od CapaCity o 1 metr. MAN stawia chyba na komfort podróży pasażerów, gdyż pomimo większej długości autobusu o 1 metr od Mercedesa pojemność podana przez producenta wynosi 190 pasażerów (a w CapaCity wg. producenta 193 pasażerów).
Zapraszam uczestników Wawkomu do dzielenia się wszelkimi informacjami, spostrzeżeniami i opiniami na temat tego GXL'a który będzie testowany w Warszawie.
http://wawkom.waw.pl/forum/viewtopic.php?t=5598
|
Znowu cytuje Wawkom, ale tą informacje słyszałem już wcześniej, więc to prawda , witamy kolejny testowiec w Warszawie. Następny po tym będzie jeszcze dłuższy, już dwuprzegubowiec.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2008-01-22, 13:29 Temat postu: |
|
|
| Cytat: |
| MAN stawia chyba na komfort podróży pasażerów, gdyż pomimo większej długości autobusu o 1 metr od Mercedesa pojemność podana przez producenta wynosi 190 pasażerów (a w CapaCity wg. producenta 193 pasażerów). |
Jak się doczytał J_31 Capa zabiera 183 pasażerów, więc niekoniecznie Man będzie mniej pojemny
Cóż mogę powiedzieć tylko jedno - cieszę się, że zobaczymy również GXLa i mam nadzieje, że skopie tyłek Mercowi 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-01-22, 15:41 Temat postu: |
|
|
Rzeczywiście, ciekawy jestem skąd Kozik ma te dane (wg. niego CapaCity zabiera 193), ja jednak opieram się na tym co napisał producent wewnątrz CapaCity - czyli 183
A co do GXL, z ciekawości czekam na kolejnego 20-metrowca. Aż nie mogę się doczekać 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
pmaster 

|
Wysłany: 2008-01-22, 19:01 Temat postu: |
|
|
Jak tak dalej pójdzie, to początek autobusu będzie na Żoliborzu, a koniec już na Służewcu.
A co do pojemności — myślę, że każdy z tych autobusów pomieści ponad 200 pasażerów 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
nolem 

|
Wysłany: 2008-01-22, 22:51 Temat postu: |
|
|
| J-31 napisał: |
Rzeczywiście, ciekawy jestem skąd Kozik ma te dane (wg. niego CapaCity zabiera 193), ja jednak opieram się na tym co napisał producent wewnątrz CapaCity - czyli 183
A co do GXL, z ciekawości czekam na kolejnego 20-metrowca. Aż nie mogę się doczekać  |
Cóż... Zapewne po moich poprawkach, co do reszty danych, które tam podał, wreszcie zapoznał się ze stroną producenta...
| Evobus.de napisał: |
Sitzplätze (miejsca siedzące):
37
Stehplätze (miejsca stojące):
156
Gesamt (razem):
193 |
Zaś co do samego przyjazdu MAN-a to jakaś plotka obiła mi się o uszy, ale nie wiem nic poza tym, że ma być pod koniec stycznia... Osobiście traktowałbym tą wiadomość z przymrużeniem oka, jeśli chodzi o termin przyjazdu. Brakuje mi jakichkolwiek pewnych informacji.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2008-01-23, 09:44 Temat postu: |
|
|
| plocmaster napisał: |
Jak tak dalej pójdzie, to początek autobusu będzie na Żoliborzu, a koniec już na Służewcu |
Sorry takie cuda możliwe są wyłącznie w Wąchocku 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
cypherq 
|
Wysłany: 2008-10-14, 19:33 Temat postu: |
|
|
Czy ktoś wie może, z czego korzysta Lions City GL do komunikacji z centralą? Tzn. chodzi mi o to, czy wzorem Solarisów ma zamontowane Wi-Fi lub GPS?
Ostatnio widziałem ekran na którym pokazywany jest obraz z kamery z tyłu autobusu, pod spodem jak zwykle płynęły reklamy, ale po środku widniało okienko błędu Windowsa XP na dole informacja o neostradzie. Wie ktoś może jak działa ten system?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
KKS 

Dołączył: 08 Sty 2007 Miejscowość: gdzieś w Pyrlandii Pochwał: 10
|
Wysłany: 2008-10-14, 21:06 Temat postu: |
|
|
To chyba indywidualna kwestia przewoźnika, poza tym chyba chodzi Ci o LC G a nie GL 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
cypherq 
|
Wysłany: 2008-10-14, 22:08 Temat postu: |
|
|
Tzn. w Katowicach działa linia 37 na której jeździ przegubowy MAN i wg. strony producenta jest to GL, chyba, że coś źle zrozumiałem.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Shadow238  *Moderator

|
Wysłany: 2008-10-14, 22:28 Temat postu: |
|
|
| cypherq napisał: |
| Tzn. w Katowicach działa linia 37 na której jeździ przegubowy MAN i wg. strony producenta jest to GL, chyba, że coś źle zrozumiałem. |
Nie. Katowickie "Lwy" to modele NG313 Lion`s City G a nie GL.
Poza tym chyba cały ten monitoring, który stosuje PKM Katowice opiera się na Windowsie XP, podobno jest tam nawet możliwość połączenia się z internetem, ale czy akurat za pomocą Wi-Fi tego nie jestem pewien. Podobno nawet jest możliwość oglądania TV na tych monitorach
W MANach NL222 #131-#134 również taki sam system jest 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|