Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto

Login: Hasło:
Portal FAQ Grupy Ludzie Galeria

Regulamin Ekipa    RegulaminRegulamin    SzukajSzukaj     RejestracjaRejestracja

Citaro CapaCity
Strona 1 z 14
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Mercedes Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
B.A. Baracus  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdynia / Warszawa

PostWysłany: 2005-12-04, 00:52
Temat postu: Citaro CapaCity
Zacytuj zaznaczone

Koncern DaimlerChrysler zaprezentował najdłuższy wariant modelu Citaro, nazwany CapaCity. Przegubowy pojazd ma 19,54 metra długości, a więc jest o 1,54 metra dłuższy od standardowego, przegubowego Citaro G. Stało się to możliwe dzięki zastosowaniu dwóch osi w drugim członie. W ten sposób stworzono pojazd o pojemności nieco ponad 190 pasażerów, a więcej porównywalnej z tramwajem. Autobus napędza tylny silnik Mercedes-Benz OM457hLA, spełniający normy Euro 4 i rozwijający moc 354 KM. Dzięki zastosowaniu skrętnej czwartej osi, promień skrętu prawie nie zmienił się w stosunku do 18-metrowy modelu Citaro G. Wato zaznaczyć, że autobus CapaCity zachował znaczny poziom unifikacji z pozostałymi modelami rodziny Citaro - zamienność części wynosi ok. 95%.

Zdjęcie

Źródło: InfoBus

Jakiś tydzień temu (może więcej) Radio Gdańsk podało, że ten CapaCity oraz jego brat o długości 13m mają przyjechać w najbliższym czasie do Trójmiasta na testy... ta informacja mnie całkowicie zaskoczyła, nie wydaje mi się, żeby taki autobus trafił właśnie do Polski na testy... Co ciekawe w tym samym artykule RG mówiło o tym, iż władze martwią się o to czy pojazd będzie sobie radził na niektórych ciasnych rondach... Dziwne

Co Wy o nim myślicie

Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika

Inspektor  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Wrocław

PostWysłany: 2005-12-04, 01:20
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Gdy otworzyłem link z jego zdjęciem...włos zjeżył mi się na głowie. Sam nie wiem co sądzić o jego wyglądzie zewnętrznym, ale wg. mnie wyglada co najmniej dziwnie Zupełnie odmienny jest od autobusów które dotychczas widziałem, żeby go właściwie ocenić chyba musiałbym przyjrzeć mu sie na żywo. Ciekawe jak się będzie sprawował na testach, o ile ta informacja jest wiarygodna i aktualna
Powrót do góry

OZZY  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Łódź
Pochwał: 2

PostWysłany: 2005-12-04, 01:25
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Wow!! Byłem pewien że do takiego przełużenia w pewnym momencie dojdzie tylko zastanawiałem się który z producentów przedstawi taki wynalazek. Moim zdaniem jeśli promień skrętu się nie zmienił po dodaniu 1,5 metra to możnaby dociągnąć do tych "magicznych" 20m bez utraty zwrotności. Przy jakości merca moge bez zająknięcia powiedzieć że będzie to niezły pojazd. Jedyne co mi się niepodoba to design. Jak dla mnie trochę zbyt udziwniony, a sam pojazd bardzo dobrze prezentowałby się "ubrany" jak typowy Citaro
Powrót do góry
Ogląda profil użytkownika Odwiedź stronę autora

PostWysłany: 2005-12-04, 01:35
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Inspektor napisał:
Ciekawe jak się będzie sprawował na testach, o ile ta informacja jest wiarygodna i aktualna

No właśnie sam za bardzo nie wierze w informacje jakie podało Radio Gdańsk...
OZZY napisał:
Moim zdaniem jeśli promień skrętu się nie zmienił po dodaniu 1,5 metra to możnaby dociągnąć do tych "magicznych" 20m bez utraty zwrotności.

Z tektu wynika, że prawie wcale się nie zmienił, to może spowodować, że te 20 metrów jest już coraz bliżej nas Zastanawiam się tylko co na to Polskie prawo...

Powrót do góry

rupak9  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdynia

PostWysłany: 2005-12-04, 11:00
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

No Polskim prawie pisze, że metro busy nie mogą jeździć. A, więc ten Mercedes chyba może .
Powrót do góry

ikarus5326  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Wrocław

PostWysłany: 2005-12-04, 11:22
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Strasznie ciekawe. Podobnie jak Inspektor, nie wiem, co o nim sądzić, ale jestem ciekaw, jak jest w środku... Bardzo dziwnie wygląda... Może po Trójmieście przyjedzie do Wrocławia Byłoby fajnie...
Powrót do góry

Michał  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Poznań

PostWysłany: 2005-12-04, 11:26
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Bardzo ciekawy pomysł. Ale jeśli chodzi o wygląd to mi niespecjalnie sie podoba.
Powrót do góry

Damhan  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdańsk

PostWysłany: 2005-12-04, 12:56
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ściana przednia nawet ładna, tylko ten bok...
Powrót do góry

voy  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Rzeszów

PostWysłany: 2005-12-04, 13:20
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Według mnie wygląda bardzo dobrze. Udało się wreszcie projektantom mocno odświeżyć wygląd. Sam pomysł na autobus 19.5 metra jest ciekawy, tylko które państwo dopuszcza poruszanie się takich autobusów? Ciężko może być też znaleźć linię dla tych autobusów.
Powrót do góry

Kuba  Płeć:Mężczyzna

Miejscowość: Gdynia/Malaga
Użytkownik zbanowany
Ostrzeżeń: 1

PostWysłany: 2005-12-04, 13:32
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Nie no tragedia wedlug mnie, design jest oblesny, chociaz prowadzic takie cos to musi byc niezla frajda
Powrót do góry

Hannibal  Płeć:Mężczyzna
@Administrator
Administrator

Miejscowość: Nowy Sącz
Pochwał: 2

PostWysłany: 2005-12-04, 13:50
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Ogólnie autobus ma elegancki wygląd, w środku pewnie tak samo jest. Wątpie by coś takiego liniowo śmigało po polskich drogach, ale zobaczymy.. Chciałbym również zobaczyć jego fotkę z karoserią w jednym kolorze, najlepiej srebnym bo teraz słabo widać ten bok.

Baracus: Jak by coś więcej było wiadomo n/t jego testów daj znać.

Powrót do góry

PostWysłany: 2005-12-04, 14:35
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Kuba napisał:
Nie no tragedia wedlug mnie, design jest oblesny, chociaz prowadzic takie cos to musi byc niezla frajda

Z Twojej wypowiedzi wnoskuj, że Mercedes 0530G też Ci się nie podoba...
voy napisał:
tylko które państwo dopuszcza poruszanie się takich autobusów?

Niemcy i wiele innych państ europejskich, a z biegiem czasu to i w Polsce będą dopuszczalne takie autobusy. Nie zapomnij, ze jeżdżą po Europie już VanHool-e AGG300

Powrót do góry

Podi  Płeć:Mężczyzna

Pochwał: 1

PostWysłany: 2005-12-04, 14:43
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Autobus nadzwyczaj dziwny, wygląda jak taki lotniskowy
Powrót do góry

PostWysłany: 2005-12-04, 14:49
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

Podi napisał:
Autobus nadzwyczaj dziwny, wygląda jak taki lotniskowy

Ciekawe spostrzeżenie Z biegiem czasu autobusy będą coraz dziwniejsze, co mnie niezmiernie cieszy

Powrót do góry

Podi  Płeć:Mężczyzna

Pochwał: 1

PostWysłany: 2005-12-04, 14:57
Temat postu:
Zacytuj zaznaczone

B.A. Baracus napisał:
Ciekawe spostrzeżenie Z biegiem czasu autobusy będą coraz dziwniejsze, co mnie niezmiernie cieszy

E ja nie lubie takiej nowoczesności...

Powrót do góry

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum KM-Forum Strona Główna -> Zagraniczne marki -> Mercedes Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3 ... 12, 13, 14  Następny
Strona 1 z 14

Skocz do: