[BAHN] Symulacja

To forum jest poświęcone symulatorom, takim jak: Maszyna, Vbus itp...

Moderator: mods

BB1993
Posty: 56
Rejestracja: 2009-07-11, 20:13
Lokalizacja: Zgierz

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: BB1993 » 2016-02-19, 23:49

Co do Merców to i tak mam tam kilka różnych sieci, więc malowania będą różne. Jedno z nich będzie na pewno biało-zielone (zielony jak w SU IV generacji na Twojej stronie), drugie natomiast biało-czerwone.

Symulację można pobrać ze strony BAHN w Polsce. Tam powinna działać, w końcu sprawdzona przez tamtejszego admina :)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2016-02-20, 23:39

Oki. Wysłałem Ci paczkę na maila - adres z Twojego forumowego profilu ;)
Obrazek

kuracyja
Posty: 83
Rejestracja: 2010-11-02, 16:42
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: kuracyja » 2016-11-16, 18:36

Pora na małą archeologię.

Poprzednie miasto zginęło wraz z formatem, więc w październiku kupiłem BAHN-a i zacząłem robić nowe - Rakoniewice.
Wzorowane na Berlinie.

Obrazek
Widok ogólny. Półkole to północna część linii obwodowej vel Ringu. Sama północna część (obsługiwana przez linię tymczasową S94) ma długość 33 km - 4 mniej niż cały berliński Ring!

Obrazek
Pierwszy Zakład Taboru Szybkiej Kolei Miejskiej w mieście - ZT Rejencka. Obecnie w likwidacji.

Obrazek
Tabor z Rejenckiej przerzucono do dwóch innych baz - m.in. ZT Kryspinów Wsch., który obsługuje linie S1 i S2. Taborem SKM są oczywiście berlińskie składy S-Bahnu.

Obrazek
Tuż obok ZT Kryspinów jest Dworzec Zachodni, jeden z dwóch punktów przesiadkowych linia średnicowa - Ring.

Obrazek
Tutaj Dworzec Główny, stacja końcowa linii S2.

Obrazek
A to stacja Planty Północne, w przyszłości węzeł przesiadkowy Ring - linia północ-południe. Na screenie widoczny berliński tabor z niedalekiej przyszłości... ;)

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2016-11-16, 22:49

Ja myślę, że dobrze Zaczynasz. Tak mniej więcej i ja czynię budując miasto. Najpierw zaczynam od ringu kolejowego i niewielkiej sieci kolejowej na zasadzie pierwszego szkicu miasta. Ring to w sumie coś w rodzaju granicy... która potem i tak przestaje istnieć po rozbudowie miasta.

Mając ring + jeszcze kilka linii, można tworzyć, budować miasto - a więc sieć połączeń drogowych i torowych dla tramwajów (o ile takowe mają być) ;)

Na samym początku tworzenia miast lubię również dodawać elementy naturalne w postaci rzeki, jeziora itp. ;)

=========================

Dopiszę się do swojego postu, bo zapodam Ci dwa przykłady. Dwa różne miasta.

Oto pierwszy przykład - Miasto Centralne. Zostało zbudowane jako pierwsze w mojej mega symulacji. Budowaliśmy go razem z Neo ładnych parę lat temu. I przez wiele lat było ono samotne w symulacji, ale ja zaczynając nakreślać jego kształty miałem pewną wizję. I zacząłem od linii kolejowych, potem doszła rzeka.

:strzałka: http://hostmat.eu/images/20121116288271197344.png

1. Najpierw powstał "zewnętrzny ring" kolejowy.

Początkowo było on przez wiele lat granicą miasta... ale potem miasto się rozrosło i jak widać na powyższym screenie ring został wchłonięty ;)

2. Potem powstały dwie linie kolejowy - zielona i niebieska.

Zielona linia (pozioma), od początku w założeniu miała być przeznaczona wyłącznie jako lokalna typu SKM... dopiero po latach, gdy symulacja zwiększyła się o kolejne miasta, a tym samym powiększyła się sieć kolejowa w całej symulacji. Linia zielona stała się linią tranzytową - potem będzie kolejny screen to obrazujący.

Linia zielona jest nadal dwutorowa i ma charakter lokalny. W założeniu ma funkcjonować niczym naziemne metro, łączące wschód z zachodem Miasta ;)

Linia niebieska od początku miała już inne założenie. Od początku była czterotorowa z podziałem na ruch regionalny / lokalny i międzymiastowy. To pozwoliło odseparować ruch lokalny od pociągów dużych prędkości ;)

3. Jeśli popatrzymy jeszcze raz na powyższy screen, to odpowiednie uformowanie linii niebieskiej oraz rzeki pozwoliło znaleźć miejsce na tzw. Centrum, w tym przypadku Stare Miasto ;)

4. Siatka kolejowa to konieczność istnienia dużych dworców węzłowych. W Mieście Centralnym jest ich kilka, ale ja zaznaczyłem cztery najważniejsze:

- Dworzec Główny
- Dworzec Górny
- Dworzec Lenina
- Dworzec Południowy

Tutaj spotykają się pociągi SKM z pociągami międzymiastowymi i pociągami dużych prędkości. Dworzec Główny i Górny obsługują również linie międzysymulacyjne (lub jak kto woli - międzymiastowe). W przypadku pociągów pasażerskim mam dwie takie linie. Obie docierają do Miasta Centralnego - najważniejszego punktu na mojej symulacji ;)

Dworzec Lenina początkowo był mały i miał obsługiwać pociągi SKM i kilka linii regionalnych... ale z czasem linia zielona stała się tranzytowa i zwiększyła się liczba pociągów międzymiastowych... pociągnęło to konieczność rozbudowy układy torowego
:strzałka: http://hostmat.eu/images/07466298135162194704.png

:strzałka: http://hostmat.eu/images/23421077865004270305.png

Tutaj widać ile jest tych połączeń. Linie Sx - to lokalne linie SKM. Linie "Kolejx" to połączenia międzymiastowe. Wyjątkiem jest linia S4, która w rzeczywistości też jest międzymiastową ;)

Dworzec Główny... nie da się go już bardziej rozbudować, musi pozostać taki, cześć torów schowana jest pod ziemią. Inaczej się nie dało ;)
:strzałka: http://hostmat.eu/images/69277966198088082606.png

Teraz nieco szersze spojrzenie.

Miasto Centralne początkowo było samotne w tej symulacji... ale gdy zaczynaliśmy z Neo jego budowę, miałem pewną wizję linii kolejowych. Początkowo kończyły się one "ślepo" poza miastem. Teraz linia zielona i niebieska są już elementami większej, ogólno symulacyjnej sieci kolejowej.

:strzałka: http://hostmat.eu/images/15444427770193536977.png

Jak widać po tym screenie, taki układ torowy pozwala na poprowadzenie składów w dowolnym kierunku przez Miasto Centralne ;)

=====================

A teraz drugi przykład. To miasto budowałem już sam, długo po tym jak powstało Miasto Centralne ;)

:strzałka: http://hostmat.eu/images/86016431487796276170.png

Nie ma ringu. Kształt tego miasta określiłem sobie w wyobraźni budując jedynie linie kolejowe - żółta jako pierwsza. Niebieska jako kolejna (przedłużenie żółtej).

Linia zielona powstała już po zbudowaniu miasta. I ma ona charakter lokalny, obsługa szynobusami. To jest linia na lotnisko... i nic więcej ;)

Od początku najważniejszym elementem tego miasta był jednak szeroki kanał rzeczny. Tam pływają statki, ale jego istnienie miało inny cel. On ma dzielić miasto na dwie części i ... utrudniać komunikację miejską. :diabeł:

Polega to na tym, że jest jeden wąski most drogowo-tramwajowy. I na nim tłoczą się autobusy miejskie, dalekobieżne oraz TIRY i tramwaje. Ja lubię takie klimaty, więc stąd taka idea. Tam się wszystko fajnie blokuje :mruga:

Drugi most to kolejowy ;)

Dworzec Główny Kolejowy w tym mieście sprawuje funkcje zakończenia Centralnej Magistrali Kolejowej w symulacji.

Dworzec to wielki kompleks włącznie z Centralnym Dworcem Autobusowym... to jest węzeł komunikacyjny. Do tego miejsca docierają najszybsze pociągi międzymiastowe i stąd odjeżdżają lokalne autobusy PKS ;)
:strzałka: http://hostmat.eu/images/02868191633242518155.png

I znów szersze spojrzenie. Kółkiem zaznaczyłem wspomniane miasto "Zachodnie"
:strzałka: http://hostmat.eu/images/06951843867825891134.png

Jak widać na screenie jest on na końcu, długiej poziomej linii kolejowej. To jest właśnie CMK, ona w pewnym momencie jest czterotorowa, gdyż Miasto Centralne generuje ruch towarowych w symulacji, trzeba było więc podzielić ruch na CMK ;)

Reasumując. Warto sobie "nakreślić" kształt miasta, właśnie poprzez linie kolejowe. Gdy one już są, można potem coś fajnego wymyślić i powoli stworzyć miasto ;)
Obrazek

michalsolaris
Posty: 106
Rejestracja: 2012-03-17, 18:31
Lokalizacja: Wrocław-Śródmieście

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: michalsolaris » 2017-05-19, 17:00

Budowa pierwszej wersji mojej symulacji powoli zmierza ku końcowi. Jest to co prawda gruntowna modyfikacja podstawowej symulacji, jednak moim zdaniem przypomina ją tylko w niewielkim stopniu. Jeśli chodzi o otoczenie, to jest u mnie kwestia drugorzędna. :-P

Aktualnie na symulacji jest 5 linii tramwajowych oraz 49 linii autobusowych. Sieć tramwajowa obejmuje typowe linie na osiedla mieszkaniowe (2, 4 i 5), ale też linię mającą charakter turystyczny (1) oraz szczytową linię dowożącą do dość sporego Kombinatu (3). Wszystkie linie, prócz 3, kursują co 30 minut przez cały dzień. Linia 1 kursuje dodatkowo w nocy, co 60 minut, a linia 3 kursuje co 10 minut. Sieć autobusowa składa się aktualnie na 2 linie pośpieszne (A i B) oraz 47 linii zwykłych (101-147). Długość linii jest zróżnicowana, od bardzo długich linii jeżdżących przez całe miasto, po króciutkie, posiadające na swojej trasie tylko kilka przystanków. Planowane są kolejne linie tramwajowe i autobusowe.

Tabor tramwajowy stanowią Tatry KT4 oraz KTMy-5. Aktualnie na trasę wyjeżdża 12 pociągów, w tym 8 typu Tatra i 4 typu KTM-5. Na linii 3 kursują składy podwójne Tatr. Taboru autobusowego na razie nie ma, jednak jest on kompletowany. Za robienie autobusów do symulacji jest odpowiedzialny Neo, za co jeszcze raz serdecznie dziękuję. Na liniach będą jeździć także Sprintery City, które zrobił J-31.

Zaprezentuję teraz trochę screenów z samej symulacji.

https://hostmat.eu/images/10357911787625068155.png
Zajezdnia autobusowo-tramwajowa

https://hostmat.eu/images/92911217867916769885.png
Węzeł przesiadkowy Centrum

https://hostmat.eu/images/92375752429146439690.png
Dworzec PKP

https://hostmat.eu/images/68480502667191351581.png
Główna aleja w ścisłym centrum + część torowiska linii 1

https://hostmat.eu/images/14757616587800078260.png
Nie zabrakło również akcentów wiejskich, jak np. ten...

https://hostmat.eu/images/94166408835359222758.png
...lub ten

Chętnie wysłucham różnych propozycji i uwag. ;)
Numer GG: 46333361

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2017-05-19, 22:31

Generalnie - nie jest źle. Oczywiście jak na początek, ale wg. mnie w symulacji Masz pusto.

U mnie centra miast wyglądają trochę inaczej... :diabeł:

... zaczynając od tych największych miast:

1. Miasto Centralne. Od niego zaczęła się symulacja, ładnych parę lat temu budowaliśmy je wspólnie z Neo. Potem ja rozbudowałem. Miasto posiada centrum i wygląda ono tak
:strzałka: https://hostmat.eu/images/33106124228391673094.png

Jednakże miasto jest duże i posiada wiele ciekawych miejsc. Jednym z nich je "Rondo Centralne", znajduje się ono tuż obok Centrum (po jego prawej stronie, czyli na wschód)
:strzałka: https://hostmat.eu/images/08676332758896736724.png

Musiałem je rozbudować do takich rozmiarów, bo się blokowało. A właściwie czemu się blokowało ?

Żeby odpowiedzieć na to pytanie musimy zajrzeć do innego miejsca. Znajduje się ono na zachód od Centrum, tuż za rzeką. I to miejsce nazywa się "Rondo Autobusiarzy"...
:strzałka: https://hostmat.eu/images/76868391004773029299.png

... Policz sobie ile jest tam linii tramwajowych. One łączą ten plac - z centrum - i z rondem Centralnym. A na samym rondzie mamy jeszcze więcej linii tramwajowych, ponieważ krzyżuje się tam kilka ulic ;)

2. Duo Miasto. Jak sama nazwa wskazuje jest to podwójne miasto, więc posiada dwa centra miejskie...
:strzałka: https://hostmat.eu/images/82662719858915149688.png

Z tymże centrum po lewej stronie jest mało czytelne i w zasadzie trudno je nazwać "centrum"
:strzałka: https://hostmat.eu/images/90331409883346618676.png
... to jest tylko ulica i pętla autobusowo - trolejbusowa tuż przy Dworcu Głównym Zachód

Przy okazji, ten opis linii kolejowych to nie jest tylko ozdoba. Łatwo policzyć ile pociągów towarowych dociera do zachodniej części Duo Miasta, linie Sx, to lokalna SKM, pozostałe to linie Szybkiej Kolei, a więc pociągi pasażerskie. Zresztą dworzec też nie mały... to o czymś świadczy ;)

A to jest tylko ułamek tego ile różnych pociągów kursuje mi w symulacji :mruga:

O wiele lepiej wygląda drugie centrum Duo Miasta, znajduje się ono po jego prawej stronie...
:strzałka: https://hostmat.eu/images/48688897730868903608.png

... i jest ono ważnym węzłem przesiadkowym z pociągów do PKS-ów, a także dojazd do pobliskich stoczni i portu ;)

3. Zamość - fikcyjny. Miasto jest fikcyjne i znajduje się pomiędzy Miastem Centralnym i Duo Miastem. Większość moich miast jeśli posiada "Centrum", to jest ono ściśle związane z Głównym Dworcem kolejowym. Tu jednak jest inaczej.

Centrum miast jest z daleka od linii kolejowej, ale w Centrum znajduje się największy w symulacji Dworzec PKS
:strzałka: https://hostmat.eu/images/54878461205742868953.png

Dworzec Główny w Zamościu znajduje się na uboczu miasta i wymaga dojazdu, więc są połączenia autobusowe i linia tramwajowa - ta ostatnia to nowość, bo wcześniej jej nie było w tym mieście ;)
:strzałka: https://hostmat.eu/images/42434224954384873165.png

4. Kwadratowe miasto. Ono nie ma nazwy, tak je sobie nazwałem z braku nazwy. Duże miasto podzielone kanałami i jeziorem, Centrum miasta nie jest w centrum, ale było... przed jego rozbudową ;)
:strzałka: https://hostmat.eu/images/10209941709221484258.png

A tak wygląda w przybliżeniu ....
:strzałka: https://hostmat.eu/images/49479191052696433444.png

... ja tylko dodam - jako ciekawostkę, że niska numeracja (1-97), to są linie tramwajowe. Jest ich tam ponad 100, bo wiele linii ma warianty, po prostu skończyła mi się numeracja :mruga:


To tyle jeśli chodzi o te duże miasta. Mam jeszcze jedno - Mega Aglomeracja - jest ono tak duże, że nie posiada Centrum, a jedynie miejsca węzłowe ;)

To teraz nieco mniejsze miasta

5. Miasto bez nazwy - jest ono niewielkie, ale posiada centrum, ściśle związane z linią oraz dworcem kolejowym
:strzałka: https://hostmat.eu/images/12803188706689942863.png

6. Ciechanów - fikcyjny. Kolejne niewielkie miasto, centrum również ściśle związane z linią kolejową i Dworcem Głównym
:strzałka: https://hostmat.eu/images/39177566513664312196.png

... z tymże jak widać na załączonym obrazku, Dworzec Główny w Ciechanowie jest bardzo skromny, w porównaniu z tym co pokazałem wyżej. Ciekawostką Ciechanowa i jego centrum jest to, że tutaj nie tylko kolej ma charakter tranzytowy, ale również tramwaje. Te żółto-zielone tramwaje obsługują tylko Ciechanów, ale zza budynku wyłania się przód Solarisa Tramino w nieco innych kolorach (biało-niebieski), to jest jedna z dwóch linii międzymiastowych. Ten widoczny tramwaj (linia T31) tutaj rozpoczyna bieg i jedzie do drugiego miasta, które znajduje się na północ od Ciechanowa (czyli w górę). ;)

Natomiast linia T30 przejeżdża przez Ciechanów, a dokładniej przez Centrum Ciechanowa. Na tym polega ciekawostka tego centrum. Tu można przesiąść się z pociągów do międzymiastowych tramwajów i pojechać do innego miasta... a tam przesiąść się do innych pociągów zmierzających zupełnie w inne strony symulacji ;)

7. Działkowo. . Jedno z mniejszych miast, tutaj Centrum miasta to jest węzeł przesiadkowy z pociągów (między innymi z linii Szybkiej Kolei, łączącej to Działkowo z Miastem Centralnym - linia KOLEJ2), do lokalnych autobusów PKS
:strzałka: https://hostmat.eu/images/24669312920226861494.png

8. Miasto bez nazwy - to jest kolejne miasteczko, z dwiema liniami tramwajowymi. Centrum miasta to tylko węzeł przesiadkowy do komunikacji miejskiej ;)
:strzałka: https://hostmat.eu/images/41229173419901415185.png

==================================================
Jak widać z powyższych screenów kolej ma w symulacji ogromne znaczenie, łączy prawie wszystkie miasta, a większość z miast, które posiadają swoje Centra, ściśle łączy je z dworcami kolejowymi. Z tymże w zależności od miejsca i wielkości miasta - "Dworzec Główny" to albo bardzo duży dworzec węzłowy, albo maleńka stacyjka przejazdowa ;)

Jest jednak pewne miasto w symulacji, do którego nie docierają żadne pociągi. A jedyna komunikacja z resztą symulacji, to - autobusy, ciężarówki oraz statki. ;)

Tak wygląda centrum miasta bez nazwy, które jest całkowicie odizolowane od reszty symulacji. W tym mieście obowiązuje ruch lewostronny. I jego centrum wygląda tak...
:strzałka: https://hostmat.eu/images/26490790490941611132.png

.... po prawej stronie screenu, jest centrum handlowe złożone z bazaru i dwóch marketów. Na górze jest główna ulica, a wzdłuż niej biurowce. Natomiast na dole po lewej znajduje się dworzec autobusowy. To tutaj docierają autobusy dalekobieżne (linie BUS6 i BUS11), reszta to komunikacja miejska, z czego jedna linia - E3 - to szybkie połączenie autobusowe z Centrum na Lotnisko ;)

Tak objawia się tutaj Centrum miasta ;)

Reasumując - Michalsolaris - myślę, że teraz Rozumiesz, czemu mi tak pusto u Ciebie w symulacji :-P
Obrazek

Awatar użytkownika
Marcin N
Posty: 3671
Rejestracja: 2010-05-03, 11:23
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: Marcin N » 2017-05-21, 00:40

Kurdę fajka, wrzucacie screeny z waszych zabaw w BAHN więc i ja coś zapodam:

Najpierw rzut oka na centrum miasta:
http://iv.pl/images/46672005147634863649.png
Widać fragment starego miasta łącznie z rynkiem.

http://iv.pl/images/93466519832307836350.png
Dom Handlowy Baron czyli główny pawilon w mieście, postawiony w czasach socjalizmu funkcjonuje do dziś.

---------------------------------------------------------------------

http://iv.pl/images/94524196530798885119.png
Dworzec PKP Korzynowo, dziennie odjeżdża z niego kilka pociągów pasażerskich PKP PR, niestety IC zatrzymuje się tu tylko w sezonie wakacyjnym. Widoczny również przystanek przelotowy dla właściwie wszystkich linii miejskich.

http://iv.pl/images/36511446784357344540.png
Dworzec PKS, z niego wyjeżdżają autobusy właściwie we wszystkie zakamarki powiatu oraz linie podmiejskie obsługiwane przez ZKM.

----------------------------------------------------------------------

http://iv.pl/images/22219921547965410724.png
Park Handlowy Korrinova czyli hipermarkety Auchan, Leroy Merlin i OBI obok siebie.

http://iv.pl/images/20527557616220686390.png
Wieś Sochowice, pierwszy przystanek w strefie II dla linii numer 5 kursującej do sołectwa Pokrówka.


Symulacja bazuje na oryginalnej mapie pana Bartosza Bechcińskiego.

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2017-05-21, 19:07

No i brawo :)

Na Twoich screenach widać, że coś się dzieje. Nie ma tylko "szkieletu" ulic, ale są też obiekty budowlane. Zachęcam Cię do moich modeli autobusów. One może ciut większe niż powinny, ale są na tyle fajne, że dodają fajnego kolorytu do symulacji :)

Do wyboru mam bardzo sporo własnych modeli pojazdów realnych (Volvo 7900 Hybrid, MB O405N, MB Citaro C2, Twojego MB Sprintera, mam również SU IV od 10.5 do 18, mam również zmodyfikowane SU III Euro 6 - wszystko z zoomem 2, mam też Solbusa SM12 bez zoomu 2). Mam też sporo fikcyjnych pojazdów ;)
Obrazek

michalsolaris
Posty: 106
Rejestracja: 2012-03-17, 18:31
Lokalizacja: Wrocław-Śródmieście

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: michalsolaris » 2017-06-20, 16:14

Minął miesiąc od ostatniego postu z mojej symulacji, więc pokażę co nieco. :P

Przede wszystkim zbudowałem kilka węzłów przesiadkowych i przebudowałem jeden (Centrum). Postawiłem przede wszystkim na możliwość przesiadki pomiędzy innymi środkami komunikacji w obrębie jednego peronu, a jeśli nie jest to możliwe, to z osobnymi peronami w jak najbliższej odległości:

https://hostmat.eu/images/68539000965323756944.png
Przebudowany węzeł przesiadkowy Centrum

https://hostmat.eu/images/55217630105356006719.png
Nowy węzeł przesiadkowy Północ

https://hostmat.eu/images/41988085142489311112.png
Nowy Dworzec Tramwajowy wraz z przebudowanym skrzyżowaniem na wzór węzłów przesiadkowych (choć takowym węzłem nie jest)


Na symulacji pojawił się także nowy środek komunikacji zbiorowej - trolejbusy. Obecnie funkcjonują 3 linie (51-53), na których jeżdżą zawarte już w symulacji Skody 14Tr i 15Tr. Będą one jednak zastąpione przez pojazdy wykonane przez Neo.

https://hostmat.eu/images/88695644543302192281.png
Zajezdnia trolejbusowa wraz z pętlą linii 51


Zacząłem także robić otoczenie:

https://hostmat.eu/images/96703080453594416723.png
Bloki mieszkalne na os. Kalety

https://hostmat.eu/images/66101434810635201461.png
https://hostmat.eu/images/55136572856698412952.png
Kamienice w ścisłym centrum


Pojawiło się także miasteczko obok głównego miasta, dojeżdżają tam linie 608 i 618, a po samym miasteczku jeżdżą dodatkowo 681, 682 i 683. Jak na razie nie ma żadnego otoczenia, są tylko ulice, ale to się zmieni:

https://hostmat.eu/images/50866982059797622511.png
Główny węzeł komunikacyjny - jeżdżą tutaj wszystkie linie w miasteczku

https://hostmat.eu/images/09064347616490091127.png
Hipermarket Tesco tuż poza granicami miasteczka

https://hostmat.eu/images/81166648249384051899.png
Zajezdnia autobusowa
Numer GG: 46333361

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2017-06-20, 20:43

Ja też zacząłem budować nowe miasto i nową symulację. Od tzw. "zera"

Na razie wygląda to tak
:strzałka: https://hostmat.eu/images/45641939373749344063.png

Postanowiłem nieco zaplanować to miasto i wybudować obwodnice drogowe, które mają wyprowadzić ruch z tegoż miasta - tego nie miałem w poprzedniej symulacji ;)

:strzałka: https://hostmat.eu/images/09697714687453378831.png

Tak wyglądają pierwsze dwie zajezdnie - autobusowa i tramwajowa
:strzałka: https://hostmat.eu/images/40684120420584848828.png

Z tymże postanowiłem je wykonać w wersjach podwójnych - tj. wyjazd i zjazd. Po co ? Bo jak symulacja będzie duża i zacznie się blokować to zazwyczaj blokuje się tylko wyjazd... a wjazd pozostaje. Stąd taki "manewr" ;)

Port rzeczny jest taki
:strzałka: https://hostmat.eu/images/74247071423174766987.png
:strzałka: https://hostmat.eu/images/94860047309977505320.png

Nadal szukam pomysłów na budowę resztę części miasta. Na tą chwilę powstały, osiedla mieszkaniowe i powstaje Stare Miasto - za chwilę będzie zabudowane ;)

Jak tylko zabuduję Stare Miasto, to będę chciał odpalić pierwsze linie autobusowe i tramwajowe (zajezdnia już jest) ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
TranslatorPS
Posty: 354
Rejestracja: 2007-10-02, 21:05
Lokalizacja: PL-WR,KR,KSU/IE-G

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: TranslatorPS » 2017-06-22, 13:01

J-31, uwierz mi jak to powiem, ale jeśli w tych >> http://imgur.com/a/RoU9C >> miejscach ustawisz sam tor tramwajowy (tam, gdzie ścieżka drogowa przecina tory na wprost) bez osobnego toru dla autobusów... to autobusy i tak przejadą. A o wiele lepiej będzie to wyglądało.
Signatureless...

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2017-06-22, 20:43

Wiem o tym, ale Wiesz, właśnie ja specjalnie robię takie przejazdy, bo po prostu takie mi się podobają no i nadają one pewnego realizmu - nie ma uciętego torowiska. Dla mnie to fajniej wygląda, szczególnie, że te przejazdy mogą mieć różne kolory, tutaj akurat użyłem jednolitego koloru "asfaltu", ale czasami używam odmiennego jaśniejszego koloru. ;)

Natomiast przez to skrzyżowanie będą faktycznie - już za chwilę kursowały zarówno tramwaje jak i autobusy. Tabor już jest i pierwsze linie zaraz zaczną powstawać w części zamieszkałej. Reszta musi poczekać ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 175
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: Gullit » 2017-06-29, 16:43

Biorę się za pociągi.Autobusy,tramwaje ,samochody,busy ok ale teraz jest problem.Jak zrobić nast.rzecz.? Przyjek zrobic byżdza pociąg towarowy na stację.. Jak zrobic by lokomotywa odjechała sama i zaraz podjezdza lokomotywa spalinowa i bierze te wagony na elektrocieplownie.Potem odbiera wagony z EC i podstawia na stacje gdzie pierwotna lkomotywa podłacza sie do nich i jedzie tam ska przyjechała ? I jeszcze o tramwaje.Godziny szczytu.3 wagonowy skład wyjezdza z zajezdni .Jedzi przez 4 godziny. O godzinie X gdy koniec szczytu na pętli-krańcówce ma zostawic ostatni 3 wagon na niej do godziny Y gdy zaczyna sie szczyt popołudniowy i wtedy podjechac i go podczepic jako znowu 3? Czy to jest wszystko do zrobienia ?
Marzena

Awatar użytkownika
J-31
Administrator
Administrator
Posty: 32366
Rejestracja: 2004-11-04, 09:43
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: J-31 » 2017-06-29, 18:18

Pewnie to jest do zrobienia, ale ja nie podejmuję się Ci tego tłumaczyć ;)

Muszę Cię przed jedną rzeczą ostrzec, bo Będziesz miał problemy.

Otóż ja sobie wymyśliłem pociągi tranzytowe przez symulację. Tzn. konkretnie

1. pociąg miał wjechać mi do symulacji z jednej strony i dotrzeć do najbliższej stacji rozrządowej - nazwijmy ją stacja "A"
2. na stacji rozrządowej A czekała lokomotywa, która miała podjąć ten skład, a więc klasyczna podmiana lokomotyw, polegało to na tym, że:
:strzałka: skład wjechał przyciągnięty lokomotywą nr. 1
:strzałka: lokomotywa nr. 1 odłączyła się od niego i odjechała drugim torem na tor odstawczy
:strzałka: lokomotywa nr. 2 podjechała do składu i dołączyła się do niego

3. skład opuścił stację rozrządową A, by przejechać po sieci torowisk, przez całą moją symulacją i dojechać na jej przeciwny kraniec do kolejnej stacji rozrządowej - nazwijmy ją "B"
4. na stacji rozrządowej "B" czekała lokomotywa nr. 3 - która - po kolejnej wymianie lokomotyw - miała wyciągnąć skład z symulacji.

I w ten sposób miałem pociąg tranzytowy, który miał tylko przejechać przez symulację - ale miała miejsce dwa razy wymiana lokomotyw.

Lokomotywa nr. 2 zawsze zostawała u mnie w symulacji i raz ciągnęła skład ze wschodu na zachód (ze stacji A do B), a potem wracała z innym pociągiem tranzytowym z zachodu na wschód (ze stacji B do A).

Całość opierała się na rozkładach, a lokomotywa nr. 2 zawsze oczekiwała na "swój" skład na Time Point, szczególnie, że pociąg tranzytowy wjeżdżał do symulacji o konkretnej godzinie i do stacji rozrządowych A oraz B miał blisko.

No i tu się pojawił problem - i szybko z tego zrezygnowałem. Stale były problemy. Otóż wymiana lokomotyw często się blokowała sama z siebie, po za tym ze względu na ogromną symulację i duży ruch pociągów często okazywało się, że te pociągi nie były w stanie utrzymać się w rozkładzie i założonym czasie przejazdu

Jako ciekawostkę dodam tylko, że ja dawałem temu składowi ok. 4h na przejazd przez symulację... i często okazywało się, że pociąg albo wprost utknął gdzieś na szlaku - w jakimś w zatorze "drogowym" - albo był tak opóźniony, że nie dotarł na czas wymiany lokomotyw i ... automatycznie nie doszło do wymiany lokomotywy, bo lokomotywa nr. 3 po prostu odjechała z TP przed czasem i gdzieś utknęła w symulacji, albo na innym torze na stacji rozrządowej.

Częste problemy z podmianą lokomotyw po prostu tak mnie już wkurzyły, że zrezygnowałem z tego pomysłu. A więc sugerowałbym Ci to przemyśleć. Natomiast jest taka techniczna możliwość, o której Pisałeś, ale wcześniej czy później sprawi Ci ona problem ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Gullit
Posty: 175
Rejestracja: 2009-02-28, 00:31
Lokalizacja: Łódź,Aleksandrów

Re: [BAHN] Symulacja

Post autor: Gullit » 2017-06-30, 14:16

jeju nie bedzie dużo ale zrobie.A co z moim pytankiem o tramwaje ?
Marzena

ODPOWIEDZ