| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
lemba 

|
Wysłany: 2009-11-24, 18:37 Temat postu: MB O408 |
|
|
Kilka pytań nt. tego pojazdu. Jak są wielkie różnice pomiędzy nim a O407? W jakich latach był produkowany? Prawdą jest, że ma 250 konny silnik? I jeszcze jedno: gdzie te fajne autobusy jeżdżą w Polsce poza słuspskim i gdańskim PKS-em, i bodajże gryfem?
Może teraz krotka ocena: generalnie duży plus, tzn. wygodne siedzenia, drzwi odskokowo przesuwne, mocny silnik, dobre wspomaganie, umożliwieające kręcenie nawet jednym palcem przy staniu w miejscu. Jedyne co mnie razi, to ilość biegów, bez wahania dodałbym jeszcze jeden, bo tak przy 80 km/h obroty są dość wysokie. A gdy kierowcy udało się osiągnąć setkę (!), autobus cały drżał od obrotów. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Skoda 16T 

Dołączył: 06 Maj 2008 Miejscowość: Wrocław Pochwał: 9 Ostrzeżeń: 1
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kędzior  *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Miejscowość: Niederschlesien Pochwał: 6
|
Wysłany: 2009-11-24, 20:29 Temat postu: |
|
|
Cytat z czasopisma "Ciężarówki Świata 92":
| Cytat: |
Zaprezentowany pod koniec 1990 roku model O 408 powinien również wzbudzić zainteresowanie, W przypadku tego modelu chodzi o syntezę autobusu dalekobieżny i wycieczkowego, przy czym koncepcja preferuje bardziej wypady jednodniowe i wyjazdy weekendowe, a więc niedalekie podróże.
Model O 408 jest napędzany przez rzędowy silnik OM 447, 6 cylindrowy, który jest umieszczony pod podłogą. Klasy mocy sięgają od 157 do 220 kW (214 do 299 KM). Wśród nich znajduje się typ o mocy 184 kW (250KM).
Od normalnego autobusu liniowego O 408 różni się między innymi bardziej komfortowymi siedzeniami, montowanymi na bocznych podestach pojedynczymi siedzeniami.
W ten sposób uzyskuje się pojemność bagażnika równo 4m sześcienne. Normalna wersja ma 53 miejsca siedzące i 38 miejsc stojących. |
I jeszcze toto ma manualną skrzynię biegów.
Ostatnio zmieniony przez Kędzior dnia 2009-11-24, 20:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Amalio 

Dołączył: 31 Gru 2006 Miejscowość: Gliwice Pochwał: 7 Ostrzeżeń: 1
|
Wysłany: 2009-11-24, 20:34 Temat postu: |
|
|
| Kędzior napisał: |
Cytat z czasopisma "Ciężarówki Świata 92":
W przypadku tego modelu chodzi o syntezę autobusu dalekobieżny i wycieczkowego, przy czym koncepcja preferuje bardziej wypady jednodniowe i wyjazdy weekendowe, a więc niedalekie podróże.
. |
|
W tym przypadku można napisać, że jest to po prostu Uberland, poprzednik Integro, który konkurował z Setrą S215 UL/315 UL, MANem UL oraz Neoplanem N 316 U.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gadzie 

|
Wysłany: 2009-11-24, 22:24 Temat postu: |
|
|
Miałem okazję widzieć na żywo kilka razy te z POLBUSu i muszę przyznać, że przypadły mi do gustu. Dość zrywny, silnik radził sobie przy dużym obciążeniu, a autobus sprawiał wrażenie komfortowego. Prezentował się świetnie. Jeszcze nimi nie jechałem, bo rzadko jeżdżą na trasach, z których korzystam, więc nie wiem, jak wrażenia z jazdy.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lemba 

|
Wysłany: 2009-11-25, 00:15 Temat postu: |
|
|
| I jeszcze toto ma manualną skrzynię biegów. |
Rozumiem, że O407 miał automatyczną?
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Kędzior  *Moderator

Dołączył: 20 Lut 2007 Miejscowość: Niederschlesien Pochwał: 6
|
Wysłany: 2009-11-25, 03:19 Temat postu: |
|
|
| lemba napisał: |
| I jeszcze toto ma manualną skrzynię biegów. |
Rozumiem, że O407 miał automatyczną? |
Nie wiem czy montowano w O407 skrzynie biegów automatyczne. Napisałem to, czego byłem pewien na 100%. 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lemba 

|
Wysłany: 2009-11-25, 17:50 Temat postu: |
|
|
Rozumiem Po prostu wyglądało to tak, jak porównanie 2 rodzajów skrzyni biegów 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
tarzanpata 

|
Wysłany: 2010-03-02, 18:39 Temat postu: |
|
|
Ostatnio miałem okazje jechać tym egzemplarzem: http://www.galeriapgk.com/details.php?image_id=12090 . Pojazdem jechało się świetnie. Silnik przyjemnie pomrukuje, ma wygodne siedzenia oraz dobre przyśpieszenie. Szkoda że jest ich tak mało w Polsce (Porównując do ilości Manów UL272).
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
siekierowy  +Ekspert

|
Wysłany: 2010-03-03, 11:04 Temat postu: |
|
|
| Jedyne co mnie razi, to ilość biegów, bez wahania dodałbym jeszcze jeden, bo tak przy 80 km/h obroty są dość wysokie. A gdy kierowcy udało się osiągnąć setkę (!), autobus cały drżał od obrotów. |
Powinien mieć raczej inne przełożenie mostu, skoro moc silnika jest wystarczająca.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
lemba 

|
Wysłany: 2010-03-06, 14:46 Temat postu: |
|
|
Generalnie to też by było dobre rozwiązanie, bo już nie raz jechałem nim jak był zapełniony po brzegi i przy ruszaniu z dwójki nic nie szarpało. W takim przypadku na większym przełożeniu po prostu ruszanie z jedynki rozwiązało by ten problem.
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Skoda 16T 

Dołączył: 06 Maj 2008 Miejscowość: Wrocław Pochwał: 9 Ostrzeżeń: 1
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
Gadzie 

|
Wysłany: 2010-07-23, 21:35 Temat postu: |
|
|
Ze zdjęć wynika, że jest w dobrym stanie. Myślę, że to dobry zakup Cieszy mnie też to, że pojazd ten wyposażony jest w uchylane okna i klapy dachowe. Na obecne upały to na pewno lepsze rozwiązanie, niż sprowadzanie pojazdów bez jakiejkolwiek wentylacji/otwieranych okien, co jest kompletną głupotą 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
J-31  @Naczelny Moderator

|
Wysłany: 2010-07-24, 16:45 Temat postu: |
|
|
Rozumiem, że ten MB O408 zastąpi którąś z ich starych Setr na prywatnych liniach 8xx "Gryfa". Jak to ktoś na TWB napisał na liniach "krzakowych"
W sumie ładny autobus 
|
|
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
|